NVJ wil boycot mediacode na royaltyboycot BLVD

Geplaatst op vr 24 jan 2020 om 9:00

De journalistenvakbond NVJ adviseert de Nederlandse media om gezamenlijk de controversiële mediacode van koning Willem-Alexander te boycotten nu hij RTL Boulevard volgende maand weghoudt van het fotomoment in Lech. Dat heeft algemeen secretaris Thomas Bruning gisterenavond gezegd in RTL Boulevard. De RTL 4-show heeft het echt gehad met de koning en zijn mediacode. De ‘fittie met de koning’, zoals ze het zelf noemt, was gisteren zelfs het openingsitem.

Thomas Bruning kreeg in een item ruim de gelegenheid om zijn gal te spuien over de mediacode van de door de koning aangestuurde RVD. “De RVD wordt door het Nederlandse publiek betaald en die zouden er gewoon voor moeten zijn om de persvrijheid te dienen en niet om de koning te dienen.”

De mediacode past totaal niet bij de persvrijheid die we in dit land hebben, vindt Bruning. “Wij vinden de mediacode eigenlijk een gedrocht. Wat die mediacode doet is eigenlijk dat het de koning boven de wet zet. De mediacode zegt: ‘Het is aan het koninklijk huis om te bepalen of iets privacygevoelig is of niet en als media zich er niet aan houden, dan worden ze gestraft doordat ze op de zogenaamde privémomenten niet aanwezig mogen zijn.’

Het is geen gelukkige zaak, aldus Bruning. “Vooral ook niet omdat de koning een publieke functie heeft. In deze mediacode worden de media eigenlijk gechanteerd van: ‘Als je je niet aan onze regels houdt, dan mag je ook niet meer bij al die persmomenten zijn.’ Dat vind ik het kromme.”

Bruning ziet wel wat in een gezamenlijke boycot van de mediacode. “Ik vind inderdaad wel dat het een hele goede zaak zou zijn als alle media samen zouden zeggen: ‘Vanaf morgen houden we ons niet meer aan die mediacode en we kiezen onze eigen verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid is dat we ook echt de privacy accepteren van het koninklijk huis, maar wel volgens de normen van de wet.’ Als de rechter zegt dat het te ver gaat, dan is het aan de rechter en niet aan de koning.

Lees ook:
Noord-Koreaans: koning boycot BLVD bij fotomoment (gisteren)
NVJ uit kritiek op Noord-Koreaanse boycot Boulevard (gisteren)

Foto: RTL
34 Reacties op “NVJ wil boycot mediacode na royaltyboycot BLVD”


 1. Wim

  OH OH OH, wat voelt BLVD zich op de teentjes getrapt.
  Wat een zielig gedoe.

 2. Marcel

  Heeft die man het wel helemaal begrepen? Er is gewoon een heel
  logische ethische code dat je de prinsesjes met rust laat tijdens studie, privé-uitjes, etc. En hier heeft RTL zich niet aan gehouden.

  Logisch dus dat je dan een tikje op je vingers krijgt. Niet zeuren, maar hup, door!

 3. Tsja

  Dat zei hij in RTL Boulevard? a.k.a. RTL WC Eend?

 4. OP1 kijker

  Goed zo! Eindelijk wat schot in de zaak!

 5. OP1 kijker

  Laat die prinsesjes met rust. Gun ze net als jullie eigen kinderen een jeugd.
  Het is voor deze kinderen al zo moeilijk.

  Wat een schoften werken er toch bij RTL. Brrrrr

 6. Sender

  Ben niet koningsgezind.
  Echter WA en Maxima staan volledig in hun recht en hebben mijns inziens is het gelijk aan hun kant. Een knullig roddelrubriekje ( Story, Prive in beeld) op tv met capsones.
  Het moet niet gekker worden.

 7. rooie Rinus

  Zit de zoon van peter de vries hier al op.. Of doet die nu alleen maar parkeerovertredingen?

 8. o.p. lichter

  Helemaal geen aandacht meer besteden aan deze efteling familie .

 9. Bep

  WA heeft Kasem advocaten al gebeld, ze vroegen specifiek naar Royce de Vries.

  @Rooie Rinus het is z’n laatste kans.

 10. Denk-na

  NVJ laat gelijk van zich horen als een “journalist” van Boulevard geweerd wordt een fotomoment van het Koninklijk Huis. MC meldt niet bij wat de onderbouwing van RVD hiervan is en probeer met zo een titel clicks te genereren.
  Maar waar is de NVJ als journalisten echt over de scheef gaan? Artikelen verzinnen, afspraken schenden, halve waarheden publiceren etc. Wat een huilie-huilie groep is deze NVJ!

 11. Sandra

  Iedereen zou zijn eigen privacy moeten kunnen bepalen.

 12. JasperV

  Iedereen zou eigenlijk RTL Boulevard moeten boycotten, zijn we tenminste van al dat roddelgedoe af.

 13. Xavier

  De grootste uitkeringstrekker van Nederland mag dus verbieden om in het openbaar foto’s van hem te maken. Belachelijk, uitkering intrekken en sollicitatieplicht aanscherpen. Bij protest uitzetten naar Argentinië (in het kader familiehereniging)

 14. Den Draaiert Joost

  Nou, nou jongens wat een gedoe toch allemaal he met dat Koningshuis. Wie kan het iets schelen!?

 15. Jantien Visser

  Ik ben het helemaal eens met Xavier (09:50u)

 16. ladieee

  @Xavier.. Ja hoor daar is hij dan De winnaar van de meest slappe ouwehoer tekst van de dag. Xavier gefeliciteerd Je kan de prijs ophalen op het heren toilet van het oudekerksplein.

 17. K.C.T

  @Xavier,,,, foute duitserikken uitzetten naar Argentinië,,,,, velen gingen hen voor,,,,, gaat de geschiedenis zich herhalen, familie en kameraden hereniging was ook toen
  “des duits”

 18. N

  Goed van de NVJ. De foto was al openbaar op Instagram van de Koninklijke Schouwburg. Goed dat Willem dingen wil afschermen voor zijn dochters, maar betaal dan gewoon zaalhuur. Dan maakt hij wel misbruik van zijn functie. De belastingbrief om meer belasting te betalen van de rijken der aarde is zeker niet door Willem ondertekend.

 19. Daaristieweer

  @Xavier

  Bij deze sluit ik me aan bij uw voorstel. Waar kan ik tekenen?

 20. Mike

  Die hele mediacode is onrechtmatig. Is allemaal jurisprudentie over, zelfs op Europees niveau.

 21. Suzy Wang

  Waarom? omdat die vette nicht toch probeerde onder de noemer, kijk eens wat ik durf?

 22. Cobweb

  Er moet een petitie komen, weg met het koningshuis.

 23. Medusa

  WA mag blij zijn dat we niet in GB wonen en niet met de Britse pers te maken hebben. Maar ja een landje dat bekend staat om zijn grootheidswaan heeft natuurlijk een koning die de grootheidswaan heeft uitgevonden!!!

 24. N

  Er is een dun balans tussen de mediacode respecteren, en gewoon als pers vol achter ze aangaan als bij de Britse royals.
  EN dat wil je echt niet.

 25. Jonas

  Ze ontvangen miljoenen aan gemeenschapsgeld en hebben praatjes voor 10. Gewoon foto’s maken ook al hebben ze geen zin, dan maken ze maar zin, daar worden ze voor betaald. Zo niet boycotten!

 26. Sjaak

  Veel hielenlikkers hier. Ieder weldenkend mens kan bedenken dat in een vrij land geen ongekozen staatshoofd met een mediacode de pers zou moeten breidelen.

  Maar de bejaarde NPO kijkers hier zijn gehersenspoeld door de NPO.

 27. Licht uit

  Die Thomas Bruining zou eigenlijk eens een paar nachtjes op het politie bureau moeten overnachten.

  Wat denkt die vent nou helemaal, als het om de koning en zijn gezin gaat dan gelden er geen regels? Wat een losgeslagen idioot.
  Zonder regels kunnen ze die man gerust een weekje koud opbergen zonder aanklacht, moet je eens zien hoe onze Thomas Bruining dan ineens moord en brand schreeuwt.

 28. aammehoela

  We willen toch geen Britse toestanden. Dus gewoon accepteren dat er iemand “geschorst” is en overgaan tot de orde van de dag. Groot gelijk dus. De mediacode werkt in dit geval wel. Anders krijg je van al die toestanden. Prinsesje doet dit , prinsesje doet zus, prinsjes doet zo……… allemaal geen nieuws van belang.

 29. Mart

  Boulevard heeft groot gelijk. Mediacode werkt alleen als iedereen er volwassen mee om gaat. Dat doet de koning nu niet. NVJ gaat niet zomaar zo’n oproep doen.

 30. Jur

  @mart
  De NVJ is ook zo’n eng ultralinks clubje.

 31. Gerard Bowling

  Een stel autoritaire regenten dat koningshuis…de NVJ heeft gelijk…Én; leve de republiek!

 32. Peter Pannelap

  Daar heeft die vent een punt!
  Ik ben overigens pro koningshuis, maar Willie staat niet boven de wet. Alleen Rutte en zijn slangenkuil bewoners.

 33. anoniem

  De NVJ kan zich misschien beter bekommeren om de deplorabele staat van de journalistiek in ons landje? :-)

 34. Boerenverstand

  In het openbaar mag iedereen gefilmd worden. Al die politie- en rechtbankprogramma’s doen niet anders. Als mensen erop tegen zijn, wordt door agenten altijd geroepen dat filmen gewoon mag (erg genoeg roept de politie dat weer niets als ze zelf in het openbaar gefilmd worden…). En waar blijft de sanctie van WA tegen de schouwburg die de foto maakte? Die titel Koninklijke is toch al wel ingetrokken inmiddels? Boycot zelf gewoon zowel de Oranjes als Boulevard. Win-win.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.