NVJ uit kritiek op Noord-Koreaanse boycot Boulevard

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het besluit van koning Willem-Alexander om de mensen van RTL Boulevard volgende maand te weren van het jaarlijkse fotomoment in Lech zeer kwalijk. Dat laat algemeen secretaris Thomas Bruning weten op NU.nl. RTL Boulevard bracht eind vorig jaar een foto in beeld van de Oranjes die op het openbare Instagram-account van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag stond en daarover is de koning he-le-maal over de zeik.

De koning trekt zijn Noord-Koreaanse jasje aan en heeft in al zijn kleinzerigheid besloten dat RTL Boulevard volgende maand niet meer mag komen filmen bij het jaarlijkse fotomoment in Lech. Hij heeft de showrubriek via de Rijksvoorlichtingsdienst een boycot opgelegd. En dat terwijl de RVD valt onder minister-president Mark Rutte, die persvrijheid toch hoog in het vaandel heeft staan.

De NVJ vindt het ook onbegrijpelijk. “Hieruit blijkt weer dat de mediacode van het Koninklijk Huis krom is en in strijd met het beginsel vrije pers.

Dit kan gewoon niet, aldus Bruning. “Onze ergernis is dat toegang tot privé persmomenten wordt gekoppeld aan het in acht nemen van de code. Deze methode past niet bij de publieke verantwoordelijkheid, die het Koninklijk Huis aan de dag hoort te leggen.

Bruning denkt niet dat deze Noord-Koreaanse houding van de koning en zijn RVD zal veranderen. “Ik heb niet het idee dat het herhalen van deze boodschap richting de RVD hier veel aan zal veranderen. Maar zeker is dat de koning hiermee een slecht signaal afgeeft over het belang dat hij hecht aan het goed functioneren van de vrije pers.

Lees ook: Noord-Koreaans: koning boycot BLVD bij fotomoment (vanochtend)

Foto: RVD – Arenda Oomen

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen