Halina Reijn vindt dat Rutte intellect verloochent

Halina Reijn vindt dat Mark Rutte zijn intellect verloochent. Dat zegt de actrice, die vorig jaar onterecht beweerde dat de premier haar zelf had uitgenodigd om aan zijn tafel te zitten bij het Correspondents’ Dinner, in haar column in het AD. Rutte kocht vorige week pagina’s op in grote kranten om een populistische brief te verspreiden. Dat is zó niet Rutte, vindt Reijn. “Dat iemand zijn eigen karakter en intellect zo schaamteloos verloochent om meer macht te genereren“, klaagt ze in de krant.

Dat populistische past Rutte helemaal niet, vindt ze. “Het blijft in mijn ogen verbijsterend dat iemand zichzelf een compleet ander taalgebruik en een vreemde toon aanmeet, enkel omdat hij denkt stemmen te kunnen winnen.

De brief van Rutte was volgens Reijn heel doorzichtig. Ze denkt dat iedereen in dit land wel doorziet ‘dat Rutte niet meent wat hij zegt’.

Reijn merkt dat sommige mensen Rutte juist dankbaar zijn, ‘omdat hij een hand reikt aan de ontevreden mannen en vrouwen van Nederland die anders op een nog grotere populist zouden stemmen’.

Ze doelt op Geert Wilders, die erg populair is bij lager opgeleide Nederlanders. Reijn heeft het idee dat Rutte ‘een tijdelijke verstandsverkleining heeft ondergaan omdat intelligent en uniek zijn nu eenmaal niet hip is op het moment’.

De AD-column ‘Rutte’ van Halina Reijn kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Mark Rutte: ‘Halina Reijn moet ontspannen doen’ (september)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen