Mark Rutte roept in kranten op tot meer fatsoen

Geplaatst op ma 23 jan 2017 om 9:34

Mark Rutte, de minister-president van ons land, heeft advertentieruimte gekocht in de grote kranten van ons land om mensen op te roepen om even normaal te doen. Zijn brief ‘aan alle Nederlanders’ is vandaag onder meer te lezen in het AD en in De Telegraaf. Een interview erover geeft Rutte aan het AD. “Met de komst van grote groepen vluchtelingen rijst de vraag: blijft Nederland Nederland? Maken wij aan mensen die van buiten komen wel voldoende duidelijk wat onze normen en waarden zijn?

Rutte vindt dat mensen fatsoenlijk moeten zijn: vrouwen geef je gewoon een hand en je troep gooi je niet op straat. “Als we dat niet doen, gaan we denken dat hufterigheid er nou eenmaal bij hoort tegenwoordig. Dat het normaal is. Maar dat is niet zo.

Op de vraag of de fatsoensadvertenties een antwoord zijn op CDA-leider Sybrand Buma, die zich heeft opgeworpen tot moreel leider, zegt Rutte: “Tegenstanders proberen altijd een etiket op je te plakken. Dat mijn partij de VVD zou staan voor doorgeschoten individualisme. Maar mijn partij staat ervoor dat je met een pannetje soep naar de buren gaat als het nodig is.

Mensen die niet normaal kunnen doen, mogen van Rutte een enkeltje Schiphol boeken. “Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!

Het AD-interview met Mark Rutte kunt u lezen via Blendle.

Foto: VVD
41 Reacties op “Mark Rutte roept in kranten op tot meer fatsoen”


 1. wim

  Verkiezingspraat, en MC trapt er in.

 2. Bert

  Ik vertrouw geen één politicus.
  Dit artikel is geschreven niet door Rutte persoonlijk maar door een spindocter.

 3. ASF

  Waar haalt deze waardeloze glibberige slang het lef vandaan ?
  Niks maar dan ook helemaal niks goeds gedaan

  Geen problemen willen oplossen
  Maar wel sporters bellen om ze te bedanken na een winst
  Je bent een nuteloze clown

  Eer of fatsoen heb je toch niet anders was je uit jezeld wel verdwenen

 4. CDA

  Fatsoen moet het leven leiden en niet liberaal-hedonisme.

 5. LL

  En welke nederlandse normen en waarden ???

  Elke cultuur is vrij om te doen wat ie wilt in Nederland
  En dat is het grote probleem

  Elke cultuur heeft andere respectvormen dus het hele contrast is verdwenen

  Maar zeg er maar niks over
  Iedereen moet zijn cultuur kunnen behouden anders ben je wilder 2.0

  En precies hierdoor beginnen steeds maar een hekel aan alles te krijgen

 6. Roomtaart

  Kreeg nederland maar eens een premier met daadwerkelijk wat uitstraling

  Eerst Balkenende en dit stuk verdriet vertegenwoordigd nederland 😂

  Putin heeft uitstraling en charisma
  Obama had uitstraling en charisma
  Rutte is een lu lletje rozenwater zonder ruggengraat

  We zijn lachwekkend dankzij deze clown

 7. jan

  Als je fatsoen hebt lieg je niet, Rutte, maar jij deugt voor geen meter, met je onderste steen boven en allemaal 1000 € weet je nog.

 8. Ikke

  Dat er nog mensen axhter die aartsleugenars van de VVD staan…ongeloofelijk.

  Over anderhalve maand kunt u met ze afrekenen.

 9. Huiskamer

  En nu de reacties.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2017/01/rutte_nederland_is_gaaf.html

 10. Tim

  Ik vrees dat de enige mensen die weggaan degenen met spaarcenten zijn en niet de handophouders.

 11. JasperV

  Rutte heeft helemaal gelijk, het lijkt simpel maar als iedereen hier gevolg aan geeft gaat het een stuk beter met Nederland.

 12. Floris

  De grootse leugebaar in Nederland. Heeft alles afgebroken gaat er lekker mee door. Haalt samen met vriendin Angela verkrachters, sorry raketwetenschappers naar binnen die nooit iets zullen bijdragen en er alleen maar een puinhoop van maken en Nederlanders bestelen. Verantwoordelijk voor de 200mvoedselbanken en bizarre armoede deze neoliberale leugenaar heeft het over fatsoen.?….Je moet het maar durven.

 13. Ramon

  De VVD die oproept tot ‘meer fatsoen’ en ‘met een pannetje soep naar de buren gaan als het nodig is’ staat wat mij betreft gelijk aan ‘een vegetariër die voorstander is van de bio-industrie’. Dit is het zoveelste media-offensief van de liberalen om het sociale gezicht te redden. Goedkoop, doorzichtig en zelfs lachwekkend als je het mij vraagt.
  Waarom durft de VVD nou niet gewoon ronduit uit te komen voor het eigen gevoerde beleid en de gevolgen die het heeft? Waarom toch telkens weer in de verdediging als het gaat om de kritiek op het gebrek aan sociaal vermogen? Ik verafschuw elke vorm van (verbale) agressie en heb ook een hekel aan het persoonlijk aanvallen van politici. Liever zie ik een analyse op basis van het gevoerde beleid. De VVD heeft het afgelopen decennium in verschillende samenstellingen de macht in handen gehad en daarin is een duidelijke rode draad te zien.
  De VVD heeft de publieke sector (lees: onderwijs, zorg, openbaar vervoer etc.) gewoon keihard in de steek gelaten. De marktwerking zou de prijzen voor de consument drukken en de effectiviteit doen toenemen. Ik hoor het voormalig minister Hoogervorst (gezondheidszorg en welzijn) nog zeggen. Niets is minder waar gebleken. De premies gingen fors omhoog, het eigen risico evenzeer, de wachtlijsten in de zorg explodeerden, crisisopvang werd gedecimeerd (zie de toename van verwarde personen in het straatbeeld), de huishoudelijke zorg is uitgekleed en de werk- en regeldruk in de zorgsector is hand over had toegenomen.
  In het onderwijs stapt steeds meer onderwijsgevend personeel uit de sector (of denkt daarover na), de werkdruk neemt gigantisch toe, de klassen -zelfs in het speciaal/bijzonder onderwijs- worden ondanks alle beloften maar niet kleiner en beloning van docenten blijft uit.
  Openbaar vervoer is belachelijk duur geworden (hoezo neem maar vaker de trein en denk aan het milieu?) na de privatisering van de NS en ProRail. De VVD is gewoon verslaafd aan privatiseren, reorganiseren, vrije marktwerking en het minimaliseren van de overheid. Dat is een keuze (niet de mijne), maar kom daar dan gewoon voor uit! Sta voor je beleid en de gevolgen die het heeft in plaats van doen alsof je de (semi)publieke zaak op 1 hebt staan.
  Juist door dit soort initiatieven maakt de VVD zich in mijn ogen volstrekt belachelijk. Ze DOEN ‘A’ en zeggen ‘B’…

 14. Wow

  Mark Rutte, Verrader des Vaderlands

 15. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  Mag ik misschien zélf uitmaken wie ik de hand wil schudden? Dat maakt Rutte toch niet uit? Als ik iemand niet moet, schud ik hem niet de hand.

 16. Mike

  Vervelende natte wind.

 17. Achmed

  NEE is NEE

 18. Marcel

  Wat een beschamende verkiezingsretoriek, de VVD haalt de PVV rechts in. Hoezo populisme.

 19. arie

  Rutte, gevaar voor Nederland.

  Praatjesmaker en jokkenbrok.
  Die moeten we niet als bestuurder van ons land ooit meer willen.
  De VVD is fout bezig als partij. Ze hebben de foute aangesteld.

 20. Gallus

  Over Rutte.

  Heeft iedereen door dat hij helemaal niet heeft BELOOFD om niet met Wilders te regeren?
  Hij neemt ons soms een beetje in de maling; suggereert duidelijk iets (naar de door hem ongetwijfeld goed aangevolde opvatting van de meesten) maar zegt naar de LETTER iets anders.
  De KANS is 0,0. Dat is helemaal geen belofte maar een kans! Het kenmerk van een kans is dat die anders kan uitpakken. Er zit geen persoonlijk commitment in die uitspraak. Zeer sluw taalgebruik; typeert Rutte.

 21. Den Draaiert Joost

  Potsierlijk gewoon. Fatsoen zou zijn om de politiek achter je te laten en weg te gaan uit Den Haag als je Mark Rutte heet. De MP die de geschiedenis ingaat als jokkebrok en vernietiger van Nederland

 22. gtstfites

  Ik geloof geen ene politieke partij meer op de wereld.

 23. Walter

  Rutte moet zijn eigen rotzooi opruimen. Het moet niet gekker worden…

 24. Peter

  Aldus CDA’er Rutte? Wie gelooft dit nog?

 25. dr phil

  dat mag hij zeggen meneer sorry

 26. niets anders

  Laat Rutte zijn karwei afmaken, hoe maak ik de rijken nog rijker en de armen nog armer.

 27. Otto Groeneveld

  Die man spoort totaal niet. Even wat liberaal fatsoen vermelden. 15.000 kinderen iedere dag thuis omdat VVD zo nodig vso en so weg wilde bezuinigen, geen plaats op reguliere scholen voor deze 15.000, een regelrechte ramp hier in criminaliteit waar de politie structureel geen aangifte van opneemt.
  Nederland. Onderwijs-partij D6666 deed driftig mee met het kapot bezuinigen.
  Inderdaad bijna 200 voedselbanken, je hebt zelfs geen pannetje soep liberale droplul, waar 300.00 kinderen iedere dag van afhankelijk zijn. Wat gaat het goed.
  meer dan 450.000 mensen die geen ziekenpremie meer kunnen betalen, bedankt VVD.
  Criminaliteit waar je structureel geen aangifte meer kan doen, hoezo democratie.
  Over democratie gesproken een referendum van het volk naast zich neerleggen.
  Welke mensen kunnen nog in hemelsnaam op deze verraders van de VVD stemmen?? Deze man is de overtreffende trap in bedrog.

 28. Bep

  Roepen wij al jaren Mark, je bent er wel last mee. Kijk eens naar Wegmisbruikers. Kijk eens naar Opsporing Verzocht. Verkiezingen in aankomst Mark?

 29. Bep

  Laat

 30. Anoniem

  Rutte is de slechtste premier die we tot nu toe gehad hebben, daar is Trump een lieverdje bij.

  Hij moet zelf maar eens ervaren hoe het is, om in een achterstandswijk te wonen vol met buitenlanders.

 31. Sven L.

  Moreel leiderschap is het stokpaardje geworden tijdens deze verkiezingen. Nogal een loze kreet als je het mij vraagt. Nooit hoor je er iemand over (op Balkenende na destijds).

  Moreel verwerpelijk is ook de manier waarop Rutte omgaat met het Oekraïne-verdrag, de beloofde € 1.000,- en het uitsluiten van de PVV. In basis vind ik Rutte een premier met gezag en geniet in het buitenland voldoende aanzien om nog eens vier jaar door te gaan, maar met dit soort uitspraken zet hij zichzelf buitenspel. Had dat overgelaten aan 1 vd ministers. Rutte moet boven alle partijen gaan staan wil hij kans maken in maart. Het land heeft behoefte aan structuur, geen geneuzel over handen schudden, papier op straat bla bla bla.

 32. Anoniem

  Dit moeten jullie allemaal goed onthouden, en bij de eerst volgende verkiezingen geen vvd pvda d66 groen links en de christelijke party-en, want die hebben schijt aan de Nederlandse kiezer.

 33. Anoniem

  Kijk eens in de spiegel pinokkio

 34. Jurgen020

  Politici hebben een slagveld achtergelaten de afgelopen dertig jaar .. alles, maar dan ook werkelijk alles is verslechterd en uitgekleed met als slachtoffers de gewone burger. We zitten met een Europese munt die niets waard is en alleen ‘levend’ kan worden gehouden met zeer zware (en uiteindelijk zeer schadelijke) maatregelen van de Europese bank. Een munt ook die het leven in Europa veel duurder heeft gemaakt.

  Het nieuwe zorgstelsel zou de zorg goedkoper maken (meer concurrentie) en betaalbaar houden, in werkelijkheid zijn de prijzen astronomisch gestegen en zitten we met belachelijk hoge premies en een nog veel absurder eigen risico van bijna 400 euro.
  Het openbaar vervoer is belachelijk duur in Nederland, een treinkaartje is bijna onbetaalbaar maar ook het stadsvervoer is met de komst van de ov-chipkaart veel duurder geworden. Ouderen krijgen slechte zorg, mensen met psychische klachten worden aan hun lot overgelaten. Leraren eisen kleinere klassen omdat ze de werkdruk niet meer aankunnen. Pensioenen waarvan we ooit dachten dat dat een vaststaand recht was, kunnen opeens worden verlaagd en worden niet meer geïndexeerd. Daklozen lopen jaren rond op straat omdat ze niet worden geholpen, maar voor vluchtelingen is binnen een paar maanden een woning beschikbaar inclusief 10.000 euro meubelgeld.

  De samenhang is totaal uit de samenleving, omdat we met grote groepen mensen zitten die zich niets van de Nederlandse cultuur aantrekken en hier gewoon hun eigen leventje leiden vaak met een uitkering. Integratie is volledig mislukt, maar toch laten we nog steeds tienduizenden mensen toe.

  Verdrgen worden weg gestemd in referenda, met als uiteindelijke uitkomst dat ze toch gewoon doorgaan. Het Europese verdrag werd weg gestemd in Frankrijk en Nederland, maar door wat woordjes te wijzigen en het geen grondwet meer te noemen werd het verdrag toch aangenomen. Precies hetzelfde gebeurt nu met het OekraIne-verdrag. Er wordt een waardeloos velletje aan toegevoegd, wat werkelijk niets aan het verdrag veranderd.

  Een vaste baan bestaat in Nederland niet meer. Tegenwoordig wordt je voor een half jaar of een jaar aangenomen, en daarna zien we wel weer verder. Als je geluk hebt wordt het voor nog een jaar verlengd. De burger heeft geen enkele zekerheid meer op die manier.

  Gewone burgers gaan er al jaren niet op vooruit, maar de rijken worden steeds rijker. Al jaren worden we voorgelogen met koopkrachtstijgingen van 0,5 of 1 procent terwijl die in de praktijk volledig teniet wordt gedaan door de stijging van de zorgpremies of energie-belastingen.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan : de politie in Nederland faalt. 8 van de 10 misdrijven worden hier gewoon niet opgelost. Mensen doen vaak niet eens meer aangifte. Europa is zo lek als een mandje, grenzen hebben we hier niet meer waardoor het voor iedereen een koud kunstje is om binnen te komen.

  Jarenlang dachten politici dat ze zo eeuwig door konden gaan, zich laten verkiezen en er zogenaamd te zitten namens de ‘burger’, maar vervolgens totaal hun eigen gang gaan als ze er eenmaal zitten en het belang van de burger voor vier jaar vergeten. De EU roept al jaren dat ze gaan veranderen, in werkelijkheid gebeurt er niets en varen ze al jaren op precies dezelfde koers verder tot het straks uit elkaar valt.

  Nu wordt duidelijk dat zoveel mensen ontevreden en boos zijn, dat we daardoor in Amerika met een volslagen idioot als president zitten, Engeland uit de EU stapt en dubieuze figuren als Wilders en Le Pen grote kans maken om de verkiezingen te winnen. Niet omdat kiezers deze mensen zo fantastisch vinden, maar puur omdat de kiezers de gevestigde partijen met hun gelieg, gedraai en afbraakbeleid van de afgelopen decennia spuugzat zijn.

 35. Jubbetje

  Je hebt pas fatsoen als jij je beloftes een nakomt Pinoccio.!!!

 36. A.Zijn

  Ja, regel bijvoorbeeld eens normaal onderwijs voor Jubbetje.

 37. Anneke

  van der Steur is een echte VVDer …….

 38. Jcoolen

  Kijk vanavond meneer Rutte dan kan je met eigen ogen en oren horen wat jullie allemaal kapot hebben gemaakt.
  Duo geeft aan elke nieuw Nederlander 10.000 euro om Nederlands te leren er zijn nog geen 20% die slagen voor de in Burgering en mogen blijven en hoeven ook het geleende geld niet terug te betalen en dat geld voor de mensen die wel of niet geslaagd zijn.
  En dit is geen flauwekul.

 39. Hans010

  Goed stuk Jurgen020

 40. Kaaskijker

  Helemaal met je eens Jurgen020, echter heeft toch een meerderheid van Nederland 2x achter elkaar VVD gestemd. Dus er moet nog een waarheid zijn. De VVD wint waar tweespalt heerst.

 41. Roger

  @Jurgen020

  Zoals jij de gevestigde orde omschrijft, zie ik niet hoe Trump, Wilders en Le Pen erger zijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.