Mediabureau: ‘Adverteerder wil weg bij Gouden Kooi’

Adverteerders moeten hun commercials voortaan niet meer uitzenden rondom het Tien-programma De Gouden Kooi. Dat vindt niet alleen een Kamermeerderheid, maar ook de grote mediabureaus Kobalt en Carat delen die mening. Deze bureaus kopen voor grote adverteerders zendtijd in bij televisiezenders. “Je moet als bedrijf niet met dit programma worden geassocieerd“, zegt Ellen van Bodegraven van Kobalt, het grootste mediabureau van Nederland, in het Algemeen Dagblad.

Van Bodegraven vervolgt in het AD: “Al die grofheden en geweld zijn schadelijk voor je imago. Nu de politiek adverteerders oproept De Gouden Kooi te boycotten, letten mensen op welke bedrijven zich daar niets van aantrekken. Kijkers zullen denken dat adverteerders achter de inhoud staan. Ik weet zeker dat bedrijven, los van ons advies, zelf weg willen bij dat programma.

Carola Meester van Carat zegt het programma al enige tijd te mijden. “Toen duidelijk werd dat deze show veel te ver gaat, zijn we gestopt. Als een bedrijf toch adverteert rond zo’n programma, lijkt het er goedkeuring aan te geven. Eerst zie je twee men- sen vreselijk vozen, daarna komt er een spotje van Danone. Dat kán gewoon niet.

Procter Gamble van bekende merken als Ariel, Pampers en Gillette is bezorgd omdat het programma afglijdt, zegt woordvoerder Ronald van de Straat. “Reden voor ons binnenkort met Talpa om de tafel te gaan.

Niet iedereen deelt de mening dat adverteerders het programma zouden moeten boycotten. Ruud de Lange van mediabureau Mindshare houdt De Gouden Kooi ‘goed in de gaten’ en Media Markt constateert dat de programmamakers de wet en de kijkwijzer niet hebben overtreden. “Bedrijven die zich zorgen maken, ontvangen we natuurlijk graag“, aldus commercieel directeur Ton van Rozestraten van Talpa, die benadrukt dat De Gouden Kooi in juni een van de populairste Tien-programma’s was onder de adverteerders op zijn televisiezender.

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen