Marga Bult maakt zwartepiet-grapje over Humberto Tan

Marga Bult heeft zondagavond in de talkshow Café Hendriks & Genee een Zwarte Piet-gerelateerd grapje gemaakt over Humberto Tan. Dat was te zien in de uitzending op Veronica. Bult was aan het begin van de uitzending al de enige gast die zich uitsprak vóór Zwarte Piet. “Die roetveegpieten zijn hartstikke leuk, maar uit onderzoek is toch echt wel gebleken dat ruim 95 procent van Nederland eigenlijk vindt dat het vanuit traditionele en culturele zaken gewoon zo zou kunnen blijven.

Daarop zei Peter R. de Vries: “Honderd jaar geleden vond ook 95 procent dat vrouwen geen kiesrecht moesten hebben.”

Heel even dreigde Hélène Hendriks de discussie weer dood te slaan, maar gelukkig greep Wilfred Genee in. “Nee, Hélène, nee, ik wil toch even toe naar, want ik hoor Marga iets zeggen.”

Frits Barend vervolgens: “Nee, over Zwarte Piet zijn Peter en ik het eens. Veegpieten of witte pieten: dat maakt die kinderen helemaal niets uit. Heel veel zwarte mensen voelen zich vreselijk genomen. Ik heb een zwarte schoonzoon gehad en die zei: ‘Frits, ik huilde als vroeger Zwarte Piet kwam, want dan gooiden de kinderen pepernoten op de grond en dan mocht ik ze oprapen, want ik was het zwarte jongetje.’

En VVD-prominent Frits Huffnagel: “Waarom is het zo moeilijk om een traditie die er is een béétje aan te passen, zodat iedereen dat feest kan vieren zonder dat ze zich beledigd voelen? Ik heb helemaal geen zin om me te verantwoorden voor het kolonialisme van Nederland, want daar heb ik helemaal niks mee te maken en als ik voor Zwarte Piet ben hoef ik daar niet op aangesproken te worden. Maar ik snap echt niet waarom je het niet een beetje kan aanpassen, want het maakt die kinderen natuurlijk geen zak uit.”

Kleurtje Tan

Aan het eind van de uitzending kwam Bult weer aan het woord, maar dan over het Songfestival. Ze werd gevraagd naar wie het liedjesfestijn zou moeten gaan presenteren. “Chantal Janzen vind ik zo’n heerlijk mens, ook qua uitstraling. En om te blijven in onze cultuur het kleurtje Humberto Tan. Dat lijkt me een heel leuk duo.

Wilfred Genee: “Met dat kleurtje? Waarom zeg je dat erbij?

Bult: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden. Ik denk: dan vind ik dat heel mooi. Blond en donker.”

Daarop klonk er een luid ‘ooooohhhh!’ door de studio. Frits Huffnagel: “De uitzending is nu rond.”

Bult: “Nee, dat is een grapje, ik vind Humberto sowieso een hele goede presentator. Dit was een grapje, maar ik vind blond en donker… Dat is ook het Nederland van nu.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen