RTL Nieuws laat blunderende Jeanine Hennis zien

RTL Nieuws zet minister Jeanine Hennis in haar hemd. Ze kwam even niet uit haar woorden tijdens een interview met verslaggever Siebe Sietsma en hij heeft die beelden keihard online gezet. Dat is te zien op Twitter. Normaal gesproken worden oncomfortabelheden uit opgenomen interviews geknipt, maar Sietsma kiest ervoor om de beelden met de rest van Nederland te delen. Te zien is hoe de minister er even niet meer uitkomt, plotseling stilvalt en zich tot haar assistenten richt.

Hennis ligt onder vuur omdat haar ministerie van Defensie volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid ernstig tekort is geschoten bij het mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische hulp was niet op orde.

Sietsma wilde van Hennis weten of de omstandigheden waarin deze militairen moesten werken veilig was of niet. “Het interview met Jeanine Hennis verliep stroef. Daarom bracht ik het terug tot één vraag. Dat leverde dit merkwaardige gesprek op“, zegt de journalist op Twitter, wijzend op zijn video (zie onderstaand).

Hennis kwam er even niet meer uit. “Nu weten we dat er onvolkomenheden… Jeetjemiena, jij vraagt door.

Sietsma: “Ik vraag of het veilig was, dat is een heel simpele vraag.

Hennis: “Nee dat snap ik, dat is goed, dat klopt. Ik zit in te veel details inmiddels, maar goed, ga verder.

Kritiek

Voor critici van Hennis is dit koren op de molen. PVV-leider Geert Wilders: “Totale incompetentie. Ingestudeerde kletspraat. Gênant. Minister Hennis kan beter de eer aan zichzelf houden en meteen opstappen.

50Plus-leider Henk Krol: “Is dit de minister waar we dinsdagavond mee in debat moeten?

GeenStijl: “In dit interviewtje zit alles. Hennis die vertwijfeld links en rechts kijkt, naar de voorlichters die haar handje moeten vasthouden. Zich in haar woorden verslikt. Geen antwoord geeft op directe vragen. Maar in alles uitstraalt dat ze haar ogen op haar volgende ministerspost heeft, en niet op haar huidige verantwoordelijkheid voor de twee militairen die om het leven kwamen omdat ze moesten werken met ondeugdelijk materiaal. Wat ook alles zegt, is dat RTL-journo Siebe Sietsma deze beelden onbewerkt op Twitter gooit.

Als een voormalig voorlichter van een ministerie dit op Twitter ‘goedkoop effectbejag’ noemt (‘vier keer dezelfde vraag stellen en de blooper uitzenden’), zegt RTL-journalist Roel Geeraedts: “Wat mij betreft gaan de hele 10 minuten online. Om dit soort woordvoerderspropaganda tegen te gaan.

Ook Sietsma’s baas Pieter Klein is tevreden: “Siebe Sietsma doet een Jeremy Paxman. Twee militairen dood wegens ernstig tekortschieten Defensie. Wat zegt de minister?

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen