‘Ook NPO 2 en 3 willen geen homoseksuele scènes’

Niet alleen NPO 1, maar ook NPO 2 en 3 zitten niet te wachten op homoseksuele scènes in dramaseries. Dat twittert Penoza-schrijver Willem Bosch in reactie op de commotie die is ontstaan over de homo-onvriendelijke houding van NPO 1. Scenarioschrijfster Maria Goos onthulde woensdag dat ze een homoseksscène uit haar dramaserie La Famiglia moest schrappen, omdat het niet zou passen op het brede NPO 1. “Niet alleen op NPO 1. Het is op alle drie de netten een probleem“, zegt Bosch.

De NPO vindt homoseksualiteit tonen lastig, meent hij. “Tenzij je bij de NPO een serie maakt die expliciet over homoseksualiteit gáát, is het verdomd lastig er zomaar een gay couple in te schrijven.

Het is volgens Bosch nog steeds taboe in de tv-wereld. “Hoe vaak je bij een producent niet voorstelt: misschien is dit personage wel gay? En een producent dan zegt: je bedoelt niet hómo-homo, toch?

Of ook vaak gehoord: hij is wel verliefd op hém, maar geen homo. Het is gewoon een heftige, eenmalige, verliefdheid. Hij dóet ook niet gay.

Drama is duur en tv-zenders als NPO 1, 2 en 3 willen dan ook dat een dramaproductie een zo breed mogelijk publiek aanspreekt. “Met name homoseksuele seks is voor veel mensen ondenkbaar op tv“, zegt Bosch.

Nederland loopt behoorlijk achter op dit gebied, vindt hij. “Gisteren nieuwe Netflix-serie EASY gezien (tip!) Dat is zó divers, zo modern, in Nederland ondenkbaar. Hier denken ze in aan scripttafels nog steeds dat Nederlands drama te veel zedeloos naakt is, terwijl we de meest preutse tv van Europa maken.

Voor homo-emancipatie in dramaseries moet je niet bij de NPO zijn, besluit Bosch. “De meest diverse serie op tv? GTST. By far.

Twitter-reacties

Mensen spreken op Twitter schande van de homo-onvriendelijke houding van NPO 1. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we homoseksualiteit als iets normaals gaan zien *rolt ogen*“, zegt Romy.

Volgens Tineke is de NPO homofoob en is Nederland ‘besmet’. “Moeten we nu v’domme al onze verworvenheden uit de jaren ’60-’70 weer opnieuw gaan bestrijden.

Mark stelt dat er sprake is van ‘islamisering’ bij de NPO en Frank heeft het over ‘onze manier van leven’. Joris: “Kan iemand hier Kamervragen over stellen?

Gert-Jan vindt La Famiglia-omroep AvroTros hypocriet: “Nederland anno 2016. De AVRO zendt wel feest van Gay Pride uit, maar homoseks op TV mag niet.

Jan-Bert Vroege, gemeenteraadslid van D66 in Amsterdam, vindt het ongekend: “What the fuck. Publieke Omroep in 2016.

En voorzitter van de PvdA in Arnhem Mark Lauriks: “What the fuck is dit nu weer?

Margriet van der Linden heeft de ophef ook meegekregen. “Deze discussie wil ik”, zegt ze.

Showkenner Guido den Aantrekker: “Zelfcensuur NPO. Zou dat iets met de religie van bepaalde kijkers te maken kunnen hebben? Policor?

De NPO heeft nog niet gereageerd.

Update 18.40 uur – Lees ook: ‘NPO en AvroTros reageren op homoseksrel

Foto: Benson Kua/Wikimedia

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen