Noord-Koreaans: koning boycot BLVD bij fotomoment

Het koningshuis is niet bepaald een ambassadeur van de persvrijheid. Koning Willem-Alexander heeft de RVD de opdracht gegeven om RTL Boulevard volgende maand te boycotten bij het fotomoment tijdens hun decadente skivakantie in Lech en daar is royaltyverslaggever Marc van der Linden terecht behoorlijk pissig over. “Ik ben er echt flink boos over. Ik heb ook zelf bij Boulevard gezegd: ‘Laten we dit nou maar eens gewoon vertellen tegen de kijkers.’

Prinses Amalia voerde vorige maand in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag haar kerstmusical op. De pers mocht er niet bij zijn, maar wel deelde het theater via Instagram een kiekje van de familie vanuit de zaal. Daar was niet Amalia, maar wel prinses Beatrix op te zien.

RTL Boulevard bracht die Instagram-foto kort in beeld. “Zij plaatsen een foto en die plaatsten wij ook een aantal seconden op die schermen achter mij. De volgende dag begreep ik dat we daar heel veel woede mee hadden veroorzaakt bij de koning en zijn gezin“, aldus Van der Linden.

De koning heeft nu besloten dat RTL Boulevard niet welkom is in Lech. “Dan komt er een sanctie tegen een programma, dat voor de rest nog nooit iets van een fout heeft gemaakt, en een flinke sanctie. En dan ook nog eens een keer op het grondgebied van Oostenrijk, op een openbaar deel van een berg. Waar haalt de RVD het recht vandaan om dat zelf te bepalen en niet via de rechter laten gaan?

Het is een schande, vindt hij. “We staan op een berg die van Oostenrijk is, dat is openbaar terrein en daar kunnen we gewoon gaan staan. We worden alleen niet geaccrediteerd en dat is het flauwe van het geheel. Ga dan naar de rechter als je denkt dat je in je recht staat en laat die bepalen of dit nou echt niet kan.”

De RVD is de boodschapper van het slechte nieuws, maar uiteindelijk is dit gewoon een beslissing van de koning, aldus de royaltykenner. “De koning is de man die erachter zit, want de RVD zijn ambtenaren en die gaan echt geen straffen bepalen.”

Luuk Ikink: “Er is in december al een hele mailconversatie tussen de RVD en RTL Boulevard heen en weer geweest. Waarom houden zij denk je voet bij stuk?

Van der Linden: “Omdat er één iemand is die wil dat wij nu even voelen wie er de baas is en dat is de koning. Ik vind dus dat eigenlijk Mark Rutte eens een keer tegen de koning zou moeten zeggen: ‘U leeft in een land waar de monarchie door de media zeer netjes wordt behandeld.’”

Het is stank voor dank, vindt hij. ““We wonen niet in Engeland met paparazzifotografen die overal camera’s ophangen of mensen uitdagen. Het gaat hier rustig en ze krijgen een goede pers. Hier is een koning te groot voor en daarvan hoort de minister-president te zeggen: ‘Dat is niet democratisch.’

Wat gebeurt er als Boulevard wél naar Lech gaat? “In principe zouden ze dan kunnen zeggen: ‘U heeft tóch de beelden uitgezonden, u bent bij de zomersessie niet meer welkom.’”

Heeft de Koninklijke Schouwburg ook een sanctie opgelegd gekregen? “Die hebben niets gehoord van het RVD en dat snap ik ook wel, want de Koninklijke Schouwburg heeft de zaal gratis ter beschikking gesteld voor de prinses en haar hele leuke musical.”

‘Ernstige zaak’

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm steunt RTL Boulevard volledig. “Het is een beperking van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van nieuwsgaring van RTL Boulevard en dat vind ik een vrij ernstige zaak.”

Ik vind dat op het moment dat iets al openbaar is gemaakt door een derde – ook al is dat tegen de zin van de koninklijke familie – dat de feest al uit de fles is en dat je als RVD niet mensen moet gaan uitsluiten bij dat ene bijzondere persmoment in Lech.

Als de Schouwburg zegt: ‘Kijk eens wie er bij ons was!’, dan staat het anderen vrij – en met name de pers in onze samenleving – om daar ook over te berichten en die foto over te nemen. Om nu RTL Boulevard uit te sluiten van de persbijeenkomst in Lech is volstrekt onevenredig.

Foto: RVD – Arenda Oomen

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen