EO vindt NPO helemaal van god los: stelt ultimatum

De EO staat op zijn achterste benen, omdat de omroep naar eigen zeggen onevenredig hard wordt getroffen door de bezuinigingen bij de publieke omroep. Ze vindt dat de NPO-top de budgetkorting te veel terecht laat komen bij levensbeschouwelijke programma’s: het budget daarvoor gaat van 9 naar 4 miljoen euro. De consequentie? Dat de EO flink moet snijden in titels als De Verandering, De Kist, Adieu God?, De Grote Bijbelquiz en Ik mis je. Maar dat is niet het enige.

Ook zou de NPO-bijdrage voor de Nederland Zingt Dag en de EO Jongerendag stoppen, legt omroepbaas Arjan Lock uit in een blogpost op de EO-site. “Dit is disproportioneel, het hart van onze programmering wordt eruit gesneden.

De NPO-top maakt hier een verkeerde keuze, vindt Lock. “Ze laten een meer dan gemiddeld kwetsbaar genre, namelijk levensbeschouwing, het meest bloeden. Het budget hiervoor daalt ten opzichte van vorig jaar nota bene met twee derde. Dit doet geen recht aan de pluriformiteit van de NPO.

Het lijkt een beetje vechten tegen de bierkaai, aangezien de NPO het niet eens is met de EO. “De NPO vindt dat er bovenmatig veel programma’s zijn over levensbeschouwing en religie. Maar dat is absolute onzin en het laat zien dat dit besluit vanuit een verkeerd sentiment genomen is.

Maar kan de EO dan niet stoppen met een programma als Blauw Bloed om levensbeschouwelijke titels te behouden? Zo werkt het niet in Hilversum, aldus Lock. “Als we bijvoorbeeld Blauw Bloed vervangen door een programma als De Verandering, haalt de NPO dit tijdslot bij ons weg en laat ze een andere omroep een royaltyprogramma maken. Je kunt programma’s niet zomaar tegen elkaar uitruilen.

Ultimatum

Lock stelt in het AD een ultimatum aan de NPO. Als de NPO vandaag aan het einde van de middag de plannen niet heeft gekeerd, dan gaat hij procederen. “Ik heb een enorme hekel aan procederen, maar als argumenten niet meer tellen…? Ja, dan ga ik ernstig overwegen juridische stappen te nemen.

En wat zegt de NPO? “Er is door de minister van OCW een forse bezuiniging aangekondigd, die de programmering hard zal raken op tal van vlakken. We zijn met de omroepen in gesprek over hoe we deze bezuiniging verwerken in 2019, terwijl we ook onze programmering vernieuwen.”

Dit proces is nog niet definitief afgerond, aldus de NPO. “Maar daarbij is het helaas onvermijdelijk dat omroepen en programmamakers teleurgesteld worden.”

Foto: EO, Willem-Jan de Bruin

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen