Angela laat zich niet zwijgen opleggen door Gordon

Angela de Jong laat zich niet het zwijgen opleggen door Gordon, die vanwege zijn schrikbarend lage incasseringsvermogen wild om zich heen aan het slaan is na haar kritische column in het AD. Dat gaf ze dinsdagavond aan in De Wereld Draait Door. De Jong zou eigenlijk tegenover Gordon zitten in de Matthijs van Nieuwkerk-show, maar de entertainer zegde op het allerlaatste moment af: hij durfde de confrontatie toch niet aan. Zijn kritiek op de journaliste raakt dan ook kant noch wal.

Van Nieuwkerk legde de situatie uitgebreid uit aan de kijkers thuis. “Heel even was er vanmiddag het affiche Angela de Jong versus Gordon. Daar was alle aanleiding voor. Angela de Jong was zo stoer te komen en ik wil niet zeggen dat Gordon zo stom was om af te zeggen, maar hij zegde vlak voor de uitzending af. Er zullen redenen voor zijn.

Gordon mag haar beledigen wat hij wil, maar De Jong blijft gewoon doorgaan met haar kritische tv-analyses. “Ik snap best dat Gordon er boos over is, maar dat is mijn werk. Om te signaleren of iets handig is of misschien niet.

Over the hill

De Jong schreef in de krant dat Gordon en Wendy van Dijk een beetje over the hill zijn, waar wel een kern van waarheid in zit. De tv-ster is er echter furieus over, maar De Jong wijst naar de statistiek. “Als je kijkt naar de kijkcijfers van Gordons laatste programma’s…”

Gordon ligt nu even niet goed bij de kijker, meent De Jong. “Eigenlijk is het begonnen met Gordons trouwshow, waar ik heel positief over was in het begin, omdat ik het een heel mooi programma vond. Ik viel enigszins voor hem, omdat hij zich kwetsbaar opstelde, maar door het einde wat ze eraan gebreid hebben – ze hebben hem drie weken in Nederland laten lopen met een trouwring om net te doen alsof hij getrouwd is – vond ik het volksverlakkerij. Wat hij daarna heeft gemaakt met Estelle Cruijff scoorde niet meer. Mensen zijn een beetje klaar met hem.

DWDD-tafel reageert

Simone Weimans, die als tafeldame naast De Jong zat, vindt dat de tv-kenner moet wachten met oordelen tot we weten wat de sterren gaan doen bij SBS. De Jong: “Weet je wat ik zo leuk vind? Ik hoor de afgelopen dagen iedereen vertellen wat ik wel mag en niet mag als recensent. Iedereen mag daar zijn ideeën over hebben, maar ik heb een vak en dat oefen ik uit op de manier zoals ik dat zelf wil.”

Oud-SBS-baas Fons van Westerloo: “Je mag alles zeggen en schrijven wat je wil, uiteraard, maar je hebt niet altijd gelijk. Het is namelijk helemaal niet gezegd dat ze daar geen succes zijn. Alleen een presentator verhuizen van de ene naar de andere zender staat niet garant voor succes, maar Wendy doet The Voice en je kunt toch niet zeggen dat dat een lullig programmaatje is.”

De Jong: “Nee, maar dat programma hangt niet aan haar, Fons.”

Van Westerloo: “Nee, wacht even, maar het is niet gezegd dat als er straks goede programma’s worden bedacht, ze ook goed kunnen scoren. Ze kunnen wel wat. Dat hebben ze bewezen.”

Tina Nijkamp, zelf ook al jaren op haar retour, zegt: “Ik vind het ook nogal wat als je zegt ‘op z’n retour’. Iedere artiest en iedere presentator heeft een fase waarin programma’s minder scoren, maar net als bij Beau kan het in één keer weer helemaal goed gaan. Ik vind het een naar woord.”

De Jong mist vernieuwing bij SBS

De Jong: “Ik geef je helemaal gelijk, maar als je ziet dat de kijkcijfers lager worden en mensen het trucje van Gordon zat zijn – die prikken er ook doorheen dat het niet authentiek meer is – dan verwacht je dat ze met iets nieuws komen. Wat ik tot nu toe heb gezien van Gordon bij SBS 6 is doorgaan op de oude weg. Als Wendy Dance Dance Dance gaat presenteren daar, dan zie ik ook de vernieuwing niet, terwijl ik heel veel vernieuwing zie bij de publieke omroep.”

Tina Nijkamp: “Misschien gaat Wendy bij SBS weer een serie neerzetten als Moordvrouw. Het zijn allebei talenten die meerdere dingen kunnen.”

De Jong: “Dus als jij nu zenderbaas was, dan zou je ook Wendy van Dijk kopen?

Nijkamp: “Ik zou daar heel tevreden over zijn, ja. Ik zou zeker zeggen: ‘Wendy, kom gezellig bij ons.’ In mijn tijd zijn we Wendy kwijtgeraakt bij RTL 4. Robert ten Brink ook, daar heb ik drie weken niet van geslapen.”

Oorlog

Wat vindt De Jong ervan dat Gordon heeft aangekondigd een oorlog met haar aan te gaan? “Voor mij is het in elk geval geen oorlog. Lees ook de columns die ik vorig jaar nog schreef over Geer en Goor, die waren heel erg positief. Ze kunnen met z’n tweeën echt iets wat de rest van Nederland niet heeft. Ik blijf de programma’s van SBS beoordelen met open vizier. Als ik ze goed vind, dan benoem ik dat, en als ik ze slecht vind, benoem ik dat ook. Dat ben ik de lezer verplicht.

Van Westerloo: “Gordon maakt de fout dat hij zich dat aantrekt. Hij moet het zich helemaal niet aantrekken. De recensent heeft de vrijheid om te schrijven wat hij wil. Ik heb zelf altijd gezegd: ‘Als het maar mooi geschreven is, is het prachtig.’ Die man moet gewoon lekker verder gaan en kijken of hij z’n geld waar kan maken. Hij zet je op een nóg groter podium dan je al hebt.”

Zwarte trui

Verder viel op dat De Jong in De Wereld Draait Door alweer een zwarte trui droeg. Dat had ze vrijdag ook al aan bij Jinek.

Lees ook:
Angela de Jong: ‘Wendy is echt op haar retour’ (dinsdag)
Gordon woest op Angela: ‘Zij zorgt voor huwelijkscrisis’ (dinsdag)
DWDD loopt tv-gevecht Angela de Jong en Gordon mis (dinsdag)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen