Afshin Ellian: ‘Alleen witte mensen zondebok in media’

Geplaatst op vr 03 jul 2020 om 14:00

Afshin Ellian, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, denkt dat het racismedebat in de media breder moet worden getrokken. Racisme is niet alleen iets dat onder witte mensen bestaat. Dat gaf hij vanochtend aan in WNL’s Goedemorgen Nederland. Afshin noemt als voorbeeld de bekentenis van AvroTros-gezicht Mischa Blok dat ze vooral wordt gediscrimineerd door migranten. “Dan zie je dat de discussie ook een beetje breder moet worden“, aldus de filosoof.

Hij wil ook eens wat andere geluiden horen in de media. “Ik wil bijvoorbeeld weten hoe mensen van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken en handelen.

Het racismedebat is compleet ontspoord in de media, zegt Afshin. “Het debat moet je uit de sfeer van de activistische-extreemlinkse en extreemrechtse groeperingen halen en gewoon in de rationele sfeer brengen van gesprekken.”

We moeten ook ophouden met anekdotes, zegt hij. “Ik wil feiten zien, harde feiten zien, bijvoorbeeld over de uitzendbureaus. Maar niet continu mensen bij de NPO en RTL anekdotes zien vertellen. Dat creëert een sfeer alsof wij hier in Nederland te maken hebben met negentig procent die racistisch is. Dat is niet het geval.”

Afshin wijst erop dat hij doorgeleerd heeft over racisme, bijvoorbeeld over de apartheid in Zuid-Afrika. “Dan vind ik het echt belachelijk als iemand hier wordt beledigd op straat en dan zegt: ‘We hebben institutioneel racisme in Nederland.’ Institutioneel racisme is een heel zwaar begrip. Dat bedoel ik met anekdotes.

‘Racisme blijft altijd’

Racisme is er en zal altijd blijven bestaan, zegt hij. “Als iemand dacht dat racisme morgen voorbij is, dan moet hij nog even naar de dokter gaan. Dit gaat niet lukken. Het is al 2.000 jaar niet gelukt. Het gaat nooit lukken. Constant zullen delen van de bevolking met dat soort gevoelens rondlopen en daar zijn allerlei redenen voor.”

Wat een samenleving zou moeten lukken, en dat is onze samenleving gelukt, is zorgen dat de staat niet gaat discrimineren. En zoals jullie doen en collega’s doen constant in gesprek treden en de bewustwording vergroten, zodat de meerderheid van de komende generatie niet racistisch gaat handelen. Daarnaar moeten we streven, maar niet naar het idee dat racisme morgen voorbij is omdat 5.000 mensen hebben gedemonstreerd in Amsterdam.”

Foto: WNL
35 Reacties op “Afshin Ellian: ‘Alleen witte mensen zondebok in media’”


 1. Curryworst

  Zelfs binnen de Tu rkse gemeenschap maakt het heel veel uit of je een “echte” Tu rk ben of een Ko erd of Arm eens.
  In de Mar okk aanse gemeenschap is het belangrijk om te weten of je een Ar ab ier bent of een Ber ber.
  Su ri namers en An till ianen dis cr im ineren elkaar ook. Moeten weinig van elkaar hebben.
  Bij Su ri namers onderling heb je ook niet veel gemengde relaties. Ne gers gaan nauwelijks relaties aan met hin doe stanen, Ch in ezen of Ja vanen.

 2. u

  Godzijdank, iemand die eens wat redelijks zegt, met onderbouwingen. In plaats van die Hitsers die de werkelijkheid verdraaien in Hilversum .

 3. Tsja

  Eens. En wat van de homofobie in zwarte, Turkse en Marokkaanse gemeenschappen? Splinters uit de ogen van anderen halen terwijl een balk in je eigen hoofd zit. We moeten allemaal meer empathie hebben.

 4. q8

  de waarheid als een koe
  en deze meneer mag t zeggen van de linkse kerk,
  en dat…. omdat ie zelf getint is,
  dit past bij racismebestrijding ,
  net als de mening van Wesley snijder, Johan Derksen , en Gerhard Cox ,en de man uit de volkswijk

 5. iemand

  Helemaal eens met Afshin Ellian. Nu wordt het gedaan alsof alleen blanke racistisch zijn.

 6. Neerlandicus

  Er zijn geen rassen, dus racisme bestaat niet. Er bestaan alleen verschillende gradaties van discriminatie, waar uiterlijk een onderdeel van is. Lelijke, kleine, dikke, oude mensen worden het meest gediscrimineerd. Blanken die wat bruiner zijn worden positief gediscrimineerd en wat minder bruine Afrikanen ook. Blanken worden elke dag door en in de media weggezet als racisten en donkere mensen discrimineren meer, ook onderling en generaliseren meer.

 7. robb

  De provincies worden ook gediscrimineerd door de randstad , zo weet ik nog wel meer het probleem is de witte meerderheid tegen de gekleurde minderheid.

 8. Robert

  Dat vullen de extreem rechtse blanken zelf in.

 9. Matty

  Een hele verstandige man!

 10. Anti-racist

  @Robb
  De gekleurden zijn de blanken. Die zijn roze, rood, (licht)bruin, soms blauw van de kou of geel door een leverziekte. Witte mensen bestaan niet, de gekleurderen zijn gemiddeld wat bruiner.

 11. Margriet van der Linden

  Weg met deze man!
  Hij saboteert met deze uitspraken mijn prachtige programma!

 12. Bep

  In Suriname is onderling ook veel racisme. Vele kleuren en bevolkingsgroepen.Vraag het maar eens. Wie hebben de hoge banen en het geld?Aan de achternaam merk je al het verschil.Dat is zo gegroeid, betere kansen.Ook hogere opleidingen en meer ontwikkeld.

 13. Anti-racist

  Ellian vind ik dom en een racist. Hij noemt blanken ‘wit’.
  Als blanke autochtonen evenveel gediscrimineerd worden zijn allochtonen tien keer zo erg, omdat er tien keer zoveel blanke autochtonen zijn.

 14. man pan

  Het zijn voornamelijk groepjes Turkse en Marokkaanse prachtparels uit die Vogelaar wijken die zulke dingen flikken. Meestal is racistische gescheld op kinderen en vrouwen met een Aziatisch uiterlijk (het zijn dus ook laffe gasten).

  Ooit een verhitte discussie op werk met een Turkse collega, hij vond het kattenkwaad van kinderen. Het is in die gemeenschappen vooral wegkijken, negeren en bagatelliseren als je hun daarop aanspreekt. En na 5 minuten beginnen ze dan over de Oeigoeren.

 15. water

  Surinamers discrimineren als de pest. Heb het uit hun eigen mond. Ze haten de Hindoestanen, omdat die veel beter zijn in zaken en het daardoor beter doen. Pure haat.

 16. Teuntje

  Eindelijk iemand met verstand

 17. c'est la vie

  Eindelijk eens een tegengeluid, laat 1 ding vooral duidelijk zijn: spaar je energie want er zal altijd racisme blijven bestaan, zeker zolang de slachtofferrol aangemeten wordt.

 18. Kamikaze

  Afshin Ellian, een van de weinige mensen die iets nuttigs te vertellen hebben en bijdragen aan de oplossing. Dit soort mensen moeten we echt koesteren in onze samenleving, een voorbeeld voor velen.

 19. Broer van

  Veel jong grut luistert niet eens meer…niet elkaar, enkel naar zichzelf. Zag zojuist artikel bij Elsevier hierover.
  Demonstreren is een roep om aandacht geworden…’mijn stem doet er ook toe’.
  Kuddegedrag, daar waar het thuis verwende nestjes zijn die nooit slechte tijden kenden.
  Klimaatprotest, of dit racismeprotest. De lange adem van jonge gasten, overal een weerwoord op zal zegevieren is hun adagium.

 20. Britt Scholte Lover

  Vanavond de laatste uitzending van M !! reden voor een feestje

 21. B

  Hoera eindelijk iemand die het op de juiste manier verwoord . Weg met de extreem links en extreem rechts zienswijze op racisme en laten we normaal er over praten met welke kleur dan ook . Niet willen praten en alleen maar dreigen en eisen , dan ben je af.

 22. Waarheid

  en volgens de overheid hebben ghanese janknegers zoals akwasi en airfryer last van ons slavernijverleden.

 23. Cees

  Stop dan ook met blanke mensen wit te noemen.

 24. Geronimo

  @Water
  Hindoestanen vinden Chinezen weer niks. Die werken 24-7 en daardoor ondermijnen ze de ontspannen werksfeer in Suriname. Niet mijn woorden, maar ook uit eerste hand.

 25. Gezond verstand

  voor iedereen die ook eens een ander geluid wil horen dan bij de NPO en MSM, luister naar de podcast van Wierd Duk, google maar even op “het land van wierd duk”

  ieder woord is raak!

 26. tafka mike

  De lijst met mensen die het niet willen zien en een migrantenachtergrond hebben dat groeit. De blanke mens heeft zijn verdeel en heerst weer succesvol toegepast. Net zoals reorganisaties op kantoor is het nu beloon diegene die niet mee willen met de verandering.

  Ze snappen niet dat 150 jaar geleden op 10 lege landen na de hele wereld een blankachtige kolonie was met bedrijven die logen en bedrogen om slaven en grondstoffen te krijgen , daar de indianen voor uitgeroeid hebben. Dat die bedrijven de wereld nog steeds zo beïnvloeden. En ondanks dat blanken er zelf vaak tegen zijn hoe ze internationaal opereren,blijven ze het achter hun rug om historisch wel steun geven en zien ze niet hun fouten in. Van het imperialisme tot het kolonisme tot nu. Deze mensen zijn een schaamte voor hun voorouders en blanken die vechten tegen zichzelf maar komen er nooit meer uit. Net als Don Quichot en de windmolens Het is tragisch dat ze niet zein dat het voor hun eigen bestwil is.

 27. Garry glamour

  Verstandige man , net als Marcouch en Aboutaleb.
  Of discrimineer ik nu , Silvanna en Akwasi ?.

 28. iemand

  Nog een opmerking hij had bijna gelijk hij had alleen moeten zeggen blanke mensen in plaats van witte.

 29. rob

  Onze inzending naar Euro-songfestival vertelde dat hij zo opgetogen ws Suriname te verlaten als Homo kon je toch beter in NL

  4 jaar geleden hier heen gekomen
  Richting conservatorium
  Nu een echt blank man aan de haak geslagen (of VV)

  Nu zet hij zich in voor Institutionele Racisme

  Daar kan ik met mijn kop niet bij!

  Kan iemand mij dat verklaren?

 30. Amouk

  Dat van Blanken klopt wel ,bij mij komt er geen blanke in

 31. Wyatt

  Curryworst je kletst uit je nek.

 32. Marijke

  Racisme zal nooit verdwijnen, alle debatten, subsidies en instanties slaan nergens op, nu niet, nooit niet! Daar heeft hij gelijk aan, dat is wat ik allang wist.

 33. g

  Uitstekend commentaar van Afshin Ellian. Hij heeft volkomen gelijk.

 34. hart

  Inderdaad, meneer Ellian. Degenen die in deze maatschappij schelden, intimideren, anderen met hun brommers van de sokken rijden, bedreigen, bespugen, direct schreeuwend ruzie maken als er wat is, vernederen, etc zijn allochtone mensen. En dan witte mensen opvoeren als racisten. Te debiel voor woorden.

 35. AxelF

  Gisteren bij de supermarkt een Surinaamse met wit geverfd haar.
  Vd week slaven herdenking met een Surinaamse met een witte masker

  Andersom discriminatie zegt men.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.