Telegraaf boos op NPO, gooit jaarplan online

Geplaatst op Mon 04 Jun 2018 om 18:07

De spanningen tussen De Telegraaf en de NPO lopen verder op. De publieke omroep, die in januari tv-journalist Marcel Frost van de krant inlijfde als zegsman, wordt nu flink aangepakt door Frosts opvolger Rob Goossens. Dit weekend zette het dagblad groot op de voorpagina dat we voortaan dubbel zouden moeten gaan betalen voor de NPO. Die berichtgeving was een beetje overtrokken en daarom kwam de NPO vandaag met een tegenreactie. Daar is de krant enigszins verbolgen over.

De NPO wordt betaald uit belastinggeld en is daarom voor elke Nederlander gratis te bekijken, via televisie én de online videodienst NPO Start. Daarnaast kan men zich voor een krappe 3 euro per maand abonneren op NPO Start Plus.

De Telegraaf berichtte dit weekend dat veel content vanaf volgend jaar exclusief op NPO Start Plus komt. Als men alles van de NPO wil blijven zien, dan moet men daar dus ‘dubbel’ betalen, meldde de krant.

De NPO kwam vandaag met een tegenreactie. Daarin benadrukt de omroep dat álle tv-content altijd minstens een week lang gratis terug te zien blijft op NPO Start, maar dat sómmige content – met name buitenlandse content waarvan de online rechten duur zijn – vervolgens achter de betaalmuur van NPO Start Plus verdwijnt.

Volgens Rob Goossens van De Telegraaf loopt de NPO nu gewoon te liegen. Hij heeft daarom het interne Jaarplan Video 2019 online gegooid. “Als de NPO zaken ontkent die zwart op wit staan, dan kunt u wel raden wat de reactie van De Telegraaf is…

Uit een passage op pagina 38 blijkt dat content wél exclusief op NPO Start Plus te zien zal zijn, aldus De Telegraaf. Daarin staat: “Hele dramaseries (ook aankoop) op NPO Start Plus te bingewatchen na lineaire uitzending eerste aflevering.

Dat betekent dat de NPO eraan denkt om hele series op NPO Start Plus te zetten ná de première van de eerste aflevering op tv. De vervolgafleveringen zijn dan eerder beschikbaar op NPO Start Plus dan op de lineaire televisie en het gratis NPO Start. In dat geval blijft content echter wel gewoon vrij toegankelijk, al krijgen betalende consumenten wel voorrang.

Volgens De Telegraaf weerspreekt de NPO zichzelf ook als het gaat om de bewering dat content áltijd minimaal een week gratis te zien zal zijn op NPO Start Plus. De krant leest op pagina 28 namelijk dat ‘documentaires na uitzending on demand op NPO Start Plus’ komen te staan. Dat sluit echter niet uit dat documentaires óók minimaal een week op NPO Start komen.

De Telegraaf roept de mensen op om zelf te oordelen en heeft daarom het Jaarplan Video 2019 online gezet. U kunt het hier allemaal lezen.

Foto: NPO
39 Reacties op “Telegraaf boos op NPO, gooit jaarplan online”


 1. Simon

  Het is nu ook niet zo dat alles een week online beschikbaar is. Niks nieuws onder de zon behalve dan dat je via een abonnement eerder toegang zou kunnen krijgen tot afleveringen die nog moeten komen. Dat zal ongetwijfeld tot sociale ontwrichting van gezinnen leiden maar dat is dan maar zo.

 2. Michael

  Marcel Frost was een roddeljournalist die bij elk artikel Fons van Westerloo belde voor deskundig commentaar. Nou dan weet je het wel. Zeer eenzijdig belicht waren al zijn artikelen. Hoor en wederhoor had hij nog nooit van gehoord. Altijd negatief over SBS, en altijd positief over John de Mol. Zo doorzichtig.

 3. Mink Vaillant

  Telegraaf heeft gelijk. Publiek is publiek, dat kan niet achter een betaalmuur. NPO verzint de ene na de andere kronkel om meer inkomsten te genereren in plaats van te bezuinigen. Terwijl het hele bestel op de schop zou moeten, er zovheel veel kan worden bezuinigd zonder kwaliteitsverlies. Ook NPO3 opheffen scheelt veel geld. Jongeren kijken niet meer naar de beeldbuis.

 4. Henk

  Opvallende zaken die ik er uit haal:
  – minder cabaret registraties NPO1
  – Drama verdwijnt van NPO 2 vanaf 2019
  – in 2019 zal er door bezuiniging afscheid worden genomen van langlopende titels omdat NPO zn late night talkshow tijdslot met een half uur vervroegd naar 22.30 zal er 1 programma per dag minder worden uitgezonden en dus scherpere keuzes worden gemaakt.
  – npo 1 gaat voor meer familial amusement events a la wie is de mol, passion, mindfuck
  – verjonging van NPO1 voor doelgroep 20-49 door drama, human interest en service
  – meer wetenschappelijke event tv zoals dwdd university
  – NPO3 programmeert bewust op vrijdag en zaterdag herhalingen. komt in 2019 de woensdag bij

 5. anoniem

  De aanval van rechts op onze publieke omroep begint zorgelijke vormen aan te nemen.. Laat de Telegraaf zich zorgen maken om hun eigen prutkrant…

 6. L.

  Tja, als er gewoon meer belastinggeld naar de publieke omroep gaat hoef je er ook geen 2 keer voor te betalen ;)

  Ik vind het belangrijk dat we een sterke publieke omroep hebben, maar ik denk dat er vooral bezuinigd kan worden op managers en andere hoge pieven binnen de omroep.

 7. Otto

  De Telegraaf publiceerde in de oorlog ook de onderduikadressen?
  Of was dat fakenews?

 8. st

  Nog maar te zwijgen over de series die de NPO verkocht hebben aan Videoland en nu daar te zien zijn.

 9. andre

  Uit het plan:

  “Op termijn kunnen extra feeds rond live sport een kans zijn voor de betaalde variant, NPO Start Plus. Sport on demand krijgt dan hogere prioriteit dan sport op een extrakanaal.”

 10. Will van Bill

  Kijkt geen hond meer naar. Al tijden niet. Het paard is dood. Hoe hard je er ook aan trekt. De betaalmuur van de NPO worden net zo succesvol als het videolatform van de Telegraaf. Noodgrepen om een verdienmodel in stand te houden dat al ver, maar dan ook ver voorbij zijn uiterste houdbaarheidsdatum is. Als de abo’s van RTL Gemist de maatstaf zouden vormen, dan komt de NPO daar tuintje-op-je-buik diep onder te liggen. Maar goed, ze doen maar. Het is net als in de Bijbel. Je weet hoe het afloopt.

 11. Bloem

  Telegraaf had ook een SSer als hoofdredacteur in de oorlog …fouter dan fout is er niet.

 12. Maandag

  Telegraaf de NSB krant stinkt nog steeds.

 13. andre

  Uit het plan:

  Budget themakanalen 2019 verlaagd met € 2,4 mln (van € 6,6 naar €4,2 mln). NPO 3 extra wordt NPO Zapp Extra (met herhalingen hoofdnet) en NPO 1 extra wordt de hele dag NPO 1 extra.

 14. b

  Rechtse aanval samen met de VVD op ons NPO . Zijn trouwens maar eerste ideeen dus de Televaag is weer te vroeg en mag zo wederom excuses aan bieden zoals zo vaak. Eng blaadje

 15. Dirk

  Is dik 40 euro per NL’er aan belastinggeld. Voor iets dat ik nauwelijks bekijk, dok ik dus al zo’n 170 euro als alleenverdiener.

  1 net voor een kritische actualiteiten en nieuwszender (wel objectief!) en een net voor experimenten en wat spel/ (talk)show, etc. Meer dan genoeg en kan er van die 740 mio per jaar de helft af.

  Ga ik een keertje uit eten/ chinezen ofzo van het geld dat ik minder hoef te betalen

 16. Joop55

  Ze hebben wel een punt, Den Haag is knettergek aan het worden aangaande dit, ware het niet dat de Televaag hier een slaatje mee wil uitlsaan middels een publiciteitsstunt.

 17. Karel

  Telegraaf en NPO 2 handen op 1 buik. Allemaal schijn.

 18. aammehoela

  Walgelijke krant die Televaag. En wat dan nog als ik extra moet betalen. Doe ik gewoon niet. Kijk gewoon wekelijks naar bv. een VPRO-serie op NPO 2 of kijk hem binnen een week gratis terug via NPO Start. Dus wat een gezeur.

 19. foute krant met onzinnige vraag

  De foute krant van Nederland blijft bezig om de NPO te bachen ter faveure van de geldgraaiers Bertelsmann en Molusconi..

  Wat een waardeloze onzinnige krant. Het gedrag in 40-45 raken ze niet kwijt. Wel met WNL proberen goedkoop reclame te maken maar feitelijk bezig de npo te killen.

 20. chris

  Rob Goossens wat zult U moeilijk slapen.

 21. Klaas

  NPO moet gewoon terug naar de kern en stoppen met alles wat ook door commerciële partijen kan worden gedaan.

  Alleen nieuws en publieksinformatie, misschien een groot jongeren/talentontwikkelings kanaal, maar meer niet. Geen amusement en al helemaal niets meer buitenlands inkopen.

  Op die manier kan de NPO makkelijk rondkomen. De tijd is veranderd en de NPO moet terug naar puur zijn publieksfunctie. Het is gewoon klaar.

 22. Klavvie

  Schaf dat NPO3 gewoon af. Scheelt een hoop geld. Geen hond die het mist als dat niet meer zou bestaan. Daarnaast afschaffen van het omroepbestel. Ik heb namelijk totaal geen idee naar welke omroep ik zit te kijken. Oké, een logo van de omroep staat in beeld, dus dan kun je het wel zien, maar qua radio is het totaal vaag naar welke omroep je luistert. Scheelt wederom een hoop geld.

 23. Holtor

  Opvallend: jaarplan pag. 84. NPO besteedt gem. 2.6 miljoen aan marketing, 1 miljoen meer dan aan aankoop. Ze kunnen hier toch gewoon hun eigen kanalen voor inzetten?

 24. Loekie de Leeuw

  Asjemenou

 25. Paul

  Ken maar een goede betaalmuur, die van de Febo.

 26. Henk

  Ze krijgen nog steeds een grote zak met geld, waarom zou het gewone aanbod dan zo moeten verschralen? Dan zijn er gewoon te veel mensen die een te dikke boterham verdienen in verhouding tot de geleverde prestatie.

 27. ed

  Maak 1 nationaal net en laat de andere twee kanalen fijn hun commerciële weg gaan waar je dan een abo op kunt nemen.
  Op het ene net dan Journaal en informatie bij verschillende gelegenheden. Alleen dit kanaal wordt nog betaald via de belasting.

  Diegene die de talk shows etc wil zien kan dan gewoon een abo nemen op de overige netten.

  Probleem opgelost.

 28. Raaf

  Kijk eens de Orwelliaanse fake news Agitprop. organisatie NPO heeft weer eens lopen liegen.
  De NPO is niet in zijn eerste leugen gestikt en kennelijk ook niet in zijn honderduizendste leugen.

 29. Raaf

  Ik ben voor een betaalmuur.

  Laat de klanten kiezen of ze wel of geen NPO willen hebben.
  Diegenen die het willen hebben betalen het
  Diegenen die geen interesse heeft in deze weg-met-ons propaganda betalen het niet.

  Ik denk dat de NPO zal schrikken.

 30. E. Jansen

  @ ed: Ja, dat is hoe JIJ het wil… maar je spreekt toch niet voor het hele volk hoop ik? Mensen, of ja… mensen…, weten het hier vaak zoveel beter… stoort me enorrrrrrm!

 31. Henk

  Drie vrouwen op de cover en maar een man. Toonbeeld van hedendaags geneuzel en waarschijnlijk het resultaat van ellenlange vergaderingen. Ga toch gewoon eens mooie programma`s maken i.p.v. je tijd aan dit soort zaken te besteden.

 32. Lim

  Dus voor sommige live sport, moet je dus ook betalen bij de NPO?

 33. Raaf

  NPO snottert dat de Telegraaf liegt (ook niet mijn krant ik beschouw het als het VVD parochievodje muv. Wierd Duk en Nausicaa)

  Alle NPO fans gillen Telegraaf is slecht, NPO is heilig.

  Dus gooit de Telegraaf het hele rapport van A tot Z op het net zodat iedereen het kan inzien.

  Exact dezelrde NPO fans (die geen van allen de moeite nemen om het te lezen) gillen wederom in koor: Telegraaf is slecht, NPO liegt nooit !!!

  Met dergelijke met stalen platen betimmerde lieden valt geen zinnige discussie te voeren vrees ik.

 34. ed

  @E.janssen. Wat mij stoort is dat ik betaal voor een hele hoop linkse nonsens zonder dat er echt een objectief beeld wordt gevormd van de problemen die wij in Nederland kennen. Alles wat een beetje riekt naar het midden en…ocharm rechts wordt tot onder het maaiveld afgemaakt.

  Hiervoor moet ik VERPLICHT betalen via de belasting. Ik respecteer de mening van iedereen maar maak het dan wel mogelijk dat iedereen een keuze kan maken of hij zijn geld, waarvoor hij heeft gewerkt, uitgeeft aan dingen waar hij niet achterstaat. Nu kan dat niet.

 35. Curryworst

  @Raaf,
  Ach, laat gaan.
  Je weet bij voorbaat al dat zo gauw de krant De Telegraaf genoemd wordt dat er altijd een paar beginnen te gillen over 1940-’45, Duitsers, collaborateurs.

 36. anoniem

  @Curryworst: Idd, omdat als het aan rechts Nederland ligt, we weer dezelfde kant op gaan als toen..

 37. anoniem

  En de NPO is niet links.. Nooit geweest ook..

 38. Ronaldo

  We kijken steeds minder televisie dus er kan wel één NPO zender verdwijnen. De NPO moet zich voornamelijk met culturele en informerende taken bezighouden. Laat series b.v. maar aan Netflix over en plat vermaak of reisprogramma’s aan commerciële omroepen. Die zijn daar toch beter in, dus daar heeft de NPO niks aan toe te voegen. En wat de Tweede Wereldoorlog met de onenigheid tussen de Telegraaf en de NPO heeft te maken vat ik niet, maar dat zal wel een tekort aan zinnige argumentatie zijn.

 39. E. Jansen

  @ ed: En ik stoor me dagelijks aan het feit dat ik niet over de A 2, 4, 44, 28…etc rijd, en dat ze niet blauw of rood zijn qua kleur… en dat ik er TOCH voor moet betalen… Joh, als je dan toch echt zo denkt moet je ALLES maar zelf doen in je leven, en niks sociaal meer zijn…Nou, je weet vast de weg naar de deur dan, daaag!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.