Drie weken na Jort: ‘Steeds meer tv-kritiek op Rutte’

Toen Jort Kelder het coronadebat bijna drie weken geleden aanzwengelde in Jinek voorspelde hij het al: “Over drie weken gaat iedereen deze discussie voeren; ik ben er gewoon te vroeg mee.” Inmiddels zijn steeds meer talkshowgasten een beetje Jort, zeker nu zijn boezemvriend Mark Rutte gisterenavond heeft aangekondigd dat hij de bevolking nóg een maand ophokt. “Talkshows morren over Ruttes verlenging van de lockdown’, kopt NRC. “De kritiek op het kabinet zwol aan in de talkshows.

Waar Rutte in de eerste paniekfase van de coronacrisis vooral veel complimenten kreeg, lijkt het tij na de persconferentie van gisteren te keren, merkt tv-recensent Arjen Fortuin van het NRC.

Fortuin: “Voor de wijze waarop de VVD’er ondernemend Nederland nul op het rekest gaf, was vorige maand vast ‘staatsman’ gebruikt, maar dat woord hoorde je niet meer in de nabeschouwingen. Er is nog maar weinig animo om het voor de premier op te nemen.”

Hij wijst onder meer op M, waar een ‘goed gesprek’ over de maatregelen werd gehouden. Journalist Jeroen Smit voorspelde daarin dat de kritiek op Rutte zou aanzwellen. “Er was iets gecreëerd. Er leek ruimte te komen. Maar tot 20 mei is voor een ondernemer heel lang.

De heren aan tafel bij Eva Jinek ‘stortten zich met volle kracht op het gebrek aan wenkende perspectieven, het maatschappelijk ongeduld en al die beloftes die gedaan zouden zijn’, aldus Fortuin.

De sfeer bij Op1 was een stuk ‘institutioneler’, zegt Fortuin. “Toch klonk ook daar kritiek, zeer concrete kritiek bovendien.”

Van welke kant je het ook bekeek: bemoedigend voor het kabinet werd deze televisieavond geen moment“, besluit hij zijn NRC-column.

Lees ook:
Jort Kelder: ‘Economie aan gort voor dikke 80-plussers’ (3 april)
Jort Kelder zwengelt coronadebat aan: 1,2 mln kijkers (4 april)
Jort Kelder blijft noodklok luiden: ‘Nederland, wake up!’ (5 april)

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen