Eva Jinek leeft mee met SBS 6: ‘Het gaat niet goed’

Bij SBS 6 wordt er geen feest gevierd, maar toch bestaat de zender deze maand 25 jaar. Voor Eva Jinek was het gisteren wél reden om erbij stil te staan. Merkwaardig genoeg zaten er geen SBS-sterren van nu, maar wel SBS-sterren van tóen aan tafel: Gallyon van Vessem, Piet Paulusma en Hans Kraay. Zij werden vergezeld door de grondlegger van de zender: Fons van Westerloo. De teneur van het gesprek was dat SBS net iets te ver is afgedwaald van zijn camping-DNA.

Eva kondigde het item enthousiast aan. “Feest bij SBS 6: de campingzender van Nederland begon 25 jaar geleden met uitzenden: Hart van Nederland, Shownieuws, Sterren Dansen op het IJs, Goudenkust, De Bus, De Bevallling, Funniest Homevideo’s, De Smaakpolitie, Over De Rooie: allemaal iconische tv-programma’s die we niet hadden gekend zonder SBS 6.”

De hoofdgast van het onderwerp was Fons, aangezien hij aan de wieg stond van SBS 6. “Ik begon hier. Letterlijk waar we hier zitten. Met vier mannen, twee vrouwen, een fax en een telefoon. Het mooie was dat je als een sluipmoordenaar de markt op kon, omdat de concurrentie je onderschatte.”

‘Het gaat minder goed’

Eva leeft mee met SBS 6. Het gaat onder leiding van John de Mol een stuk minder goed met de zender. “Fons, jij hebt SBS tot een groot succes gemaakt. Nu gaat het minder goed. Wat zeg jij vanuit al je ervaring dat ze zouden moeten doen om het oude succes weer terug te brengen?

Fons herhaalde het verhaal dat hij afgelopen week al op de radio deed: “Ik denk vooral consistent zijn: weten welke doelgroep je wil bereiken, weten wat voor zender je wil maken. Ik wens ze overigens alle goeds hoor, laat dat duidelijk zijn. Ik hoop dat het gaat lukken weer eens een keer. Het is nu te veel van het een en het ander. Je kunt niet de ambitie hebben om het nieuws helemaal te veranderen en ook Chateau Meiland te doen.”

Eeuwige markt

Het lijkt Eva ook geen slecht idee als SBS 6 weer terug gaat naar zijn basis. “In het begin waren jullie bezig met gewoon nieuws over gewone mensen in hun eigen achtergrond en dat sloeg aan. Daar is volgens mij een eeuwige markt voor.”

Fons: “Ja, zeker. Nog steeds. Hart van Nederland en Shownieuws zijn nog steeds de ruggengraat van SBS 6. Als je naar de cijfers kijkt, blijft dat nog altijd een half miljoen scoren.”

Eva: “Zou dat de nadruk moeten krijgen, wat jullie aanvankelijk in jullie DNA hadden zitten?

Gallyon: “Ja, ik denk dat de hele zender daarmee groot geworden is: de gewone man en vrouw. Ik vind dat eigenlijk een verschrikkelijke kreet, maar zij kregen wel een podium. Ze konden hun verhaal doen.”

Inclusief

Vanwege het volkse karakter was SBS 6 vroeger al heel inclusief, weet Fons. En juist dat is nu heel erg hip. “We waren destijds bij donker gekleurd Nederland ook zender nummer één. Beter dan de publieke omroep en beter dan RTL. Dat was echt zo. Het was de zender waar ze zich thuis voelden.

Teruggaan naar toen dus, adviseert Fons.

Lees ook: ‘John de Mol bewijst dat hij slechte zenderbaas is’ (gisteren)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen