BLVD en Pauw kritisch over Hennis-aanval RTL Nieuws

Het besluit van RTL Nieuws-journalist Siebe Sietsma om beelden van een blunderende minister Jeanine Hennis (VVD) op Twitter te zetten leidt tot bijval, maar ook tot veel kritiek. PvdA-prominent Gerdi Verbeet sprak gisteren in Pauw zelfs van karaktermoord. “Ik vind dit echt een gevalletje karaktermoord. Dit doe je niet. Ik vind het een goede minister. Ze heeft een stevig verhaal, ze heeft veel voor elkaar gekregen de afgelopen jaren en dit is voor haar een ramp“, aldus de politica.

Verbeet walgt van de werkwijze van Sietsma. “Ik denk dat ze het verschrikkelijk vindt wat er met die jongens gebeurd is, dat ze naar woorden zoekt en dat je dan op die manier te kakken gezet wordt: Dat vind ik geen stijl.”

NOS-journalist Xander van der Wulp sloot zich daarbij aan. “Ik vind dit een heel moeilijke zaak. Politici hebben wel vaker dat je even moeilijk uit je woorden komt of je even wil dat het over gaat. Normaal gesproken zijn journalisten dan zo dat ze zeggen: ja oké, het is niet live, iedereen weet dat het opgenomen is, we doen het even opnieuw. Dit is wel een situatie waarin ze natuurlijk wist dat ze er moest staan. Ik vind het moeilijk. Zelf had ik het niet online gezet.

Jort Kelder vindt het flauw. “Het is schieten op de kroonprinses. Dat is wat hier gebeurt. Ik vind haar overigens nooit zo sterk. Ik vind haar een beetje overgewaardeerd als ik heel eerlijk ben. Er komt nooit iets anders uit dan standaardteksten. Het is wel kortzichtig van RTL.

Het te kakken zetten van Hennis werd ook besproken in Boulevard. “Ik vind het wel een beetje flauw dat ze het ruwe materiaal online zetten, want ze kwam gewoon niet uit haar woorden. Dan moet je iemand de kans geven om opnieuw zijn of haar verhaal te doen“, aldus Peter van der Vorst.

Van der Vorst: “We willen interviewen allemaal wel eens mensen en soms komt men niet uit zijn woorden. Dan is het flauw om dat stukje er dan uit te lichten.

Luuk Ikink: “Ik vind juist dat het wel goed is dat je het laat zien, want het is niet zomaar een statement over een of ander onderzoek, maar het gaat echt over haar verantwoordelijkheid en ik vind het wel goed dat ze laten zien dat ze niet direct antwoord kon geven.

Bridget Maasland koos partij voor Van der Vorst. “Dan gaan we het voortaan bij jou ook allemaal laten zien“, zei ze tegen Ikink.

De Wereld Draait Door liet de beelden eveneens zien. “Er is in de journalistiek wel discussie over of dat netjes is of niet“, zei Matthijs van Nieuwkerk.

Leon de Winter daarop: “Ik wist niet wat ik zag. Ik vind het toch goed dat het gebeurd is in dit geval, ook omdat je het gedoe eromheen een beetje ziet en de wanhoop wat ze moet doen. Ik vind het ook zielig voor haar, ik heb met haar te doen, maar tegelijkertijd is het ook het einde van een mooie interessante carrière.”

Wat zegt Sietsma hier zelf over?

Sietsma heeft bij NPO Radio 1 gereageerd op de rel. Is het niet raar dat hij dit gedaan heeft? “Ik vind het ook raar als in dat ik het eigenlijk nooit doe.

Toch vindt hij het in dit geval gerechtvaardigd. “Ik kwam binnen en ik wist al dat ik niet de vraag zou gaan stellen of ze gaat aftreden of niet, omdat ik het antwoord al kende, omdat de NOS voor mij was. Daarnaast had ik van alles te vragen over de inhoud. Ik ken het dossier goed, omdat ik er zelf onderzoek naar heb gedaan.”

Ik begon met de vraag: ‘Wat is er mis bij Defensie?’, met een paar vervolgvragen. Ik hoorde aan haar dat ze met mooie volzinnen kwam, maar dat ze geen verantwoordelijkheid nam. Dat had ik wel verwacht op dat moment, dat ze in elk geval voor de ploeg gaat staan en zegt: ‘Dit is heel erg fout gegaan, de jongens waren niet veilig.'”

Ik heb op een gegeven moment het interview afgeschaald naar die hele primaire vraag: ‘Maar waren die jongens daar nou veilig of niet?’ Daar kreeg ik geen antwoord op en dat vond ik heel opmerkelijk. Ik heb die vraag vier, vijf keer gesteld. Ze stond in eigen huis, met de commandant der strijdkrachten naast haar en haar persoonlijk medewerker.”

Ik heb zelf de ervaring dat deze minister in interviews niet top presteert. Dat hoor ik ook terug van andere Haagse collega’s. Maar ik sta daar niet om te kijken of ik haar een geintje kan flikken. Als zij zich verspreekt, doen we het gewoon over, zo is het. Ik wil goede quotes op inhoud. Maar ik kwam daar niet. Ik kwam niet op dat punt. Als je dan weet dat ze uitgebreid is gebriefd van tevoren en ze heeft kunnen repeteren, ze kent het rapport en de kritiek al lang… maar ze stond er niet.”

Lees ook:
RTL Nieuws laat blunderende Jeanine Hennis zien (gisteren)
Bert Huisjes: ‘RTL Nieuws wil Hennis beschadigen’ (gisteren)

Foto: BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen