Shula Rijxman kwaad op lek binnen de NPO

Shula Rijxman is niet te spreken over de medewerker die afgelopen zomer heeft lopen mollen door het jaarplan van de NPO te lekken naar De Telegraaf. Dat laat ze weten in Volkskrant Magazine. De Telegraaf gooide het jaarplan integraal online, waarna er onder meer grote controverse ontstond over het plan om EenVandaag te vervangen door een soapserie. Het was de zoveelste keer in korte tijd dat de publieke omroep onder vuur lag en Rijxman baalde daar behoorlijk van.

Tv-kijkend Nederland kijkt veruit het meest naar programma’s van de NPO, maar toch staat het imago van de publieke omroep onder druk. “Ik denk dat we ook onszelf daarop moeten aankijken“, aldus Rijxman.

De bewindsvrouw vindt dat de NPO wat positiever moet zijn. “We hebben steeds enorme discussies over het bestel, over wie nu eigenlijk over wat gaat, terwijl we het verschrikkelijk goed doen, dat zéggen we te weinig.”

Het gaat vaak over het geruzie binnen de publieke omroep. “Het helpt niet als partijen de boel op straat gaan gooien als er een discussie is. Tijdens mijn ziekteperiode is ons televisiejaarplan, dus het plan voor onze programmering, gelekt. Wie bedenkt het in deze tijd van grote concurrentie – nationaal en internationaal – om dat op straat te gooien?”

Rijxman vindt deze mollenactie schandelijk. “Dat zijn dingen die me echt verbijsteren. Dan geef je gewoon voer aan de pers om weer negatief over de publieke omroep te gaan schrijven.”

Als we elkaar wat meer zouden vasthouden en met de deuren dicht op elkaars hoofd zouden slaan in plaats van met de deuren open, dan zou het instituut aan sympathie kunnen winnen.”

Het Volkskrant-interview met Shula Rijxman kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
NPO 1 overweegt EenVandaag te vervangen door soap (26 mei)
Telegraaf boos op NPO, gooit jaarplan online (4 juni)
Geen Nederlands drama meer op NPO 2 (5 juni)
Aantal budgetloze avonden NPO 3 van twee naar drie (5 juni)

Foto: Michel Schnater, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen