Erland niet blij met Albert: ‘Kiezen of vertrekken’

Erland Galjaard vindt dat je naast een dagelijks programma geen andere baan kunt hebben. Hij heeft Albert Verlinde daarom ontslagen bij RTL Boulevard. Dat zei de televisiebobo donderdagavond in Jinek. Galjaard begint op 1 februari bij Talpa Network en daar maakt Verlinde nu het dagelijkse programma 6 Inside. Hij combineert dat met de baan waarmee hij destijds ook Boulevard combineerde: het directeurschap van Stage. Het zou zomaar kunnen dat Verlinde daar nu last van gaat krijgen.

Het is geen geheim dat Galjaard en Verlinde bloedbonje hebben gehad over de ingrijpende metamorfose van RTL Boulevard, die Verlinde zijn baan heeft gekost. “Ik wil eerst even zeggen dat er zo veel kritiek is geweest op het nieuwe RTL Boulevard, wat door mij is bedacht. Het zou niet deugen, maar dat is heel erg goed. Dat is te sterk om in één keer omver te gooien.

Hij heeft er geen spijt van dat hij Verlinde uit Boulevard heeft gegooid. “Het was een grote koersverandering: ze gingen naar Amsterdam, je zag waar je zat, er was minder geroddel en er kwamen nieuwe mensen. Mensen die er wél fulltime mee bezig zijn. Kijk, Albert had gewoon een baan. Hij was directeur van Stage. Winston had een baan bij Talpa. Ik vond dat niet goed. In het huidige landschap: als je dit doet – jij ook – dan doe je dit dag en nacht. Dan ga je niet overdag een heel andere baan hebben en daar ’s middags binnenkomen. Zo werkt het niet.

Verlinde heeft nu ook die dubbelfunctie. Hoe ging Galjaard er destijds mee om? “Ze moesten kiezen. Ze waren heel goed in hun vak, maar ze moesten wel meeveranderen. Dat wilden ze niet. Dan is het vertrekken.

‘Er schort veel aan 6 Inside’

Nu zal Galjaard al helemáál niet blij zijn met de dubbelfunctie van Verlinde. 6 Inside zit immers in de opstartfase en het programma is niet best. “Wat eraan schort? Veel. Het decor, er zit geen flow in. Dat is iets wat je nodig hebt. In het oude Boulevard – en dat weet Albert beter dan ik – zat flow en spanning in tussen Beau en hem. Dat was eigenlijk ook toeval, hoor, want Beau is op het allerlaatste moment gecast. Albert is wel iemand die dit kan dragen, dus je moet hem wel de tijd geven. Jan is nog een jonge jongen. Ik ben te angstig om te zeggen dat dit nooit wat wordt.

Het is ook niet makkelijk om de Boulevard-kijker te verleiden, aldus Galjaard. “Het is gewoon het beste entertainmentprogramma van Nederland, by far. Daar lach ik echt om. Vervolgens was 6 Inside dan de holy grail. Het was geloof ik de hoofdredacteur van Vrij Nederland die toen riep dat het afgelopen was met Boulevard, want 6 Inside is begonnen. Dan mag hij nu nog een keer kijken. Het is onzin om dit soort dingen zeggen. Het is niet afgelopen, ook niet met 6 Inside. Het is net begonnen. Het moet wel beter worden, maar dat weten die jongens als geen ander, want het zijn televisiemakers.”

Heeft hij Verlinde wel weer eens de hand geschud na hun bonje bij RTL? “Nee, we hebben elkaar wel gesproken, maar ik kan dat soort dingen – en ik denk hij ook – heel goed scheiden, want ik heb een grote waardering voor hem als vakman.

En hoe zit dat met Wilfred Genee? Volgens de presentator haatte Galjaard hem. Daar zegt de tv-bobo over: “Waar komt dat verhaal vandaan? Ik heb die man ooit bij Voetbal Inside neergezet. Ik vind hem een uitstekende presentator. Ik vond hem alleen, op het moment dat Humberto wegging, niet geschikt om alleen de opvolging te laten doen van Humberto. Ik denk niet eens dat hij mij dat kwalijk naam, want hij weet hoezeer ik hem waardeer, maar hij had het misschien wel gehoopt. Dat kan, dat mag.”

Dj-duo

Het is overigens wel enigszins opvallend dat Galjaard tv-makers een dubbelfunctie verwijt. Zelf combineerde hij zijn programmadirecteurschap van RTL 4, en straks ook zijn functie bij Talpa, met zijn dj-duo met Ronald Molendijk. Achter de draaitafel verwerken ze nu al jarenlang hun midlifecrisis.

Foto: KRO-NCRV

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen