Erland Galjaard ziet imagoprobleem Talpa niet

Erland Galjaard vindt helemaal niet dat Talpa TV last heeft van een imagoprobleem. Dat zei hij donderdagavond in de talkshow van Eva Jinek, die hij na de uitzending een flinke knuffel gaf. John de Mol is momenteel heel RTL 4 aan het leegkopen in de hoop dat de kijkcijfers van zijn eigen SBS 6 nog een keertje gaan stijgen. Net als bij zijn toenmalige tv-zender Tien klinken er ook nu weer kritische geluiden over dit poenerige gedrag van de mediatycoon. Het straalt af op SBS.

Galjaard ziet dit niet zo, vertelde hij bij Jinek. “Ik vraag me af of er zo’n imagoprobleem is. Dat is geen vorm van ontkenning hoor, maar het hele verhaal over wegkopen: zo werkt het helemaal niet in de televisiewereld. Je hebt gewoon contracten en op het moment dat die afgelopen zijn, dan oriënteer je je. Jij weet ook als geen ander dat als je ergens aan het werk bent, je je wil ontwikkelen. Dan spreek je je eigen baas, maar ook met andere partijen.

De Mol strooit helemaal niet met tonnen rond, meent Galjaard. “Het verhaal is niet dat John mensen wegkoopt. Sterker nog, ik kan je vertellen dat we bij RTL soms hogere salarissen dan bij SBS. En nog steeds, want ik kan het nu allebei zien wie wat verdient.

Waarom gaan al die RTL-sterren dan over naar SBS? “Omdat hij een plan heeft, omdat het een creatief is en hij zelf beslist. Hij is gewoon de baas en is altijd bezig met creëren. Als je talent bent, wat heb je er dan aan als je zeven of acht ton verdient, maar je carrière wordt niet uitgestippeld? Daar is hij een meester in. (Hallo Irene Moors, red.).

Samenwerking met RTL

De oorlog van John de Mol tegen RTL begon toen die zendergroep de deur in zijn gezicht sloeg toen hij vroeg om een intensieve samenwerking. “Hij heeft ook nog de hand gereikt aan RTL. Daar was ik ook nog bij. Ik was niet bij die gesprekken, maar wel bij de aanloop. Hij heeft echt geprobeerd om samen te werken. Dat is natuurlijk ook niet makkelijk, want dan moet je talent of programma’s gaan delen. RTL heeft besloten dat niet te doen. Ja, ik vind dat onverstandig. Dat hadden ze wel moeten doen.

Gaat RTL nu verdwijnen? “Nee, zeker niet.

Gaat RTL op in Talpa? “Dat is niet gezegd. Er zou alsnog een heel goede samenwerking kunnen komen. Dat denk ik eerder. Dat is allemaal nu gezegd, maar over een jaar of over twee jaar zijn dingen weer anders. Dat heeft allemaal te maken met een bepaalde positie die je denkt te hebben. Onder druk wordt alles vloeibaar en we zullen het straks zien.

Plan van aanpak

Galjaard gaat John de Mol per 1 februari ondersteunen als strategisch adviseur. “Wat we moeten doen is goede programma’s bedenken voor iedereen, want daar gaat het uiteindelijk om. De mensen die komen en die er al zitten moeten zorgen dat ze op de juiste plek komen te zitten. Sommige mensen doen misschien programma’s die ze helemaal niet moeten doen. Ik kan geen voorbeeld noemen; dat lijkt me levensgevaarlijk. Dan begin ik nu al met gedonder.”

Hij heeft er zin in. “Het is natuurlijk een heel groot bedrijf in korte tijd geworden, Talpa Network. Daarvan is televisie nog steeds een heel groot en belangrijk onderdeel. Het gaat er met name ook over hoe je wat je op televisie uitzendt ook op andere platformen brengt. De focus zal in eerste instantie liggen op televisie, dus de zenders SBS 6, Net5 en Veronica.”

De oud-RTL-baas gaat maar drie dagen per week aan de slag bij SBS. “Ik ben een adviseur. Ik ben niet de baas. De echte baas is Marco Louwerens. Dat is degene die echt de directeur televisie wordt. Ik ga als adviseur drie dagen in de week kijken hoe de tv-organisatie in elkaar zit, hoe de zenders lopen, hoe de schema’s eruitzien en wat voor programma’s we gaan doen.

Gordon

Tot slot gaf hij nog aan dat hij het tv-werk het afgelopen jaar totaal niet heeft gemist. “Ik heb heel veel muziek gemaakt met Ronald en heel veel opgetreden. Dat is anders, maar dat was leuk. Samen een studiootje bouwen en daar zitten met z’n tweeën. Ik vind dat leuk. Ik vind dat leuker dan appjes beantwoorden van Gordon. Dat is trouwens een ongelukkig voorbeeld. Hier krijg ik problemen mee, maar hij zit gelukkig in Zuid-Afrika.

Lees ook:
Erland niet blij met Albert: ‘Kiezen of vertrekken’ (vanochtend)
SBS 6 wil Herman den Blijker weghalen bij RTL 4 (vanochtend)

Foto: KRO-NCRV

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen