Grote fusieomroepen tegen omroepplan Paul Römer

Niet alleen Omroep MAX spreekt zich fel uit tegen het omroepplan van NTR-baas Paul Römer, maar ook de grote fusieomroepen AVROTROS en KRO-NCRV keren zich hier tegen. Dat laten ze weten in de media. Römer wil alle afzonderlijke omroepen opheffen en omvormen tot productiehuizen. “Geen goed plan; omroepen zijn uiteindelijk maatschappelijk geworteld, productiehuizen zijn dat niet“, zegt Jochem de Jong, mediadirecteur van KRO-NCRV.

De huidige omroepen zouden in Römers plan tv-producenten met een A-status worden; die krijgen minstens de helft van de zendtijd. Andere producenten, zoals bijvoorbeeld Endemol of Blue Circle, krijgen het resterende deel.

De Jong ziet daar niets in. “De meeste zijn in Amerikaanse handen en pompen formats rond de globe, het is toch ‘u vraagt, wij draaien’. Uitzonderingen op dat model zijn zeldzaam. Er komt best veel innovatie uit de publieke omroepen, hoe zitten de productiehuizen op dat punt? Is daar ruimte om te experimenteren? Of is het pluriforme Nederlandse bestel zo gek nog niet? Dus: ‘careful what you wish for’. Paul Römer heeft makkelijk praten, de NTR is een taakomroep zonder leden. Ook dat nog…

De AVROTROS reageerde dit weekend al op de plannen. Die omroep meldt: “In het plan van Paul Römer bepaalt straks een persoon definitief wat Nederland te zien en horen krijgt. Dat is uiterst gevaarlijk. We moeten de (beperkte) democratie in ons publieke bestel juist koesteren. De publieke omroep moet er voor iedereen zijn en niet afhankelijk van de smaak en voorkeur van een persoon.

Regeringspartijen CDA, D66 en VVD laten weten het plan van Römer met belangstelling te hebben gelezen en volgen graag de discussie die het losmaakt.

Lees ook:
NTR pleit op voorpagina AD voor opheffing omroepen (zaterdag)
Jan Slagter vindt plan Römer slecht en ondoordacht (zondag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen