Paul Römer vreest dat NPO in 2021 nieuwe klap krijgt

Geplaatst op Thu 16 Aug 2018 om 10:00

Paul Römer denkt dat de NPO toch écht rigoureus op de schop moet, zoals hij eind juni bepleitte op de voorpagina van het AD. Hij verwacht dat de omroep na 2020 wéér geld moet inleveren. Dat zegt de baas van omroep NTR in Broadcast Magazine. De NPO moet in 2019 maar liefst 62 miljoen euro bezuinigen. Mediaminister Arie Slob heeft beloofd het budget in 2020 wél op peil te houden, maar wil voor de jaren daarna géén garanties geven. En Römer ziet het voor die jaren heel somber in.

De reden dat er volgend jaar zo veel bezuinigd moet worden bij de NPO, is dat de Ster-inkomsten dalen en Slob niet meer zoals vroeger wil bijplussen. In 2020 gaat hij dat wél doen, maar Römer vreest dat er in 2021 dus een nieuwe klap volgt.

Römer: “Het grote verschil met eerdere bezuinigingsoperaties is dat de minister voor het eerst een directe koppeling legt tussen de teruglopende reclame-inkomsten en het budget voor de publieke omroep. Als enige maatschappelijke organisatie moeten wij bloeden voor een financieel probleem op OCW, wat best onlogisch is.”

Door de publieke omroep ‘1 op 1 door te korten’ kun je op je vingers natellen dat we de komende jaren telkens weer vele miljoenen moeten inleveren, want de Ster-inkomsten zullen niet groeien.”

Er kan op overhead bijna niet meer bezuinigd worden, stelt Römer, die 230.000 euro per jaar verdient. Daardoor gaan alle bezuinigingen direct naar de programmering toe, meent hij.

Hij staat daarom nog steeds achter zijn plan om alle afzonderlijke omroepen op te heffen. “We zitten in een bad zonder stop en als we niets doen, zijn we op een gegeven moment simpelweg geen brede publieke omroep meer. Dat vind ik een bedreiging en daarom heb ik geprobeerd de discussie naar toekomstniveau te krijgen.

Foto: NPO Radio 1
19 Reacties op “Paul Römer vreest dat NPO in 2021 nieuwe klap krijgt”


 1. L.

  Er zijn te veel mensen bij de PO, onder wie Römer, die te veel verdienen! Laat ze daar eens op bezuinigen.

 2. Sjaak

  De NPO is één grote overhead. Allemaal kleine omroepjes met directeuren met enorme salarissen.

  Hij verdient ruim twee ton en heeft praktisch geen personeel. En dan laten we PowNed nog buiten beschouwing waar een reporter zijn eigen programma financieerde omdat de directie het volledige budget opmaakt aan salarissen voor zich zelf.

  De oudejaarsconference met Youp van ‘t Hek kostte ook tonnen.

  Bij ranking the stars worden idioten betaald om elkaar af te zeiken om vervolgens een personality programma te krijgen.

  Als je als presentator niet minimaal 1 keer per jaar met een programma naar het buitenland gaat dan ben je uitschot. Het reisje moet trouwens vooral geen bijdrage leveren aan de Nederlandse cultuur.

 3. Otto Groeneveld

  Een publieke zender zal altijd aanwezig zijn. Maar door het absurde wegkijken en het verspreiden van propaganda en nepnieuws heeft de NPO aan waarde enorm ingelost. Alleen het in de doofpot stoppen van massale aanrandingen en verkrachtingen van Europese vrouwen was een rede om door dat orgaan een streep te trekken. Of zij dat nou i.o. deed van hogerhand, zoals wel in Duitsland gebeurde, is n.v.t.
  Teug naar 2 publieke zenders en 2 publieke radiozenders, meer is het absoluut niet waard.

 4. Deadly Viper

  Misschien minder geld uitgeven aan veel te dure sportrechten. Houden ze veel meer geld over voor programma’s.

 5. Henk

  Tachtig duizend euro voor een meneer in een zwembroek, het is maar een van de vele voorbeelden. Maar in medialand weten ze gewoon niet meer wat normaal is.

 6. Karel

  Paul Römer is een zwaar overschatte droplul,geprezen door sommige ondanks zijn gestolen formats.Aan een bestaand idee wat twisten geven ben je gewoon een ordinaire copycat.

 7. Me

  Het geld moet gaan naar programma’s en niet naar de vele vele managers en
  directeuren.
  Van dat volk kan 99% weg . Graaiers

 8. Mirtemaan

  Npo behouden, omroepen omvormen tot productiehuizen. En opgelost!

 9. lik

  In zijn vorige idee wilde commerciële buitenlandse productiehuizen gaan subsidiëren. Na eerst de Mol hebben willen helpen met belastinggeld voor Talpa. Man is zo met zijn volgende baan bezig en leeft in een bubble. TV is over en de overheid moet ervan weg blijven.

 10. Robert

  Heel slim om constant te jammeren over de bezuiniging van 62 miljoen, dat komt over zo zo wij hebben het zwaar. Complete onzin, terug naar 2 zenders op TV.
  Dat is genoeg voor de publieke omroep.
  1 zender minder en wat radio zenders minder en je kan zo meer dan 200 miljoen bezuinigen.

 11. Mark

  Dit is een probleem welke de NPO zelf niet op gaat lossen omdat er teveel belangen en banen zijn. Het is makkelijk om te zeggen dat daar bezuinigd kan worden. Probeer je in te leven en na te gaan hoe je zou handelen wanneer het je eigen baan of dat van je personeel betreft. Dan wordt die keuze een stuk lastiger.
  Ik vind dat de politiek zich hier altijd zeer gemakkelijk vanaf maakt. Je kunt gewoonweg niet een publieke omroep willen hebben maar er eigenlijk zo min mogelijk geld aan uit willen geven. Er wordt wel meer geld over de balk gesmeten dus als ze willen is er best geld beschikbaar. De minister of verantwoordelijk staatsecretaris moet eens open kaart spelen wat ze willen met de NPO. Er zijn drie keuzes: de huidige voem behouden dus geld erbij, NPO omvormen naar bijvoorbeeld productiehuizen, de NPO afschaffen. Ik zou zeggen maak deze keuze eens en laat ze niet bungelen!

  Als laatste: willen de mensen die klagen over dat de NPO links is en benieuwd brengt hier mee ophouden! Het is een omroepenstelsel, wanneer het dus te links zou zijn moeten rechtse mensen de handen uit de mouwen steken. Hoe meer rechtse omroepen hoe meer deze ook invloed hebben op de NOS en NTR. Beste stuurlui zullen wel aan wal staan..

 12. Robert

  Jij zal er waarschijnlijk zelf werken Mark.
  Je mag uiteraard je mening geven, maar denk dat er heel veel mensen zijn die wel eens een reorganisatie hebben meegemaakt.
  Geld erbij lijkt mij in deze geen goede optie Mark, ga ook niet zo ver om te zeggen schaf het maar af.
  Discussie over links of rechts boeit mijzelf niet, dat er wat meer een ander geluid mag komen, ja daar ben ik het mee eens.
  Het kliekje van Zula hoeft maar een kik te geven en ze zitten weer aan de tafel.
  Mag best wel iets veranderen.

 13. ArnieAlberts

  Niemand in Hilversum is positief over Paul Römer.

 14. Otto Groeneveld

  Wat lul je nou enorm uit je nek Mark 11.21— ‘Probeer je in te leven….’ WTF, een politieagent die nog maar 5 dagen moest werken om zo de vijftig jaar vol te maken krijgt van zijn organisatie een doodschop. Anders hadden zij hem een maandsalaris extra moeten geven terwijl die gladde aal Akerboom miljoenen in zijn uitgekookte en chemische gereinigde zak stopt.
  Dat is bij die achterlijke PO ook aan de gang. Sinds vakbonden door en door geïnfiltreerd zij door neoliberalen en werkelijk alles in dit keigave land js kapot geprivatiseerd is er niemand meer die geeft om te proberen in te leven. En zeker njet voor die gore wegkijkers van de NPO.
  Ja gewoon ONTSLAAN, niet zo moeilijk hoor. Drie jaar terug 7000 monteurs ontslagen bij defensie. 10.000 Nederlandse vrachtwagenchauffeurs ingeruild door de fijne werkgevers voor goedkope mensen uit Oost Europa. Duizenden leerkrachten ontslagen. Duizenden verpleegkundig personeel ontslagen. Allemaal kregen zij een authentieke doodschop van hun werkgever zonder ook maar 1 euro vergoeding en niemand maar dan ook niemand van de NPO stond op zijn achterste benen. Dus ja het is heel makkelijk om terug te gaan naar een kleine organisatie, voor de ontslagen mensen ligggen er prachtige D’66/VVD flexbanen voor het oprapen.

 15. Harry Henk

  Die wijsneus van 538 die vorige week hier zo werd afgebrand had gewoon gelijk he. Die beweerde dat de NPO met geld smeet. Als de bezem is goed door dat systeem word gehaald en al die absurde management lagen eens goed worden aangepakt zul je zien dat die hele NPO minimaal de helft goedkopen kan

 16. Mark

  Ik zeg niet dat er geen mensen uit moeten bij de NPO of dat het systeem veranderd moet worden. Mijn punt is dat de NPO deze beslissing nooit zelf zal maken en altijd zal strijden voor zelfbehoud. Daarom moet de politiek deze beslissing maken voor de NPO.
  Dus ik bedoel met inleven niet dat ik ze zielig vind of iets dergelijks maar meer dat je vanwege bestaande belangen de veranderingen niet vanuit hun kant moet verwachten.

  Ps. Ik werk er niet hoor.

 17. joost

  Acht er is heel veel fout bij die NPO.

  Linkse kartelvorming, partijdige journalistiek, zelden eerlijk en onafhankelijk, maar wel een geldverslindende organisatie ten laste van de Nederlandse betasting betaler.
  B.v. er zijn nu wel op TV , 5 of 6 vakantie reisjes voor diverse medewerkers.
  En een TV net is voor ons kleine landje genoeg.
  De rest nemen de commerciëlen maar over. Kost ons geen geld.

  Als die gedateerde omroep verenigingen, uit de jaren 50, de “ons kent ons”cultuur die met hun contributie nog geen dag kunnen uitzenden qua eigen middelen, moeten op de schop.

  Maar gezien de vriendjespolitiek tussen de NPO en de huidige politiek verantwoordelijken houden ze elkaar in stand.Men laat zich nu fêteren door zo’n nagemaakte “journalistieke” en kritiekloze clown als die Ferwerda b.v.

  Betalen moeten we dus voor dit wangedrocht.

 18. tim

  Leuk voor je personeel om dit zo te melden

 19. Vaartje

  Er wordt helemaal niet door de overheid bezuinigd. De inkomsten uit de reclame lopen terug omdat de mensen niet meer zoveel naar de NPO kijken. Reclamegeld volgt de kijkers naar het Internet. Goed dat de overheid het gat van de gedaalde reclame inkomsten niet bijpast.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.