NTR pleit op voorpagina AD voor opheffing omroepen

Geplaatst op za 30 jun 2018 om 9:15

Paul Römer, de baas van taakomroep NTR (Andere Tijden, Kijk in de Ziel, Nieuwsuur), legt vandaag een bom onder het publieke bestel op de voorpagina van het AD. Hij trekt zijn steun in voor het huidige omroepbestel en pleit voor de opheffing van de afzonderlijke omroepen. “Ik heb besloten niet langer aan de zijkant te blijven staan, want er moet écht wat gebeuren“, zegt hij in een noodkreet. Op de televisiepagina van de krant presenteert hij op twee pagina’s zijn uitgebreide plan.

De aanleiding van Römers plan is de forse bezuiniging op de NPO van 62 miljoen euro. Er valt volgens de omroepbaas een hoop te besparen door de NPO efficiënter te maken. “Een fundamentele ingreep is nodig, anders zijn we de publieke omroep straks kwijt.

Nu moet de NPO met álle verschillende omroepen overleggen over het uitzendschema. “Ik zie mezelf terug in allerlei vergaderingen, maar er verandert niets. Het NPO-bestuur gaat over het geld, de omroepen officieel over de inhoud. Op dat grensvlak is er altijd ruzie. Elke omroep verdedigt daarbij vooral het eigen belang.

Het plan

Wat is het plan van Römer? Hij wil dat er nog maar één omroep over blijft: de NPO, dat een fusie wordt van de NPO en taakomroepen NOS en NTR. Alle afzonderlijke omroepen gaan verder als productiehuizen die met programma-ideeën kunnen aankloppen bij de NPO.

De NPO kent nu zes A-omroepen: AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, EO, VPRO en Omroep MAX. Daarnaast zijn er drie aspirantomroepen: HUMAN, WNL en PowNed. Daarnaast zijn er nog de taakomroepen NOS en NTR.

Die omroepen worden dus een soort Endemol of Blue Circle. Wel krijgen ze een bijzondere status: ze gaan tot categorie A behoren, waar minimaal 50 procent van het bestaande programmabudget zal belanden. De andere productiehuizen, zoals dus bijvoorbeeld Endemol of Eyeworks, krijgen de andere 50 procent van het NPO-programmabudget.

De A-status, weggelegd voor acht organisaties, hoeft niet voor altijd bij de omroepen te blijven. Ze moeten aan strenge voorwaarden over publieke waarden voldoen. Anders kunnen ze na vier jaar weer uit de A-categorie liggen.

Minder complex

Römer: “Het complexe systeem werkt niet meer, dus dat moet verdwijnen. Dít veel minder ingewikkelde systeem zit wel zo in elkaar dat de diversiteit aan programma’s en de creativiteit bewaard blijven.

Een programma als Boer Zoekt Vrouw wordt in zijn plan niet langer uitgezonden onder de vlag van KRO-NCRV, maar door producent Blue Circle direct aangeboden aan de NPO. Een Yvon Jaspers kan zich straks verbinden aan óf een KRO-NCRV óf een Blue Circle. Mochten KRO-NCRV en Blue Circle samen willen blijven werken, dan kan dat natuurlijk ook.

Hij verwacht dat radioprogramma’s gewoon door publieke omroepen gemaakt zullen blijven, omdat commerciëlen hier weinig brood in zouden zien.

Het plan kan in 2021 ingaan, aldus Römer.

Het AD-artikel kunt u lezen op de AD-site of via Blendle.

Foto: NPO
54 Reacties op “NTR pleit op voorpagina AD voor opheffing omroepen”


 1. Henk

  Ik vind het een goed plan. Om te beginnen zijn we dan eindelijk verlost van die verschrikkelijke omroeplogo’s in beeld . Daarnaast houdt de NPO veel geld over omdat veel bestuurslagen verdwijnen en er minder gebouwen en personeel nodig is.

 2. Peter

  Maar wat veranderd er dan echt? De ‘omroepen’ zullen de programma’s duurder maken, omdat de leden wegvallen. En ze zullen echt niet mensen ontslaan of in andere panden gaan zitten…
  Het zal misschien iets helpen, maar ik geloof er niet in.

  Het grote probleem zit hem ook in de organisatie NPO zelf. Daar zitten te veel poppetjes.

 3. Henk

  Een waardeloos plan. De NPO heeft duidelijk het paard van Troje binnengehaald. De Postcodeloterij krijgt in dit plan net zo veel rechten en kansen als een omroep met leden en een rijke geschiedenis. Een maf idee, meteen in de prullenbak.

 4. Henk

  Er is nog maar de helft van het geld beschikbaar voor de omroepen, dus dit plan levert veel geld op. Komen de omroepen niet toe met hun budget, dan is het niet meer het probleem van de NPO

 5. andere Henk

  Die man ontslaan levert ook geld op Henk. Managementgekte is het. Kijk naar die arme scholieren die te weinig les hebben gehad en nu gestraft worden voor hetzelfde soort beleid bedacht door overbetaalde figuren. Voor hun hele leven getraumatiseerd omdat een of andere geldbeluste figuur dacht dat het beter was om scholen te laten fuseren.

 6. pieter 52

  Ze zijn ook echt gek geworden allemaal, de mensen die dat altijd verkondigen hebben zelf een mega salaris !Laat ons omroepbestel eens met rust!! Zoals onze oude konigin Juliana eens zei…. hET IS GOED !!! En daar bedoel ik dan mee, dat ons bestel er goed uit ziet , dus met rust laten
  de komst van de COM zenders heeft ons veel werk bezorgd, maar zie de narigheid die ze ook veroorzaken!!

 7. tom

  productiehuizen die leveren aan de omroep. Net wat er in vlaanderen al jaren gebeurd. En dat verloopt prima. de VRT heeft er alleen maar mee gewonnen. Het kan best zijn dat de NPO zegt erg goedkoop te zijn in vergelijking met andere europese omroepen. Maar dat elke omroep aparte directies en managerfuncties heeft, is helemaal van de gekke.

 8. Curryworst

  We zijn zo’n beetje het enige land in de wereld met zo’n ingewikkeld systeem. Allerlei omroepen die hun eigen achterban bedienen. Ooit ontstaan uit een verzuilde samenleving. Die tijd ligt ver achter ons maar de omroepen zijn daar aan vast blijven houden.
  De jongere generatie zegt het toch allemaal niets: AVROTROS/BNNVARA/VPRO/EO. Men kijkt gewoon een programma. En dat logo links in beeld is alleen maar storend.
  En waarom hebben andere landen niet zo’n systeem als wij? Omdat het dus gewoon niet werkt.

 9. Fox Mulder

  Aldus de man die Johan Cruijff een mes in de rug stak!

 10. pieter 52

  Denk ook dat als ooit de omroepverenigingen opgeheven gaan worden de kijker de dupe is!
  de produktie huizen zullen veel gaan vragen die niet meer op te brengen zullen zijn
  en omdat er toch beeld vulling moet komen zullen er zenders verdwijnen
  onslagen vallen wordt een chaos
  de kijker zal naast belasting ook weer een soort kijkgeld moeten betalen
  Ge makkelijk praten aan de zijkant van de heer Romer maar de gevolgen zullen zeer groot zijn ! en als er geen leden zijn hoe zit het dan met de zender verdeling
  en krijgen ze nog wel geld of moet alles zelf bekostids worden
  kleine omroepverenigen kunnen zonder subsidie dat niet dragen als een programma plusminus zeg nu eens gemiddeld 500- euro per minuut kost en dat op jaarbasis , reken maar even uit wat bijvoorbeeld de VPRO Reken maar uit wat je per jaar kwijt bent , aan het produceren en uitzenden van programmas
  dan heb ik het niet over bedrijfs explotatie kosten personeel vastgoed belastingen BUMA/SENA en andere rechten COM vdMedia afdrachten ,en andere onkosten , denk dat het kostenplaatje per programma nog duurder zal worden , ook krijgen produktie huizen geen gelden van kabelmaatschappijen
  alleen omroep organisaties! dus hoe moet alles gefinancieert worden
  zeg het maar!!!

 11. Bart

  Een goed idee van Römer.
  Meer richting het systeem van de VRT. Zou hier in Nederland goed kunnen werken.

  @Peter De omroepen kunnen toch gewoon leden behouden?

 12. Henk

  De positie van Römer is door zijn plan onhoudbaar geworden.

 13. pieter 52

  @Curryworst Neen het werkt al vanaf 1926 het begin van de omroep
  en jongeren worden ook ouder en zullen altijd weer terug grijpen naar de vertrouwde zenders
  vroehger luisterede men naar RADIO VERONICA niks hilv 1 en 2
  maar die luisteraars zijn ook ouder geworden en luisteren naar nu RADIO 2 , 5
  538 / SKY moet je niet rekenen want die staan voor 75% bij bedrijven aan
  dat is hun voordeel , de luistreaar thuis zet echt geen SKY of 538 aan
  dus zijn ze eigenlijk als we de thuis luisteraars tellen net zo groot als 3 FM

 14. Raaf

  Het beste zou zijn wanneer de gehele Staatsmedia opgeheven zou worden.
  Linkse agitprop. ok.
  Maar doe dat dan uit eigen zak en niet via de algemene middelen.
  Ontmantelen dus !
  Ik denk dat de meeste Nederlanders hiermee mee eens zijn.

 15. pieter 52

  @ Bart kan ik ook lid worden dan van produktiehuizen op het mediapark
  Het hele verhaal van opheffen is gewoon zionder nadenken even in de krant gezet!
  en als men iet kwijt is in Nederland ( VERANDERLAND? dan merkt men pas hoe dom het bestluit is geweest, en over een Xaantal jaren weer blij zijn als een kind
  ( als het hele plan dusdanig mislukt is ) weer de oude vertrouwde omroepen terug zullen komen !Het zelfde effect als…. en oh wat was iedereen blij dat NOS sport weer terug was! Typisch Nederlands

 16. pieter 52

  Dus als ik het goed lees krijt TAPLA en EYEWORKS dan gemeenschap geld
  wel tegenstrijdig allemaal!!!

 17. Schrik

  Hij wilt zich zelf veilig stellen door dit te doen.. Want waarom de ntr laten fuseren met NOS? En dat dan samen npo

 18. Bart

  @Pieter 52 Omdat men nu eenmaal moet bezuinigen is dit een hele goede oplossing. Hiermee doorbreek je tevens het logge systeem dat de NPO nu wel heeft en wat wordt uitgevoerd omdat men het nu eenmaal altijd al zo doet. Met Römers plan kan de kijker er alleen maar op vooruit gaan. Als men het aan Shula de Jong overlaat gaat de kijker er juist op achteruit. Begrijp me niet verkeerd, ik had het zelf liever gehouden zoals het was en met tevens Veronica weer in het bestel en iedereen zijn eigen uitzenddagen. Helaas gaat dat in deze tijd niet meer en dat snap ik ook wel weer. Wat mij betreft gaat er meer geld naar de NPO i.p.v. bezuinigen.

 19. Ad

  Römer durft het niet aan te zeggen dat de huidige omroepen het veld moet ruimen. Wat is het verschil tussen de zelfstandige productiehuizen die zelf hun broek moeten ophouden, en de ‘publieke’, met belastinggeld betaalde omroephuizen als het gaat om het leveren van programma’s? Slob ziet wél de verspilling aan overlappend overhead bij de huidige omroepen, maar Römer wil dat in stand houden mét belastinggeld.

 20. dr phil

  kan dan niet alles weg

 21. F.Edens

  Eindelijk een omroepbaas die verstandig spreekt. Helemaal mijn idee.

 22. Bart

  Goed plan. Vergeet de ‘rijke historie’ van de omroepen (aan alles komt een einde) en ga in basis werken als de BBC. Alleen dan kan overleefd worden.

 23. Inside_Hillywood

  Eindelijk iemand bij de NPO die snapt hoe het werkt. Ik zeg doen!

 24. Toon

  M C verwijdert dus blijkbaar onze reacties wanneer wij ze op fouten wijzen in artikelen nadat ze de fouten aanpassen.

 25. Richard

  Ik kan me er goed in vinden. Ik ben ook wel een beetje klaar met de huidige situatie. Ik krijg het in het buitenland geen eens uitgelegd. Ik geloof absoluut niet dat 25 omroepen, met 25 raden van bestuur, 25 directeuren en 25 administraties goedkoper en makkelijker te hanteren is dan dat we nu hebben.

  Ik kan me hier wel in vinden. De kijkcijfers bepalen dan ook wat meer wat er komt. Nu heb je nog steeds heel veel ellende op TV van Powned en die onzin waar niemand naar kijkt maar wel flink belastinggeld voor geharkt wordt. Dat valt vanzelf dan af.

 26. Richard

  (Correctie: 12 omroepen, tegenwoordig. 25 was een oude situatie.)

 27. aammehoela

  De “landverrader” voor de omroepen. Juist omroepen als MAX, EO en VPRO hebben een sterke achterban en verdienen meer erkenning. Partijen als Blue Circle en anderen op de NPO zetten kan juist betekenen dat we “bagger” gaan krijgen. Zet het tussen aanhalingstekens omdat we nu af en toe ook programma’s te zien krijgen die hieronder vallen, bv. Ranking the Stars.
  Als je wilt uitgaan van dit plan zou je wel bv. aan NPO 3 kunnen denken. Gebruik deze zender als proeftuin voor dit idee. Want helaas heeft een groot gedeelte van de jeugd geen smaak en kijken ze enkel naar bagger of Amerikaanse series via Netflix. Niet te snel invoeren dit plan en hooguit uitproberen op NPO 3.

 28. Raaf

  Geef de burger gewoon de keuze.

  Diegenen die willen betalen voor de smakeloze BN’r verheerlijking en linkse grachtengordel propaganda die betalen ervoor en die mensen die geen zin hebben in 24/7 Gutmensch gebral en van kwaliteit, oorspronkelijkheid en originaliteit houden kijken niets en betalen dientengevolge niets
  Dat is het eerlijkste.

 29. robb

  Ik vind het een goed plan ,maak dan ook de NPO reclame vrij en als het moet npo 3 weg,het BBC model kan de NPO een nieuw leven geven ,ben bang dat er geen kamer meerderheid voor te vinden is en veel weerstand van de omroepen,hier moet een bindend referendum voor komen.

 30. Faar

  Heerlijk zijn de reacties!
  Alle Staats adapten in paniek, hahaha

 31. Raaf

  Een bindend referendum zou fantastisch zijn.

  Wat moet er met de Staatsmedia gebeuren ?

  1. Volledig ontmantelen, we leven immers niet in N-Korea

  2. Terug naar 1 kanaal en dan ditmaal met feitelijk nieuws en neutrale presentators/nieuwsprogramma’s ipv. ideologisch gedreven Linkse Kerk gesnater.

  3. Situatie handhaven maar dan gefinancierd door de kijkers. Burgers die niet willen meebetalen kunnen een opt out kiezen.

 32. Arie

  Wellicht wordt of is er eindelijk in Hilversum wakker geworden, dat “onze” NPO een verouderde, gemeenschapsgeld verslindende , organisatie is geworden.
  Met een directrice mevr. Rijxman, die alleen maar om geld jankt en verder niks presteert.

  De NPO moet op de schop.
  Als die omroepjes moeten als bestaande verenigingen maar voor zichzelf gaan zorgen, met contributie van hun leden en eigen acquisitie voor sponsors zoeken.
  De burger wil niet meer betalen voor deze oude vorm van omroep.

  Weg met al die reisjes voor BN -ers.
  Stel ook eens onpartijdige journalisten aan; Als ik die Kees Bouman hoor en ook die Huys krijg ik huiduitslag.
  De grote invloed van de vara (= pvda met 9 zetels) in ons omroep bestel is ook ongezond.
  Laat het journaal geen uitzendingen doen met eigen voorkeur. Maar wat er echt gebeurd.
  De radio idem dito.
  B.V. Wie ‘s-nachts wel eens naar Radio 1 luistert,moet toch constateren dat het qua niveau en ook de muziek bagger is van de grootste orde.

  Weg met al die omroepen, als ze bestaansrecht hebben moeten ze het zelf doen.
  Niet meer de hand ophouden.
  2 TV Netten is voor ons kleine land meer dan genoeg.

 33. robb

  Dan wel net als de BBC met amusement en de mooie documentaires van bv de vpro.

 34. Otto Groeneveld

  Al die onzinnige VERZUILDE achterhaalde onzin, stop ermee. Het heeft geen zin meer.

 35. Mike

  Helemaal met je eens raaf

 36. Suzanne van den Brink

  Alleen WNL en de Avro is voldoende, dan kan 900 miljoen weggesneden worden die aan de armen en voedselbank tokkies kan worden weggegeven.

 37. ad

  Roemer kliek is commercieel

  NTR is zonder achterban en brengt de Islam dichterbij

  dus typisch het WC eend effect en daarvoor geven welke 2 ton per jaar

  LOL

 38. Bart

  @robb Helemaal mee eens!

 39. Bert

  Römer preekt voor eigen parochie en vooral voor eigen baan en portemonnee. Weg met de man die de boel van binnenuit saboteert.

 40. anoniem

  TV en radio zijn in belang van een happy few, die veel geld verdient aan onze mediaverslaving. Dat zal zonder omroepen niet minder worden, vrees ik…

  Ik denk dat het een vreselijke eenheidsworst worden zonder omroepverenigingen.

  De laatste jaren wordt veel kapot gemaakt in ons land…

  Ehm, ik bedoel ‘hervormd’… :-)

 41. anoniem

  Oeps typfoutje, ‘worden’ moet ‘zal worden’ zijn..

 42. Raaf

  Beste anoniem,

  De ideologische gestuurde NPO is al 110% eenheidsworst.
  Ze bedienen slechts 1 segment van de markt (zeker wat betreft actualiteiten en talkshows)
  Vandaar dat ik pleit voor het opheffen van de NPO om de balans weer enigszins te herstellen.
  Het zou een boost aan de democratie geven wanneer de Staatsmedia zou verdwijnen.

 43. By the way

  Uitstekend (basis-)plan! In mijn ogen een effectieve manier om tegelijkertijd met lager totaalbudget voor de publieke omroep te werken en kwaliteit van programma’s re blijven borgen.

  Daarnaast geeft dit de ultieme kans om een programma aanbod samen te stellen op basis van de wens van de doelgroep.

  Plan getuigt van durf en kritische kijk naar eigen organisatie. Petje af!

 44. anoniem

  @Raaf: Ik kijk eigenlijk nooit naar commerciële zenders.. Behalve af en toe wat stukjes terugkijken.

  Sowieso maak ik het hele omroepgebeuren alleen via internetstreams mee.
  Heb al jaren geen kabel meer… :)

  De publieke omroep was niet echt een ‘staatsomroep’ maar dreigt dit misschien wel te worden?

 45. Japie

  1 goeie en sterke NPO zender met afwisselende avonden zoals film, thema, entertainment enz. zou misschien kunnen werken?

 46. Marianne

  Raaf is de roeptoeter van de commerciëlen, want die zijn net zo goed ideologisch gekleurd.
  De PO moet moderniseren, maar het voorgestelde plan komt duidelijk van iemand die vanuit commerciële belangen denkt en de PO ziet als een pot waaruit iedereen mag graaien. En net als bij slecht geleide bedrijven worden de omroepen ontslagen en moeten zij op hun eigen baan solliciteren. Het is bedacht voor graaiers niet voor de kijkers.

 47. animo

  Als fvd aan de macht zou komen dan krijgen we een staats omroep die een weerman ontslaat om dat ze een mening heeft die Baudet niet aanstaat.

 48. F’iscadel

  Alles wat links gedachtegoed propageert moet worden opgeheven! Het maakt Nederland kapot!!!

 49. Mike

  Links is slecht en fout

 50. Nico

  Een paar neo-fascisten hierboven, altijd leuk om dit soort reacties te lezen. Kan je er op voorbereiden.

 51. Kaaskijker

  Precies. Een aantal reaguurders hier boven kunnen hun fascistoïde ideeën niet meer verhullen.

 52. pieter 52

  Wat een g e L U L allemaal over opheffen van omroepen
  die genen die nu het hardste roepen ,,, weg ermee staan straks te janken als we geen omrpepen meer hebben , en zinzien wat ze kapot hebben gemaakt!!!

 53. Suzanne van den Brink

  Pieter van 52 jaar oud. Toch staat het Kabinet [ CU,CDA,VVD] achter reumer zijn plan met steun uit de coalitie van de SGP,50+,FVD,SP,PVV en GroenLinks een overgrote meerderheid dus. Het zal toch doorgevoerd worden , wen er maar aan. Prettige zondag verder.

 54. StefanV

  Ik steun de denkrichting van Römer, maar ik vind niet dat je de publieke netten moet openstellen voor commerciële partijen als Endemol. Het is zaak dat omroepen verder fuseren. De NOS en NTR kunnen alvast fuseren. Omroepen als de EO (KRO-NCRV?) en VPRO (BNNVARA?) moeten er ook een keer aan geloven.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.