Loretta en Quinty naar de late avond van RTL 4?

Het zal Humberto Tan zijn eer te na zijn, Eva Jinek zal niet in de RTL-val willen trappen en Art Rooijakkers is net zo saai als Twan Huys. Eigenlijk is er maar één kortetermijnoplossing voor de late avond van RTL 4: het gouden Koffietijd-duo Loretta Schrijver en Quinty Trustfull. Als geen ander weten ze een gezellige sfeer te creëren, lichte én zware onderwerpen te behandelen en volstrekt ongemerkt producten van A. Vogel te pluggen. En ze scoren nog beter dan Twan Huys ook.

Nu Twan Huys maandagavond nog verder in het kijkcijfermoeras is gezakt – er keken slechts 188.000 mensen – is niet de vraag óf hij op de buis blijft, maar wanneer er vervanging is gevonden.

Het vinden van een geschikte presentator kan lang duren – voor Huys was negen maanden uitgetrokken – dus RTL zal voor de korte termijn vooral in de eigen stal moeten kijken. Eén van de weinige serieuze opties is Beau van Erven Dorens, maar de zender wil hem niet verliezen voor de prime-time-programmering.

Een onconventionele oplossing zou het Koffietijd-duo zijn. Voor de serieuze, journalistieke toon kijkt men op de late avond naar Pauw op NPO 1, en Loretta en Quinty zouden een gezellig alternatief kunnen bieden. “Ik denk dat het vooral zit in de locatie“, legde Schrijver onlangs uit, wijzend naar de Gooise villa waar de talkshow vandaan komt. “Het is geen statige studio, maar huiselijk.

Schrijver is misschien best te porren voor de late avond. Ze is een avondmens (‘als het even kan, kijk ik naar Pauwtje’) en baalt soms van het vroege opstaan voor Koffietijd. “‘s Avonds moet ik vroeg naar bed, omdat er de volgende ochtend voor dag en dauw uit moet. Dat is pittig.

Dat Schrijver met haar 62-jarige leeftijd nog steeds op de buis is, bewijst haar talent. Een talent waar haar vorige werkgever Jan Slagter niet in geloofde. “Loretta kan zo’n show gewoon niet dragen. Daar heeft ze de persoonlijkheid en vaardigheden niet voor“, bitchte hij in 2010.

Waar Schrijver de gezelligheid in Koffietijd brengt, brengt Trustfull haar brede algemene kennis in. Zo deed ze in 2015 onderzoek naar drinken uit de douchekop en leek ze even in de race voor de burgemeesterspost van Amsterdam.

Toen het Life 4 You-slot een paar jaar geleden vrijkwam, leek haar dat ook wel een leuke uitdaging: “Ik ben er nog niet voor benaderd, dus dat lijkt me niet. Maar het is een leuk tijdslot. Dat is zo.

Bovendien zijn de Koffietijd-cijfers nog beter dan die van Twan Huys, en dat om tien uur ’s ochtends. Zo keken er gisteren 205.000 mensen, goed voor 23 procent marktaandeel.

De officiële lezing van RTL is dat ze nog steeds gelooft in hogere kijkcijfers voor Huys. Sterker nog: RTL-baas grapte zei onlangs in RTL Boulevard dat een miljoen kijkers op termijn haalbaar moet zijn.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen