RTL 4 gaat verkiezingen in zonder actuele talkshow

Door het plotselinge ontslag van Twan Huys gaat RTL 4 de Provinciale Statenverkiezingen in zónder actuele talkshow. De laatste RTL Late Night is vanavond al, ruim twee weken voordat Nederland naar de stembus gaat. Een opmerkelijke timing, omdat verkiezingen doorgaan hét moment zijn waarop tv-zenders zich willen profileren met actualiteitgerelateerde programma’s. Mogelijk wilde Huys niet net als Humberto Tan nog wekenlang verder na zijn ontslaggesprek.

Strategisch directeur Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum, dat reclamezendtijd inkoopt, is verbaasd over de timing. “Had dan nog even bijvoorbeeld deze week afgemaakt, of was doorgegaan tot de verkiezingen van 20 maart, dan had je Twan Huys de kans gegeven om zich op zijn eigen terrein nog even iets meer te profileren“, zegt hij bij Adformatie.

RTL heeft Huys al zo lang laten spartelen dat die paar weken er ook nog wel bij konden, vindt Bronkhorst. “Ik vond het al verrassend dat men in januari nog wel doorging. De kijkcijfers waren gewoon niet goed, inhoudelijk schuurde het programma aan alle kanten. Het paste inhoudelijk niet bij Twan Huys en Twan Huys past niet bij RTL 4.

Niels Bruinsma, strategisch directeur van mediabureau Abovo Media, vindt het opvallend dat RTL Late Night vanaf morgen vervangen wordt door eerst Een Nieuw Leven In De Zon en later De Zwakste Schakel.

Juist in aanloop naar de verkiezingen is RTL 4 nu ineens een stuk minder urgent. “Jammer dat ze niet al geanticipeerd hadden op deze onvermijdelijke stap, het lijkt dus inderdaad een vrij plotselinge beslissing. Ik denk dat er wel ruimte is voor meer lichte actualiteiten in een talkshow met af en toe wat diepgaandere onderwerpen.

Pas na de zomer komt RTL 4 weer met een actuele talkshow. “Als ze het nieuwe programma maar niet RTL Late Night gaan noemen!“, adviseert hij.

Overigens had Huys in aanloop naar de verkiezingen toch al vrij kansloos geweest. Volgende week maandag keren Jeroen Pauw en Eva Jinek terug als verkiezingstalkshow-duo op NPO 1.

Lees ook:
RTL Late Night met Twan Huys per direct van de buis (vandaag)
BN’ers over ontslag Huys: ‘Sneu, maar onvermijdelijk’ (vandaag)
Eerste werkdag Peter als RTL-baas: Huys bij grofvuil (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen