RTL Nieuws laat blunderende Jeanine Hennis zien

Geplaatst op vr 29 sep 2017 om 9:01

RTL Nieuws zet minister Jeanine Hennis in haar hemd. Ze kwam even niet uit haar woorden tijdens een interview met verslaggever Siebe Sietsma en hij heeft die beelden keihard online gezet. Dat is te zien op Twitter. Normaal gesproken worden oncomfortabelheden uit opgenomen interviews geknipt, maar Sietsma kiest ervoor om de beelden met de rest van Nederland te delen. Te zien is hoe de minister er even niet meer uitkomt, plotseling stilvalt en zich tot haar assistenten richt.

Hennis ligt onder vuur omdat haar ministerie van Defensie volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid ernstig tekort is geschoten bij het mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische hulp was niet op orde.

Sietsma wilde van Hennis weten of de omstandigheden waarin deze militairen moesten werken veilig was of niet. “Het interview met Jeanine Hennis verliep stroef. Daarom bracht ik het terug tot één vraag. Dat leverde dit merkwaardige gesprek op“, zegt de journalist op Twitter, wijzend op zijn video (zie onderstaand).

Hennis kwam er even niet meer uit. “Nu weten we dat er onvolkomenheden… Jeetjemiena, jij vraagt door.

Sietsma: “Ik vraag of het veilig was, dat is een heel simpele vraag.

Hennis: “Nee dat snap ik, dat is goed, dat klopt. Ik zit in te veel details inmiddels, maar goed, ga verder.

Kritiek

Voor critici van Hennis is dit koren op de molen. PVV-leider Geert Wilders: “Totale incompetentie. Ingestudeerde kletspraat. Gênant. Minister Hennis kan beter de eer aan zichzelf houden en meteen opstappen.

50Plus-leider Henk Krol: “Is dit de minister waar we dinsdagavond mee in debat moeten?

GeenStijl: “In dit interviewtje zit alles. Hennis die vertwijfeld links en rechts kijkt, naar de voorlichters die haar handje moeten vasthouden. Zich in haar woorden verslikt. Geen antwoord geeft op directe vragen. Maar in alles uitstraalt dat ze haar ogen op haar volgende ministerspost heeft, en niet op haar huidige verantwoordelijkheid voor de twee militairen die om het leven kwamen omdat ze moesten werken met ondeugdelijk materiaal. Wat ook alles zegt, is dat RTL-journo Siebe Sietsma deze beelden onbewerkt op Twitter gooit.

Als een voormalig voorlichter van een ministerie dit op Twitter ‘goedkoop effectbejag’ noemt (‘vier keer dezelfde vraag stellen en de blooper uitzenden’), zegt RTL-journalist Roel Geeraedts: “Wat mij betreft gaan de hele 10 minuten online. Om dit soort woordvoerderspropaganda tegen te gaan.

Ook Sietsma’s baas Pieter Klein is tevreden: “Siebe Sietsma doet een Jeremy Paxman. Twee militairen dood wegens ernstig tekortschieten Defensie. Wat zegt de minister?

Foto: RTL
52 Reacties op “RTL Nieuws laat blunderende Jeanine Hennis zien”


 1. Frits

  Waarom zitten er geen vakbekwame mensen op deze posten?

 2. B

  Ik vind het nogal meevallen allemaal. Natuurlijk kan een minister niet altijd alles zeggen. En een keer haperen tijdens een interview lijkt me alleen maar menselijk.

 3. Werner

  en weer wordt van een mug een olifant gemaakt

 4. Hooftstraat

  Jeanine Hennis, stop er toch mee, vanaf de eerste dag blijkt dat in incapabel bent voor deze functie, ga onmiddellijk iets anders doen, Dit is zo gênant, ik heb het met haar te doen. Als je niet nu stopt krijgt haar loopbaan een tragisch einde want de media hebben op haar gemunt, ze zullen er alles aan doen om haar keihard te zien vallen. Conclusie deze vrouw kan deze verantwoordelijk en belangrijk portefeuille niet aan! Kap ermee

 5. Appelsap

  Alles voor de kijkcijfers

 6. frans

  Beetje overtrokken, ze redt zich er aardig uit.

  Rtl wil gewoon de aandacht afleiden van het bn ..gedoe

 7. B

  @Hooftstraat

  Je mag iemand best persoonlijk incapabel vinden maar presenteer dat niet als feit. Hennis hoort al jaren bij de best gewaardeerde politici van Nederland. Check de feiten voor je onzin plaatst.

 8. Pieter

  Iedereen bij de VVD wordt de hand boven het hoofd gehouden
  ook al zijn ze nog zo verkeerd bezig! wat er in politiek den Haag gebeurt
  wil je gewoon niet weten, het zijn de grootste boeven aller tijden
  Wordt tijd dan men eens tegengas geeft met de nieuwe verkiezingen
  nooit geen VVD D66 GL OVDA CDA CU meer stemmen ze breken ons hele land af!

 9. Pieter

  ik bedoel NOOOOIT op de VVD PVDA GL CDA CU stemmen

 10. NH

  Aftreden die muts.

  Het zal je kind maar zijn.

  Je krijgt echt wel weer een post van Rutte in het volgende kabinet. Posten genoeg. 6 ministers en 4 staatssecretarissen.

  Ik hoop alleen dat je dan nog harder op je bek gaat maar dan ten nadelen van je eigen achterban.

 11. Dennis

  Wat een vertoning van d’r zeg! Jeanine zal zich daarna een poos lang rot hebben gevoeld.

 12. Otto Groeneveld

  Ach gossie toch, ze doen niets anders dan keiharde leugens verspreiden ten gunst van die smerige criminele VVD. Een partij waar bestuurders bewezen banden onderhouden met de drugsmaffia en de gigatische Nederlandse pers kijkt er van weg. Een aanfluiting van de bovenste plank de Nederlandse pers, waaronder het neoliberale RTL. Poeh zeg moet niet gekker worden een smurfin laten zien die niet uit haar woorden komt wow wat een persvrijheid zeg. Treurig gewoon dat zooitje.

 13. A

  Die hele militaire top (baantjes jagers) die hier verantwoordelijk voor is afzetten!

  Ach die mensen in Den Haag… Die doen hun best, op hun manier, maar zijn veelal incapabel. Ook zij zitten er niet voor ons, wat wel zou moeten, maar voor zichzelf. Een enkeling daargelaten.

  Kijk bv. naar de zorg, zorgverzekeraars incluis !!
  Ook daar blijven die nitwit managers maar zitten met een riant salaris, terwijl op de echte werkvloer de verpleging zwaar onderbezet is, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleeghuizen.
  Het is een criminele witte boorden bende in dit landje!

 14. b

  Einde Den Haag loopbaan voor deze journalist. Ongeacht het onderwerp gaat elke geïnterviewde wel eens op zijn plaat.

 15. Hooftstraat

  B
  Fri 29 Sep 2017 om 9:18

  Uit jouw reactie begrijp ik dat jij nooit kranten leest en geen diepgaand, achtergrond informatie hebt. Ik vergeef je! jouw nieuwsbron is zeer beperkt van RTL nieuws tot aantal weblogs. Mevrouw in kwestie is nooit serieus genomen en haar capaciteiten altijd al een struikelblok geweest.

 16. B

  Als jij 1 zin grammaticaal correct schrijft, ga ik je misschien vertellen waarom je onwaarheden verkondigt.

 17. Enzo Voort

  Leedvermaak op een 5″ inch schermpje; erg kleinzielig van Sietsma.

 18. Huib

  Ze doet het helemaal niet slecht. Dit lijkt me een mislukte poging om haar te beschadigen.

 19. Huib onder de steen

  Ze doet het niet slecht hahahahhahahaa. Nou kom maar met je feiten dat zij het niet slecht doet want wat je nu zegt is een natte scheet, ze doet het niet slecht. Argumentatie, motivatie, feiten, komop Huib.

 20. Jaap

  De meesten in Den Haag weten van toeten nog blazen.

 21. echtwaar

  Stuitend irritant gedrag van Siebe Sietsma. Typisch dom RTL gedrag.

 22. Bart Ender

  Laten we eerlijk zijn, die lijkenpikkers in Den Haag zijn toch allemaal amateurs.

 23. David

  Goed gedaan van RTL.

  Echter, dit doen ze alleen bij aangeschoten wild nu het kabinet bijna ten einde is.
  Bij een nieuwe coalitie zouden ze dit nooit doen.

  Immers, dan kun je het wel vergeten met quotes/interviews en word je gestraft voor je eigengereide gedrag door voorlichter Kees Berghuis.

 24. Henny Huisman

  Was het veilig? Veiligheid is een subjectief begrip. Op een drukke kruising tijdens de spits in Amsterdam is het minder veilig dan gemiddelde woestijn in Mali. Iemand zo’n zwart witte vraag stellen is klote, want als je bevestigt staat er in de media: ‘Hennis spreekt Rapport tegen’. Zeg je dat het onveilig is dan staat er: ‘Hennis erkent schuld’.
  Ze had het begrip veiligheid moeten nuanceren, want nu raakte ze ietwat verstrikt in mediatraining gewauwel en zenuwen niks fouts te zeggen. Maar die clickbait vraagjes kun je nooit met ja of nee beantwoorden. Het is toch geen IkHouVanHolland…

 25. imade

  Ze had moetten zeggen;
  “ze waren niet veilig, omdat wij ondeugdelijk materiaal gebruiken en ik Hennis heb daardoor meerdere doden op mijn geweten waardoor christelijk gezien ik niet naar de hemel ga”

  Dat is namelijk de HARDE waarheid, maar wat deed zij?
  Niets toegeven!

 26. imade

  @Henny Huisman – Veiligheid is inderdaad subjectief maar als je goedkope rommel gaat gebruiken en zelfs materiaal gaat gebruiken dat eigenlijk is AFGEKEURD.. dan bega je regelrechte doodzonde!
  Vergeet niet dat ons leger riante te korten heeft aan materialen, wapens, kogels etc waardoor zelfs trainingen al maandenlang niet 100% doorgaan!

 27. School

  Het is “tekortschieten”, MC.

 28. Zodaan

  @B 9.51

  “Ik vergeef je!” is een grammaticaal correcte zin.

 29. De onbekende soldaat

  Ze had deze vraag kunnen zien aankomen. Een minister en het ministerie krijgen het conceptrapport altijd van tevoren te zien en ook het echte rapport mogen ze voor publicatie inkijken. Dus ze had zich makkelijk kunnen voorbereiden. Blijkbaar had ze geen antwoord en niet de regie, want haar(woordvoerder) eerste verklaring trok ze in. Waarschijnlijk ingefluisterd door Rutte.
  Na alle munitieproblemen, AOW-kwestie, bezuinigingen, intimidatie van klokkenluiders en gifschandalen is dit gewoon de druppel en moet ze eens verantwoordelijkheid nemen. Ze heeft niet alles veroorzaakt, maar ze heeft niets voor Defensie en haar personeel betekend.

 30. Vrede

  Ach ja,kan gebeuren.

 31. Ron

  Allemaal incompetente lui bij de VVD, moge duidelijk zijn.

 32. Pak 'm

  Aldus incompetente (impotente) boer Ronnie.

 33. andre

  Laatst weer eens gekeken naar het RTL Nieuws vanaf 19.30. Alsof de tijd heeft stilgestaan, zo saai. En hun 24 uurszender RTL Z hebben ze zo goed als opgeheven, daar zenden ze nu zelfs montages uit die ze maken voor Facebook.

 34. Anne

  Ik heb nooit begrepen waarom deze opblaaspop minister van defensie heeft kunnen worden. Ze wordt niet gehinderd door enige kennis en heeft de uitstraling van een ..inderdaad u raadt het al… een opblaaspop.

 35. Flits Bom

  Dit doet ze prima, Niks aan de hand, doorlopen allemaal !!

 36. Tss

  Sietsma kiest ervoor om de beelden met de rest van Nederland te delen.
  Twitter de rest van Nederland?
  Twitter is het riool van Nederland! En dan beledig je nog de drollen die er ronddobberen.

 37. Tss

  @ Anne
  Fri 29 Sep 2017 om 11:49
  En U heeft die kennis wel?
  Laat uzelf leeglopen en snel weer in uw doos terug!

 38. Henny Huisman

  Als we alle fouten van RTL journalisten online plempen raakt het internet te vol.

 39. Sven L.

  Totaal niet nieuwswaardig. Er struikelen wel meer mensen over hun woorden. Dit is precies de reden waarom ik niet meer naar het RTL Nieuws kijk. Tendentieus, sarren, flauw, kinderachtige manier van opereren met maar 1 doel: de social media hits opkrikken met flauwe clipjes als hierboven.

  Heb overigens op Hennis gestemd. Hopelijk over 4 jaar de 1e vrouwelijke premier van ons land.

 40. Hooftstraat

  B
  Fri 29 Sep 2017 om 9:51

  Eencellige parasiet, ik beloof u mijn best te blijven doen op taal gebied. Ik herken dat het nog niet goed is, Als u mij ook beloofd kranten tee gaan lezen, jezelf te ontplooien, ik snap dat u weinig opleiding heeft genoten door gebrek aan intellect maar geef het niet op. Reageer voortaan niet meer op serieuze berichten, het is geen riool waar u thuis hoort, ga onmiddellijke op zoek naar uw soort.

 41. NH

  Vijf maanden cel voor VVD-coryfee Robin Linschoten

 42. Gallus

  Wanneer ziet men eens in dat de VVD gewoon een belangvereniging is van financieel welgestelden! Geen plaats waar wordt nagedacht over algemeen belang! Maar over hoe men over komt m.a.w. hoe men beter lijkt dan men is! Zie boek van Berckmoes.
  Het gaat goed met de economie!!
  Natuurlijk!!
  Overal is zuinig gedaan, overal schade….voor de burgers!
  De RIJKE burgers kunnen immers zichzelf wel bedruipen….daarom….laat men de voorzieningen voor algemeen belang versterven!
  Laat men ook eens de pr-praatjes eens doorhebben en doorprikken!
  Niet aftreden maar optreden!!
  Neen aftreden. En dan iemand met een geweten
  voor algemeen belang en niet alleen voor het belang van “ons clubje”!
  Nu zijn er duidelijke en aanwijsbare slachtoffers gevallen.
  Maar daar is veel onopvallend menselijk leed aan voorafgegaan; door krenterigheid richting politie, zorg, onderwijs en inderdaad….defensie!

 43. oja

  Hulde voor RTL Nieuws. Goed dit soort zaken te tonen naar buiten toe. Pr prietpraat dit.

 44. robb

  Er zijn twee jonge mannen dood niet door de vijand maar door een bewuste keuze van bovenaf.

 45. GW

  @ Sven L.

  Niet mee eens. Het filmpje toont precies aan wat de kern van de zaak is.

  Halverwege het interview spreidt ze moedeloos haar armen en zegt “Dit is het”. Het is de vertwijfeling van een geharde, manipulerende politicus die zich ter plekke realiseert dat er zelfs voor haar een limiet zit aan het manipuleren en verdraaien van de waarheid.

  Hennis had voor zichzelf al een gespreid ministerspostbedje uitgedacht in het volgende kabinet. Maar er liggen twee lijken in de deuropening.

 46. Gekkigheidhier

  Vooral voor wie zijn ogen sluit tijdens het spelen van dit filmpje:
  Let vooral op haar gezicht en wat daarover geconcludeerd wordt, kom dan tot de conclusie dat het onomstotelijk is dat ze haar hachje lachend probeert redden.
  Het is te koud voor worden hoe iemand zo snel reageert op een vraag met een representatieve zakelijke houding ipv. met gepaste inleving, zich het lijkt, het leed niet te willen realiseren en haar toekomst onomstotelijk in duigen zien vallen in verbeelding.
  In haar stress leek ze tijdens deze moment opname naar een magische ingang te zoeken om zovee mogeijk imago schade te beperken. Want se weet dat dit een cruciaal reageer moment was, maar de interviewer maakte het haar moeilijk door haar uit te dagen tot nuancering, die ze niet kon geven.

  Ik zag me mevrouw in het programma Dream school van Lucia Rijker, ze baarde voor mij opzien met haar leidende optreden in een discussie. Ze wist de context van het moment te vatten.
  Maar haar is dat deze keer niet gelukt en het zegt veel over dr.
  Dat ze gewacht heeft tot het moment dat ze niet meer om de publiciteit heen kon, laat daarbij zien dat ze eerder frustratie dan spijt heeft over de gang van zaken.
  Zet je schrap Hennis. Je automatische piloot en onderschijdende uitstraling hebben hun glans verloren en we gaan zien hoe snel je frustratie ervoor zal zorgen dat je niet meer om het gezichtsverlies heen kan en af dient te treden.

 47. Anna

  Ontzettend overtrokken dit. Ze gaat helemaal niet onderuit zoals beschreven wordt. Vrij normaal ook wanneer je iemand vragen stelt voor een camera dat dingen soms over moeten. Ze geeft gewoon antwoord op zijn vraag. Hij blijft zijn vraag herhalen.

  Wat niet wegneemt dat er misschien wel grote fouten zijn gemaakt.

 48. Laurens

  @Pieter

  En waar gaat u op stemmen bij de volgende verkiezingen in 2021 (gunstig)?
  SP? Het socialistische gat met dictator Jan Marijnissen? Dat zich elke keer weer buitenspel zet?
  SGP? Waar streng gelovigen op stemmen? Die tegen homo’s, abortus etc zijn?
  DENK? Waar elke inwoner die zich niet voelt geaccepteerd op stemt?
  ART1? Waar elke Sylvana Simons II op stemt?
  PVV? De partij die in de jaren dat ze in de kamer zitten. Niks, maar dan ook echt niks hebben gedaan en lekker genieten van uw ”zure belastingcenten” om stukken niet eens te lezen en alleen maar wat te roepen als iemand wat fout heeft gedaan?
  50PLUS? Met de frauderende Henk Krol?
  Forum van de Democratie? De partij die Nederland net als de PVV uit Europa wil hebben en de mensen een groter kiesrecht geven? Trust me, 99% van de stemmers weten niet waarop ze stemmen. Ze volgen alleen maar de kudde van de PVV?
  Partij van de Dieren? Waar je anders meer mag betalen voor uw vlees?
  Piratenpartij? Met de gezellige ”Ancilla van der Leest”

  Of u kunt natuurlijk niet stemmen, maar zeur dan na afloop niet op partijen, dan had je maar strategisch moeten stemmen.

 49. Gallus

  VVD;

  Krenterig naar de burger.
  Gul op het terrasje.

 50. Gallus

  Natuurlijk was men van mening dat de omstandigheden met de toen beschikbare kennis veilig waren!
  Dat is PER DEFINITIE zo! Altijd! En daarom pure tautologie, semantiek of whatever!
  De vraag is NATUURLIJK of die omstandigheden ernstig genoeg zijn bestudeerd…..of met het oog van de zuinige pennenkikker.
  Bovendien waren er kraakheldere signalen.
  Natuurlijk waren omstandigheden veilig! Als je je eerst door en blind houdt.
  Journalisten moeten eens een cursus pr manipulatie doen (net als veel politici) om dit soort omzeilingen de pas af te leren snijden!

 51. Sven L.

  @ GW;

  Mwah.. deels met je eens. Maar je maakt mij niet wijs dat Ploumen (PvdA) niet hetzelfde was overkomen als ze die post zou hebben bekleed. Het probleem zit ‘m in de departementen; stugge organisaties die ieder vechten voor hun eigen eilandje. De minister is uiteindelijk de zondebok terwijl hoge ambtenaren tientallen jaren dezelfde functie behouden en minstens zoveel blaam treft.

  Ik zou het jammer vinden als Hennis over dit voorval struikelt en moet opstappen. Is een goede politicus waar we er meer van kunnen gebruiken.

 52. freek

  Ik wil een minister van defensie die zegt: Afgekeurd materiaal komt er bij defensie niet in!
  De kosten waren hier belangrijker dan mensen. Dat is zeer kwalijk!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.