Asha ten Broeke ‘fucking verdrietig’ om bom op Baudet

Geplaatst op di 13 nov 2018 om 17:10

Een onhandige uitspraak in een interview kan een hele mediastorm uitlokken. Quote-baas Sander Schimmelpenninck ondervond het toen hij hbo’ers beledigde, Hans Klok toen hij Ilse DeLange dom noemde vanwege haar boere accent en Volkskrant-columniste Asha ten Broeke veroorzaakt nu controverse omdat zij Thierry Baudet in HP/DeTijd een bom gunt. ‘Op het huis van welke schrijver zou u wel een precisiebombardement willen laten uitvoeren?’, wordt aan haar gevraagd.

Ten Broeke daarop: “Thierry Baudet is een schrijver, toch? Laat ik dat maar doen. Hij is een seksistische fascist en maakt deel uit van de hoek waarin ook Erkenbrand, white supremacists en de alt-right beweging zich bevinden. Het is extreem belangrijk om Baudets gedachtegoed te bestempelen als fascisme, om te voorkomen dat hij aan de macht komt.

De uitspraken veroorzaken veel controverse en Ten Broeke reageert nu. Ze is heel erg geëmotioneerd. “Er is iets dat jullie van me moeten weten: ik ben al vele jaren geleden gediagnosticeerd met autisme (toen nog Asperger). Bij mij uit zich dat onder andere in moeite met het aanvoelen van humor en de niet-letterlijke betekenissen van dingen.

Tijdens het interview was mijn eerste neiging om deze vraag letterlijk te nemen, dus was mijn eerste antwoord: Niemand, natuurlijk, ik ben pacifist. Maar de interviewer drong aan; hij verzekerde me ervan dat de vraag humoristisch en figuurlijk bedoeld was, en dat ze hem altijd stellen. Ik dacht: oh, aha, dit is zo’n ding dat ik als autist nooit zo goed snap. Dus gaf ik antwoord.

Bestempelen

Toen volgde haar antwoord. “Het verwoordt precies wat ik met Baudet wil doen: bestempelen. Niets anders. Ik gun meneer Baudet een lang en gelukkig leven in veiligheid en gezondheid; ik gun hem alleen geen kritiekloze lof en geen stemmen of macht.

Ze baalt stevig. “Dit heb ik inmiddels ook al een aantal keer gezegd, maar blijkbaar telt dat niet als je eenmaal ongelukkig antwoord hebt gegeven op een vraag die dus misschien grappig bedoeld was maar ook weer niet zo wordt opgevat.

De vraag van HP/DeTijd is een standaard slotvraag. “Ik zag dat andere schrijvers veel eleganter om de vraag hadden heen gelaveerd. Ze wilden een leeg huis bombarderen, of een idee, of wilden alleen zeggen dat een schrijver hen de lust om hen te lezen deed vergaan.

Dit is een elegantie die mijn autistische brein niet heeft, zeker niet in eerste instantie. Daarom lees ik vaak mijn interviews nog eens rustig na, laat ik het eventueel nalezen door iemand die neurotypisch is.

Snel

Het HP/DeTijd-interview heeft ze niet nagelezen. “HP/De Tijd had haast; het moest snel online. En ik was kapotmoe, want mijn dochter heeft afgelopen vrijdag een ongeluk gehad met haar step en daarbij een dubbele beenbreuk opgelopen. Ze moet deze week geopereerd worden. Ik was hierdoor niet zo geconcentreerd als normaal.

Ik snap best dat dit draadje sommige mensen boos zal maken: autisme, beenbreuken, wat een rotsmoesjes. Maar het is niet als smoes bedoeld. Ik wil dit uitleggen omdat dit iets is waar je als autist gewoon vaak tegenaan loopt.

Achteraf gezien had ik beter dan interview kunnen uitstellen. Dit was niet mijn beste beslissing. Ik ben niet perfect. Maar ik ben ook niet – nooit – iemand die zou oproepen tot geweld.

Ik ben zo fucking verdrietig dat dit zo gelopen is. Want dit is de week dat ik er voor mijn dochter moet zijn, niet de week dat ik huilend achter Twitter moet zitten.

Foto: EO
51 Reacties op “Asha ten Broeke ‘fucking verdrietig’ om bom op Baudet”


 1. Mink Vaillant

  Ik geloof haar, het is haar vergeven.

 2. Momo

  Eerder geestelijk gestoord in plaats van autistisch.

 3. Marcooo

  Hilarisch
  Ik hoop dat iemand hier een column over gaat schrijven.
  Matthijs van Nieuwkerk heeft weer een nieuw neukertje op de redactie trouwens. Doet ie goed. Nummer 30 schat ik nu zo in. Wanneer ik een keer Matthijs?

 4. Marcooo

  Hilarisch
  Ik hoop dat iemand hier een column over gaat schrijven.
  Matthijs van Nieuwkerk heeft weer een nieuw ne#kertje op de redactie trouwens. Doet ie goed. Nummer 30 schat ik nu zo in. Wanneer ik een keer Matthijs?

 5. Dooie Hannie

  Die taart had op haar website staan dat je haar CV kon opvragen. Ze was ¨wetenschapsjournalist¨ en had twee studies gedaan. Daar geloofde ik niks van en dat wilde ik even natrekken.

  Mooi niet: ¨Oh staat dat er nog (op mijn eigen
  site)? Dat is een vergissing hoor!¨

  Vieze linkse puppet. Niks geleerd, nergens verstand van en toch een podium krijgen omdat je LINKS bent.

  Moet ik het rijtje nog eens opnoemen?

  Gatverdamme!

 6. Hjn

  Waarom lijken alle moderne feministen op pokemons ?? 🤔

  Mijngod meid
  Bezit je geen spiegel ??

 7. Peter

  Wat een rare vraag van de interviewer….

 8. Tom van Akkeren

  Kon de omgeving van Broeke haar vooraf niet vertellen en waarschuwen dat het niet handig is om als autiste, en dus iemand die omgeving en mensen niet begrijpt en aanvoelt, je te gaan roeren in politiek en controverses? If you cant stand the heat, stay out of the kitchen. Slecht van haar omgeving.

 9. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  En “dit apparaat” heeft nog een probleem: wil graag gigantisch veel eten. 🤢

 10. ox

  Oh,moet ze weer gaan eten,uit verdriet.

 11. Veterdrop

  Wie is die smerige homp vlees bloedende zak met poep.

 12. Smeg ma

  Neem nog een kroketje meid.

 13. Lies

  Heeft ze een dochter? Wat iedereen denkt: Hoe dan?
  Mag hopen dat ze kapot moe was doordat ze achter haar dochter heeft moeten rennen, die gelukkig wel sport op een step?
  Mijn neefje heeft ook autisme, variant Asperger. Loopt ie echter niet mee te koop. Sterker nog, hij is niet sociaal niet communicatief vaardig. Hij is sous chef bij een 2 sterren restaurant en laat zijn creaties ook niet beoordelen door collega’s met een ‘neurotypisch’ brein. Hij gaat gewoon zijn eigen gang en is totaal niet begaan met wat anderen van hem denken. Daarom zijn we ook zo trots op hem!
  Die arme dochter….

 14. Curryworst

  Hahaha zoveel smoesjes om het verhaal recht te breien.
  Zie kte, werd haar opgedrongen, haast, ze was moe, haar dochter een ongeluk.
  En de brug stond open, haar band was lek, ze was ongest eld.

  Als ik haar was zou ik lekker gaan troosteten. Die 10 kroketten en 6 gebakjes zie je toch niet bij die walmende zitzak.

 15. Geronimo

  Van wie was de uitspraak: de anti-fascisten zullen straks de nieuwe fascisten zijn.

 16. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Asha ten Broeke is ronduit gestoord en labiel.

 17. Lies

  Ben nog steeds ‘RONDUIT’ onder de indruk van de foto van deze ‘dame’. Get yourself together girl, you look like shit, talk like shit, take care of your daughter.

 18. anonymous

  Lijkt op de foto alsof ze Baudet net heeft opgegeten.
  Mijn god wat een plofkip

 19. Grijns

  Ach gut, huilend achter twitter zitten… Je kunt je fuckin phone nattuurlijk ook gewoon fuckin uitzetten en voor je dochtertje zorgen…

 20. q8

  t lijkt wel een zus van annemarie joritsma,
  ook zo n plofkip

 21. Pieter

  Waarom een bom! Al ze zichzelf laat vallen is dat 10x zo erg.

 22. RaymondVL

  Zij gaat zeker altijd heel veel vreten als ze zich onbegrepen voelt? Man man man…. vies vet mormel.

 23. Panda

  @Momo

  Doe niet zo kinderachtig, man. Autisten zijn daadwerkelijk niet (goed) in staat een humoristisch bedoelde vraag te onderscheiden van ernst. Degene die de vraag stelde en haar een oor aannaaide is hier degene die fout zat. Wel tegenover haar aangeven dat de vraag “humoristisch en figuurlijk bedoeld was”, maar deze info niet meenemen in het uitgeschreven interview.

 24. Momo

  @Panda

  Man man man, wat onderschat jij autisten, zeg. Ik geloof dat je de achtergrond van deze vrouw niet zo goed kent. Dat is echt niet simpelweg te verklaren met autisme.

 25. Henk

  Zo grappig om te zien dat de grote bek van dit soort types een stuk groter is dan hun ruggengraat. Heel hard naar anderen wijzen en overtuigd van hun eigen gelijk. Best eng. En dik en lelijk, dat ook.

 26. Wow!!

  Zo lust ik er wel meer. Bill Gates is ook autistisch.

 27. Panda

  Misschien ben ik zelf wel autist, Momo.

 28. Mr. Ananas

  Ten eerste, hoe kun je nu ooit nog haar artikelen over fat shaming serieus nemen? Wie weet heeft ze alles wel anders geïnterpreteerd want autisme.

  Ten tweede, ze probeert alleen maar begrip te krijgen voor haarzelf, maar nergens verontschuldigt ze zich voor deze krankzinnige uitspraken. Voor iemand die zegt dat het vooral om het innerlijk, en niet om het uiterlijk gaat, is ook het innerlijk helaas foeilelijk.

 29. Momo

  @Panda

  Dan moet je jezelf echt niet gaan vergelijken met dit figuur. Dat wil je echt niet.

 30. Lies

  @panda @momo: mag ik me in jullie discussie mengen?

 31. Panda

  @Momo
  Nee, doe ik ook niet.

  @Lies
  Zeg het eens.

 32. De broer van Lies

  Panda, wat moet je met me zus, plеuris autist!?!

 33. scott_0

  Vies links varken. Opsluiten.

 34. Pakalu Papito

  Wat is dat toch met al die vetkleppen die ineens aandacht zoeken? Eerst die Jensen, en dan nu weer deze femi-hipster. Ga eens op dieet of zo…

 35. m

  “maar blijkbaar telt dat niet als je eenmaal ongelukkig antwoord hebt gegeven op een vraag die dus misschien grappig bedoeld was maar ook weer niet zo wordt opgevat.”

  Dit is nu precies wat Baudet elke keer overkomt door de MSM, nu voel je lekker ook eens hoe het voelt, mevrouw de “feministe”

 36. Simon

  HP/De Tijd moet dat soort vragen niet stellen. Ik zie echt niet wat daar nu humoristisch aan is.

 37. Bram

  Dik zwijn.

 38. Media-courantist

  Deze meid is zo ontzettend gevaarlijk voor de Nederlandse toekomst. Echt ongelooflijk wat zij voor onzin allemaal uitkraamt

 39. Sven

  Labiel nijlpaard.

 40. Marc

  Uit de ouderlijke macht halen !

 41. jdj2050

  Als ze de humor dan niet ziet zegt ze dus wat ze werkelijk vindt. Om vervolgens de impact te beseffen en te kruipen in slachtofferschap. Ik heb het zo niet bedoeld, ik wist het niet maar ondertussen wel haar onderbuik de wereld in plempen.

 42. Jezus

  @jdj2050, nee, want dit antwoord gaf ze pas nadat haar was verteld dat het om humor ging.

 43. Johan

  De schuld ligt aan de zeer domme vraag van HP/De Tijd en dan ook nog zeggen dat die humoristisch bedoeld is. Wat is humoristisch aan bombarderen, zelf als het een leeg huis is?

 44. BJK

  Ik geloof alles wat ze noemt graag – botbreuk dochter – maar ze is nooit bang geweest om het gedachtegoed van Baudet en Wilders te bestempelen als facisme, dus dat ze nu plotseling autisme blijkt te hebben en dat ze daardoor die uitspraak over dat bombardement deed… Nee, ik trap er niet in.

 45. Joop55

  Even 50 kilo afvallen, anders kan ze geen eens meer een Broeke aan.

 46. Mark

  Asha ten Broeke vind ik een vieze dikke stinkende doos met pakken zware schag onder haar zwetende armen. Daarnaast is ze achterlijk maar doet alsof ze het witte garen heeft uitgevonden.

 47. Keukenmeester Schraalhans

  Ik ben 55 jaar.
  Ik heb nog nooit een lelijker wijf gezien dan dit schele nijlpaatd.

  Zum kotzen!

 48. Keukenmeester Schraalhans

  Met stip het meest walgelijke nijlpaard van NL.
  Rot op schele hippo!

 49. Yuwan

  Iets teveel zelfmedelijden deze mevrouw, en dat vind ik niet bij objectieve journalistiek passen. Volkskrant -1.

 50. Het Conny van de Meester

  Hannelore Zwitserlood en Karin Bloemen komen close. Maar deze schele hippo is verreweg de lelijkste en meest irritante zak bloed van NL.

 51. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  @het Conny van de meester;
  Helemaal waar.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.