Prem Radhakishun: ‘Siebe Sietsma laag bij de grond’

Prem Radhakishun vindt de werkwijze van RTL Nieuws-journalist Siebe Sietsma laag bij de grond. Dat zei hij gisteravond in De Wereld Draait Door. Minister Jeanine Hennis van Defensie is gisteravond afgetreden en volgens critici is dat mede veroorzaakt door haar ‘blunder’ voor de camera van RTL Nieuws. Ze viel stil toen ze door Sietsma gevraagd werd naar het Mali-drama en hij plaatste de beelden daarvan online, tegen iedere journalistieke etiquette in. Laag, vindt Radhakishun het.

Dit soort beelden zend je niet uit, vindt Radhakishun. “Ik heb zelf dit soort opnames gemaakt. De verslaggever van RTL Nieuws laat nooit zíjn bloopers zien. Ik kan me voorstellen dat een minister die zo onder druk staat en in de koplampen kijkt, in vertrouwen even terugstapt en zegt: ‘Jongens, ik kom er niet uit.’ Het is immers niet live. Ik vond het eigenlijk laag bij de grond en tegen alle codes van íedere journalist in wat deze RTL-verslaggever heeft gedaan.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus van NRC vindt het een ’twijfelgeval’. “Mijn eerste reactie was ook deze. Ik dacht: kun je dit doen? Die voorvallen zie ik voortdurend in Den Haag gebeuren. Dan zie je ervaren politici geroutineerd opnieuw beginnen omdat je weet dat een verslaggever het voorgaande wegknipt. De mensen gaan er min of meer vanuit. Ik zeg niet of het juist is, maar daar zijn ze aan gewend.”

Als je het dan ineens toch uitzendt, dan krijg je de vraag: is dit fatsoenlijk? Ik ging twijfelen toen ik de reacties zag. Wat je toen zag, is dat mensen daar heel erg op aanslaan en schrikken van de gebruikelijke samenwerking tussen verslaggever en politicus. Zij gaat daar hier ook vanuit.”

Lees ook:
RTL Nieuws laat blunderende Jeanine Hennis zien (vorige week)
BLVD en Pauw kritisch over Hennis-aanval RTL Nieuws (vorige week)

Foto: BNN-VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen