Arie Slob onverbiddelijk: NPO levert 62 miljoen euro in

Geplaatst op Tue 26 Jun 2018 om 9:16

De nieuwe mediaminister Arie Slob is onverbiddelijk. Hij draait de bezuiniging van 62 miljoen euro op de NPO in het jaar 2019 níet terug: daardoor moet de publieke omroep het volgend jaar met 740 miljoen euro zien te redden. Dat heeft hij laten weten aan de Tweede Kamer. NPO-bazin Shula Rijxman hoopte van harte dat ze Slob zou kunnen bewegen om van de bezuiniging af te zien, maar Slob houdt voet bij stuk. Hij wijst erop dat de publieke omroep nog een reserve van 24 miljoen euro heeft. 

Met die reserve kan de pijn volgend jaar worden verzacht, aldus Slob. “Ik ga er van uit dat hierdoor de programmering van de landelijke publieke omroep kan worden ontzien.

Het budget van de NPO wordt voor een belangrijk deel bekostigd met de reclame-inkomsten van de Ster. Die inkomsten lopen echter fors terug. In de afgelopen jaren compenseerde de overheid dat, zodat het NPO-budget tóch gelijk kon blijven.

Nu kiest Slob dus niet voor compensatie en verlaagt hij het NPO-budget. Hij belooft het budget in 2020 wél op peil te houden, ook als de reclame-inkomsten verder dalen. “De landelijke publieke omroep wordt immers reeds fors geraakt door de aangekondigde budgetverlaging.

Wat er in de jaren ná 2020 gebeurt, wordt pas in 2020 bekend, aldus Slob. Hij benadrukt in elk geval dat hij voorstander is van een sterke publieke omroep. “De publieke omroep is van grote waarde voor de samenleving. Hij vervult een belangrijke rol in het Nederlandse medialandschap en onderscheidt zich door zijn unieke pluriforme karakter.

Shula

NPO-bazin Shula Rijxman stelt dat ‘alle kijkers en luisteraars’ wat gaan merken van de bezuinigingen. “Van de allerkleinsten tot de alleroudsten, zowel overdag als in de avond. Dit raakt de pluriformiteit van ons bestel en gaat ten koste van werkgelegenheid, bij de publieke omroep en de creatieve mediasector.

Hoe zit het dan met die reserve van 24 miljoen euro waarmee de NPO de pijn kan verzachten? “De eenmalige inzet van reserves zal niet kunnen voorkomen dat we hard moeten ingrijpen in onze programmering.”

Het eerste slachtoffer van de bezuinigingen is het journalistieke programma Brandpunt+.

RTL

Het budget van de NPO is volgend jaar dus 740 miljoen euro. Ter vergelijking: RTL Nederland draaide vorig jaar een omzet van 475 miljoen euro en een winst van 73 miljoen euro.

Foto: Rijksoverheid
40 Reacties op “Arie Slob onverbiddelijk: NPO levert 62 miljoen euro in”


 1. Robert

  Budget is 740 miljoen voor de NPO, belachelijk veel voor wat te zien krijgen.
  Die Shula jammert een beetje veel.

 2. Mink Vaillant

  Slob is een held.

 3. Elvis

  Ga daar inderdaad maar eens in snijden, waanzin zo.

 4. Kijker

  Schandalig!!! Slob is nu al de weg kwijt! Aan de CO heb je echt niets!!!

 5. J

  Om deze reden wordt bijv. De Beste Zanger vanaf september uitgezonden ipv in de zomer. Zo erg is dat toch niet. Verder kunnnen ze wel besparen op al die tripjes van die presentatoren.

 6. Flip de Beer

  Hopen dat M blijft!

 7. Bert

  PO zo’n 10 à 15 minuten reclame per uur in de avond, CO ca. 25 minuten per uur in de avond. Hier komt de winst van RTL vandaan.

 8. Lodewijk

  Prima nog te weinig voor die wegkijkers. Nooit gedacht dat ik hetbzou zeggen maar met hun nepnieuws i.o. van de EU compleet door de mand gevallen. KEULEN, HANNOVER, MALMO.HELSINKI, PRIJS, en noem ze maar op, compleet gestoord deze wegkijkers, tot ze zelf aan de beurt komen dan beginnen ze opeens te piepen.

 9. Henk

  Geen constructies meer met veel lucht en geen Passion meer en EO die gratis dvd`s weggeeft.

 10. Pieter

  Laat ze maar eens kijken naar die belachelijke salarissen van de ‘top’ presentatoren. Die mogen wat inleveren en anders lekker vertrekken naar de commerciële.

  Ben helemaaaaal geen fan van Slob, maar geef hem hierin groot gelijk!!! Heb trouwens nog een behoorlijk aantal programma’s die weg mogen.. Brandpunt had ik hierin niet als eerste geschrapt, maar dat is hun keuze geweest.

 11. Kaaskijker

  Erg benieuwd of Arie Slob het er beter vanaf brengt dan jochie Sandertje Dekker.

 12. Rubicon

  Business case blijft boterzacht en begrijp niet dat ene jaar wel compenseren, dit jaar niet, volgend jaar dan weer wel. Reclame inkomsten zullen blijven dalen dus dit gaat zo nog jaren door. Motto dat sterke pluriforme PO zo uniek is wordt ook sleets. Tijd dat eens goed gekeken wordt of een uit de verzuiling stammende PO nog aansluit bij huidige tijd en consument. Rubicon is groot pleitbezorger voor sterke Publieke Omroep maar niet op deze prehistorische leest. Bijvoorbeeld twee zenders, 1 online kanaal, geen omroepen.

 13. Karel

  Als eerste alle kerkdiensten schrappen, dat zal hem leren.

 14. Henk

  Zolang ze nog geld te veel hebben voor al die storende logo’s in beeld bij de NPO, valt het wel mee met het leed daar.

 15. Patty

  Lodewijk , geen touw aan vast te knopen aan je bijdrage.

 16. Freek

  Maar 750 miljoen… De NPO is een logge organisatie. De omroepen zijn al productiehuizen met voorkeursbehandeling geworden.
  Als je de organisatie anders aanpakt hoeft er geen enkel programma te verdwijnen.
  Keuzes, keuzes. Zijn Shula en Frans de juiste mensen voor de ‘job’ of zijn ze teveel onderdeel van het ‘systeem’?

 17. Toon

  Om maar eens iets te noemen waarop te bezuinigingen valt: waarom moet Beste zangers worden opgenomen op Ibiza? Dit kan ook prima op een mooie locatie in de zomer in Nederland? En ga zo maar door. Er valt genoeg te bezuinigen bij de NPO. Neem een voorbeeld aan de Vlamingen bv.

 18. Lodewijk

  Verzwijgen van duizenden aanrandingen en verkrachtingen Patty.

 19. Zonder Naam

  Het wordt onderhand toch tijd voor één NPO ipv allemaal verschillende omroepen met allemaal hun eigen directie, en ‘dubbele’ programma’s als Kassa en Radar. Bij veel programma’s is überhaupt amper nog te merken welke ‘zuil’ erachter zit.

 20. Henk

  Dat kan je toch niet dubbel noemen, die programma`s die je noemt verschillen nogal van elkaar. Bovendien hoeft het geheel geen eenheidsworst te worden.

 21. anoniem

  Onze NPO valt niet te vergelijken met prutzender RTL4.. Maar dat we nu geen fijne regering hebben, zullen we later wel in de geschiedenisboeken lezen.. :-)

 22. Marco

  Gewoon alleen NPO1 behouden 2 en 3 kunnen weg scheelt een hoop geld. Wat betreft radio kunnen ook heel wat onzin stations weg.

 23. OMG

  Jammer dat Shula Rijxman enkel als oplossing ziet om te snijden in programmabudget, terwijl er zoveel geld wordt uitgegeven aan overhead.

  Ik noemde de reserves al eens eerder, deze reserves worden opgebouwd ten koste van programmering… wat nogal vreemd is.

  Het wordt écht tijd voor één NPO. Een ijzersterke publieke omroep zonder al die ‘zuilen’, die al lang niet meer vertegenwoordigen waar ze voor staan.

 24. Dirk

  Boer zoekt vrouw kan ook geschrapt worden.

 25. Gerard

  Creatieve mediasector wordt ook geraakt door de bezuinigingen. Gaan die mensen dan plotseling minder of anders denken?
  De publieke omroepen eens beheren alsof het een bedrijf is. Zou het een stuk goedkoper maken.

 26. LD

  Gewoon bij alle programma’s schaamteloos Heineken drinken waarvan je zegt dat t zo lekker goedkoop is deze week bij de Albert Heijn. Eens kijken hoe de schoen dan wringt. Geld moet ergens vandaan komen.

 27. Fredrik van Zuylen

  Vergeet niet VVD en D66 plus CDA hebben gezamenlijk 100.000 leden als ieder lid minimaal 3 personen i huis neemt dan zijn de problemen voorlopig een jaartje opgelost. Het schijnt ook zo te zijn dat deze mensen graag participeren dus de tv uit en lekker participeren, wat voor peren, participeren. En als de tv op zwart gaat is er geen nepnieuws meer door de NOS, denk aan Willempie V, en kan Slob bezuinigen en kan Slobbie verder gaan met hard te bidden voor de arme aandeelhouders van Shell en Unilever. Zo zijn we goed en multifunctioneel bezig jjjaaaaa.

 28. Bart

  Shula de Jong kan op heel veel andere dingen bezuinigen maar dat doet ze niet.

 29. anoniem

  Terwijl de economie langzaam herstelt van het aantreden van dhr. Rutte, probeert men nog steeds grof te bezuinigen.. Op zogenaamde ‘linkse’ hobby’s..

 30. anoniem

  En miljarden verdwijnen in het niets..

 31. johan

  Slob belooft het budget in 2020 wél op peil te houden, ook als de reclame-inkomsten verder dalen. De lasten worden dus gewoon weer afgewenteld op de beste brave burger, terwijl er nog zeker 200 miljoen Euro meer bezuinigd kan worden. Tweehonderd miljoen euro!!

 32. Annoniemus

  Pleur alle nevenactiviteiten er uit bij alle NPO zenders radio en tv , dan houden ze bakken met geld over !!!!

 33. Dennis

  Heeft de NPO ook nagedacht over staken, zenders op zwart?

  Volgens Pinokkio Rutte zouden we er allemaal op vooruit gaan, oh nee weer een leugen van Rutte.

 34. ME

  Begin eens met al die managers de laan uit te sturen dat scheelt miljoenen,
  en niemand zal ze missen

 35. Wanny

  Zolang er nog geld is om C artiesten naar een zonnig eiland te sturen, valt het met geldgebrek nogal mee.

 36. Reformatorisch geleuter

  De bijbalbelt heeft met haar verachtelijke principes een minister kunnen scoren.

  Deze partij met 4 zeteltjes in het parlement krijgt nu zoveel macht dat zij met hun ouderwetse ideeën de V V D wel willen steunen om de NPO af te breken.

  Homofilie, abortus, euthanasie. Nederland wordt gevangen gezet door de cu omdat de v v d dat lekker vindt.

 37. BRAAK

  Onze Christelijke Arie heeft de macht gegrepen en gedraagt zich navenant, enge enge man, je gedraagt je als een machtswellusteling.

 38. jan

  stop met gewoon met voetbal en je hou veel geld over per jaar!!

 39. joop

  De NPO is zeker niet gristelijk genoeg. Zijn partijtje probeert sowieso ook in de grote steden de mensen te betuttelen met hun waanideën van drie eeuwen geleden. Hoop dat de gristenunie heel snel van het politieke toneel verdwijnt maar dat zal wel weer niet gebeuren want ze hebben teveel idioten die hun volgen en seks hebben in het donker en niet alleen met moeders.

 40. Charles

  740 miljoen teveel voor wat wij voorgeschoteld krijgen. Zou beginnen met linkse graaier van dwdd op een normaal salaris te zetten met al zijn angsten en lelijke ouwe pruilmondje opzetten net als zijn ugly dochter.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.