Angela de Jong: ‘Kopiegedrag SBS 6 heel armoedig’

Angela de Jong vindt het verbijsterend dat het enorme team van creatives bij Talpa niet verder komt dan schaamteloze tv-kopieën als Wij Emigreren. Dat heeft ze gezegd op NPO Radio 1 en in haar AD-column. De Jong, zo’n beetje de keurmeesteres van alles wat er op tv verschijnt, vindt dat Wij Emigreren echt veel te veel lijkt op Ik Vertrek. “Het was een een-op-een-kopie. Ik heb echt met open mond zitten kijken. Ze hebben zó goed gekeken dat het niet van Ik Vertrek te onderscheiden was.

Het was wat dat betreft prima tv, aldus De Jong. “Nee, dat niet, maar je zat wel een beetje in dubio als kijker, merkte ik, want aan de ene kant dacht ik: ik kan hier heel moeilijk over gaan lopen doen, maar die verhalen van mensen die naar het buitenland gaan en zich niet zo heel erg goed voorbereiden en dan tegen allerlei dingen aanlopen, blijven natuurlijk heel leuk om naar te kijken.”

Armoedig is het volgens haar natuurlijk wel. “Wat een armoe als je denkt dat je de grootste zender van Nederland kunt bouwen op kopietjes van de publieke omroep. Het moet je eer te na zijn.”

Het is niet de enige SBS-kopie. “Dennis en de Vrije Geesten is de zoveelste variatie op Showroom. Daar wordt dan nog een soort draai aan gegeven dat we nu in een hectische tijd leven en dat er mensen zijn die zich aan de maatschappij onttrekken.”

Ook wijst De Jong op Man bijt Hond, Lingo, Cash or Trash (Van Onschatbare Waarde) en Het Mooiste Liedje (Beste Zangers). “Tamelijk armoedig.”

Het verbaast De Jong dat dit alles is wat SBS te bieden heeft. “Als je bedenkt wat er in de creatieve leiding van Talpa zit op dit moment qua creatieve breinen en wat voor salarissen zij opstrijken… Dan zou ik toch als ik John de Mol was heel boos zijn.”

Eén advies voor een zoekende tv-tycoon en het is nog gratis ook: met dit soort trucs koop je misschien een paar extra kijkers, maar je verliest een hoop respect.”

Rip-off

Haar collega-tv-kenner Ron Vergouwen denkt er net zo over. “Soms heb je een kopie waarvan je denkt: daar is een leuke twist aan gegeven, zoals met De Reünie, maar zaterdag begon een programma… Nou, daar is het woord rip-off voor uitgevonden: Wij Emigreren. Je denkt: doe het op een leuke, eigen manier met een eigen insteek, maar de sfeer is hetzelfde. Het unieke element van Ik Vertrek is dat de kandidaten een camera meekrijgen en ook zelf gaan filmen. Is ook hier overgenomen.”

Ik vind het er toch wel erg sterk op lijken. Ook het stramien wordt helemaal gevolgd. De familie heeft een hoopvol emigratieplan, vervolgens komt er een tegenslag en uiteindelijk komt het allemaal goed of gaan ze terug naar Nederland.”

Lees ook:
SBS 6 verdedigt Ik Vertrek-kopie Wij Emigreren (29 oktober)
AvroTros ziet Ik Vertrek-kopie SBS 6 als compliment (30 oktober)

Foto: Omroep MAX

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen