Afshin Ellian: ‘Alleen witte mensen zondebok in media’

Afshin Ellian, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, denkt dat het racismedebat in de media breder moet worden getrokken. Racisme is niet alleen iets dat onder witte mensen bestaat. Dat gaf hij vanochtend aan in WNL’s Goedemorgen Nederland. Afshin noemt als voorbeeld de bekentenis van AvroTros-gezicht Mischa Blok dat ze vooral wordt gediscrimineerd door migranten. “Dan zie je dat de discussie ook een beetje breder moet worden“, aldus de filosoof.

Hij wil ook eens wat andere geluiden horen in de media. “Ik wil bijvoorbeeld weten hoe mensen van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken en handelen.

Het racismedebat is compleet ontspoord in de media, zegt Afshin. “Het debat moet je uit de sfeer van de activistische-extreemlinkse en extreemrechtse groeperingen halen en gewoon in de rationele sfeer brengen van gesprekken.”

We moeten ook ophouden met anekdotes, zegt hij. “Ik wil feiten zien, harde feiten zien, bijvoorbeeld over de uitzendbureaus. Maar niet continu mensen bij de NPO en RTL anekdotes zien vertellen. Dat creëert een sfeer alsof wij hier in Nederland te maken hebben met negentig procent die racistisch is. Dat is niet het geval.”

Afshin wijst erop dat hij doorgeleerd heeft over racisme, bijvoorbeeld over de apartheid in Zuid-Afrika. “Dan vind ik het echt belachelijk als iemand hier wordt beledigd op straat en dan zegt: ‘We hebben institutioneel racisme in Nederland.’ Institutioneel racisme is een heel zwaar begrip. Dat bedoel ik met anekdotes.

‘Racisme blijft altijd’

Racisme is er en zal altijd blijven bestaan, zegt hij. “Als iemand dacht dat racisme morgen voorbij is, dan moet hij nog even naar de dokter gaan. Dit gaat niet lukken. Het is al 2.000 jaar niet gelukt. Het gaat nooit lukken. Constant zullen delen van de bevolking met dat soort gevoelens rondlopen en daar zijn allerlei redenen voor.”

Wat een samenleving zou moeten lukken, en dat is onze samenleving gelukt, is zorgen dat de staat niet gaat discrimineren. En zoals jullie doen en collega’s doen constant in gesprek treden en de bewustwording vergroten, zodat de meerderheid van de komende generatie niet racistisch gaat handelen. Daarnaar moeten we streven, maar niet naar het idee dat racisme morgen voorbij is omdat 5.000 mensen hebben gedemonstreerd in Amsterdam.”

Foto: WNL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen