Op1 geeft toe: Maurice de Hond in debat met viroloog

Geplaatst op di 30 jun 2020 om 19:45

Andries Knevel heeft zijn invloed bij de EO aangewend om Maurice de Hond naar binnen te fietsen bij de talkshow Op1. De sociaal geograaf gaat vanavond, op de EO-avond van de talkshow, in debat met een viroloog: Andreas Voss. Dat heeft de talkshow laten weten. Nadat Maurice de Hond maandag op de radio al in debat ging met Ab Osterhaus, zal hij nu discussiëren met de hoogleraar infectiepreventie die lid is van het OMT. Ook aanwezig in de studio is Diederik Gommers.

Andries gaf dit weekend aan dat hij zich ergert aan de afwezigheid van Maurice de Hond bij Op1. “Ik zou graag volgende week op Op1 een debat/gesprek zien tussen Maurice de Hond en een viroloog. Het lijkt me de hoogste tijd“, zei hij.

Het is gelukt. Andries Knevel reageert verheugd: “Vanavond in Op1 het langverwachte debat tussen Maurice de Hond en een viroloog. Het is Andreas Voss geworden, lid van het OMT. Chapeau!

Andreas Voss benadrukt op Twitter dat hij niet namens het RIVM aan tafel zit. “Uiteraard spreek ik niet voor het OMT of RIVM of een instelling waarvoor ik werk, maar gewoon als iemand die (patiënt)veiligheid en infectiepreventie belangrijk vindt.

Maurice de Hond wordt gezien als de frontman van de mensen die kritisch zijn over de coronamaatregelen. Volgens de onderzoeker is de anderhalvemeter-regel enorme onzin. Hij wijst op het gevaar van aerosolen.

Diederik Gommers is overigens niet uitgenodigd om in debat te gaan met Maurice de Hond. Hij zit samen met IC-verpleegkundige Rowan Marijnissen aan tafel om te praten over het rapport ‘Opschaling Covid-19’, dat genoeg bedden op de intensive cares moet garanderen.

Op1 met presentatoren Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink is om 22.20 uur te zien op NPO 1.

Foto: NPO
35 Reacties op “Op1 geeft toe: Maurice de Hond in debat met viroloog”


 1. Ruud

  Rijkelijk laat…

 2. Ruud

  Op1 geeft niets toe.

  Dat is de 3e keer en weer met een viroloog.

 3. Ruud

  Dit is gewoon kopie/plak/jatwerk van BNR, wat een armoe.

 4. Lies

  Maakt niet uit wie er gast is,als die Giovanca er zit kijk ik niet meer,wat een zwaar irritant wijf is dat.

 5. Ron

  Pak ze Maurice!

 6. De echte Marijke

  Eindelijk kans op een fatsoenlijk debat. Van de kant van de meeste presentatoren moet het niet komen, dus dan maar tussen de gasten. Ik ga kijken.

 7. Keta Minek [de echte]

  Gommers weer zucht… de man die zichzelf ook belangrijk genoeg vond om te bepalen of je grappen nog mag maken of niet. Zoals Kieft zou zeggen “die begint wel heel erg in zichzelf te geloven he?”

 8. Meneer de Uil 🐦

  Ik had het niet verwacht, lieve kijkbuis kinderen. Goed nieuws dus.
  Door de publieke opinie en het gedegen onderzoek van De Hond (en vergeet niet de UVA – Daniel Bonn) moet de PO nu wel bijdraaien.

  Spannend wordt de volgende stap: gaat het RIVM haar advies hierna wijzigen en geeft het RIVM eindelijk helderheid en openheid over de oorspong van hun cijfers en onderzoeken.

  Zo helder als de bronnen van Maurice de Hond zijn, zo moeizaam zijn verklaringen van het RIVM. Luister eens naar Van Dissel in zijn technische bijpraat. Hij geeft vaak geen antwoord, praat in bedekte termen en gebruikt lastige zinnen en woorden. Waarom in hemelsnaam?!

 9. anoniem

  Met zo’n 17 miljoen “deskundigen” in ons land, vrees ik dat we over 50 jaar nog niet iedereen aan het woord hebben gelaten..

 10. Wim

  Beter een half ei dan een lege dop, maar er moet natuurlijk veel meer gebeuren, de NPO, moet haar eenzijdigheid kwa richting stopzetten.

 11. azijnzeiker

  Zo als Kieft ook zou zeggen, ik word een beetje moe van sommige mensen.

 12. 🗣(wordt straks verwijderd...)

  Lees de Deventer Moordzaak van Bas Haan en je neemt Maurice de Hond nooit meer serieus.

 13. Ron

  Dus omdat iemand het niet bij het rechte eind heeft gehad, en dat moet overigens nog steeds bewezen worden mind you, zou hij het nu ook wel weer bij het verkeerde eind hebben? Wat een bekrompen ziel heb je dán.

 14. Suckerpunch

  B O E I E N D

 15. azijnzeiker

  Ron het rechte eind kan zo krom zijn als wij het hebben willen, maar het kromme eind kan dan weer recht raken. Veel plezier hier mee.

 16. Ron

  Jij ook een fijne avond verder.

 17. Bep

  We zien het morgen aan de kijkcijfers, welterusten.

 18. Roetveegpiet is racistisch

  @Lies Ostiana is een hele lieve, mooie vrouw. Dat ze niet kan interviewen is een ander verhaal.

 19. Bea

  Het is jammer dat in den haag zga niets van de gezonde wijsheden van MdH binnenkomen. Want alles draait toch om gezond eten en cq wat mineralen en vitaminen, enook goed uitgedachte, uitgevoerde ventilatie.
  Daar ligt nog een universum van dingen te doen voor neerlandia. Maar er wordt Helemaal niks gedaan..Rara..

  En dat Hydroxychloroquine icm antibiotic azithromycine en zink werkt ook als een speer. Met 4 dagen schoon.

  Maarja, dat past niet in de New World order, of zelfs niet de New Holland Order.

 20. Nana Mouskouri

  Maurice zat er in mei al met ab (omdat ie niet gehoord werd)
  Nu zit hij er weer omdat hij niet gehoord wordt.

  Er is geen 1e keer meer, omdat die eerste keer al is geweest.

 21. Nana Mouskouri

  @anoniem: ik vrees het ook.

 22. Michiel

  Waarom? Wat een onzin. Geeft maar weer eens aan hoe de NPO geen enkel behoefte heeft om de waarheid en de werkelijkheid te representeren. Het is alleen maar meningen tegenover andere meningen plaatsen en verder geen enkele moeite doen wat er nou daadwerkelijk echt aan de hand is. Wat een armoe.

 23. Roetveegpiet is racistisch

  Half april waren er 2400 icbedden klaar en meer bedden zou geen zin hebben, want voor nog meer bedden kon men nooit genoeg personeel krijgen. Nu wil men ‘naar’ 1550 bedden en daar is al niet genoeg personeel voor. Hoezo naar, hoezo geen personeel?

 24. Bennie

  Het is een schande dat Maurice de Hond dit podium krijgt. Hij is niet deskundig, beroept zich op onduidelijke ‘studies’ en dat hij de ruimte krijgt om te stellen dat ‘buiten knuffelen’ wel kan, is gevaarlijk.

  Hij probeert zich er bovenuit te schreeuwen. De wetenschappers aan tafel doen dit niet en daardoor lijkt het heel wat. Maar inhoudelijk blijft hij nauwelijks overeind.

  Ook opvallend: hij maakt een nerveuze, zeer opgefokte indruk. Hij moet en zal zijn gelijk halen. Een valkuil. Hij heeft een theorie en die moet en zal hij onderbouwen, is blind voor andere feiten. Een aanpak die haaks staat op wetenschappelijk onderzoek. Laten we op dit laatste vertrouwen.

 25. Karin en Jean

  Maurice heeft zijn punt gemaakt. En.meneer Foss gaf het toe. Beiden hebben gelijk.

  Goede uitzending van Giovanca en Tijs.

 26. anoniem

  Heb zowaar gekeken. Altijd leuk een discussie tussen een wetenschapper en een student.. :-)

 27. Marianne

  Hopelijk komt er ook een debat over de werkwijze van de nieuwe eigenaar van de Roompot en wat deze eerder heeft gedaan met de Hema en V&D.

 28. Albert Groeneberg

  Wat een beschamende uitzending! Op zo’n belangrijk onderdeel zo weinig tijd te reserveren, waarbij Maurice de Hond nauwelijks de kans kreeg om zijn punt te maken.
  Het gesprek werd steeds weer overgenomen door de viroloog Andreas Voss, die zogenaamd sprak op persoonlijke titel, kennelijk om zich in te dekken dat hij niet het RIVM vertegenwoordigde, maar daar wel degelijk zat namens het RIVM.
  Hij viel Maurice herhaaldelijk in de rede en nam zelfs meermaals het gesprek over, zodat Maurice niet eens de kans kreeg om zijn punt beter toe te lichten.
  Als ik tevoren geweten had dat het programma op deze wijze zou verlopen dan had ik mijn tijd beter kunnen besteden.

 29. anoniem

  Daar ben ik het niet helemaal mee eens @Groeneberg. Ik kreeg de indruk dat meneer de Hond door stemverheffing gelijk probeerde te krijgen, maar zijn standpunten matig onderbouwde. Meneer Voss had misschien zijn tijd beter kunnen besteden.. Hopelijk heeft hij deze aspirant viroloog gemotiveerd weer de collegebanken in te gaan… :-)

 30. Statisticus

  Voorspelbare discussie. Het is een combinatie van factoren, zoals bij de meeste rampen, alleen is men het er niet over eens hoe de verhouding grote versus kleine druppels ligt. Tip voor beide heren. Omdat de anderhalvemeternorm wordt aangehouden, met name binnen, wordt men niet binnen de anderhalve meter besmet met beide grootte druppels. Omdat er minder mensen binnen zijn en kunnen zijn door onder meer die anderhalvemeternorm is het aantal virusaerosolen ook kleiner. Dus de anderhalvemeternorm heeft binnen zin extra ventilatie ook. Kan ook meteen andere virussen, bacteriën schimmels enz. verminderen.

 31. Ron

  Daarom heb ik het ook niet gezien. Je weet hoe dit soort gesprekken verlopen op TV. Dit moet je ook niet op TV willen doen maar gewoon buiten de camera’s om. De kijker wordt er niet wijzer van i.i.g. Vorige keer werd Maurice voortdurend in de rede gevallen en toen hij echt zinnige dingen wilde zeggen werd hij weer afgekapt en was het gesprek ten einde. Waardeloos!

 32. Karin

  #statisticus

  Voorspelbare discussie. Het is een combinatie van factoren, zoals bij de meeste rampen, alleen is men het er niet over eens hoe de verhouding grote versus kleine druppels ligt.

  Precies dat statisticus! Helemaal met je eens!

 33. 🗣(wordt straks verwijderd...)

  Nogmaals: lees de “De Deventer Moordzaak” en je weet precies hoe de Hond in elkaar steekt; een drammerige eigenwijze zelfingenomen schreewer die overtuigd is van zijn gelijk en niet openstaat voor de mening van anderen!

 34. HansR

  Maurice begint zijn gelijk te halen door te beginnen met te zeggen dat hij OOK wetenschapper is. Dit omdat hij alles leest en in cijfertjes omzet. Dat er veel dat hij (en wij allemaal!) leest totale onzin is op internet heeft geen enkele wetenschappelijke basis. Ja dan met hard schreeuwen je quasi wetenschappelijke
  gelijk te halen maakt het niet echt geloofwaardig. Dan je gehuil in alle kranten, radio, tv dat je wordt geweigerd je mening te verkondigen terwijl die zo langzamerhand door hele volksstammen wordt aanvaard, al dan niet wetenschappelijk bewezen, maakt je verhaal er niet sterker op. Het is een zielig mannetje geworden dat om aandacht schreeuwt.

 35. Carolina Reaper

  Het was niet de 1e keer, hij zat er al eerder. En wat mij betreft was dit de laatste keer, want typisch gevalletje “door de mand gevallen”, zoals ook op BNR. Argumenten als “ik heb publicaties gelezen …” en in de buitenlucht lekker knuffelen zijn nou niet bepaald niet de sterkste maar wel gevaarlijk. Binnenkort in de VS mogelijk 100k besmettingen PER DAG! Allemaal superspread events, Maurice? Maurice de Hond krijgt al genoeg aandacht en podium, al was het maar van de alu hoedjes en zweverige gekkies. Laat het daar bij blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor het reageren op artikelen van Mediacourant gelden huisregels. Lees de policy.

Let op: Reacties aan Mediacourant of vragen over redactionele keuzes kunt u slechts toesturen via het mailformulier.

Ziet u een ongepaste reactie? Laat het graag weten via het mailformulier of door een reactie te plaatsen met daarin het woord "moderatie". Reacties met daarin het woord "moderatie" worden automatisch vastgehouden en zijn daardoor niet zichtbaar voor overige bezoekers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.