‘RTL 4 bood Matthijs van Nieuwkerk 1,2 miljoen euro’

RTL 4 heeft Matthijs van Nieuwkerk in 2012 een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro geboden om de NPO achter zich te laten en een commercieel avontuur aan te gaan. Dat zei Rob Goossens, tv-deskundige van RTL Boulevard en De Telegraaf, gisteren in Boulevard. Van Nieuwkerk heeft jarenlang 580.000 euro per jaar verdiend bij BNNVARA, maar moet – nadat volgend jaar zijn contract verloopt – terug naar de WNT-norm van 201.000 euro. Daar schijnt hij geen oren naar te hebben.

De presentator is al vele jaren en met vele partijen in gesprek over een tv-transfer. “In 2012 heeft hij een concrete aanbieding gehad. Hij kreeg toen dus 1,2 miljoen aangeboden en toen heeft hij gezegd: ‘Dat doe ik niet.’ Toen heeft hij wel een salarisverhoging gekregen van de NPO, maar dat was de helft van die 1,2 miljoen“, aldus Goossens.

Peter R. de Vries: “Daar benoem je het precies, Rob. Op het moment dat je zeven ton verdient, dan is het best mogelijk dat je tegen een bod van een miljoen zegt: ‘Nee, jongens, ik doe het niet, want ik zit hier goed en heb het naar mijn zin en heb het goed met die zeven ton.’ Maar als je terug moet naar 170 en je kan nu bij RTL 1,2 of 1,5 verdienen, dan vraag je wel het onmogelijke van iemand.”

Van Nieuwkerk heeft maandag in DWDD min of meer zijn vertrek bij de NPO aangekondigd. Goossens: “Ik dacht: mijn nieuws loopt weg, want hij vertelt gewoon nu iets dat ik natuurlijk over een week als primeur zou willen brengen. Nou ja, het speelt natuurlijk sinds deze zomer en als je ook die quote uit de LINDA. terugziet, dan zei hij eigenlijk toen al: ‘Ik ga stoppen.’”

De presentator maakte de opmerking tussen neus en lippen door. Niemand aan tafel, ook Angela de Jong niet, vroeg om duidelijkheid. “Ik heb het nog honderd keer teruggekeken en ik vrees dat ik ook gewoon niet wíl geeloven dat hij er daadwerkelijk mee ging stoppen. Niemand durfde erop in te gaan. Als dat gebeurt, dan ga je het niet voor je gastheer nog ongemakkelijker maken.”

Peter R. de Vries: “Ik denk dat Matthijs daar aan tafel ook wel een woordenspelletje speelde hoor. Ja, dat denk ik wel. Niet een grapje, maar dat hij iets suggereert of een voorzetje geeft en kijkt wat er gebeurt. Wij trekken daar misschien wel veel te veel conclusies uit.”

Goossens: “Die bekendmaking is een heel gek dingetje. Hij heeft zelf namelijk gezegd: ‘Ik ga daar voor het eind van het jaar iets over zeggen.’ Er is niemand die hem verplicht om dat te doen.”

Overigens zou ook Eva Jinek in huis zijn gehaald bij RTL 4 voor een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro.

Foto: BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen