‘Fidan niet politiek correct genoeg voor late avond NPO’

Geplaatst op di 19 nov 2019 om 11:45

Het is maar goed dat Fidan Ekiz zich naar verluidt heeft teruggetrokken als potentiële opvolger van Eva Jinek op de late avond van NPO 1. Ze is namelijk te kritisch over de moslimgemeenschap. Dat schrijft UvA-docent Reza Kartosen-Wong, die zich op verschillende manieren bezighoudt met het thema ‘diversiteit en inclusie’, in een stuk in Het Parool. Ekiz is te licht en beschikt niet over voldoende journalistieke kwaliteit, zegt hij. “Ze wordt ook gehinderd door haar vooroordelen over moslims.”

Ze doet het ook heel slecht als presentatrice van de multiculturele talkshow De Nieuwe Maan, stelt Wong. “Dat is verworden tot een kroegtafel waaraan bedenkelijke figuren als de voor mishandeling veroordeelde schrijver van racistische, seksistische en homofobe stukjes Jan Roos en de rechts-extremistische Pegida-voorman Edwin Wagensveld mogen leeglopen.”

De gekleurde gemeenschap moet niets van Ekiz weten, stelt Wong. “Mede vanwege Ekiz weigeren verschillende deskundigen en artiesten met een migratieachtergrond als gast bij DNM aan te schuiven. Toch wilden de NPO-bazen Ekiz erg graag als opvolger van Jinek. Onbegrijpelijk.”

Programma’s van de NPO ‘moet pluriform en divers zijn en bijdragen aan sociale cohesie en de kwaliteit van democratie en samenleving’, aldus Wong. “Juist een veel bekeken talkshow moet hoog scoren op deze publieke waarden – ondoenlijk met Ekiz als presentator.”

Wong is het er wel mee eens dat Jinek moet worden opgevolgd door een vrouw. “Maar dan geen type als Ekiz“, zegt hij in zijn column.

Reacties

Het relaas van Kartosen-Wong levert een hoop verbijsterde reacties op. “Wat een bizarre column is dit eigenlijk. Was deze man ooit te gast en heb je hem vlak voor het begin van je show afgebeld ofzo, Fidan Ekiz? Of heb je hem ooit 3,5 uur tevergeefs op je laten wachten na een tinderdate? Ongefundeerd, onnodig, onaardig en onwaar. De frustratie druipt er vanaf“, stelt SBS 6-presentator Thijs Zeeman.

Story-baas Guido den Aantrekker: “Zelden heb ik zulke dommigheid gelezen. Ik denk dat Het Parool wil voldoen aan een kennelijk quotum voor inclusiviteit van talentloze columnisten.

GeenStijl-ster Bart Nijman: “Het blijft een fascinerend spel om te zien: hoe tik je alle deugboxjes aan zonder iets inhoudelijks te zeggen, en blijf je precies tussen de uiterst krappe marges van de politieke correctheid. En dit lichtgewicht heeft óók nog eens een winnende ava voor die rol. Kudo’s hiervoor!

Journalist Pieter Waterdrinker: “In Nederland zijn amper nog heilige huisjes, en al helemaal geen heiligen meer. Maar sommige dingen staan vast: van Fidan Ekiz blijf je af….

Kartosen-Wong is van het ‘zij denkt niet zoals het hoort’-principe, stelt iemand op Twitter. Ekiz daarop strijdvaardig: “Ik denk dat ik er toch maar wel voor ga 😉.”

Ekiz vult aan dat ze helemaal nooit heeft gezegd dat ze zichzelf niet klaar vindt voor zo’n grote show. “Tja, dit heb ik dus ook nooit zo gezegd.. als hij dan toch zo nodig op de man moet spelen, at least get your facts straight, denk ik dan.

Foto: NTR, Geert Broertjes
28 Reacties op “‘Fidan niet politiek correct genoeg voor late avond NPO’”


 1. Ron1

  Ze is ook te rechts voor de NPO. Ik begrijp de keuze wel. Nadia is keuze nr. 1 naast Tijs, of Tijs alleen.

 2. E. Hartsma

  Vreemd dat een weloverwogen mening van Fidan door Reza wordt voorgesteld als ‘vooroordeel’.

 3. Heleen

  ” at least get your facts straight”

  Dit is de ware reden, ze kent onvoldoende Nederlands.

 4. Maarten

  Intolerant links krijgt vrij de ruimte om hun gal te spuwen over fatsoenlijke en goed geïntegreerde ‘allochtonen’ als Fidan Ekiz, de heren van UPNetwork, Andreas Bakir en meer. Dat wil men graag zien bij de NPO. Om te janken.

 5. anonymous

  Walgelijke vent die Reza.

 6. Adriaan

  Wanneer worden de schema’s voor januari bekend dan? En dus ook wie die nieuwe talkshow gaat doen op NPO1? Tijd begint wel een beetje te dringen zo…

 7. Curryworst

  Zo gauw iemand zich professioneel bezig houdt met inclusiviteit/diversiteit en de multiculturele samenleving dan moeten alle alarmbellen bij voorbaat afgaan.

 8. roevka

  Precies wat ik dacht. NPO probeerde Fidan de mond te snoeren en daar had ze geen zin in.

  En het zou me niet verbazen dat voor Jinek naast het hofere salaris ook daarom vertrokken is. Eva was namelijk aan het begin van haar talkshow carrière ook veel kritischer richting islam.

 9. Huub

  Als ik lees wie het voor Fidan opnemen, heeft Reza wel een punt.

 10. Snotaap

  Snap werkelijk niet dat zoveel mensen die Fidan zo goed vinden… want de nieuwe maan doet ze nou niet bijzonder goed nee…. vaak vooringenomen en slecht ingelezen…

 11. Annoniemus

  Bij de NOS iets negatiefs zeggen over moslims is dodelijk voor de rest van je tv loopbaan !

 12. ”VeronicaDoet@?....Beter!“;

  Gelukkig heeft Eva Jinek geen last van vooroordelen ……..

 13. sukkel

  Fidan is een goed presentatrice…

 14. Momo

  Fidan is verre van anti-moslim. Toont aan dat die Reza niet helemaal fris in z’n bolletje is.

 15. Momo

  @Huub

  “Als ik lees wie het voor Fidan opnemen, heeft Reza wel een punt.”

  Totaal gebrek aan logica bij jou. Alsof zij bepaalt wie het voor haar moet opnemen.

 16. Ben

  Eindelijk komt de ware reden uit. Zij is niet kneedbaar. En haar politieke correctheid zeker t.o.v. eva en jeroen engnek is niet sterk genoeg. M.a.w. zij doet of laat niet alles voor de poen.
  En dus zou zij hierom juist geschikt zijn!
  En dus geeft de noordkoreaanse piraten omroep opnieuw keihard een brevet van onvermogen over haarzelf af.
  Opheffen die handel. Klaar!!

 17. Pieter

  Vooroordelen over moslims? Noem t liever feiten

 18. darius

  En deze meneer draagt Simone Weimans voor…….
  Simone Weimans die elke zin die eindigt op -en uitspreekt als uhh.
  Ze weigeruuh, zijn de eniguuh, studentuuh, begravuuh.
  Als je er eenmaal op let dan is het verbazend dat ze daarin door de redactie niet wordt gecorrigeerd en wijst alles erop dat zij blijkbaar vanwege de diversiteit op deze plaats zit.

 19. FlyingLotus

  NPO=Links goedmenschen=niet gek op rechtse denkbeelden=dus geen match.

  Geeft niet, het is maar publieksgeld.

 20. Paul Lamote

  Ach ja, de UvA. Daar beschouwen ze zelfs leden van SP als uiterst reactionaire, rechtse figuren.

 21. Bette

  Domme woorden van een hautaine, domme man. Fidan ligt inderdaad niet altijd lekker in de Turkse gemeenschap, maar dit komt omdat veel Turken niets moeten hebben van een mondige, sterke vrouw. Ze is JUIST een goed voorbeeld voor moslimvrouwen: intelligent, zelfstandig, geëmancipeerd en een eigen mening. Ze loopt niet gehoofddoekt aan de leiband van een bekrompen man. Echt jammer dat ze het niet wordt, ze had veel voor de emancipatie van Nederlandse moslimvrouwen kunnen betekenen.

 22. Lies

  @Bette: amen !!!

 23. Toeterturk

  @Bette
  ff normaal he, met je ‘bekrompen’!

 24. MC Ho en Ltd.

  Hoezo? ‘Bekrompen’ is een goed Nederlands woord. Het is daarnaast ook goed gekozen.

 25. Bibi

  Ik vind het altijd verwonderend hoe zogenaamd intellectuele mannen een mening hebben over vrouwen en hun rol in de maatschappij. Hou je arrogante klep.

 26. Marry Hens

  En zo iemand geeft les aan een universiteit? Vreselijk! Reza, douwblekker een cactus in je anus, engnek!

 27. anoniemmm

  NDERLAND GEFELICITEERD

  FIDAN

  EN

  HUMBERTO

  KONING EN KONINGIN

  VAN HET SONGFESTIVAL

  FLINK OEFENEN

  JULLIE HEBBEN ALLES

  JUS ZOUT SAP

  FLAIR

  A,LLES

 28. medusa

  Darius: Simone Weimans is heel goed. Bevalt haar kleur je niet?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.