RTL met racismegum door Gooische Vrouwen-film

De beeldenstorm waait nu ook door de catalogus van RTL: de zendergroep gaat met de racismegum door de hitfilm Gooische Vrouwen 2 heen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover van GeenStijl. Gooische Vrouwen zit vol met stereotyperingen van allerlei minderheden, maar dat kan anno 2020 niet meer, vindt regisseur Will Koopman. De film is van Videoland gehaald en ‘de intentie is om de film later dit jaar terug op het platform te zetten’, zo laat RTL weten.

RTL benadrukt dat zij niet zelf heeft besloten om te gaan censureren. “Wij zijn naar aanleiding van de maatschappelijke discussie benaderd door Will Koopman, de regisseur van Gooische Vrouwen 2. Hoewel stereotypering in Gooische Vrouwen is toegepast op alle personages, vindt zij sommige scènes achteraf gezien ongepast.

Gaat dit allemaal niet een beetje ver? “RTL is in de basis terughoudend als het gaat om het aanpassen of verwijderen van bestaande content, omdat het juist een aanleiding kan zijn om het gesprek aan te gaan over thema’s als discriminatie, racisme en stereotypering.”

In het geval van Gooische Vrouwen 2 waren wij het eens met de makers en daarom keert de film later dit jaar terug met een aantal aanpassingen en een aantekening dat er gebruik is gemaakt van stereotypering.”

Het is de grote vraag hoe Gooische Vrouwen 2 dit najaar terugkeert op Videoland. Vindt RTL dat het stereotyperen van homo’s nog wel kan? Of wordt alleen de stereotypering van het zwarte personage uit de film gehaald?

Kritiek

Er is vanuit eigen kringen kritiek op dit besluit van RTL. Rob Goossens, de tv-kenner van RTL Boulevard, zegt: “Als je in die film en serie gaat snijden dan kun je wel bezig blijven. Iedereen wordt erin belachelijk gemaakt. Ik geloof dat er in de film ook nog een homo uit de kast wordt getrokken, een activiste wordt compleet belachelijk gemaakt, Martin Morero wordt als een domme volkszanger neergezet… De lijst van dingen waar je aanstoot aan zou kunnen nemen, is zo lang. Dan kun je wel bezig blijven.”

Ook Rob vraagt zich af welke scènes er overblijven. “Het gevolg is dat bepaalde grappen zometeen wel gemaakt mogen worden en sommige niet.”

Boulevard-host Luuk Ikink: “Ik heb toevallig de film een tijdje geleden nog bekeken en er wordt overduidelijk een karikatuur gemaakt. Volgens mij is dat oo kwel de bedoeling van comedy, dat je uitvergroot en ergens een grap van maakt en een spiegel voorhoudt.”

Is dit een goede zaak? “Nou ja, dat weet ik niet.”

EenVandaag-ster Lammert de Bruin op Twitter: “Zonder stereotypering blijft er weinig van over ben ik bang.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen