ANP van multimiljardair John de Mol wil overheidssteun

Het persbureau van multimiljardair John de Mol, het ANP, wil overheidssteun om het voortbestaan van de nieuwsdienst te verzekeren. Dat heeft directeur Martijn Bennis donderdag gezegd in een rede ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan, meldt Villamedia. Bennis acht het ANP van Talpa Networks van nationaal belang. “Door een journalistieke basis te verschaffen heeft het ANP een nutsfunctie, waar niet alleen afnemers van profiteren maar ook de gehele maatschappij.

Het zou een drama zijn als het nieuwsbureau van John de Mol ten onder gaat, aldus Bennis. “Het eventueel verdwijnen van een persbureau is niet alleen een bedreiging voor de bestaande nieuwsuitgevers maar – ik zet het bewust een beetje fors aan – voor de kwaliteit van de Nederlandse democratie.”

Ook politici hebben het ANP nodig, om op basis van feiten beleid te maken, legt hij uit. “Bovendien wordt het zonder een goede journalistieke infrastructuur voor kleinere uitgevers en voor nieuwkomers op de journalistieke markt zo goed als onmogelijk om te bestaan of om toe te treden, en dat is voor de pluriformiteit van de pers problematisch.”

Op termijn zal de overheid volgens hem moeten inspringen. “Deze maatschappelijke functie roept natuurlijk de vraag op of de financiering van de ANP-nieuwsvoorziening uitsluitend op de schouders van uitgevers moet rusten.

Bennis wijst erop dat er in Nederland nog maar vijf grote uitgevers zijn (DPG Media, Mediahuis, RTL Nederland, Talpa en NPO). Als één daarvan zijn abonnement opzegt, komt het persbureau meteen in de problemen. ”

Deze 5 overgebleven uitgeefhuizen betalen een groot deel van de kosten voor de dagelijks 250 nieuwsberichten, de honderden nieuwsfoto’s en de nieuwsagenda. Geen van deze 5 is voor zijn voortbestaan afhankelijk van het ANP maar elk van deze partijen is cruciaal voor het voortbestaan van het ANP als persbureau.

Waarom de belastingbetaler voor het nieuwsbureau voor multimiljardair John de Mol zou moeten opdraaien is volstrekt onduidelijk. Het begint er steeds meer op te lijken dat de mediatycoon wil gaan rentenieren van zijn miljarden, want de laatste tijd gedraagt hij zich gieriger dan ooit, blijkt uit de programmering van SBS 6.

Het hele interview kunt u lezen op de website van Villamedia.

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen