Critici ergeren zich: ‘M negeert Marokkanenprobleem’

Een maand na de aanval op het homostel Fabio en Daniel in de capuchonjongerenwijk Amsterdam-Oost, zijn ze zondag wéér aangevallen in hun eigen woonwijk. Het werd gisteren in de talkshow M besproken door hun advocaat Sébas Diekstra, D66-leider Rob Jetten en burgemeester Femke Halsema. Critici verwonderen zich erover dat geen enkele keer de Marokkaanse achtergrond van de jongeren ter sprake kwam. Ze verwijten de Margriet van der Linden-show politiek correct te zijn.

Het is algemeen bekend dat homo’s inmiddels wel twee keer nadenken voor ze hand-in-hand over straat lopen in Amsterdam, omdat er door de toenemende immigratie ook sprake is van een toenemende intolerantie.

In de talkshow M werd net gedaan alsof het volstrekt onduidelijk is waar de toenemende homofobie vandaan komt. Talkshowhost Margriet van der Linden vroeg Halsema naar de afkomst van de groep. “Heeft u het op de korrel om welke groep het gaat?

Halsema daarop: “Nou, het is volgens mij vrij wijdverbreid. De gedachte dat het zich alleen maar onder één groep concentreert is volgens mij een illusie. Volgens mij zie je het onder heel veel groepen op dit moment terug en het richt zich op homoseksuelen, tegen vrouwen, tegen Joden en tegen moslims. Je ziet gewoon een grove intimiderende cultuur op staat, waarbij men ook in toenemende mate bereid is om geweld te gebruiken. Homoseksuelen kunnen daar verschrikkelijk de dupe van worden.”

Verbijsterend, vindt GeenStijl. De opiniesite spreekt van ‘Marokkaans-islamitisch anti-homo herhaalgeweld’. “Alleen: dat werd niet benoemd.

Journalist Bart Schut: “Marokkanen die zich tegen moslims richten? De doublethink van Halsema is van Orwelliaanse proporties.

PVV-Kamerlid Martin Bosma retweet: “Iedereen weet waar het gros van homogeweld in Amsterdam vandaan komt maar Halsema en Jetten voeren liever een toneelstukje op.

Advocaat Oscar Hammerstein: “Als je niet bereid bent het probleem te benoemen, kun je het zeker niet oplossen.

Er woedt op Twitter een hevige discussie, zie onderstaande tweet met daarbij ook de beelden.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen