Telegraaf boos op NPO, gooit jaarplan online

De spanningen tussen De Telegraaf en de NPO lopen verder op. De publieke omroep, die in januari tv-journalist Marcel Frost van de krant inlijfde als zegsman, wordt nu flink aangepakt door Frosts opvolger Rob Goossens. Dit weekend zette het dagblad groot op de voorpagina dat we voortaan dubbel zouden moeten gaan betalen voor de NPO. Die berichtgeving was een beetje overtrokken en daarom kwam de NPO vandaag met een tegenreactie. Daar is de krant enigszins verbolgen over.

De NPO wordt betaald uit belastinggeld en is daarom voor elke Nederlander gratis te bekijken, via televisie én de online videodienst NPO Start. Daarnaast kan men zich voor een krappe 3 euro per maand abonneren op NPO Start Plus.

De Telegraaf berichtte dit weekend dat veel content vanaf volgend jaar exclusief op NPO Start Plus komt. Als men alles van de NPO wil blijven zien, dan moet men daar dus ‘dubbel’ betalen, meldde de krant.

De NPO kwam vandaag met een tegenreactie. Daarin benadrukt de omroep dat álle tv-content altijd minstens een week lang gratis terug te zien blijft op NPO Start, maar dat sómmige content – met name buitenlandse content waarvan de online rechten duur zijn – vervolgens achter de betaalmuur van NPO Start Plus verdwijnt.

Volgens Rob Goossens van De Telegraaf loopt de NPO nu gewoon te liegen. Hij heeft daarom het interne Jaarplan Video 2019 online gegooid. “Als de NPO zaken ontkent die zwart op wit staan, dan kunt u wel raden wat de reactie van De Telegraaf is…

Uit een passage op pagina 38 blijkt dat content wél exclusief op NPO Start Plus te zien zal zijn, aldus De Telegraaf. Daarin staat: “Hele dramaseries (ook aankoop) op NPO Start Plus te bingewatchen na lineaire uitzending eerste aflevering.

Dat betekent dat de NPO eraan denkt om hele series op NPO Start Plus te zetten ná de première van de eerste aflevering op tv. De vervolgafleveringen zijn dan eerder beschikbaar op NPO Start Plus dan op de lineaire televisie en het gratis NPO Start. In dat geval blijft content echter wel gewoon vrij toegankelijk, al krijgen betalende consumenten wel voorrang.

Volgens De Telegraaf weerspreekt de NPO zichzelf ook als het gaat om de bewering dat content áltijd minimaal een week gratis te zien zal zijn op NPO Start Plus. De krant leest op pagina 28 namelijk dat ‘documentaires na uitzending on demand op NPO Start Plus’ komen te staan. Dat sluit echter niet uit dat documentaires óók minimaal een week op NPO Start komen.

De Telegraaf roept de mensen op om zelf te oordelen en heeft daarom het Jaarplan Video 2019 online gezet. U kunt het hier allemaal lezen.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen