Erland Galjaard ziet imagoprobleem Talpa niet

Geplaatst op Fri 25 Jan 2019 om 11:45

Erland Galjaard vindt helemaal niet dat Talpa TV last heeft van een imagoprobleem. Dat zei hij donderdagavond in de talkshow van Eva Jinek, die hij na de uitzending een flinke knuffel gaf. John de Mol is momenteel heel RTL 4 aan het leegkopen in de hoop dat de kijkcijfers van zijn eigen SBS 6 nog een keertje gaan stijgen. Net als bij zijn toenmalige tv-zender Tien klinken er ook nu weer kritische geluiden over dit poenerige gedrag van de mediatycoon. Het straalt af op SBS.

Galjaard ziet dit niet zo, vertelde hij bij Jinek. “Ik vraag me af of er zo’n imagoprobleem is. Dat is geen vorm van ontkenning hoor, maar het hele verhaal over wegkopen: zo werkt het helemaal niet in de televisiewereld. Je hebt gewoon contracten en op het moment dat die afgelopen zijn, dan oriënteer je je. Jij weet ook als geen ander dat als je ergens aan het werk bent, je je wil ontwikkelen. Dan spreek je je eigen baas, maar ook met andere partijen.

De Mol strooit helemaal niet met tonnen rond, meent Galjaard. “Het verhaal is niet dat John mensen wegkoopt. Sterker nog, ik kan je vertellen dat we bij RTL soms hogere salarissen dan bij SBS. En nog steeds, want ik kan het nu allebei zien wie wat verdient.

Waarom gaan al die RTL-sterren dan over naar SBS? “Omdat hij een plan heeft, omdat het een creatief is en hij zelf beslist. Hij is gewoon de baas en is altijd bezig met creëren. Als je talent bent, wat heb je er dan aan als je zeven of acht ton verdient, maar je carrière wordt niet uitgestippeld? Daar is hij een meester in. (Hallo Irene Moors, red.).

Samenwerking met RTL

De oorlog van John de Mol tegen RTL begon toen die zendergroep de deur in zijn gezicht sloeg toen hij vroeg om een intensieve samenwerking. “Hij heeft ook nog de hand gereikt aan RTL. Daar was ik ook nog bij. Ik was niet bij die gesprekken, maar wel bij de aanloop. Hij heeft echt geprobeerd om samen te werken. Dat is natuurlijk ook niet makkelijk, want dan moet je talent of programma’s gaan delen. RTL heeft besloten dat niet te doen. Ja, ik vind dat onverstandig. Dat hadden ze wel moeten doen.

Gaat RTL nu verdwijnen? “Nee, zeker niet.

Gaat RTL op in Talpa? “Dat is niet gezegd. Er zou alsnog een heel goede samenwerking kunnen komen. Dat denk ik eerder. Dat is allemaal nu gezegd, maar over een jaar of over twee jaar zijn dingen weer anders. Dat heeft allemaal te maken met een bepaalde positie die je denkt te hebben. Onder druk wordt alles vloeibaar en we zullen het straks zien.

Plan van aanpak

Galjaard gaat John de Mol per 1 februari ondersteunen als strategisch adviseur. “Wat we moeten doen is goede programma’s bedenken voor iedereen, want daar gaat het uiteindelijk om. De mensen die komen en die er al zitten moeten zorgen dat ze op de juiste plek komen te zitten. Sommige mensen doen misschien programma’s die ze helemaal niet moeten doen. Ik kan geen voorbeeld noemen; dat lijkt me levensgevaarlijk. Dan begin ik nu al met gedonder.”

Hij heeft er zin in. “Het is natuurlijk een heel groot bedrijf in korte tijd geworden, Talpa Network. Daarvan is televisie nog steeds een heel groot en belangrijk onderdeel. Het gaat er met name ook over hoe je wat je op televisie uitzendt ook op andere platformen brengt. De focus zal in eerste instantie liggen op televisie, dus de zenders SBS 6, Net5 en Veronica.”

De oud-RTL-baas gaat maar drie dagen per week aan de slag bij SBS. “Ik ben een adviseur. Ik ben niet de baas. De echte baas is Marco Louwerens. Dat is degene die echt de directeur televisie wordt. Ik ga als adviseur drie dagen in de week kijken hoe de tv-organisatie in elkaar zit, hoe de zenders lopen, hoe de schema’s eruitzien en wat voor programma’s we gaan doen.

Gordon

Tot slot gaf hij nog aan dat hij het tv-werk het afgelopen jaar totaal niet heeft gemist. “Ik heb heel veel muziek gemaakt met Ronald en heel veel opgetreden. Dat is anders, maar dat was leuk. Samen een studiootje bouwen en daar zitten met z’n tweeën. Ik vind dat leuk. Ik vind dat leuker dan appjes beantwoorden van Gordon. Dat is trouwens een ongelukkig voorbeeld. Hier krijg ik problemen mee, maar hij zit gelukkig in Zuid-Afrika.

Lees ook:
Erland niet blij met Albert: ‘Kiezen of vertrekken’ (vanochtend)
SBS 6 wil Herman den Blijker weghalen bij RTL 4 (vanochtend)

Foto: KRO-NCRV
35 Reacties op “Erland Galjaard ziet imagoprobleem Talpa niet”


 1. Anna

  Beetje veel zo’n knuffel. Dat gladde en ons-kent-ons achtige op TV komt me steeds meer de neus uit. Je kijkt TV om interessante gesprekken te zien, mooie programma’s, om een beetje op de hoogte te blijven… Niet om te zien hoe een soort grote natte kliek hun banden met elkaar warm houdt.

 2. Stimpy

  @Anna

  Trap er toch niet in. Er is maar één reden om juist hiervan een screenshot te maken en het te gebruiken als artikelafbeelding en dat is om reacties als de jouwe uit te lоkken.

 3. q8

  leuk momentje voor ARJAN LUBACH,
  de ”ons kent ons” cultuur,
  zum kotzen.

 4. Anita

  Erland ziet en zag wel meer dingen niet.
  In het land der blinden is eenoog koning.

 5. chris?

  Dat geknuffel met gasten moet Eva niet doen. Galjaard heb ik geen hoge pet van op.
  Eerst zijn zender RTL naar de knoppen helpen en nu naar de vijand, bah.

 6. stombo

  En nu is die jinek in 1 klap veranderd van een ratelende ice-queen in een hartelijke, warme vakvrouw door die gemaakte HUG? hij steekt nog net zien zijn tong in haar oor. Ook al wordt er de hele dag gepusht over al dat talent, geweldige formats en worden er miljoenen per week verspilt, het is en blijft een langzaam zinkend schip. Straks op 3 zenders de hele dag TellSell en Astro-TV

 7. Ron

  Dat Talpa een imago probleem zou hebben dateert uit de tijd van de TV zender Talpa/Tien. Maar (SBS)6 heeft wel een imago probleem. Het wordt gezien als campingzender wat het niet meer moet zijn. En dat kun je alleen maar doen door een totaal andere naam, of het nu 6 is of Talpa 6. Gewoon volledig op de schop dus ook in alle uitingen dat SBS er uit.

 8. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Toch interessant hoe Galjaard het niet ziet, dat terwijl de mensen die er verstand van zeggen te hebben steeds het tegendeel beweren.
  Héél misschien gaat t beter in de zomer als de mensûh weer naar de Camping gaan. O wacht, ze vliegen tegenwoordig voor een habbekrats naar Bulgarije voor de verkansie of naar Sri Lanka. Maakt ook niet uit.

 9. Zonder Naam

  Dan wordt het toch eens tijd om uit die ivoren toren te kruipen, en wat vaker ‘normale’ mensen te ontmoeten, Erland.

 10. jroen

  Kortom.. Programma directeur. Denkt hij nou echt dat HIJ de grote man is? Als dat zo was had hij RTL niet zo achtergelaten..

 11. Jeff

  Ik kijk al jaren geen tv meer.

 12. Peanut

  Hij ziet het probleem niet… en hij moet de strategie gaan bepalen? Apart.

 13. Truusd

  Peanut, John bepaalt.
  Figuren als Erland zijn marionetten, trekpoppen.

 14. blauw

  Aangezien John inderdaad bepaald, snap ik de functie van die Erland niet helemaal. Hij adviseert. Ok. Is het dan een sparringpartner voor J.de Mol? Wat doet een strategisch adviseur in godsnaam en hoeveel zijn er dan van.

 15. Aldus

  Het voorstel van John aan RTL was dusdanig dat RTL internationaal de oorlog met John wel wil aangaan. Wendy voor meer dan 1 miljoen per jaar naar Talpa en ondersteuning van het verlies gevende Wendy. Gordon doet nu voor het geld programma’s bij Talpa die hij voor RTL niet meer wilde doen. Geene is terwijl zijn contract dat niet toeliet gaan onderhandelen met John en verdient nu 2x zo veel. Linda en Johny gingen naar Talpa omdat John ze vroeg, niet omdat ze daar heen wilden. Dus wie is er nou naar Talpa vanwege creative invulling? En Erland sprak al jaren iedere week met John, dus dat is niet iets van de laatste tijd. En als Erland meldt dat je tegenwoordig fulltime moet bezig zijn met je programma’s, waarom gaat hij dan 3 dagen per week werken voor Talpa, zou de juiste vraag geweest zijn mw. Jinek. En Albert werkt nog steeds voor Stage, dus ik neem aan dat Erland er nu weer over gaat vallen…

 16. Trudy

  Heeft Geiljaard dan stront in zn ogen als hij dat probleem niet ziet?

 17. Trudy

  Wendy likt de reet van DE MOl 600.000 voor niks tis toch van de gekke dat wijf kan niks…. over de datum en zure smoelen trekken en zeiken over de recensies van Angela de Jong

 18. Fred

  Het imago zit aan 2 kanten wat dwars. Ten eerste verwacht “de kijker” iets van SBS wat volks is. Jerry Springer, Nachtrijder, 10..9..8…, wat schreeuwerig. Dat is een bepaalde doelgroep.
  Het 2e imago is van John de Mol, die voor “de kijker”, niets meer is dan een geldwolf en met miljoenen strooit. Dat zal in werkelijkheid genuanceerder liggen maar dat is wel het imago en dat blijkt, uit eerdere pogingen, gewoon geen goede combinatie te zijn met de doorsnee Nederlander.

  Dus 2 verschillende imago’s die ontzettend met elkaar botsen, geld vs volks en dat gaat nooit goedkomen.

  Wat, er mijns inziens, moest gebeuren was dat John de Mol aandelen in RTL behield en de zenders mede gebruikt om zijn programma’s uit te proberen en te verkopen.
  RTL is tenslotte een familiezender en heeft dat imago ook. Ze hadden een prachtige commerciele zender kunnen maken maar nu John de Mol het persé allemaal zelf wil doen met veel te veel geld is het wederom gedoemd te mislukken.

  Ik ben geen fan van een zender of zo maar ik geloof niet in TALPA-SBS

 19. Amsterdam

  Hihi. Galjaard denkt waarschijnlijk: als ik keihard ontken dat er een probleem is, dan denken misschien heel veel mensen: ”het ligt aan mij. Blijkbaar is er geen probleem”. Nou, komt ‘ie achter. Er is veel mis.

 20. Mediaprak

  Het plan van John: De 500 miljoen ophalen bij ITV (via Talpa Content, wat, gezien debakel in China, moeilijk gaat worden), de ‘sterren’ een 5 jarig contract aanbieden, via Veronica (RTV) meebieden naar voetbalrechten (Eredivisie) en Talpa TV over 3 jaar aan ITV verkopen.

 21. bus

  @Mediaprak: als dit klopt, wat een koehandel zeg. Hoe weet jij dit allemaal ? Ik zou geloof ik niet graag een ”ster” zijn die behandelt wordt als een kavel in een aanstaand verkoop project.

 22. Wanny

  Ondertussen lachen ze zich bij de NPO rot, want RTL is uitgekleed en naar die andere zenders kijkt geen hond.

 23. backspace

  @Wanny, geloof ik niets van. De NPO is m.i. ten dode opgeschreven.

 24. Jen

  Is RTL echt uitgekleedt ? Het zijn vooral de verlopen sterren die zijn overgestapt.

 25. Daan

  Ja hoor, Gordon heeft in ZAfrika geen internet. Kan je nagaan. De TVbaas in optima forma. Een opportunist, niets anders.

 26. Jantien Visser

  En Jinek stelt dan kritische vragen aan een Galjaard? Als je je zo laat knuffelen, ben je niet meer geloofwaardig in je neutrale houding. Laat ze ook lekker naar Talpa gaan!

 27. Daan

  @backspace, verklaar je nader want ik zie geen tekenen die duiden op verval.

 28. Carla

  Marco Louwerens, pff. Die dikke, ordinaire, zuipende pad die RTL 7 naar de kloten heeft geholpen.
  Het wordt h-e-l-e-maal niets met dat Talpa/SBS6/6/SBS!

 29. Henk

  “Ik vraag me af of er zo’n imagoprobleem is. Dat is geen vorm van ontkenning hoor”

  Deze tegenstrijdigheid is geen vorm van contradictie hoor

 30. Huub

  Erland leert snel. Talpa heeft pas een imagoprobleem als John zegt dat Talpa een imagoprobleem heeft.

 31. Boan

  Jammer dat Jinek niet inging op Galjaard’s actie dat hij alle ‘Boulevarders’ die destijds niet bereid waren full-time te werken, het gat van de deur wees onder het motto “Je kunt geen half werk leveren”. Was inkoppertje geweest: dhr. Galjaard gaat zelf part-time voor de Mol werken…

  Tot nu toe had ik me niet verdiept in Galjaard maar na deze zitting bij Jinek weet ik wel: Van Dijk en Galjaard passen prima bij elkaar. Brrrrrr….

 32. Donald Dumb

  Wat was die Galbak vol van zichzelf bij Jinek.
  Was er van overtuigd dat dat 6 Inside een succes wordt.
  Evenals DanceSing.
  Die man leeft samen met de grote baas in zijn eigen universum.
  Kon echt niet toegeven dat zowel 6Inside als DanceSing gewoon flops zijn.

 33. Ernst

  Ik denk dat John een geweldige producent is. Maar van televisie heeft ie geen verstand. Anders koop je niet al die gedateerde zogenaamde sterren weg. Behalve Linda de Mol dan, dat is een echte vakvrouw.

 34. Nico Sper de Ma

  Wees er trots op.
  John de Mol en Erland maken er de beste Campingzender van die er ooit is geweest.

 35. bastiaan

  Wat een galbak die man!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.