‘RTL 4 bood Matthijs van Nieuwkerk 1,2 miljoen euro’

Geplaatst op wo 11 dec 2019 om 9:30

RTL 4 heeft Matthijs van Nieuwkerk in 2012 een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro geboden om de NPO achter zich te laten en een commercieel avontuur aan te gaan. Dat zei Rob Goossens, tv-deskundige van RTL Boulevard en De Telegraaf, gisteren in Boulevard. Van Nieuwkerk heeft jarenlang 580.000 euro per jaar verdiend bij BNNVARA, maar moet – nadat volgend jaar zijn contract verloopt – terug naar de WNT-norm van 201.000 euro. Daar schijnt hij geen oren naar te hebben.

De presentator is al vele jaren en met vele partijen in gesprek over een tv-transfer. “In 2012 heeft hij een concrete aanbieding gehad. Hij kreeg toen dus 1,2 miljoen aangeboden en toen heeft hij gezegd: ‘Dat doe ik niet.’ Toen heeft hij wel een salarisverhoging gekregen van de NPO, maar dat was de helft van die 1,2 miljoen“, aldus Goossens.

Peter R. de Vries: “Daar benoem je het precies, Rob. Op het moment dat je zeven ton verdient, dan is het best mogelijk dat je tegen een bod van een miljoen zegt: ‘Nee, jongens, ik doe het niet, want ik zit hier goed en heb het naar mijn zin en heb het goed met die zeven ton.’ Maar als je terug moet naar 170 en je kan nu bij RTL 1,2 of 1,5 verdienen, dan vraag je wel het onmogelijke van iemand.”

Van Nieuwkerk heeft maandag in DWDD min of meer zijn vertrek bij de NPO aangekondigd. Goossens: “Ik dacht: mijn nieuws loopt weg, want hij vertelt gewoon nu iets dat ik natuurlijk over een week als primeur zou willen brengen. Nou ja, het speelt natuurlijk sinds deze zomer en als je ook die quote uit de LINDA. terugziet, dan zei hij eigenlijk toen al: ‘Ik ga stoppen.’”

De presentator maakte de opmerking tussen neus en lippen door. Niemand aan tafel, ook Angela de Jong niet, vroeg om duidelijkheid. “Ik heb het nog honderd keer teruggekeken en ik vrees dat ik ook gewoon niet wíl geeloven dat hij er daadwerkelijk mee ging stoppen. Niemand durfde erop in te gaan. Als dat gebeurt, dan ga je het niet voor je gastheer nog ongemakkelijker maken.”

Peter R. de Vries: “Ik denk dat Matthijs daar aan tafel ook wel een woordenspelletje speelde hoor. Ja, dat denk ik wel. Niet een grapje, maar dat hij iets suggereert of een voorzetje geeft en kijkt wat er gebeurt. Wij trekken daar misschien wel veel te veel conclusies uit.”

Goossens: “Die bekendmaking is een heel gek dingetje. Hij heeft zelf namelijk gezegd: ‘Ik ga daar voor het eind van het jaar iets over zeggen.’ Er is niemand die hem verplicht om dat te doen.”

Overigens zou ook Eva Jinek in huis zijn gehaald bij RTL 4 voor een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro.

Foto: BNNVARA
40 Reacties op “‘RTL 4 bood Matthijs van Nieuwkerk 1,2 miljoen euro’”


 1. Gerit

  Als die naar rtl gaat is het exit gtst op rtl 4

 2. Aksss

  Een socialist die dik 2 ton te weinig vindt. Hoe heet zo iemand ook weer.

 3. X

  Hij gaat naar Talpa. Is in september beklonken.

 4. M.

  Ik hoop dat hij naar Talpa gaat, John de Mol wil heel een succesvol talkshow, alleen Matthijs kan hem dat bieden. Want Eva Jinek gaat genadeloos onderuit.

 5. Gwendolyn

  Sorry hoor, maar op die foto lijkt hij net de man van Bobbi Eden.

 6. Wyatt

  Gewoon naar RTL flop risico bij SBS is te groot.

 7. Riekie

  Ach ja, Rob Goossens. Lulletje rozenwater dat nergens verstand van heeft

 8. Sender

  Rupsjenooitgenoeg!

 9. man pan

  Vooruitzicht dat hij even veel gaat verdienen als Andries Knevel is oook niet echt aantrekkelijk.

 10. Roen

  Terecht dat hij een overstap zou maken. Dat hij dat in 2012 niet heeft gedaan geeft aan dat het hem niet heel erg om het geld te doen is. Matthijs past prima bij RTL maar wellicht ook in de nieuwe koers van SBS. Als hij naar Talpa gaat dan zal dat een directe omslag zijn voor de zender. Dan moeten ze echt wel met een hoge kwaliteit programmering komen en hoog inzetten. Ik verwacht dat hij dan liever bij RTL zit, gezien hun merkwaarde.

  Maar het zou mij ook niet verbazen als hij bij de NPO blijft en enkel stopt met DWDD. De NPO verliest ook met hem een gezicht na het weglopen van Eva en het stoppen van Jeroen.

 11. #De dubbelganger - de enige echte#

  Oud nieuws uit 2012 RTL Boulevard

  Dat heeft Matthijs zelf bekend gemaakt in 2012 in 5 jaar later toen nog van Pauw

 12. Tessa

  Mocht ie naar Talpa gaan, zal z’n carrière als een nachtkaars uitgaan.

 13. Mag ik ook eens een keer wat zeggen.

  Wat heeft die Rob Goossens een ontzettend dom hoofd. Dommer kan niet.

 14. LLRV

  „Maar als je terug moet naar 170 …“

  Als BNers zoiets durven te zeggen, linkies, salonsocialisten die zich oh zo goed vinden. Veertje in kont hier, veertje in kont van bevriende linke BNer daar. Jij ook al een vluchteling in huis? Vliegschaamte? Jazeker! Vlieg alleen nog middelste stoel en geen business meer. En rij Tesla. Kan immers van 1,2 mio. Unieke talenten. VARA, de omroep van en voor de arbeider. Tuurlijk! Ich kann gar nicht soviel essen wie ich kotzen möchte!

 15. Maarten

  Nieuws uit 2012, really MC?

 16. Paut Pielusma

  Laten we eerlijk zijn, Matthijs’ hoogtepunt ligt toch al ver achter hem.

 17. Annoniemus

  Matthijs heeft jarenlang de linkse jongen uitgehangen bij de publieke voor de poen , niet voor principes , straks bij Talpa , RTL of waar dan ook lekker verder graaien !!

 18. Bart

  Goossens: “Ik dacht: mijn nieuws loopt weg, want hij vertelt gewoon nu iets dat ik natuurlijk over een week als primeur zou willen brengen. Rob Goossens heeft het altijd bij het verkeerde eind en nog nooit een primeur gehad.

  Jammer dat het gesprek tussen Rob en Ruud de Wild niet in het bericht verwerkt zit. Hier werd Rob toch behoorlijk op zijn nummer gezet door Ruud.

 19. Karmapapa

  Met 1,2 miljoen is er geen sprake meer van een flop-risico. De buit is binnen.

 20. Koen

  Rob, wacht nooit om een primeur te vertellen!
  Rob, breng informatie niet als nieuws wanneer het al bekend is.

 21. Viola

  Ik gun hem Talpa,collega van Gordon en Wendy,met Erland en Ronald naar Ibiza om te “draaien”.Zijn hele imago naar de filistijnen.Mee met de ondergang van Talpa.

 22. echt nieuws

  Gaat 100% zeker niet naar Talpa. Zal wel België worden. Peter R. de Vries gaat wel naar Talpa voor 1miljoen per jaar.

 23. G.ossip

  Matthijs heeft genoeg geld,daar hoeft hij het zeker niet voor te doen.

 24. Ron

  Die Rob Goossens is officieel ‘AF’. Wat een nono en wat een nonsense zat hij te verkondigen. Gelukkig waren daar de altijd scherpe Peter R. de Vries en Ruud de Wild om hem stevig van repliek te geven. Zijn tandjes gingen nog meer naar voren staan van zoveel schaamteloze onzin die hij verkondigde…

 25. jm

  Natuurlijk gaat hij overstappen en cashen.
  Is hij meteen van het gezeik af dat men (de hypocrieten) hem een graaier vinden.
  Stel, je bent ambtenaar (ook belastinggeld) en je kan een ton erbij krijgen, wie zou dat dan weigeren omdat het belastinggeld is???

 26. Anonymousin

  @Roen, doet goed eindelijk eens een reactie te lezen die onderbouwd is.

  Het item in Boulevard vond ik bijzonder goed, ook de discussie onder de aanwezigen. Zaten velen kernen van waarheid in.

 27. Caramba

  De weeffout zit ‘m natuurlijk in het feit dat een commerciële omroep überhaupt 1,2 miljoen kan bieden. Die commerciëlen krijgen dan weliswaar geen subsidie, het is wel een branche waarin vooral schijnconcurrentie plaatsvindt. Welke pulp je ook uitzendt, en hoeveel reclame je er ook tussendoor propt, je zendmachtiging zal je er niet bij verliezen.

  Een land met een beetje zelfrespect stelt hier richtlijnen voor op; tv is namelijk wel een cultuurfenomeen.

 28. Mark

  Matthijs gaat voor 1,2 miljoen naar SBS 6. Wordt over 2 weken bekend gemaakt.

  Onder 2 voorwaarden: DWDD moet reclamevrij blijven (daar heeft John geen moeite mee, want hij kan voor en na DWDD toch het dubbele vragen met de commercials) en hij mag voor de NPO in december 6 x Top 2000 a-go-go en 1 x Top 2000 quiz blijven maken.

  DWDD University en DWDD Heimwee blijven bij de NPO, maar dan met Twan Huijs als gewoon University en Heimwee. Adriaan van Dis blijft ook bij de NPO, dus niet meer bij DWDD te zien als tafelheer. DWDD Heimwee: Hier Is Adriaan van Dis gaat 1 x per jaar naar NPO 2 om half 9.

  Zo gaat het er uit zien vanaf maandag 6 januari 2020:

  18:00 HvNL / Shownieuws update / Nu.nl Weer
  18:20 Man Bijt Hond
  18:50 Reclame
  19:00 DWDD
  19:50 Reclame
  20:00 Lingo
  20:30-22:30 Prime Time
  22:30 HvNL / Shownieuws / Nu.nl Weer
  23:30 Man Bijt Hond hh
  00:00 Reclame
  00:10 DWDD hh
  01:00 Reclame
  01:10 HvNL loop

 29. echt nieuws

  Helaas Mark. 100% geen SBS.

 30. Lies

  Mag hopen geen Talpa.

 31. Ron

  @Mark: ain’t gonna happen. RTL it is…

 32. Ron

  Overigens kán DWDD helemaal niet mee naar welke zendergroep dan ook want die naam is van BNNVARA ga ik vanuit…

 33. ton

  580000,- per jaar.
  Dit is veel te veel voor zo´n man.

 34. oijoepio

  Mark, je l*lt weer eens uit je nek, want Van Nieuwkerk maakt sowieso zijn seizoen af bij NPO. Met veel bravoure onzin verkopen, heet dat..

 35. Mart

  Mark

  Matthijs voor 1,2 miljoen naar Talpa, maar de DWDD titel en Matthijs wel blijven delen met de NPO? Daar geloof ik niks van. Bullshit

 36. Sjaak

  Belachelijk dat deze salonsocialist EUR 580.000 van mijn belastinggeld kreeg.

 37. Solomon

  Het zou helemaal geen verkeerde gedachte zijn als de Nederlandse commerciële omroep Talpa-TV programma titels zou kunnen gaan delen met de Nederlandse Publieke omroep !.. De Nederlandse regering zou dit in het belang van de toekomst van de Nederlandse lineaire tv in principe wetmatig moeten kunnen ondersteunen wanneer dit net zoals in het geval van Talpa-TV om een pure Nederlandse commerciële omroep gaat !..

 38. Henk

  Hoe sneller Van Nieuwkerk, met al zijn belangen en geldzucht, naar de commerciëlen vertrekt hoe beter

 39. Henk

  En zijn slaafse talentloze vriendjes, zoals Nico Dijkshoorn, er achteraan graag!

 40. Sven L.

  Talpa is te riskant; RTL gok ik zo. Afwisseling met Jinek wellicht op de late avond? Beau inzetten waar hij goed in is. En dat is niet late night.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.