Patty kon sneer naar Karin de Groot op tv-gala niet laten

Patty Brard kon het niet laten om op het Gouden Televizier-Ring Gala een sneer uit te delen aan Karin de Groot, de oud tv-baas van SBS die haar de laan uitstuurde. Dat heeft de tv-diva gezegd op NPO Radio 1. De Groot heeft Brard op beledigende wijze ontslagen. De tv-baas gaf aan dat ze haar niet langer ‘fris en fruitig’ vond, refererend aan haar omvang en leeftijd. Inmiddels is de tv-diva enorm veel kilo’s kwijtgeraakt en straalde ze op het televisiegala als nooit tevoren, zónder overgewicht.

De tv-diva kreeg een enorm applaus voorafgaand aan haar speech op het tv-gala en merkte toen op: “Nou, kijk eens aan. Fris en fruitig genoeg, jongens?

Het kwam zomaar in haar op, aldus Brard. “Ik kwam op en zag een soort van verbijstering in de zaal, een soort wow-moment. Ik dacht: dit kan ik niet helemaal laten liggen, dus ik riep alleen maar: ‘Zo, fris en fruitig genoeg zo?’ Dat is natuurlijk inmiddels een legendarische uitspraak geworden, omdat er iemand aan de top bij SBS ooit – Karin de Groot, ja – mij erop wees dat ik niet fris en fruitig genoeg meer was.”

Ze heeft het De Groot nooit vergeven. “Dat vond ik zo’n wonderbaarlijke manier van iemand de laan uit sturen en dat heb ik zo persoonlijk genomen, dat toen ik dat wow-moment zag bij de Televizier-Ring, ik het niet kon nalaten om daar even aan te refereren.”

Heeft De Groot dat echt gezegd? “Het was eigenlijk nog erger. Het was een heel prettig gesprek. Ik was ook niet alleen met haar. De meneer die erbij zat heeft later ook nog bevestigd dat het zo gegaan is. Het is dus niet iets wat ik uit mijn mouw heb geschud.”

De Groot vroeg Brard tijdens het ontslaggesprek of ze Hart in Aktie niet wilde presenteren. Toen Brard aangaf dat ze dat wel wilde, riep De Groot dat Brard daar toch echt niet fris en fruitig genoeg meer voor is. “Wat me er zo aan deert is dat zij degene is die het voorstel deed. Het leek net alsof ze een excuus zocht om een confrontatie met me aan te gaan.”

Heel jammer, vindt Brard het. “Ik ben volwassen genoeg om zonder voorbeelden of rare uitspraken aan te horen dat ik te oud of te dik zou zijn en niet zou voldoen aan het plaatje dat zij voor ogen had. Ze had ook kunnen zeggen ‘dit is het einde’. Dan had ik met opgeheven hoofd haar de hand geschud en het pand verlaten.”

Aanvankelijk ging Brard lacherig weg bij het gesprek. “Ik ging er heel lacherig weg. Het dikker zijn en ouder worden heeft een heel raar verdedigingsmechanisme. Dat je alles weglacht. Ik kwam lacherig beneden in de studio aan en daar trof ik een aantal van mijn vrouwelijke collega’s, die zeiden: ‘Wat zit jij nou zo raar te lachen, want het is helemaal niet zo lief dit.’ Toen drong dat goed tot mij door en toen dacht ik: ja, het is inderdaad niet lief.”

Ik heb er heel veel verdriet van gehad. Het gaat mij er niet om dat twee partijen uit elkaar gaan, maar als vrouwen in deze maatschappij zo tegen elkaar gaan praten, dan vind ik dat een heel kwalijke zaak.”

Ik vraag me altijd af wat er gebeurd is met gewoon tegenover elkaar zitten en zeggen: ‘Ja, we hebben een nieuwe baas. Ja, we hebben een nieuwe eigenaar (John de Mol, red). En die is niet gecharmeerd van jou.’ Ik vind het heel erg jammer.

Lees ook:
Patty Brard: ‘Karin de Groot zit tegen #MeToo aan’ (29 september)
RTL Boulevard vraagt Patty Brard naar Karin de Groot (2 oktober)

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen