Op1-Sander verdient fors aan schandaalpodcast

Sander Schimmelpenninck en zijn maatje Jaap Reesema verdienen fors aan hun schandaalpodcast De Zelfspodcast, waarmee ze regelmatig op negatieve wijze de media halen. Dat onthult Jaap, bekend van X Factor, op NPO Radio 1. Het Zelfspodcast-duo staat bekend om hun vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken en daarmee halen ze ook regelmatig de media. Zo maakten ze een keer uitgebreid het uiterlijk van Yolanthe Cabau belachelijk en was er onlangs de Alexia-rel.

Sander riep in zijn podcast dat hij Alexia het ‘lekkerste’ prinsesje vindt, waarna hij naar eigen zeggen moest onderduiken voor ‘domrechtse’ critici.

Al die relletjes leveren Sander en Jaap flink wat geld op. “We zijn in oktober/november begonnen en inmiddels hebben we toch ook iets van meer dan 100.000 luisteraars per keer, dus dat gaat heel flink.”

Een deel van de podcast zit achter de betaalmuur. “We hebben een eigen community, de luisterkinders. Dat zijn mensen die wat extra content krijgen en daar wat voor betalen. Wij hebben een paar duizend man en die betalen 4 euro of 8 euro per maand. Die krijgen daar ook allemaal dingen voor.”

Stel dat Jaap met ‘een paar duizend man’ 2.000 betalende leden bedoelt die gemiddeld 6 euro per maand betalen, dan kom je uit op een bedrag van 12.000 euro per maand. En dat staat los van de advertenties die te horen zijn in de podcast.

Jaap: “Een podcast is best lucratief en adverteren is ook best lucratief. Onze doelgroep bereik je heel moeilijk, want die kijken geen tv. Het zijn forenzen die een uur in de auto gaan zitten of de trein. Het is best wel interessant hoor de podcastwereld.”

Vijanden

Wat vindt Jaap ervan dat zijn goede vriend Sander zo vaak onder vuur ligt door de podcast? “Als je heel eerlijk bent en thuis met je beste vrienden dingen bespreekt, dan is het beter soms als het niet opgenomen wordt. Wij hebben ook weleens dingen waarvan we achteraf dachten: hadden we het er maar uitgeknipt. Sander wil nog weleens een woordkeuze gebruiken die dan net niet handig is en hij heeft nog wel wat vijanden in de Telegraaf-hoek. Die zoeken daarnaar.”

Interviewer Humberto Tan: “Los van die vijanden: je kan over een prinses die zo jong is niet zeggen: ‘Die is lekker!’

Jaap: “Als je dat leest, denk je: het kan niet. Hij zei iets van: ‘Oh dat is toch die lekkerste?’ Dat kan ook niet en dat heeft hij ook gezegd. Hup, door. Maar als je het in de context hoort… Er is niemand over gevallen en pas een week later hebben ze een beetje gezocht. Ze zoeken ook wel een beetje naar dingen.”

De laatste podcastafleveringen waren erg saai. Hoe komt dat? “Wij kunnen het terugluisteren en als we echt met z’n allen denken: dit is niet handig, dan kun je het er gewoon beter uit laten.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Catherine Keyl vindt dat Gordon wel héél erg te koop loopt met zijn nieuwe geliefde. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen