Arie Slob onverbiddelijk: NPO levert 62 miljoen euro in

De nieuwe mediaminister Arie Slob is onverbiddelijk. Hij draait de bezuiniging van 62 miljoen euro op de NPO in het jaar 2019 níet terug: daardoor moet de publieke omroep het volgend jaar met 740 miljoen euro zien te redden. Dat heeft hij laten weten aan de Tweede Kamer. NPO-bazin Shula Rijxman hoopte van harte dat ze Slob zou kunnen bewegen om van de bezuiniging af te zien, maar Slob houdt voet bij stuk. Hij wijst erop dat de publieke omroep nog een reserve van 24 miljoen euro heeft. 

Met die reserve kan de pijn volgend jaar worden verzacht, aldus Slob. “Ik ga er van uit dat hierdoor de programmering van de landelijke publieke omroep kan worden ontzien.

Het budget van de NPO wordt voor een belangrijk deel bekostigd met de reclame-inkomsten van de Ster. Die inkomsten lopen echter fors terug. In de afgelopen jaren compenseerde de overheid dat, zodat het NPO-budget tóch gelijk kon blijven.

Nu kiest Slob dus niet voor compensatie en verlaagt hij het NPO-budget. Hij belooft het budget in 2020 wél op peil te houden, ook als de reclame-inkomsten verder dalen. “De landelijke publieke omroep wordt immers reeds fors geraakt door de aangekondigde budgetverlaging.

Wat er in de jaren ná 2020 gebeurt, wordt pas in 2020 bekend, aldus Slob. Hij benadrukt in elk geval dat hij voorstander is van een sterke publieke omroep. “De publieke omroep is van grote waarde voor de samenleving. Hij vervult een belangrijke rol in het Nederlandse medialandschap en onderscheidt zich door zijn unieke pluriforme karakter.

Shula

NPO-bazin Shula Rijxman stelt dat ‘alle kijkers en luisteraars’ wat gaan merken van de bezuinigingen. “Van de allerkleinsten tot de alleroudsten, zowel overdag als in de avond. Dit raakt de pluriformiteit van ons bestel en gaat ten koste van werkgelegenheid, bij de publieke omroep en de creatieve mediasector.

Hoe zit het dan met die reserve van 24 miljoen euro waarmee de NPO de pijn kan verzachten? “De eenmalige inzet van reserves zal niet kunnen voorkomen dat we hard moeten ingrijpen in onze programmering.”

Het eerste slachtoffer van de bezuinigingen is het journalistieke programma Brandpunt+.

RTL

Het budget van de NPO is volgend jaar dus 740 miljoen euro. Ter vergelijking: RTL Nederland draaide vorig jaar een omzet van 475 miljoen euro en een winst van 73 miljoen euro.

Foto: Rijksoverheid

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen