Marga Bult maakt zwartepiet-grapje over Humberto Tan

Geplaatst op ma 18 nov 2019 om 11:00

Marga Bult heeft zondagavond in de talkshow Café Hendriks & Genee een Zwarte Piet-gerelateerd grapje gemaakt over Humberto Tan. Dat was te zien in de uitzending op Veronica. Bult was aan het begin van de uitzending al de enige gast die zich uitsprak vóór Zwarte Piet. “Die roetveegpieten zijn hartstikke leuk, maar uit onderzoek is toch echt wel gebleken dat ruim 95 procent van Nederland eigenlijk vindt dat het vanuit traditionele en culturele zaken gewoon zo zou kunnen blijven.

Daarop zei Peter R. de Vries: “Honderd jaar geleden vond ook 95 procent dat vrouwen geen kiesrecht moesten hebben.”

Heel even dreigde Hélène Hendriks de discussie weer dood te slaan, maar gelukkig greep Wilfred Genee in. “Nee, Hélène, nee, ik wil toch even toe naar, want ik hoor Marga iets zeggen.”

Frits Barend vervolgens: “Nee, over Zwarte Piet zijn Peter en ik het eens. Veegpieten of witte pieten: dat maakt die kinderen helemaal niets uit. Heel veel zwarte mensen voelen zich vreselijk genomen. Ik heb een zwarte schoonzoon gehad en die zei: ‘Frits, ik huilde als vroeger Zwarte Piet kwam, want dan gooiden de kinderen pepernoten op de grond en dan mocht ik ze oprapen, want ik was het zwarte jongetje.’

En VVD-prominent Frits Huffnagel: “Waarom is het zo moeilijk om een traditie die er is een béétje aan te passen, zodat iedereen dat feest kan vieren zonder dat ze zich beledigd voelen? Ik heb helemaal geen zin om me te verantwoorden voor het kolonialisme van Nederland, want daar heb ik helemaal niks mee te maken en als ik voor Zwarte Piet ben hoef ik daar niet op aangesproken te worden. Maar ik snap echt niet waarom je het niet een beetje kan aanpassen, want het maakt die kinderen natuurlijk geen zak uit.”

Kleurtje Tan

Aan het eind van de uitzending kwam Bult weer aan het woord, maar dan over het Songfestival. Ze werd gevraagd naar wie het liedjesfestijn zou moeten gaan presenteren. “Chantal Janzen vind ik zo’n heerlijk mens, ook qua uitstraling. En om te blijven in onze cultuur het kleurtje Humberto Tan. Dat lijkt me een heel leuk duo.

Wilfred Genee: “Met dat kleurtje? Waarom zeg je dat erbij?

Bult: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden. Ik denk: dan vind ik dat heel mooi. Blond en donker.”

Daarop klonk er een luid ‘ooooohhhh!’ door de studio. Frits Huffnagel: “De uitzending is nu rond.”

Bult: “Nee, dat is een grapje, ik vind Humberto sowieso een hele goede presentator. Dit was een grapje, maar ik vind blond en donker… Dat is ook het Nederland van nu.”

Foto: SBS
82 Reacties op “Marga Bult maakt zwartepiet-grapje over Humberto Tan”


 1. Bult

  Wat is Bult lelijk geworden.

 2. M

  Het ging per ongeluk dat zag je aan haar. Ze schrok er zelf een beetje van vgm.

 3. Flip de Beer

  Leuk grapje!

 4. Erwin

  Au. Die is afgeschreven. En waarom? Omdat we NERGENS meer tegenkunnen in dit land! Dat de studio zó reageert is bizar.

 5. Ron1

  Pff, wat een verschrikkelijk mens. Als mensen geen argumenten hebben gaan ze maar wapperen met ‘onderzoek heeft uitgewezen’ drogredenen. En dan die opmerking over Tan dan diskwalificeer je jezelf gelijk helemaal.Frits en Peter hadden de beste argumenten.
  Sinds wanneer is die Huffnagel zo links met zijn opvattingen over zwarte piet? Stond ik een beetje van te kijken.

 6. Gradus

  ze heeft gelijk, was van de week in het theater bij een cabaretier en dat was 100 keer erger, maar op tv is het ineens ooooooooohhhhhhh, wat een zielig land.

 7. Richard

  @Erwin: Hoe bedoel je dat, nergens tegen kunnen? Hoe leidde je dat af van “ohhh”? Heeft iemand in het publiek geweld gebruik? Of zijn er mensen demonstratief weggelopen?

  Of ben jij degene die nergens tegen kan en het je standaardhouding is om overal je eigen invulling aan te geven zodat je boos en verontwaardigd kan reageren?

 8. Einde van NL

  Piet, maak hem helemaal wit of met wat achterlijke vegen? Anti Zwarte Piet aanhangers gaan dan roepen dat het witte piet met of zonder poepvegen de overheersing van witten symboliseert? Denk niet dat de discussie bij het wit maken van piet is afgelopen en het meer is dan een discussie over zwart en wit. Nederlandse traditionele feesten lijken eerder het doelwit dan een geschminkt persoon.

 9. Alotta Fagina

  Ik hoor en zie de laatste tijd vaker de zin voorbij komen dat het de kinderen geen zak uitmaakt of er witte of roetveegpieten zijn, met het doel weg met de zwarte piet. Dan maakt het de kinderen ook geen zak uit dat ze zwart zijn. Btw, de opmerking van Jack Spijkerman ten opzichte van Humberto was mijn inziens kwetsender dan wat Marga hier zegt.

 10. Alotta Fagina

  Mijns inziens bedoel ik

 11. Ruud

  Wat zijn we met z´n allen een stelletje zeikerds geworden.
  Nog even en je mag helemaal niets meer zeggen
  Het is in Nederland van 2020 nog erger dan in het oostblok van de jaren 70

 12. Ruud

  Het hele effect van roetveegpieten t.o.v. zwarte piet gaat compleet ten onder.
  Nu zie je ineens dat de roetveegpiet de buurjongen is van nummer 33.
  Juist de onherkenbaarheid en vermommingen waren de essentie van het Sinterklaasfeest.

 13. Remi

  “Heel even dreigde Hélène Hendriks de discussie weer dood te slaan.”

  LOL ;)

 14. Japio

  Natuurlijk is dat een grapje ! Tjonge, als je dat niet door hebt dan moet er hoognodig iets aan het (voormalige?) multi culturele imago van Nederland gedaan worden. Dat vind ik eigenlijk al een tijdje. Hou toch eens op met dat Zwarte Piet gezeur.

 15. Teun-Arie Van der Geelen-Coppens

  Blanken die donkere mensen uitschelden voor Zwarte Piet gaan daar gewoon mee door als Zwarte Piet niet meer zou bestaan.

  Dus Zwarte Piet niet meer zou bestaan dan bestaat er dus ook geen racisme mee.

  Probleem is alleen dat roetveegpieten alleen door blanken kunnen worden gespeeld. Bij KZOP, die voor 99 procent uit blanken bestaan (!) willen ook niet dat donkere mensen voor Zwarte Piet spelen!!!

  Blanken die tegen zwart zijn, dat is 100 procent racisme.
  KZOP dat zijn de echte racisten.

 16. Anouk

  Zwarte piet is een mooi warm figuur.. bij ons in het dorp heel fijn een boot vool leuke zwarte Pieten! Zwarte piet zal echt blijven bestaan!

 17. Remko

  De titel klopt niet; ze maakte een opmerking. Nadat het publiek schrok, corrigeerde zij zich pas. Het was een ‘slip of the tongue’ van haar gedachtengoed. Zo zie je maar dat het nummer van Frank Boeijen Groep ‘Zwart-Wit’ nog steeds actueel is.

 18. Ruud

  In Aalten (Achterhoek) alleen roetveegpieten.
  Leve de vooruitgang.

 19. jm

  Mensen die zeggen; “Wat maakt dat ene kleine aanpassinkje nou uit?” Die begrijpen het niet.
  Het gaat om het principe erachter; je weet dat er weer wat volgt, Sylvana bedenkt wel wat waardoor ze zich hevig gediscrimineerd voelt, en opnieuw zullen we ons blijven aanpassen?? Dus niet!
  Ondertussen hoor je de meest stompzinnige redenen waarom ze zich gediscrimineerd voelen, bijvoorbeeld dat de directie (!) van de Efteling attracties gaat aanpassen omdat ze discriminerend zijn…
  Nee mensen, we gaan nog hele rare tijden tegemoet. En helemaal als we blijven toegeven.

 20. Corrie

  Rechtop Een Racist kan ze beter gaan zingen.

  Hoop dat ze wordt uitgefloten, mocht ze in mei op het podium verschijnen tijdens het Songfestival.

 21. Johnny👀

  Niks mis mee om een racist te zijn.

 22. Alma Blokland

  Als ik in de buurt ben en Bult maakt zo een grapje klap ik haar persoonlijk op haar bek. Vuile racist

 23. Andre

  Wat ’n enorme onzin allemaal! Zolang we ons kunnen heugen hebben we Zwarte Piet en nu ineens voelt ’n klein groepje zich ”minderwaardig” Gewoon doorgaan met Zwarte Piet!

 24. Help

  Waarom moet het verschil zo groot zijn? Regenboog pieten enz, het lijkt alsof de anti pieten niks accepteren wat een redelijke middenweg is en je hoort er nooit iets over in programma’s.
  Haal de oorbellen, rode lippen, accentjes, kroeshaar pruiken en zwarte schmink weg en maar er een soort mijnwerkers gezicht van alsof ze echt uit een schoorsteen komen. Niet 2 kleine veegjes maar een gezicht waar hier en daar wat huid nog zichtbaar is.

 25. Olivier

  “Ik heb helemaal geen zin om me te verantwoorden voor het kolonialisme van Nederland”

  Dan moet je de onterechte link met Zwarte Piet niet maken, grappenmaker. Doe je huiswerk!

 26. M.

  Wat een stupide vrouw, IQ van een visstick.

 27. Nel

  Als je geen bijna inkomsten meer hebt, ´moet´ je wel zulke idiote dingen roepen om een beetje ´populair´ te worden. Ze kan niet tippen aan Tan. Heb meer waardering voor mooie Tan dan voor deze rimpelige flamingo.

 28. Snake Charmer

  Waarom krijgt dit domme wijf nog aandacht op TV?

 29. Pieter

  Ik wil Alma Blokland als slaaf.

 30. Nel

  Als je bijna geen inkomsten meer hebt..,

 31. Olivier

  Omdat die domme idioten van KOZP dat ook krijgen.

 32. Je dikke moeder

  Waar het hier echt om gaat is natuurlijk dat Peter r de Vries weer iets heeft kunnen zeggen.

 33. Huismaker

  Was gisteren op een Sinterklaasfeest (binnen en buiten) in Limburg.
  Uitsluitend Echte Zwarte Pieten ! heerlijk. Voelde mij weer terug in eigen land. En niets demoniseren van de links-populisten als Barend, De Vries en Genee. Zo zie maar maar dat dit uitsluitend leeft bij de kartelmedia. De rest van het land ligt in een deuk van de gepoogde onderdrukking. Gewoon ons land !

 34. Nel

  De kalkoen is geblondeerd (nep blond) en ten tweede is ze van nature, oud grijs!

 35. Peter

  KOZP zijn de grootste criminelen die hier rondlopen.

 36. age

  Wanneer Zwarte Piet verdedigd moet worden door blokkeerfriezen, hooligans, Pegida en oude tantes als Marga Bult cs, vrees ik voor hem, of eigenlijk hoop ik dat zijn tijd van gaan snel zal komen

 37. sukkel

  Fossiel Bult weet niet waar ze over spreekt… nu kan je merken wat een dom wijf het is……

 38. G

  De Botox puilt zowat uit haar gezicht. Slechte goedkope botox trouwens. En dat, heeft kritiek op mensen die veel beter uitzien, en veel intelligenter zijn.

 39. G

  Ik wil graag appelwangetjes hebben, zei het vrouwtje. Hier heb je dan, zei de kwakzalver. Voila ici! (hier heb je ze dan…)

 40. Sterre

  Oude geblondeerde vrouwen zijn sowieso nitwits…Bult begint op Paay te lijken… te blond , teveel rimpels, ordinaire uitstraling én geen cent te makken/schuldsanering.

 41. Johan

  @Sterre, Paay heeft tenminste wel klasse. Ze kan niet aan Paay tippen. Die haalt geen mensen onderuit om zelf bovenop te komen drijven.

 42. atjm

  Check maar Even tot hier (Trouwens drie keer uitgezonden in 24 uur)

  https://www.bnnvara.nl/eventothier/videos/519720

  Vanaf 35.30

  Piet is juist altijd aan verandering onderhevig geweest!

  Trouwens….Als het goed is zouden jullie alle namen van alle acteurs moeten weten die Piet speelden bij de intocht want nu zijn ze toch wel herkenbaar?

 43. 🌻Ingrid

  Ach,die Marga die Sandra Reemer zwart maakte? Betrokken bij leningen? Oke,die Marga dus!

 44. Richard

  KOZP, zogenaamd willen ze een feest voor iedereen. De werkelijkheid is anders.

 45. Richard

  @atjm

  En is die verandering ooit opgelegd? Nee!
  Waarom zou ik de namen van de acteurs moeten kennen. Ik kijk geen Sinterklaasjournaal. De veegpiet die in Even tot hier speelde, blijkbaar de echte Hoofdpiet, herkende ik uiteraard wel. Niels van der Laan. Inderdaad herkenbaar dus.

 46. Grace321

  Zo is het

 47. Bart

  @Remko Ophitser!

 48. Bart

  @JM Je hebt helemaal gelijk. Dat is precies wat er gaat gebeuren.

 49. atjm

  Was jij er bij toen de veranderingen werden doorgevoerd? Dat zal deels toch ook wel op verzoek zijn gegaan. Of dat de verantwoordelijken zelf ook wel doorhadden dat iets niet meer helemaal van de tijd was.

  Kom je uit Den Bosch ofzo…en support je de plaatselijke FC?

 50. Lariekoek

  Zwarte Piet is een aloude traditie volgens velen. Dat moet in ere gehouden worden. Hutspot en bloemkool was ook een aloude traditie, dus moeten we niet met z’n allen gaan wokken. Op klompen lopen was ook een aloude traditie.

 51. MediaPrak

  Waaruit weer blijkt dat de provincie (incl Achterhoek en Twente) minimaal vijf jaar achterloopt. Gelukkig over 2 1/2 week is ’t gedoe weer over.

 52. P0epveegpiet

  Arme Oemberto,
  Hier wordt hij gezien als ne ger en de Surinamers zien hem als een Bounty: bruin van buiten en wit van binnen.

 53. StefanV

  Het domste wat je kunt doen, is KOZP en consorten een stok geven om mee te kunnen slaan. Dat is wat Marga Bult hier doet. Elke keer dat de onterechte associatie tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur wordt gelegd, wordt er weer een klein stapje richting verdere afbraak gezet.

 54. Nils Holgersson

  @M. Dat is een belediging voor vissticks

 55. Momo

  @Lariekoek

  Klompen dragen was helemaal geen “traditie”. Klompen zijn gewoon voetbekleding die boeren eeuwenlang droegen omdat ze handig waren. Er zijn niet minder klompendragers omdat klompen van bovenaf verboden werden.

  Bloemkool eten een traditie? Maak jezelf niet zo belachelijk.

 56. Momo

  Selectieve verontwaardiging van links. Het was overduidelijk een grapje.

 57. Henri Knap

  Wat vond ik het boek (en later de film) ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje zo raak geschreven.

 58. Gajes

  @Lariekoek. Jij snapt het echt niet, hè.

 59. Papa

  Ik moet altijd zo lachen om de drogredenen van marxistisch links.

  Als mensen werkelijk worden uitgescholden voor Zwarte Piet, dan zal dat niet ophouden na het verbieden van Zwarte Piet. Bovendien kunnen we dan helemaal apen gaan verbieden, want dat wordt zeker weten nog vaker als scheldwoord gebruikt.

  Als het kinderen niet uitmaakt, dan kan Zwarte Piet net zo goed zwart blijven. Die zien daar echt geen slaaf of een karikatuur van de zwarte medemens in.

 60. Richard

  @atjm

  Zal, zal, zal. Kom eens met feiten in plaats van aannames. Dat is het probleem met die anti-Pieters en hun medestanders. Veel onjuistheden en aannames de wereld in gooien en als anderen hun flauwekul onderuithalen, gaan ze over op een dom dwaalspoortje. Rot op met je Den Bosch. Ik ben Amsterdammer!

 61. Einde van NL

  Anti Zwarte Piet en de bullshit discussie er omheen is uiteindelijk van nul waarde zodra de moeder alle crisissen er is en er kado’s worden uitgedeeld die nog nooit eerder zijn uitgedeeld en iedereen vanzelf natuurlijk bleek wegtrekt en er geen droog brood meer te vinden is en gaarkeukens iets is wat men zich alleen maar kan wensen en herinneren uit betere tijden.

 62. Johan

  Wat een kutwijf

 63. ergernissen

  Marga Bult, dat is toch die vrouw die in de schuldsanering zit? En nog een hoop geld aan iemand moet betalen (google). Schuldsanering waar de gemeenschap voor opdraait. In dat geval gooit Marga Bult haar principes overboord, want ik kan me zo voorstellen dat ze een dergelijke regeling voor tokkies, buitenlanders en vluchtelingen vindt (ik begijp dat ze zich over die groepen nogal opwindt). Dus Marga, Piet gewoon een beetje aanpassen en jij profiteren van de Nederlandse staat mooi toch?
  Dan heb je het pas over normen en waarden.

 64. Truus

  Wat een ongepaste reactie zeg. Maarja, dan hebben we het ook over Marga he… Een vrouw waarvan we bijna niet meer weten waarom ze nog op tv wordt uitgenodigd.

 65. Ron

  Die Marga Bult is voorzitter van de VVD-fanclub. Next.

 66. Hans

  Ik ben geen fan van bult, maar aan de andere kant , je mag in dit knotsgekke land ook niks(!) meer zeggen. Er is altijd wel iemand beledigd of gekwetst, ik ga daar geen rekening mee houden, doen ze ook niet met mij, fuck it

 67. Piet de Zwart

  Heel Joop is hier ook snel heen gerend om de meest achterlijke reacties achter te laten.

 68. Oma

  Heeft mevrouw Bult haar schulden al afbetaald?

 69. RaymondVL

  Wat flauw om pepernoten op de grond te gooien bij een zwart jongetje op school en dat hij die moest oprapen. Wij lieten gewoon onze jassen en broeken zien en zeiden “puur katoen! Door jouw ouders geplukt voor een bakje pinda’s”. En dan was het klaar.

 70. Arjan b

  Goed bezig bult!!!
  Alle donkere mensen horen hier niet thuis die tegen zwarte Piet zijn

 71. atjm

  Hoort wie komt daar niet met feiten maar met aannames…

  Richard: ”En is die verandering ooit opgelegd? Nee!”
  Dat kan jij ook niet met zekerheid zeggen.
  Je denkt het en ventileert het hier zo heftig, omdat het jou beter uitkomt.

  Het valt me nog mee dat je in Amsterdam woont. Dat je die diverse stinkstad nog niet bent uit gevlucht naar Purmerend of Almere.

  Feit is dat het Piet-figuur door de jaren heen is veranderd. Het maakt niet uit of dat onder enige kritiek is gegaan of dat wijze verantwoordelijken de tijdsgeest beter aanvoelden. Dus ook nu kunnen er geleidelijk nieuwe aanpassingen plaatsvinden. Aanpassingen die gezien de huidige kennis en situatie totaal te rechtvaardigen zijn.

 72. Arjan b

  Richard duim voor je

 73. atjm

  Duim in je zwarte gat

 74. Bob

  We worden al een paar decennia gekoloniseerd door allerlei niet oorspronkelijke Nederlanders.

 75. Arjan b

  Haha

 76. Arjan b

  Raymond geloof het vooral!!! Haha

 77. Piet de Zwart

  @atjm

  Oh, waren er dan groeperingen die die veranderingen eisten door te protesteren in de media en op straat? En was er vervolgens een grote groep Nederlanders die zeiden dat ze dat niet wilden? Wat voor veranderingen hebben we het trouwens over?

  Je bent wel een fanatiek aanhanger van de zwarthemden-ideologie, als je werkelijk vindt dat volksvermaak van bovenaf bepaald moet worden

 78. atjm

  Dat weten we niet he…..of het zo is gegaan. En dat zeg ik toch ook niet zwartgallige Piet.
  Maar feit is. Er hebben veranderingen in het uiterlijk van het figuur plaatsgevonden. Ketting weg, nog zonder kroeshaar, meer als een moor, meer als een Surinamer, met een fez, dan weer met Indiase kledij.
  Die veranderingen zijn ingegeven en doorgezet door organisaties van intochten zoals winkeliersverenigingen en uitgeverijen van boeken en illustratoren enzo.
  Die voelden dus aan dat de uitdossing niet meer van die tijd was.
  Maar volksvermaak als Sinterklaas wordt voor een groot deel dus inderdaad gewoon van bovenaf bepaald, in ieder geval georganiseerd. Of denk je dat die intocht in jouw dorpje spontaan gebeurt.

  De tijd gaat voort. Er is social media. Er zijn nu mogelijkheden voor iedereen om zich zichtbaarder te uiten. Gelukkig maar. Dat verklaart onder meer dat je nu meer van beide partijen hoort.

 79. Piet de Zwart

  @atjm

  Die veranderingen zijn bepaald door de mensen die zelf Zwarte Piet uitbeelden, niet door de politiek of protestgroepen of BN’ers na beschuldigingen van racisme. Bovendien zijn er nog genoeg pieten met gouden oorringen, kroeshaar of zwarte schmink. Maar de veranderingen waar jij het over hebt waren subtiel en tastten niet de essentie van Zwarte Piet aan. De grote meerderheid had er geen probleem mee. Hiermee dus wel, dus jammer maar helaas voor zeurpieten zoals jij.

  Sinterklaascomités bestaan uit buurtbewoners, dus in principe wordt niks van “bovenaf” bepaald, tenzij ze onder druk gezet worden. Daarom kiezen de meeste nog voor Zwarte Piet.

  Social media geeft een verkeerd beeld, waardoor het lijkt of er meer dan slechts een handjevol mensen tegen Zwarte Piet is. Wie het hardst roept, is het meest zichtbaar.

 80. atjm

  Als je alles zo goed weet. Wat is de essentie van Zwarte Piet dan volgens jou?
  Voor mij is het een excuusfiguur waarmee blanke Nederlanders makkelijk hun racistische denkbeelden op een olijke en zogenaamd onschuldige manier kunnen uiten.
  Het dedain waarmee de witte mensen rond deze periode even verkapt de volgens hun minderwaardige donkere medelanders kunnen benoemen vinden ze veels te fijn om kwijt te raken. Daarom is een deel zo fel tegen zwarte Piet. Dan kunnen ze niet meer stiekem discrimineren.

  Trouwens. Eigenlijk is van zwart naar roetveeg ook maar een subtiele verandering. En het tast de essentie van Piet niet aan.
  Daarom besluiten grote landelijke winkelketens ook tot roetvegen. In zekere zin dus toch wel van bovenaf bepaald.

  En ja…. Social media versterkt veel. Ook de duidelijk wel uitgesproken racistische leuzen en denkbeelden van Pegida en hooligans. Wil je echt met hun in het demonstreervakje Pietertje? Daar wil je toch niet mee vereenzelvigd worden.

 81. iefkleinhertje

  Wat een lieve fijne vrouw die Marga jammer dat ze nog te jong is voor die Andre Hazes die heeft liever Erica Terpstra .

 82. Simon Dekker

  “Het maakt de kinderen geen zak uit” is de grootste drogreden in de hele discussie. Glas halfvol/halfleeg. En best schandelijk, want ongeveer tien jaar geleden was het groots in de media dat autistische kinderen moeite hadden met dat de sint ineens weg was na 5 december. Dus wilden de ouders een uittocht toevoegen aan het sprookje. En de media smulde ervan en stonden dat massaal toe te juichen. WANT de kinderen maakte het iets uit.

  En ik had in 2006, het proefjaar dat het Sinterstaatsjournaal (toen al) regenboogpieten erin schreef, een hekel aan die gekleurde figuren. Nep, lelijk en door de strot gedouwd. Ik was toen een kind. Dus ja, ik was een kind en ja, het maakte mij een zak uit.

  En nu?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.