Zo ging het mis tussen VI en RTL; Erland haatte Wilfred

Wilfred Genee heeft lange tijd een sterke loyaliteit naar RTL toe gevoeld, maar op 28 september 2017 veranderde dat. Het voelde voor hem als een keerpunt toen hij op die dag volstrekt genegeerd werd door RTL’s tv-baas Erland Galjaard en RTL 7-baas Marco Louwerens. Dat vertelt hij in het boek Inside. Het nieuwste boek over het VI-trio zet uiteen waar het mis is gegaan tussen de mannen en RTL, maar ook dat het steeds bíjna mis ging: Galjaard heeft Genee meerdere keren willen ontslaan.

Voor RTL was januari 2017 een beetje de maand dat het tij keerde: het RTL Late Night van Humberto Tan verloor in rap tempo kijkers aan Jinek. Medio februari leek het al niet meer goed te komen en hing er bij RTL een sfeer van damage control, is te lezen in Inside. En toen moest zijn affaire met Dionne Stax nog aan het licht komen.

Genee had daar geen boodschap aan en uitte in het AD felle kritiek op RTL Late Night. “Het zegt veel over de spanning die in de directiekamers van RTL heerst dat kort na publicatie een ogenblik ontslag wordt overwogen, nu Genee zo nadrukkelijk tegen het RTL-protocol is ingegaan“, is te lezen in Inside.

Marco Louwerens belde Wilfred Genee op en liet doorschemeren ‘dat de presentator nu echt de uiterste rand van zijn eigen ravijn heeft bereikt en er nog maar één incident nodig is voor de RTL-directie om hem een zetje te geven’.

Genee vond het maar raar, omdat zijn uitspraken nou ook weer niet wereldschokkend waren. Het interview leidde ertoe dat RTL een spreekverbod over Tan eiste in de RTL 7-show Voetbal Inside. “Iedereen die ook maar enige invloed op de gang van zaken denkt te hebben, belt nu met eindredacteur Jan Hillenius om hem te vertellen dat er niet – herhaal: niet – over Humberto Tan mag worden gesproken.”

Augustus 2017

Het tekent de relatie tussen Wilfred Genee en RTL dat hij in augustus via via hoorde dat hij de presentatie van zijn quiz Matchwinner aan Hélène Hendriks verloor. Het voelde voor Genee alsof RTL wilde laten zien dat ze hem niet nodig hebben, vooral in combinatie met de ‘stekelige sms’jes’ die hij regelmatig kreeg van Galjaard, is te lezen in Inside.

Ondertussen verliepen de onderhandelingen tussen VI en RTL over een nieuw contract moeizaam. Louwerens liet de heren weten dat er ‘absoluut geen ruimte is voor extra geld’.

September 2017: de RTL-rel

Op 21 september 2017 publiceerde het AD de inmiddels beroemde column van Angela de Jong waarin ze RTL met de grond gelijk maakte. Een dag later sloot Johan Derksen zich live in Voetbal Inside bij De Jong aan. Toen was het hek van de dam.

De VI-heren kregen na die uitzending de beroemde mail van Marco Louwerens, die integraal te lezen is in het boek Inside. Hij was vooral boos om de manier waarop Humberto Tan werd aangepakt in VI.

Louwerens in de mail: “Geweldig mannen. Gefeliciteerd. Mensen die op de grond liggen nog ff een paar flinke trappen geven.

En onder andere: “Je hebt geen idee wat de achtergrond is voor deze bewuste actie van mevrouw De Jong. De rekening die zij, en alle meelopers moeten vereffenen. Je hebt geen fuckin’ clue. En je neemt niet eens de moeite om je daarover te informeren. Nee, weet je wat je moet doen? Voor de 101e keer Humberto, die volledig aan de grond zit vanwege privézaken ff lekker een mes in z’n rug steken.

Genee geraakt

Uit de woeste mail van Louwerens blijkt dat zijn haat vooral gericht is aan Wilfred Genee. De presentator is geraakt door de felle kritiek. “Hier spreekt zó veel haat uit. Dat vind ik onvoorstelbaar.”

Op maandag 24 september onthulde Derksen op televisie dat hij een belachelijke mail had gekregen uit de RTL-top. In Inside is te lezen hoe Louwerens in de reclamebreak woest naar VI reed, maar toen hij aankwam was de uitzending alweer begonnen en droop hij af.

RTL besloot censuur te plegen. “RTL verbiedt het de redactie van Voetbal Inside nog langer een fragment over Humberto Tan te publiceren. Ook de tirade over de RTL-programmering moet definitief in het digitale archief worden opgeborgen“, is te lezen in Inside.

Erland Galjaard: ‘Wilfred Genee is vreselijk mens’

Op woensdag 27 september 2017 werd bekend dat Wilfred Genee genomineerd was voor de Zilveren Televizier-Ster. Hij werd niet gefeliciteerd door Galjaard en Louwerens toen zij op donderdag 28 september zijn studio binnen kwamen lopen voorafgaand aan een uitzending van de Europa League.

Sterker nog: Genee werd volstrekt genegeerd. “‘Hallo jongens’, zegt Louwerens bij binnenkomst, daarbij Genee opzichtig mijdend. Hij loopt zijn eigen presentator voorbij alsof het een spook is. Achter zijn rug heft Genee theatraal de handen ten hemel. (…) Daarna komt ook Galjaard binnen. (…) Genee wordt nog steeds genegeerd, alsof hij niet bestaat.

Galjaard en Louwerens namen Johan Derksen mee voor een gesprek. “Wilfred ontbrak bij het gesprek op uitdrukkelijk verzoek van Erland Galjaard, die hem ‘een toppresentator’ noemde maar ook ‘een vreselijk mens’.”

Genee voelde zich beledigd: “Wat zijn dit voor manieren voor twee leidinggevenden? Mij straal voorbijlopen, niet feliciteren met mijn nominatie, en dan in een aparte ruimte anderhalf uur over mij gaan praten?

Galjaard heeft wederom serieus overwogen om Genee te ontslaan, is te lezen in het boek.

‘Ongelooflijke lul’

Een dag later, op vrijdag 29 september, kwam Genee net bij een persconferentie met Dick Advocaat vandaan. “Amper op de snelweg gaat de telefoon. Erland Galjaard. Hij belt omdat Louwerens weigert in te grijpen. Het gesprek loopt direct uit de hand.”

Wie denk jij godverdomme dat je bent?‘, schreeuwt Galjaard.

Wie ik ben?“, schreeuwt Genee terug. “Wie denk je godverdomme dat je zelf bent, joh, ongelooflijke lul!

Na een kwartier lang schelden sloten de heren alsnog redelijk vriendschappelijk af.

Wilfred: ‘Die donderdag was kantelpunt’

Eigenlijk is het daarna nooit meer echt goed gekomen tussen met name Genee en de RTL-directie. “Voor mij was het breekpunt die donderdag, toen Marco en Erland mij straal voorbijliepen en alleen met Johan gingen praten. Daar sprak zoveel minachting uit, uit dat gedrag“, zegt Genee in het boek.

Het stoorde me ook dat ik de schuld kreeg van de kritiek op RTL, terwijl al die kritiek uit Johans mond kwam. Ik gaf niet eens een voorzet. Maar omdat ze Johan niet durfden aan te pakken, kreeg ik de schuld. Dat vond ik zo oneerlijk, zo slap.”

Pais en vree

Inmiddels gaat het een stuk beter, vertelde Genee vandaag in de Volkskrant. “De afgelopen tien jaar heb ik niet veel met Erland Galjaard gehad, toen hij directeur van RTL was. Hij ook niet met mij trouwens. Erland en ik hebben wel alles uitgesproken na de enorme ruzie van vorig jaar.

Ook in dit interview haalt hij de dag aan waarop Erland en Marco naar de studio kwamen om het met Johan uit te praten. “Ze vertikten met mij te praten, terwijl ik harder werd aangepakt. Ook feliciteerden ze me niet met mijn Zilveren Televizier-Ster-nominatie. Toen was ik er klaar mee.”

Nu is het dus pais en vree tussen hem en Galjaard. “Heel veel kou is nu uit de lucht tussen ons. Hij stuurde nog een sms waarin hij zei uit te kijken naar het programma.

Het boek Inside kunt u kopen bij alle boekhandels; de papieren versie kost 17,50 euro, het e-book een tientje. Een must-read voor de VI-liefhebber.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen