RTL met racismegum door Gooische Vrouwen-film

Geplaatst op za 04 jul 2020 om 8:30

De beeldenstorm waait nu ook door de catalogus van RTL: de zendergroep gaat met de racismegum door de hitfilm Gooische Vrouwen 2 heen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover van GeenStijl. Gooische Vrouwen zit vol met stereotyperingen van allerlei minderheden, maar dat kan anno 2020 niet meer, vindt regisseur Will Koopman. De film is van Videoland gehaald en ‘de intentie is om de film later dit jaar terug op het platform te zetten’, zo laat RTL weten.

RTL benadrukt dat zij niet zelf heeft besloten om te gaan censureren. “Wij zijn naar aanleiding van de maatschappelijke discussie benaderd door Will Koopman, de regisseur van Gooische Vrouwen 2. Hoewel stereotypering in Gooische Vrouwen is toegepast op alle personages, vindt zij sommige scènes achteraf gezien ongepast.

Gaat dit allemaal niet een beetje ver? “RTL is in de basis terughoudend als het gaat om het aanpassen of verwijderen van bestaande content, omdat het juist een aanleiding kan zijn om het gesprek aan te gaan over thema’s als discriminatie, racisme en stereotypering.”

In het geval van Gooische Vrouwen 2 waren wij het eens met de makers en daarom keert de film later dit jaar terug met een aantal aanpassingen en een aantekening dat er gebruik is gemaakt van stereotypering.”

Het is de grote vraag hoe Gooische Vrouwen 2 dit najaar terugkeert op Videoland. Vindt RTL dat het stereotyperen van homo’s nog wel kan? Of wordt alleen de stereotypering van het zwarte personage uit de film gehaald?

Kritiek

Er is vanuit eigen kringen kritiek op dit besluit van RTL. Rob Goossens, de tv-kenner van RTL Boulevard, zegt: “Als je in die film en serie gaat snijden dan kun je wel bezig blijven. Iedereen wordt erin belachelijk gemaakt. Ik geloof dat er in de film ook nog een homo uit de kast wordt getrokken, een activiste wordt compleet belachelijk gemaakt, Martin Morero wordt als een domme volkszanger neergezet… De lijst van dingen waar je aanstoot aan zou kunnen nemen, is zo lang. Dan kun je wel bezig blijven.”

Ook Rob vraagt zich af welke scènes er overblijven. “Het gevolg is dat bepaalde grappen zometeen wel gemaakt mogen worden en sommige niet.”

Boulevard-host Luuk Ikink: “Ik heb toevallig de film een tijdje geleden nog bekeken en er wordt overduidelijk een karikatuur gemaakt. Volgens mij is dat oo kwel de bedoeling van comedy, dat je uitvergroot en ergens een grap van maakt en een spiegel voorhoudt.”

Is dit een goede zaak? “Nou ja, dat weet ik niet.”

EenVandaag-ster Lammert de Bruin op Twitter: “Zonder stereotypering blijft er weinig van over ben ik bang.

Foto: RTL
66 Reacties op “RTL met racismegum door Gooische Vrouwen-film”


 1. Wat is dit voor een blanke cast?

  Wellicht ook meteen even opnieuw inkleuren.

 2. Henkie

  Ben niet verbaasd om eerlijk te zijn. RTL vindt dit niet erg, ze hebben immers ook Zwarte Piet verbannen.

 3. Robert

  In de top van RTL is ook alles wit.

  Wie vliegt eruit Rob Goossens?

 4. Zalmneusje

  We stevenen in rap tempo af op een hele, hele griezelige maatschappij. En we (de niet-hystrrisch denkende NL’ers) doen er niets aan, gekneveld als we zijn door alle beschuldigingen vanuit de ‘woke’ en gekleurde kant.

 5. Cue

  “RTL is in de basis terughoudend als het gaat om het aanpassen of verwijderen van bestaande content”

  Aldus RTL, dat al 4 jaar de Sinterklaasaflevering van Flodder niet meer uitzendt…

 6. RTL top en sterren geen afspiegeling Nederlandse samenleving

  Er is nog een grote klus te doen….

 7. Zomaar

  Het slaat door, je creëert met dit het tegenovergestelde, groepsvormingen.

 8. Jantien Visser

  We raken helemaal van het padje af! Maar gelukkig heb ik de toentertijd uitgebrachte DVD nog!

 9. Anne

  Over 50 jaar worden alle huidige vleeseters verketterd en weggegumd.

  We zijn compleet gek aan het worden.

 10. Nadege

  Een witte botoxkop in Gooise vrouwen, mag dat nog?

 11. Corry Jankbal

  Die stereotyperingen waren vermoedelijk het enige leuke aan die hele film…..gooi hem dan maar beter meteen in de shredder!

 12. Suckerpunch

  Dat betekend dus dat de originele ongecensureerde versie op dvd geld waard wordt!

 13. Bri

  Maar dan krijg je toch een hele andere film?

 14. Ray

  De cancel-cultuur is lekker op stoom. Het wordt hoog tijd dat de meerderheid van normale mensen wakker wordt en hier een einde aan maakt, voor er echt helemaal niets meer mag. De minderheidjes moet even duidelijk gemaakt worden dat ze slechts minderheidjes zijn, en dat we best rekening met ze willen houden, maar dat ze verder niet veel te vertellen hebben.

 15. Mumm-Ra

  Rob Goossens moet eens een keer z’n grote bek houden met zijn sh!t mening elke keer. Niemand boeit wat hij denkt.

  En wat een gezeik als de regisseur van die film dit zelf wilt wie zijn wij dan om kritiek te geven?

 16. marc

  Belachelijk dit. Natuurlijk alleen uit commerciele overwegingen gedaan.

 17. WEST*

  Iedereen is een beetje gek aan het worden in Nederland , we gaan naar een tijd waar niets meer mag! Dit moet men niet willen en RTL eens flink de les lezen om allemaal eens niet te kijken naar deze zender !

 18. WEST*

  Ja in opdracht van?????

 19. WEST*

  Het is de grootse kolder van deze eeuw Hoeveel Amerikaanse films kan je dan niet meer uitzenden ?

 20. Baudet is fakenieuws

  K*nker RTL, gaat tegen ze werken

 21. Baudet is fakenieuws

  Die vieze Luuk is zo’n k*nkerextreem politiek correcte lelijke sukkel, ongelooflijk. En pik, als je dit leest. Je bent écht een ontzettende lelijke en correcte sukkel

 22. 🗣(wordt straks verwijderd...)

  Onze tegenwoordige levensstijl hebben we te danken aan witte hetero mannen. En wat is hun dank? Geen. Stank voor dank!

 23. Sjaak trekhaak

  Luuk lijkt wel een lijk, zo wit is die gozer. Daarom ageert ‘ie zo tegen witte mensen. Heeft een aversie. En trouwens karikatuur: godverdomme komedie tjappie

 24. Harry

  Gaan ze nu uit alle

  films/programma’s die ze gaan herhalen
  eerst alle ‘foute’ grappen verwijderen?
  Of vinden ze het nu verder wel welletjes?…

  Ergo: daadkrachtig of huichelachtig?…

 25. rene

  In de recensies destijds (2014) werd er ook verbazing uitgesproken over de racistische ondertoon van deze film. Vreemd dat daar toen niets mee is gedaan.

  Recensie Joop:
  “Het ergste heb ik dan nog niet eens genoemd. Halverwege de film doet een zwart personage zijn intrede en hij is de meest naargeestige, wereldvreemde, racistische karikatuur die je maar kan bedenken, met grappen over grote geslachtsdelen, met zijn handen eten en mensen in het gezicht spugen om boze geesten uit te drijven.

  Ik weet het, ik behoor niet tot de doelgroep van Gooische Vrouwen 2, maar ik weet genoeg van cinema om films op enige objectieve criteria te beoordelen. Dit is een smakeloze, slecht geschreven, slordig geregisseerde koeienvlaai van een film. Iedereen die hier iets mee te maken heeft zou zich moet schamen.”

  Recensie Nu.nl
  “Alleen Claire is het Gooische spoor bijster sinds een verblijf in Burkina Faso (het script dateert duidelijk van vóór de ebola-epidemie). Ze komt met dreadlocks en Afrikaanse kledij terug uit Afrika en laat haar zwarte vriend overkomen. Die heet Komo (zodat er twee keer een grap over vuilniszakken gemaakt kan worden) en neemt allerlei primitieve gewoontes mee. Ja, die malle zwartjes toch; ook de zwarte pietendiscussie is duidelijk aan de film voorbij gegaan.”

  Recensie Moviescene
  ” Wat wel ronduit beschamend is, zijn de racistische clichés rond Claire’s Afrikaanse vriend. In een tijd van Zwarte Piet discussies is het bizar hoe een Afrikaan als een onbeschaafde bosjesman wordt neergezet. Dat de blanke mannen even stereotiep zijn, doet hier niets aan af.”

 26. Naturel

  Sinds intelligente, lieve, vrolijke Zwarte Pieten verbannen moesten worden, omdat ze zogenaamd te veel op negroïde Afrikanen lijken, terwijl zelfs hun kleren, gedrag en make up totaal niet lijken op deze Afrikanen, was het zeer voorspelbaar dat deze trend om overal stereotyperingen te zien niet meer te stoppen is.
  Uiteindelijk zal elk personage dat herkenbaar een minderheid uitbeeldt taboe worden, en zullen juist minderheden geen natuurlijke rol meer mogen spelen, behalve de onnatuurlijke slachtofferrol natuurlijk.

 27. WEST*

  Ze zouden eens al tegenreactie , op de gekte , All in the familie moeten herhalen, of in voor en Tegenspoed , nou …..eens kijken of de sociale media ontploft !
  Het is allemaal de schuld van teveel medelanders die onze vrijheid van meningsuiting , vrije nieuwsgaring, en de vrijheid van beeld en geluid producties willen beperken !
  We gaan naar een tijd dat de medelander bepaald en late n ons inpakken door figuren als Simone of Akwasi , P. Fortuin had gelijk, waar hij voor waarschuwde , is nu werkelijkheid !

 28. Can you

  Peter zit hierachter zeker

 29. WEST*

  Goed dat de barbaarse traditie Zwarte Piet gaat verdwijnen gewoon schandalig voor Nederland dit. We komen over als een stel hersenloze debielen.

 30. West

  Omdat Zwarte Piet verdwijnt.

 31. Erik

  Ik word hier heel boos van. De hypocrisie ten top!

 32. Wilfred Degens

  Wanneer je geen zelfspot en relativeervermogen in je donder meegekregen hebt en in een opvallende minderheid zit, heb je in een nog normale samenleving vette pech gehad. Een samenleving die verziekt wordt door de dominantie van de eng politiek steeds “correcter” denkende griezels in onze ooit zo vrije NL maatschappij, wordt voor de vrijdenkersforum.nl een vluchtstaat.

 33. WEST*

  @ naamgenoot 90 % van de Nederlanders Surinamers, Belgen ,houden gelukkig nog de traditie in ere Zwarte Piet zal altijd blijven , en we laten ons niet door een paar kl**tzakken onze cultuur afpakken

 34. Kuis

  Gaan ze dan ook alle bioscoop bezoekers hun geld teruggeven?

  En gaan alle acteurs en actrices en producent en regisseur en schrijvers hun salaris terugstorten?

  Omdat ze er ZO VEEL SPIJT van hebben?

  Nee? Precies. Dat heet hypocriet.

 35. WEST*

  Ik heb nu al echt compassie met de bevolking die in 2120 leven
  Franco, Nasser, en al figuren , juichen in de hemel !

 36. Queen.

  Ach, wat een nobel idee van onze Will! Interessant eigenlijk: wel dagelijks tegen mensen schreeuwen en extreme roddels verspreiden, om vervolgens een film aan te laten passen omdat je zo’n ‘gutmensch’ bent. Kortom: hypocriet gedrag! Begin eerst eens aardig te zijn voor je omgeving en daarna mag je je filmpjes aanpassen.

 37. Bart

  Als RTL hier moeilijk over gaat doen dan moeten ze ook stoppen met het karakter Lucas van in GTST gespeeld door Ferry Doedens.

 38. Den Zwarten Knecht

  “een activiste wordt compleet belachelijk gemaakt” – ik denk dat dit de reden is.

  De media verheerlijkt activisten en pleegt zelfs censuur door in het geval van Zwarte Piet voornamelijk tegenstanders aan het woord te laten terwijl een overgroot merendeel van de bevolking (95 procent) voor Zwarte Piet is. De uitwerking is aan de ene kant best wel grappig omdat Zwarte Piet alleen maar populairder wordt, aan de andere kant is het minder omdat de mensen die dingen bepalen in bijvoorbeeld de televisie de uitbeelding van Zwarte Piet aanpassen of zelfs schrappen.

 39. Johanneke

  En het blijft een raadsel waarom die bedrijven en organisatoren Zwarte Piet blijven aanpassen of verwijderen. Het kan zijn omdat ze omgekocht zijn maar het kan ook zijn dat ze doodsbang zijn voor activisten, voor zichzelf en/of voor de doelgroep. Het kan echter ook zijn dat ze de persoonlijke mening van die minister van enkele jaren geleden onterecht opgevat hebben als een regelwetgeving, de heer L. A. heeft blijkbaar niet helemaal duidelijk verwoord dat de Nederlandse regering (zijn werkgever) niet adviseert om de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet aan te passen.

 40. Samantha

  Totaal ongerelateerd, niet vergelijkbaar en eigenlijk irrelevant maar ik ga het toch noemen voor de compleetheid: ik las in de media dat toen Japan als laatste land ter wereld kinderporno verbood dat in Japan kinderporno enorm populair zou zijn geweest. Als dat zo is dan heeft Japan waarschijnlijk alsnog toegegeven onder druk, waarschijnlijk onder druk van de acties van alle andere landen.

  Maar dit is natuurlijk niet vergelijkbaar omdat Zwarte Piet voor zover ik weet nergens ter wereld illegaal is en het ook nooit illegaal gaat worden.

 41. Televisie-deskundige in spé

  Inderdaad niet vergelijkbaar maar wel interessant. Japan is inderdaad misschien wel het meest seksueel actieve land ter wereld, maar echter tegenovergesteld in de porno past men in Japan juist censuur toe om geslachtsdelen en geslachtsgemeenschap te verbergen. Wat dat betreft is Japan dus een raar land eigenlijk.

  Maar Japan is natuurlijk ook het land waar kindertitels als “Pokémon” en “Shinchan” en “Power Rangers” vandaan komen, de series die in Amerika geperfectioneerd werden en vervolgens in Nederland gigantische hits werden.

  En waarom Shinchan in Nederland niet meer uitgezonden wordt is een raadsel. Zou het zo’n enorme moeite zijn om vanaf de Japanse versie een Nederlandse nasynchronisatie te monteren? Een Nederlandse vertaling, nieuwe muziek in de stijl van de voorgaande Amerikaanse dubbing, mogelijk het licenseren van de oude introsong en achtergrondmuziek… Lijkt mij toch wel de moeite waard voor 250.000 kijkers. Aangezien een hoop volwassen ook opgegroeid zijn met die serie heeft het potentie om een nog grotere hit dan voorheen te worden. Hoofdrolspeler Melise de Winter wil graag weer aan de slag met dit personage. “Koeliejoelie!” :D

  Misschien dat Disney Channel (op opvolger van Fox Kids en Jetix, die de serie voorheen uitzond) nog de rechten van de serie heeft en die niet kwijt wil? Van die zendergroep scoren zowel Disney Channel en Disney XD zwaar onder de maat, dus misschien dat ze geen geld meer hebben voor nieuwe afleveringen. In zo’n geval kan het zijn dat streamingservice Disney+ nog verschil gaat maken, maar Disney Channel en Disney XD staan erom bekend liever geen externe titels uit te willen zender. In Nederland is tv-serie van Pokémon bijna gesneuveld in Nederland op Disney XD in 2010 om die reden, en ook “De Club van Sinterklaas” moest in 2009 verhuizen naar een andere zender.

 42. Eline1988

  Jaaaaa, Shinchan!!! :) Ik wil nieuwe afleveringen in het Nederlands, en inderdaad met de oude Nederlandse introsong!!! :)

 43. Ikke

  Tja, ik zou zeggen neem contact op met Disney. Voor zover ik weet heeft Disney de Nederlandse rechten. Ik zou het zelf wel heel leuk vinden om Shin Chan terug op televisie te zien. Blote Kont Boogie!

  http://www.disney.nl/

 44. Pino92

  Oh ja, heerlijk die Melise de Winter. Die leeft die serie, hoe ze erover praat in interviews, ze had overduidelijk heel veel plezier in het nasynchroniseren van die serie. Dan kan niet anders zijn geweest voor mede-spelers Jan Elbertse en Ingeborg Wieten, normaal gesproken zijn BN’ers huiverig voor nasynchronisatie en kinderprogramma’s maar voor Shinchan moet het haast wel zijn dat ze bij het inspreken onder hun stoel belandden van het lachen. Kan die serie niet gewoon door Wim Pel overgenomen worden aangezien JPS niet meer bestaat?

  https://www.youtube.com/watch?v=56BNcirfITk

 45. shinchan4ever!!!

  die opening vond ik altijd zo leuk: “af en toe dom, nu en dan stom, maar daar geeft ‘ie echt niet om!”

  :D

 46. @ Johanneke

  Haha, GTA Amsterdam Stories! :D Omgekocht vanwege Zwarte Piet, hahahahaha! :D Ongeloofwaardigheid ten top! :D Maar wel waar waarschijnlijk, helaas… :(

  Er is niets mis met Zwarte Piet en ook Shinchan is oke! :D Kan Comedy Central niets met die serie? Er kijken waarschijnlijk ook veel volwassenen naar die serie.

 47. Mits en Harry

  Die leader… koeliejoelie :o

  https://www.youtube.com/watch?v=8l-IstphWU8

 48. Gotta catch 'em all

  Dat lijkt Herman van Doorn wel in dat liedje. Wow, van Pokémon :D

 49. Eline1988

  Jaaaa, Herman!!! :D

 50. Sjaak trekhaak

  Shinchan, zocht er laatst nog naar kon het nergens meer vinden..

 51. Wilfred Degens

  Waar hadden we het ook weer over? Oja, voor die blank geboren links afwijkende zielepiet en die meet hun zwakke ruggengraat niet voldoende in staat zijn weerstand te bieden tegen cultuurhervormers die voor de onze gekozen hebben, maar “dan” wel op hun ons opgedrongen voorwaarden. Die blanke links geaarde zielepiet en moeten met hun mentale zwakkeruggegraat naar de afd. Orthopedie om een stevig corset aan te laten meten. Voor mij zijn die blanken die onmiddellijk staan te buigen notoire cultuurbarbaren en landverraders pur sang. Wij laten onze onschuldige, grappige en vrijgeverige Zwarte Piet als de begeleiders van onze aldoor ouderwordende Goede Spaanse Sint net zo min vallen als ze dat ook niet doen in Suriname en onze Antillen. Daar is dat krankzinnige virus gelukkig niet welkom.

 52. kinderachtig hoor

  Kinderachtig hoor dat Disney de stekker uit Shin-Chan getrokken heeft. Volgens Melise was dat vanwege een kleine groep activisten, vergelijkbaar met de net zo kinderachtige zwartepietendiscussie.

  Ik snap dat de kijkcijfers van de Hoofddorpse kinderzender(s) ingezakt zijn. Ze zouden met Pokémon stoppen in 2010, ze zijn gestopt met sinterklaasprogramma’s in 2009, in 2005 werd de laatste nieuwe aflevering uitgezonden van Shin-Chan terwijl in 2008 ook de herhalingen van die serie opgedoekt zijn. Ja hoor, kinderachtig van Hoofddorp hoor :(

  Ik vond ze al net zo kinderachtig bij het continueren van “Super Big”. Het tweede seizoen werd uitgezonden onder schooltijd waarna de uitzendingen vervroegd opgedoekt zijn.

  In 2008 zijn ze met Jetix wel eindelijk verdergegaan met Power Rangers in een Nederlandstalige nasynchronisatie met Nederlandstalige leader. Dat compliment kan ik ze wel geven.

  Ze hingen behoorlijk onnodig de Mits uit in 2006 toen ze geen nieuwe afleveringen van Shin-Chan bestelden. Toen de zender in 2010 volledig in handen kwam van Disney kwamen er ook geen nieuwe Nederlandstalige afleveringen, nog onnodiger de Mits uithangen was dat.

  Wanneer komt de Nederlandstalige Shin-Chan eindelijk eens terug op de Nederlandse televisie?

 53. Fiona

  Disney en Jetix waren behoorlijk de NTR, namelijk ongelofelijk kinderachtig. Jezus wat was Shinchan een leuke serie, alles klopt: leuke verhaallijnen, leuke animatie, leuke nasynchronisatie met ongelofelijk leuke stemacteurs, een net zo ongelofelijk leuke leadersong. Shinchan was waanzinnig leuk in Nederland.

 54. Wolkje nummer 7 miljoen

  Toen Disney in 2001 Fox Kids/Jetix gedeeltelijk overnam stopte de serie “Tante Soesa & Sassefras” en ook stopte Tante Soesa (Daphny Muriloff) met al haar activiteiten bij de zender. Zou Disney ook die beslissing gemaakt hebben? Ook zo stom, Tante Soesa was net zo leuk als Bassie & Adriaan.

  https://www.youtube.com/watch?v=7Y1oGJU6VPE

 55. De enige echte De enige echte Jaap Aap

  Rtl moet niet zo bang zijn voor een stel k*nkerzoeloe’s!

 56. Raymond

  Belachelijk!

 57. dennis

  De Nederlandse kinderen zullen als ze volwassen worden, het erg moeilijk krijgen. Dan zijn de buitenlanders de baas, mag niks meer wat met wit of nederland te maken heeft. Zeker met types als Akwazi, arme kinderen.

 58. Fan van Fox Kids!

  @ Wolkje nummer 7 miljoen:

  Leuk YouTube-kanaal! De volledige Fox Kids film “DjaraDarin” uit 1999 is daar ook te zien. En natuurlijk heel veel afleveringen van Tante Soesa :o

  Kan er een sponsor komen voor Tante Soesa & Sassefras TV om alle afleveringen en films in de hoogste kwaliteit op YouTube te zetten? Hulde! :)

  Alle afleveringen van bijvoorbeeld Fox Kids TV Team en Fox Kids Planet zouden ook niet misstaan.

 59. Boerenverstand

  @dennis: welnee, de meeste groepen die nu zeuren over discriminatie en achtergesteld worden doen zelf helemaal niets om een goede opleiding te halen en carrière te maken, maar hangen liever op straat rond. Die zullen het dus nooit maken, niet vanwege discriminatie, maar omdat ze denken dat je in de maatschappij alles kado krijgt, wat natuurlijk niet zo is. Op de Oranjes en een paar andere superrijke en superinvloedrijke families na, krijgt niemand in Nederland iets kado, en is het voor iedereen gewoon hard werken.

 60. Pfff

  In landen waar geen discriminatie is daar wil niemand wonen. Er komen veel immigranten naar rijke westerse landen voor een beter leven. En dan even komen vertellen hoe we hier moeten leven.

 61. PETER VD VORST IS VERSCHRIKKELIJK

  RTL wil wel de lusten van Talpa maar niet de lasten. Wel élke avond om half 11 profiteren van Talpa TV’s Gooische Vrouwen. Zielig bedrijf. Geef de uitzendrechten daarvan dan ook gewoon terug aan Talpa TV.

 62. Pfff

  De enige manier om het racisme/discrimimatie debat en alle andere conflicten in de wereld te stoppen is om de geschiedenisboeken te sluiten en dan opnieuw beginnen respectvol met elkaar omgaan. Het heden wordt veel teveel beïnvloed door het verleden. En dat zal nooit stoppen.

 63. Wilfred Degens

  De enige uitroeiing van het discrimineren is de 100% uitroeiing van het destructieve monsterlijke aap de mens. Dat gaat dan niemand overleven. Nu is het oliedom vechten tegen de natuur van de homo sapiens.

 64. Selectief

  Ze zijn niet goed bij hun hoofd in dit land.

 65. Boerenverstand

  @17:52: Talpa producties (nu ITV productions Netherlands) heeft formeel niets met het huidige Talpa te maken, anders dan dat beide door John de Mol opgericht zijn. John de Mol heeft er zelf voor gekozen Talpa producties te verkopen. En de vroegere zender Talpa (vervolgens Tien) is weer wat anders.

 66. aammehoela

  Dit wordt wel heel eng nu allemaal. Als je dus een grap maakt over wat de grachtengordel niets vind mag het niet meer. Nou nou zeg, dictatuur van de CO……….. het is toch te bizar voor woorden. Heel erg triest dit.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.