‘Fidan niet politiek correct genoeg voor late avond NPO’

Het is maar goed dat Fidan Ekiz zich naar verluidt heeft teruggetrokken als potentiële opvolger van Eva Jinek op de late avond van NPO 1. Ze is namelijk te kritisch over de moslimgemeenschap. Dat schrijft UvA-docent Reza Kartosen-Wong, die zich op verschillende manieren bezighoudt met het thema ‘diversiteit en inclusie’, in een stuk in Het Parool. Ekiz is te licht en beschikt niet over voldoende journalistieke kwaliteit, zegt hij. “Ze wordt ook gehinderd door haar vooroordelen over moslims.”

Ze doet het ook heel slecht als presentatrice van de multiculturele talkshow De Nieuwe Maan, stelt Wong. “Dat is verworden tot een kroegtafel waaraan bedenkelijke figuren als de voor mishandeling veroordeelde schrijver van racistische, seksistische en homofobe stukjes Jan Roos en de rechts-extremistische Pegida-voorman Edwin Wagensveld mogen leeglopen.”

De gekleurde gemeenschap moet niets van Ekiz weten, stelt Wong. “Mede vanwege Ekiz weigeren verschillende deskundigen en artiesten met een migratieachtergrond als gast bij DNM aan te schuiven. Toch wilden de NPO-bazen Ekiz erg graag als opvolger van Jinek. Onbegrijpelijk.”

Programma’s van de NPO ‘moet pluriform en divers zijn en bijdragen aan sociale cohesie en de kwaliteit van democratie en samenleving’, aldus Wong. “Juist een veel bekeken talkshow moet hoog scoren op deze publieke waarden – ondoenlijk met Ekiz als presentator.”

Wong is het er wel mee eens dat Jinek moet worden opgevolgd door een vrouw. “Maar dan geen type als Ekiz“, zegt hij in zijn column.

Reacties

Het relaas van Kartosen-Wong levert een hoop verbijsterde reacties op. “Wat een bizarre column is dit eigenlijk. Was deze man ooit te gast en heb je hem vlak voor het begin van je show afgebeld ofzo, Fidan Ekiz? Of heb je hem ooit 3,5 uur tevergeefs op je laten wachten na een tinderdate? Ongefundeerd, onnodig, onaardig en onwaar. De frustratie druipt er vanaf“, stelt SBS 6-presentator Thijs Zeeman.

Story-baas Guido den Aantrekker: “Zelden heb ik zulke dommigheid gelezen. Ik denk dat Het Parool wil voldoen aan een kennelijk quotum voor inclusiviteit van talentloze columnisten.

GeenStijl-ster Bart Nijman: “Het blijft een fascinerend spel om te zien: hoe tik je alle deugboxjes aan zonder iets inhoudelijks te zeggen, en blijf je precies tussen de uiterst krappe marges van de politieke correctheid. En dit lichtgewicht heeft óók nog eens een winnende ava voor die rol. Kudo’s hiervoor!

Journalist Pieter Waterdrinker: “In Nederland zijn amper nog heilige huisjes, en al helemaal geen heiligen meer. Maar sommige dingen staan vast: van Fidan Ekiz blijf je af….

Kartosen-Wong is van het ‘zij denkt niet zoals het hoort’-principe, stelt iemand op Twitter. Ekiz daarop strijdvaardig: “Ik denk dat ik er toch maar wel voor ga 😉.”

Ekiz vult aan dat ze helemaal nooit heeft gezegd dat ze zichzelf niet klaar vindt voor zo’n grote show. “Tja, dit heb ik dus ook nooit zo gezegd.. als hij dan toch zo nodig op de man moet spelen, at least get your facts straight, denk ik dan.

Foto: NTR, Geert Broertjes

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen