Tan graag naar Songfestival: ‘Maar niet als Zwarte Piet’

Humberto Tan gaat graag het podium op als presentator van het Eurovisie Songfestival, maar dan niet verkleed als Zwarte Piet. Dat laat hij met een knipoog weten in reactie op uitspraken van Marga Bult in Café Hendriks & Genee. Bult gaf in de talkshow aan dat ze het wel leuk zou vinden als ‘het kleurtje’ Humberto Tan de show samen met Chantal Janzen zou presenteren. Op de vraag waarom ze hem ‘het kleurtje’ noemde, antwoordde ze: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden.

Veel kijkers vonden het een ongepaste opmerking en zelf liet Tan aanvankelijk ook zijn verbazing blijken op de socials. Nu komt hij met een uitgebreidere reactie. “Eigenlijk geeft Marga een compliment door Chantal Janzen en mij naar voren te schuiven als ‘haar’ kandidaten voor een prestigieuze presentatie klus. Ik zie en voel het ongemakkelijke pijnpunt in haar uitspraak, maar ik zie ook dat Marga het niet verkeerd bedoeld heeft.

Tan wil dit niet aangrijpen om te polariseren. “In deze tijd van groepen die tegenover elkaar staan, grijp ik terug op wat ik eerder heb gezegd over deze discussie: laten we koel blijven in het hoofd en warm in het hart. Hard tegenover elkaar blijven staan is het makkelijkst, maar daar schieten we maatschappelijk helemaal niks mee op. Ik zoek verbinding.”

Het heeft te maken met de steeds weer oplaaiende discussie over Zwarte Piet, constateert Tan. “Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro-Zwarte-Piet zijn. Aanpassing van de knecht neemt racisten wind uit de zeilen en maakt onze samenleving mooier, inclusiever, moderner. Google eens Sjors en Sjimmie en kijk naar Sjimmie uit de jaren vijftig. Die tekeningen kunnen echt niet meer! De boezemvrienden zijn gemoderniseerd en daarom bestaan ze nog steeds.

Hou het Sinterklaasfeest fris en fruitig door de knechten te moderniseren, aldus Tan. “Laten we blijven proberen elkaar mee te nemen in onze gevoelens, laten we elkaar beter maken door naar onze kwaliteiten te kijken en niet naar onze tekortkomingen, Laten we rekening met elkaar houden omdat woorden pijn kunnen doen en laten we elkaar duidelijk maken wélke woorden pijn doen.”

Maar laten we ook onze goede bedoelingen niet uit het oog verliezen, zelfs als ze rottig gezegd worden. Maar laten we ook niet verbaasd zijn als we worden aangesproken op woorden en ideeēn die een ander pijn doen.

Dan tot slot: “En Marga, laat ik heel duidelijk zijn, ik zou graag het Songfestival presenteren, maar liever niet met een pruik op, rode lippenstift, oorbellen en pofmouwen…..

Lees ook:
Marga Bult maakt zwartepiet-grapje over Humberto Tan (gisteren)
Marga Bult: ‘Wat is er mis met het kleurtje Humberto?!’ (vandaag)

Foto: RTL

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen