Daphne Deckers komt uit de kast: ‘Ik heb sleep inertia’

Daphne Deckers heeft een column in de Vrouw waarin ze elke week over ditjes en datjes kwebbelt. Een terugkerend onderwerp is haar gezondheid. Af en toe praat ze zichzelf een aandoening aan, waar ze dan weer aandacht voor zoekt. De ene keer heeft ze weer last van een herfstdepressie, de andere keer is ze weer hoog sensitief en nu heeft ze weer wat. Ze heeft moeite met opstaan. “In het Engels noemen ze dat sleep inertia, wat zich misschien het beste laat vertalen als slaapdronkenheid.”

Waar hebben mensen met sleep inertia precies last van? “Ik ben een goede slaper, maar een slechte wakker-worder. Iedere ochtend ervaar ik dezelfde schok als de wekker gaat: ‘Hè, wat? Waar ben ik? Wie ben ik? O, wacht… snooze…’

Deckers weet niet wat ze méémaakt als ze wakker wordt. “Mijn wakkerwordingsproces heeft minstens een kwartier nodig; het lijkt wel of mijn systeem het niet helemaal doet. Ik kan ’s ochtends niet goed tegen licht, zie nog niet helemaal scherp en sta een beetje onvast op mijn benen.”

Jeetje, wat vervelend allemaal zeg. “En de slaapdronkenheid waar ik sowieso al last van heb, duurt door mijn snoozen waarschijnlijk langer dan normaal.”

Kwade tongen fluisteren overigens dat Deckers nóg een specifieke aandoening heeft: hypochondrie.

Lees ook: Daphne Deckers vindt Hamka’s tegenwoordig te zout (6 mei 2018)

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen