Maurice de Hond: ‘Alweer maand geboycot door tv’

Geplaatst op za 27 jun 2020 om 16:00

Maurice de Hond vindt het ongelooflijk dat paniekvirologen als Ab Osterhaus en iemand met het ‘basisschoolniveau’ van Marion Koopmans avond aan avond ruimte krijgt aan de talkshowtafels op televisie, terwijl hij al sinds Hemelvaartsdag (21 mei) al niet meer in een grote talkshow is verschenen. “Ik ben wetenschapper, sorry hoor. Ik onderbouw mijn stukken beter dan bijna iedereen die op tv komt. Die roepen vaak maar wat. Ik doe het altijd op basis van studies“, zegt hij vandaag in het AD.

Eind april schreef Maurice de Hond al over de zeer kleine kans op besmettingen in de buitenruimte. “’s Avonds lieten ze dat bij Op1 zien. Jan Kluytmans zat daar aan tafel en noemde het ‘een mening’. Ik werd afgemaakt op sociale media. Terwijl, als er iemand zomaar een mening gaf, was hij het.

Inmiddels beginnen vrijwel alle bevindingen van Maurice gemeengoed te worden, maar toch is hij nog steeds geen graag geziene gast in de talkshows. “Media laten hun oren hangen naar de usual suspects. De Marion Koopmansen van deze wereld blijven mensen bang maken voor een tweede golf.”

Waarschuwen om uit te blijven kijken als je buiten bent is gewoon onzin, zegt Maurice. “Ik vind het verschrikkelijk dat relevante info nu niet naar buiten komt en veel mensen onnodig bang thuis zitten.”

Hemelvaartsdag

Maurice begrijpt er helemaal niets van hoe de televisieredacties te werk gaan, vooral toen bleek dat de drukke Hemelvaartsdag helemaal niet tot extra besmettingen had geleid. “Ik dacht: nou, vanavond zullen ze op tv wel vertellen dat mensen niet meer bang hoeven te zijn om naar buiten te gaan, wellicht dat de 1,5 meter daar kan vervallen.”

Niet dus. “Toen zat Koopmans er, om te vertellen over de tweede golf in Iran, nota bene. Op dit moment is het virus gewoon weg. Toch worden mensen bang gemaakt. Dat ontgaat mijn logisch brein, daar word ik ongeveer gek van.

Als het RIVM hem een baan aanbood, zou hij dan ja zeggen? “Een baan? Ik zou het vrijwillig doen. In het belang van Nederland. Ik zeg niet dat ze overal naar moeten luisteren, maar ik heb zoveel kennis…

Het AD-interview met Maurice de Hond kunt u hier lezen. Lees ook de blogpost op zijn eigen website.

Lees ook: Op1 bevestigt Maurice de Hond te hebben geboycot (3 juni)

Foto: NPO
100 Reacties op “Maurice de Hond: ‘Alweer maand geboycot door tv’”


 1. Boris

  Ik vind het fantastisch dat hij iedere week weer met jankende opiniepeilingen komt om iedereen te smeken dat het beleid nu volledig waardeloos is en dat ze naar de almachtige Maurice ‘wetenschapper’ de Hond moeten luisteren. Helaas Maurice; ook nu niet.

 2. Paul

  Ach. Kennelijk is de waarheid ni Lansink en wordt heel goed afgeschermd. Triest.

 3. Rubicon

  Ik wordt alleen bang van het geschreeuw en gedram van de heer de Hond. RIVM zegt gewoon nog beetje rustig aan doen. Nieuw virus. Eerst zorgen dat we voorbereid zijn om opkomende haarden snel te doven. Zo komt er geen tweede golf. Niets mis mee

 4. Roland Tromp

  Wat een ongelofelijke arrogant deze man.

 5. Bri

  Maurice, is het niet beter om het verlies van je oudste zoon te verwerken?

 6. Conjo

  Goh er zijn 6000 doden, en meer dan 15.000 besmettingen, vooral in regio Limburg en dat heeft niks te maken met kans op besmetting?? Hij was ook zo voor het hamsteren van water in 1999. Er zou een grote storing komen omdat de hele wereld plat zou liggen…En die mag op tv.

 7. Siem

  En terecht. Iedere Nederlanden heeft internet als ze het RIVM niet vertrouwen.

  Tot nu toe komt de RIVM betrouwbaar over.

  Als we Maurice hadden gevolgd dan hadden we nu VS toestanden.

 8. kritisch avro-lid

  Nu er toch allerlei standbeelden omver gehaald worden ivm het slavernij verleden, komt er voldoende plek vrij om een standbeeld op te richten dat recht doet aan het enorme ego van Maurice de Hond

 9. kritisch avro-lid

  Ik zou zeggen kijk eens op de Wiki site over Maurice de Hond. Een drammerig mannetje zonder zelfkritiek

 10. Denk Na

  Goed dat hij zijn verhaal ongecensureerd mag vertellen in een MSM krantje als het AD. Je moet altijd maar afwachten wat er over blijft na een interview maar dit is een open en eerlijk interview waarvoor hulde.

 11. VI

  Ze zijn bang dat jij de boel gaat verraden Maurice de Hond.
  Jij bent veel te slim en wijs, dat moeten ze in Den Haag niet hebben, ze zetten daar liever domkoppen neer.

 12. VI

  @ Bri
  za 27 jun 2020 om 16:09

  Als ik voor je neus stond kreeg je een klap recht in je smoel, hoe haal je het in je hoofd om zoiets onbeschoft tegen hem te zeggen.
  Lelijk varken.

 13. Ron

  TeamMaurice. Go go!

 14. kritisch avro-lid

  @Ron. Ben je teamMaurice omdat je het eens met hem bent of alleen omdat hij dingen roept die jou het beste uitkomen?

 15. Bri

  @VI

  Hoezo, waarom, gaat ie lekker joh? Dat is in mijn ogen niet onbeschoft, dat is juist medeleven betuigen. Ik denk dat je in deze tijden van rouw wel iets anders aan je hoofd hebt, toch? Bedankt voor het schelden, lucht het op?

 16. William Raaf

  Ik weet dat iedereen een forse hekel aan vrijbuiter Maurice heeft. Rechts/links etc.

  Ik mag hem echter wel ofschoon ik het regelmatig niet met hem eens ben (en de spiegel gniffelt gevat terug; dus regelmatig wel).
  Hij heeft iig lef.
  Cajones.
  Zeldzaam uniek in deerniswekkend schapenland Nederland.
  En ik vermoed één van de redenen waarom hij zo gehaat wordt.

 17. Etienne

  Maurice de Hond is een drammer en die willen we niet op de buis. Doeiiiiiii

 18. Chelsey

  Misschien moeten ze u niet meer Meneer de Hond? Jarenlang was u kind aan huis bij de Publieke omroep en “bepaalde” u mede door uw steekproefsgewijze “onderzoeken” de te varen politieke koers in Nederland. Dat is zoals u nu zult weten aan het veranderen, Nederland is nu net zoals veel Europeese landen onderdeel van één groot te vormen economische en politieke machtsblok. Deze tijd dwingt en vraagt om andere “zieners” die anders willen gaan vooruitzien. Daarom kiest men ondanks uw kennis die ongetwijfeld hout zal snijden toch voor de toekomst van een Nederland binnen dat machtsblok terwijl uw bevindingen zich concentreren op een soevereine staat Nederland van toen. En dat is voorbij, het is haast onvoorstelbaar dat iemand met een staat van dienst zoals u dat niet één twee drie kan doozien? Dat ontgaat het logisch brein, haast om gek van te worden!

 19. rob

  Heeft iemand wel eens onderzocht wat er op de redacties van OP1 en Beau zit? Meer dan een pinda zit er niet in hun hoofd. Logisch, want je moet wel een idioot zijn om voor zo’n hongerloontje te gaan werken.

 20. Respect ✌️

  Als het aan die hondenkop had gelegen zat er nu iemand onschuldig achter de tralies voor moord,dat er nog figuren zijn die deze dwaas ook nog serieus nemen.

 21. Sender

  @Denk Na,

  AD kon niet achterblijven. Vorige week ook in Trouw nadat lezers er zelf naar hadden gevraagd. Lezers stoorde aan het feit dat het dagblad het schaarde onder complotjournalistiek en verwees naar het internet.
  Inmiddels kwam ook Trouw dus terug van die mening en respecteert de lezer en is er achter de lezer recht heeft om alle kanten van de medaille te kennen. Een krant moet verslag doen van (alle) nieuws en daarbij geen censuur toepassen….wat wel of niet geschikt is voor de lezer in dit geval. De lezer is daar best zelf toe in staat.
  Daarmee hebben ook vele kranten in deze coronatijd zich automatisch aan de kant geschaard van MSM op tv. En dat is een slechte zaak.

 22. Japie

  Allemachtig, gaan de Peter R de Vriessen van deze wereld nu al eisen dat ze ook als niet-deskundige op TV komen? Het moet niet gekker worden.
  Wie heeft De Hond aangewezen als de man die op TV moet? Nou? Antwoord: De Hond. De man die zich al onsterfelijk heeft gemaakt met verkeerde peilingen, verkeerde moordenaars aanwijzen en verkeerde bedrijfsvoering en daarbij verkeerde boekhouding. En zo’n man eist dan dat hij over de volksgezondheid op de nationale TV z’n ‘waarheden’ verkondigen mag. Ik zou zeggen: Laat hem nog maar even in z’n sop gaarkoken.

  Je kunt in de VS zien wat het loslaten van alle maatregelen voor gevolg heeft. Meer besmettingen dan ooit. Met de laatste versoepelingen zal ook De Hond het moeten doen.

 23. Ron

  @kritisch-avro-lid: omdat ik het met de man eens ben. Nou dat.

 24. Denk Na

  @Sender: mooie en terecht wending. Eerlijk is eerlijk.

 25. Andreas

  WC Eend syndroom

 26. Bep

  Ontzettend vervelende man is Maurice.Boycotten die man.

 27. Nana Mouskouri

  Klopt, hij is wetenschapper, maar op een ander gebied.

  Hij vind zichzelf wel heel erg goed.

 28. Ron p

  Maurice is ongenuanceerd maar mbt belang van ventilatie heeft hij een punt. En veel kranten (Dvhn, AD, Volkskrant, NRC) hebben artikelen geschreven over aërosolen, superspreading events en ventilatie. Veel scholen, kappers en sportscholen hebben extra aandacht voor ventilatie, naast de afstand regels. Dus hij heeft al veel invloed. Hoe hij overkomt zal me een biet zijn. Luister gewoon kritisch naar wat hij te zeggen heeft. Wat klopt neem je over en wat rammelt laat je zitten.

 29. Piet

  Hebben jullie ooit bewijs gezien bij die virologen op1
  Hadden ze ooit iets bij hun om bewijs te laten zien?
  Nee alleen praten om ons bang te maken
  Die Ab Osterhaus zit op zijn gemak met zijn glas wijn
  Ik vind dat bij NPO alleen mensen komen die mee praten met Rutte en RIVM

 30. Misutoria

  Ik constateer toch nog wel een grote groep laag begaafde reageerders die tegen Maurice in gaan en dat terwijl zijn punten allang in de praktijk bewezen zijn. Hoe naïef en laag begaafd kan een mens nog zijn? Ik vind het diep en diep triest.

 31. kritisch avro-lid

  @ Misutoria: U bent viroloog? Of ook een googlende hobbyist

 32. Mike

  Tja de waarheid mag niet op tv komen

  Allemaal leugenachtige propaganda bij de NPO en RTL Van dit door en door foute kabinet.

 33. Britt Scholte Lover

  Maurice de Hond nog zo’n aandachtstrekker die zonodig op tv wil met zijn domme peilingen steeds.

 34. wim lubbers

  Wat ben je toch een triest figuur als je de hele dag kranten en tv-programma’s belt of je even langs mag komen. Zijn verhaal is nog steeds hetzelfde, dus waarom zouden ze.
  Dat verhaal van die aerosols kenden ze bij het RIVM ook wel. Alleen zien ze het daar als een bijkomende omstandigheid. Afstand is nummer 1. En ze kunnen het weten.

 35. Denk Na

  @Misutoria: zo is dat. Het wordt gelijk weer persoonlijk gemaakt zonder naar de inhoud te luisteren/te kijken uit zijn betogen. Te makkelijk om zo je mening kracht bij te zetten door totaal niet relevante zaken er bij te betrekken.
  Aan de andere kant kan ik het me ook voorstellen. We zijn de afgelopen maanden horendol gemaakt door de MSM met allemaal eenzijdige berichtgeving, met een reden hier voor om zo voldoende draagvlak te creëren voor de huidige maatregelen. De angst moet blijven dus zie je nu ook allerhande nieuws berichten over oplevingen van het virus uit het buitenland, dat is de nieuwe tactiek om er maar over door te blijven bomen. Dus ik kan het me voorstellen dat mensen geloven in maar 1 kant van het verhaal. Dat heeft tijd nodig, maar zolang de MSM maar 1 kant van het verhaal blijven belichten is er nog een lange weg te gaan helaas.

 36. Nana Mouskouri

  Heerlijk populistisch weer hier. Maurice meldt enkel wat RIVM al eerder dan Maurice heeft gemeld. Nix nieuws, er is helemaal geen discussie.

  Maar dank je voor het bashen van lezers die niet meegaan met de meute, en worden uitgemaakt voor laaggeschoold of trol.

 37. Anti-racist

  Het gemiddeld aantal doden door de griep was de laatste vijf jaar circa 6000 met massale vaccinatie. Anders zou het aantal doden in die periode elk jaar ruim het dubbele zijn geweest. Nu hebben we ook 6000 doden. Zonder al die isolatiemaatregelen zouden er misschien ook ruim twee keer zoveel doden zijn gevallen. Kortom; het is vergelijkbaar met een zware griep. Het is wel een goed plan om in alle gebouwen de ventilatie flink te verbeteren. Want die is meestal zwaar prut.

 38. Ron p

  @denk na: het klopt niet dat de msm hier geen aandacht aan besteed hebben. Dagblad van het Noorden, Volkskrant en AD hebben artikelen gewijd aan oa aërosolen en de grote invloed van superspreading events. Maar wel met meer nuance dan Maurice. En alhoewel het te weinig verteld wordt door de overheid wordt er in de regels wél rekening gehouden hiermee. En terecht. Ik hoop dat het ook in andere landen gaat doordringen hoe belangrijk ventilatie kan zijn bij het voorkomen van superspreading events.

 39. Japie

  @Misutoria: Ik constateer dat er heel veel voorbeelden zijn, die we nu kennen, en die De Hond toch een makkelijke roeper vanaf de zijlijn laten zijn.

  Er zijn nu voorbeelden als die in Portugal, waar een strandfeest verantwoordelijk lijkt te zijn voor een uitbraak die Lissabon weer in een soort van lockdown heeft gebracht. De Hond mag kwaad zijn dat Rutte de wedstrijd Atalanta-Valencia aanhaalde, maar als overheid heb je een belangrijke taak wat de volksgezondheid betreft en kan je niet zoals De Hond het afdoen als ‘moet nog maar zien of het in het stadion is gebeurd en niet in activiteiten net voor of na de wedstrijd’. Zo lust ik er nog wel wat.
  De Hond weet van cherry picking en als het ergens anders uitpakt dan hij het beschreef dan hoor je hem niet meer, of verzint hij weer een andere reden voor wat er echt gebeurd. India was zo’n voorbeeld, volgens De Hond, waaraan je zien kon dat het “hutje mutje wonen” op zichzelf geen probleem was omdat het aantal slchtsoffers in zulke landen laag was. Het aantal besmettingen, en dus ook doden, loopt echt heel hard op. Zweden, net zo. Lichtend voorbeeld, maar ja, dat is tot de staatsviroloog toegeeft dat de losse aanpak een fout was, en hij het nu anders zou hebben aangepakt. Al met al heeft Nederland het tot hier toe niet slecht gedaan — en die 1,5 meter is bijna nergens heel erg.

  Enfin, wie naar de VS kijkt weet hoe we het hier niet moeten willen.

 40. 020Nick

  Sorry maar als je Marion Koopmans beschuldigd van het hebben van “basisschoolniveau” dan diskwalificeer je daarmee je eigen intellect en kom je war mij betreft over als een dreinend kind die zijn zin niet krijgt.
  Beetje hetzelfde als Paul de Leeuw een Discovery docu over Holleeder kijkt en opeens zich capabel voelt om criminologie te gaan onderwijzen.

 41. Denk Na

  @Ron p: ventilatie is prio 1 nu inderdaad, zeker voor het najaar/wintermaanden hier in Nederland. Dat wordt nog teveel onderschat merk ik.

 42. Anti-racist

  Vorige week noemde iemand bij Op1 aerosolen ‘aureolen’. Geen viroloog die erop reageerde. De Hond noemt aerosolen regelmatig aerosoles. Maurice; dat zijn schoenen. Kennelijk gooit Maurice met zijn aerosoles naar de tv als hij weer uit zijn slof schiet.

 43. Guttegut

  Ik vind het ongelooflijk dat deze lul, die nog nooit een verkiezingspoll juist had en in de Deventer moordzaak blunderde, zo’n grote muil heeft.

 44. Harrie

  Schandalig zoals de Hond geboycot is al die tijd en we die onbewezen onzin van het rivm avond aan avond moeten pruimen. Gelukkig wordt Nederland wakker en accepteert dat bizarre beleid niet langer.

 45. Guttegut

  Oh en beroeps boerenlul William Raaf moet ook weer kotsen zie ik.

 46. Lachgas

  Hoe verklaart het virologen clubje de niet besmettingen op de Dam?
  Dr schellen vielen van een ieders ogen.

 47. anoniem

  Meneer shopt wat wetenschappelijke artikelen die in zijn straatje passen en denkt daarmee “deskundige” te zijn.. Maar gedraagt zich meer als een populist.

 48. Nana Mouskouri

  Mocht ik daaronder vallen

  Omdat het RIVM al had gemeld, wederom eerder dan Maurice dat de besmetting buiten veel kleiner was, en dat er toen in NL bijna niemand ziek was

 49. GerritDekzeil

  – De “millenium-bug zou in 2000 genadeloos toeslaan. Voedselpakketen! Want de vliegtuigen zouden uit de lucht vallen.
  – Newconomie, alles zou anders, alles zou digitaal, vertrouw Maurice, verlies je geld
  – Deventer moordzaak! Maurice heeft em opgelost! Alleen vond de rechter anders.
  – “Laptop scholen”, wederom een totale faal…

  Waarom zien mensen Maurice de Hond nog als een “deskundige”?? Hij speelt elke keer hetzelfde spelletje om uiteindelijk ontmaskert te worden als een loony. Waarom zou dat dit keer anders zijn?

 50. Japie

  @GerritDekzeil: De Hond is handig en na al die mislukkingen weet hij bij een gezondheidscisis z’n kans te pakken met een verhaal dat een groep mensen graag hoort. Die kwaliteit geeft geen gelijk, maar wel aanhang. (Hij is ook geen deskundige, dus het moet zo.) Hij heeft ook mee dat hij weet hoe hij met media, waaronder internet, moet omgaan.

  Probleem met gelovigen is dat ze kritisch naar buiten kunnen zijn, maar problemen hebben met alles dat hun geloof kan aantasten. Kritisch zijn naar wat hun Maurice zegt heeft dan ook niet al te veel nut; dat mag duidelijk zijn.

  Het RIVM heeft overigens een aantal dingen niet goed gedaan. Dat mag gezegd. Iedereen weet dat ook. Zo hadden bijvoorbeeld de mondkapjes geen nut, maar we moeten ze nu wel op een aantal plaatsen dragen. Dat soort dingen. Maar in vergelijking met landen als Zweden, waar alles wat losser was, heeft Nederland het gewoon beter gedaan. Wat het beschikbaar hebben van middelen mag het hier ook nog wel wat beter. Er is nog steeds kans op een nieuwe golf besmettingen, later in het jaar, wat onze false profeet ook zegt.

 51. Jantje

  Ik be helemaal klaar met de Hond. Wellicht heeft hij een punt met die aerosolen maar dat betekent niet dat de rest allemaal onzin is of iedereen gek is. Ook het RIVM ontkent niet dat aerosolen een rol spelen maar men geeft gewoon aan dat er niet bewijs genoeg is en er veel onzekerheden zijn.

  van Dissel zegt vandaag nog in een interview dat het ook komt omdat niemand meer fysiek contact heeft de aerosol besmettingen nu er uit springen.
  Ook de Hond weet niet hoe iedereen besmet wordt. Dat wordt niet allemaal geregistreerd. Alleen massa besmettingen komen in het nieuws maar niet als Tante Truus bij de bakker besmet wordt.; Zo kun je makkelijk een tunnel visie ontwikkelen.

  Bovendien stelt hij zich buiten het debat om zich neerbuigend uit te laten over collega’s. Nergens voor nodig. Je kan prima kritisch zijn en respectvol

 52. Wim Lubbers

  @ Japie za 27 jun 2020 om 18:43
  Het RIVM vond mondkapjes schijnveiligheid. Het kabinet nam dat over, maar de Tweede Kamer drong erop aan. ‘Want waarom doen ze dat dan in andere landen?’.
  Het RIVM wilde de basisscholen openhouden, want kinderen zijn nauwelijks gevoelig voor het virus. Het kabinet moest dat intrekken van de Tweede Kamer, want in andere landen waren de scholen allang dicht.
  Soms moest het kabinet een politiek besluit nemen tegen het advies van het Outbreak Management Team in. Maar onmiskenbaar zijn er ook verkeerde inschattingen gemaakt. Dat heb je met een onbekend virus.

 53. Jan

  Wat een toneelstuk … En iedereen trapt erin!

 54. Sip

  Het gaat lui als Maurice dus voornamelijk om aan tafel te komen, net als Wim Engel van viruswaalzin en Vincent Evers met zijn Tesla.

 55. Zelfzucht

  Er zijn 80 mensen aan de Corona overleden. De overige ruim 6000 worden geregistreerd als coronadoden, maar zijn overleden aan longaandoeningen, hartfalen, suikerziekte of kanker.

  Maurice de Hond heeft helemaal gelijk. We zijn 3,5 maand voor de gek gehouden door het RIVM en de regering. Er zijn enkele risicogroepen, daar moet je maatregelen voor nemen. Maar het gros van de samenleving is nodeloos beroofd van vrijheden. Met een enorme economische, financiële en sociale schade als gevolg.

 56. Denk Na

  Zit hier nu 1 persoon tegen zichzelf te lullen, hier boven…? Wat is hij het eens met zichzelf en zijn andere persoonlijkheden…

 57. Japie

  @Wim Lubbers: Daar ben ik het helemaal mee eens. Je kunt kritiek hebben op het gehannes met bijvoorbeeld de mondkapjes (wel/niet), maar ik val daar niet over. En ‘better save than sorry’. De Hond draagt natuurlijk ook geen verantwoordelijkheid, en dat maakt het een stuk gemakkelijker.

 58. De Heer

  Dat je deze man met zijn aandeel in de Deventer moordzaak uberhaubt nog op de televisie ziet is schandalig.

 59. B

  Ach gossie kleuter.

 60. tim

  Hennie Huisman syndroom heet dat

 61. Bart

  Er zijn nog steeds een heleboel mensen hierboven die denken dat we hier met een heel gevaarlijk virus te maken hebben en nog steeds niet door hebben dat er eigenlijk iets heel anders speelt. Luister vooral niet naar Maurice de Hond of andere meningen dan van de politiek, het RIVM en mainstreammedia. Blijf maar lekker die oogkleppen ophouden.

 62. maneoe

  Wie is die Swiebertje nauw dan weer?

 63. Bart

  @Conjo 6070 doden om precies te zijn en ruim 35000 besmettingen op 17 Miljoen mensen. En waarschijnlijk waren er veel meer mensen besmet maar die hebben het niet eens gemerkt. De conclusie is dus dat het helemaal niet zo dodelijk en gevaarlijk blijkt te zijn. Sterker nog, er zijn maar 70 mensen in Nederland die puur alleen aan corona zijn overleden. Om het even te vergelijken, in 2019 zijn er 12000 mensen overleden aan gewone griep. De politiek en het RIVM hebben er een onnodig een puinhoop van gemaakt maar dat gaan ze natuurlijk nooit toegeven. De media speelt dit spelletje gewoon mee. Ondertussen worden er vrijheden van onze democratie ingeperkt. Wordt wakker!

 64. anoniem

  @Bart: Volgens mij moet u de politiek ingaan.. Hoe meer onzin je verkoopt, des te populairder word je in dit landje… :-)

 65. Denk Na

  @Bart: laat gaan, you let the trolls out en andere zwakzinnige onder diverse namen; bruikbare idioten.

 66. Arie

  De meesten hier schijnen niet te beseffen dat virologen omhooggevallen dierenartsen zijn.
  De Hond stelt kritische kanttekeningen bij het gevoerde beleid van het RIVM rondom het covid-19 virus. En omdat De Hond geen viroloog, epidemioloog, microbioloog of immunoloog is, maar wel wetenschappelijk is opgeleid moet hij zijn beweringen extra goed onderbouwen. Beweringen van De Hond blijken steeds uit te komen.

  Het RIVM (“Jaap en zijn mensen”) zijn niet breid om een andere opvatting te weerleggen dan wel hun eigen beleid onderbouwd toe te lichten. Bijvoorbeeld Christian Drosten (Duitse RIVM).

 67. Nana Mouskouri

  @denk na: een beetje meer respect graag

 68. anoniem

  @Denk Na: Dit soort desinformatie vind ik schadelijk en zorgt ervoor dat mensen onvoorzichtig worden. Waarschijnlijk zijn er tot nu toe (oversterfte meegerekend) zo’n 10.000 mensen in NL overleden aan covid-19. En we zijn nog maar een halfjaar verder.. Maar ik kan me voorstellen dat volgens sommigen er nog niet genoeg “dor hout” is opgeruimd..

 69. Denk Na

  @Nana Mouskouri trol: respect moet je verdienen, en dat verdient u niet…

 70. Denk Na

  @anoniem: bruikbare idioot!

 71. Nana Mouskouri

  @denk na: en op basis waarvan?

 72. Denk Na

  @Arie: zo is dat. Waarom het gelijk weer op de persoon moet snap ik nooit zo goed. Enkel en alleen om je argumenten kracht bij te zetten? Ze worden hiermee juist zwak! Wees inhoudelijk.

 73. anoniem

  @Denk Na: Een troll die anderen van trollen beticht.. Dat kan alleen maar een Russische spammer zijn… :-)

 74. Mories

  I am the greatest. Ik keur mijn eigen vlees. Ik ben de beste van allemaal.
  Als het aan mij had gelegen was er niemand ziek geworden.
  Maar ja, ze willen niet luisteren.

 75. Japie

  @Bart: Bravo. Jij kan wat mensen als Engel en De Hond ook goed kunnen, al kan het beter… Je moet zeggen: 0 (nul) doden door Corona, Bart. Uiteindelijk sterven mensen namelijk aan een hartstilstand; dat is bekend. Hoe je dan aan de 12000 voor een griepje komt moet je verzwijgen (zwijgen over oversterfte, besmettelijkheid, aantal ic-opname’s etc. lijkt dan verstandig).

  Een normaal mens luistert ook naar eerlijke mensen die proberen vergelijkingen te maken; voor wie graag vergelijkt. Sommigen komen tot de conclusie dat je appels en peren niet kunt vergelijken. Anderen komen tot de conclusie dat Corona veel gevaarlijker is dan de griep, en soms komt men tot de conclusie (als bijvoorbeeld Dela) dat het aantal slachtoffers ongeveer gelijk is aan – zeg – de griepgolf van 2018. Moet je wel gelijk bij bedenken dat we toen geen lockdown hadden.
  Afgaande op oversterfte zou je het met een griepgolf mogen vergelijken (waarom niet), maar niet eerder zagen we een erg besmettelijk virus waardoor ook de ziekenhuizen met ic-capaciteit worstelden. Zonder maatregelen was de ramp niet te overzien geweest.

  Maar geen zorg, ik heb ook verwijten aan het adres van overheden; hier en in het buitenland. In sommige huizen voor ouderen zijn verzorgend personeel en bewoners aan hun lot overgelaten, met vele doden tot gevolg. Dat zal jou en mensen als Engel kennelijk aan de dansreet roesten, maar ik denk dat er – voor een overheid – de plicht is zwakkeren te beschermen als en wanneer dat kan. En als de prijs op dit moment is dat jij hier en daar wat afstand houdt, dan snap ik niet waar je met je halve waarheden en leugens nog iets over te zeuren hebt. Zal wel het zeuren om het ‘noodzakelijke’ zeuren zijn dat je ook bij aso’s , complot-gekkies en andere halve zolen ziet.

 76. Keta Minek

  Tot nu toe komt is het RIVM betrouwbaar over, veel landen kunnen een voorbeeld nemen aan NL.

 77. Keta Minek

  Zijn peilingen gaan alleen nog over corona ik ben ziek van die vent en vul ze niet meer in.

 78. Jan Leeman

  @Arie:

  Als je schrijft “dat virologen omhooggevallen dierenartsen zijn” zak je wel gelijk door het ijs. Ja, er is zo’n bekend geval, Ab Osterhaus, maar die is niet ‘omhoog gevallen’, maar gepromoveerd met een proefschrift ‘Feline infectious peritonitis: identification, propagation and epidemiology’. De Hond kwam tot z’n doctoraal in de sociale geografie. Als je daar op afgaat, en dat doe je kennelijk, dan zou je helemaal niet naar De Hond moeten luisteren. Ik vind een ander geluid wel belangrijk, maar bij Maurice gaat het te veel over Maurice en zijn gelijk. Foute aannames van Maurice daar komt Maurice niet op terug. Beter zou een openlijke discussie met mensen in het vakgebied zijn. Nu weet je niet altijd waar de deskundigen die deel van het RIVM zijn zich op baseren.

 79. Peter

  Beste Maurice, wordt het niet tijd dat je ophoudt met dat vervelend gehuil van je jij bent net een verwend kind, als ik mijn zin niet krijg ga ik huilen, misschien heb je wel gelijk maar door de maatregelen hebben we veel mensen kunnen redden besef dat nu eens en hoe op om je gelijk te halen

 80. Zaad

  Oei lekker denigrerend weer

 81. M.

  Door het Coronavirus wordt GroenLinks de grootste partij qua zetels in NL in 2021.

  Volgend jaar een kabinet met GL, PVDA, SP en Denk na de verkiezingen #NLwordtLinks

 82. Japie

  @M.: Het lijkt dat je bij De Hond school hebt gelopen, want je peillood staat scheef. Leuk vind ik dat niet, maar als Rutte toch weer lijst gaat trekken, iets dat je nu niet weet, dan zou de VVD gewoon weer de grootste kunnen worden. Ik noem maar een mogelijkheid.

 83. Carolina Reaper

  Misschien dat hij het duo Trump/Pence nog van dienst kan zijn. Zeker nu kunnen ze daar nog wel iemand gebruiken die sterk is in downplayen.

 84. RoccoS

  Hee Maurice, hoe staat het met je iPad-scholen die het hele onderwijsstelsel op zijn kop zouden zetten met een compleet nieuwe leermethode? Waarschijnlijk een hele grote financiële premie van Apple in je zak gestoken om die iPad-onzin te verkondigen voordat de hele boel als een luchtbel uit elkaar klapte? En nu ook weer, na een paar maanden googlelen en youtuben jezelf als een expert op het gebied van pandemieën en virussen neerzetten die de werkelijke deskundigen wel even de les gaat leren.

 85. ⚔️⚔️⚔️

  Shocking!

  https://www.sin-nl.org/story-tegenslag-voor-rutte-rivm-boegbeeld-jaap-van-dissel-staat-op-medische-zwarte-lijst/

 86. ⚔️⚔️⚔️

  Van Dissel zwarte lijst Story nr 18 29 april ™ 5 mei 2020 p 6, 7 en 8
  Premier Mark Rutte zweert bij zijn adviezen, maar:
Jaap van Dissel (RIVM) staat op medische zwarte lijst

  Staande naast premier Mark Rutte op door miljoenen bekeken persconferenties over de coronacrisis, werd RIVM-boegbeeld Jaap van Dissel een van onze bekendste regeringsadviseurs, wiens adviezen de basis vormen van de landelijke strijd tegen corona.
Uit Story-onderzoek blijkt nu dat Van Dissel niet door iederéén als autoriteit beschouwd wordt: de viroloog komt voor op een openbare medische zwarte lijst.
  Als boegbeeld van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat Jaap van Dissel (63) al weken in de volle schijnwerpers.
Op gepaste afstand naast minister-president Mark Rutte staand, luisteren doorgaans miljoenen tv-kijkers naar wat de viroloog tijdens persconferenties te vertellen heeft over de stand van zaken in de coronacricis.
  Juist omdat de regering veel waarde hecht aan Van Dissels adviezen en ze praktisch altijd een op een overneemt, is het opmerkelijk dat de opperviroloog voorkomt op een medische zwarte lijst zoals Story ontdekte. Het gaat om de website Zwarte Lijst Artsen, een initiatief van belangengroep Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid Nederland (SIN-NL). “Deze zwarte lijst bevat alle namen van artsen, tandartsen, verpleegkundigen en psychologen, die in het BIG-register opgenomen zijn met een berisping, schorsing of doorhaling, artsen en en deze personen en organisaties uit de gezondheidszorg die hun wettelijke en professionele zorgplicht schenden:, vermeldt SIN-NL op de website. Deze falende zorgverleners weigeren aan slachtoffers van medische fouten correcte informatie, diagnostiek en herstelbehandeling. Dit veroorzaakt de noodsituatie van slachtoffers van medische fouten met veel onnodig en vermijdbaar leed”, valt er daarnaast te lezen.
  De zwarte lijst van SIN-NL wordt in medische kringen bepaald serieus genomen. Zo oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen eerder dat SIN-NL “op een stevige wijze de publiciteit mag zoeken, waarbij het haar, gelet op de aard van de gestelde tegenwerking, toekomt om publieke figuren uit de medische wereld openlijk op hun verantwoordelijkheid aan te spreken en te beschuldigen, indien deze verantwoordelijkheden niet worden nagekomen.”
  Vetverlies
  Dat Van Dissels naam voorkomt op de zwarte lijst van SIN-NL komt omdat hij in 2006 zitting nam in een tuchtcollege en in die rol betrokken was bij een zaak die gericht was tegen een internist van Erasmus MC in Rotterdam (gegevens bekend bij Story) [Toevoeging SIN-NL: Dit betreft dr M. E. Van der Ende]. Volgens Zwarte Lijst Artsen was deze internist schuldig aan de “ernstige verminking en schade” van een hiv-patient omdat ze deze persoon vooraf niet had geïnformeerd

  “over de bijwerkingen van zijn medicijnen, zoals “lipoatrofie (verlies van vet op plaats van insuline-injectie-red) en neuropathie (zenuwbeschadiging- red)”. Uit woede daarover spande de hiv-patient, P. L., een tuchtzaak tegen de internist aan, waarna die zich voor haar werkwijze moest verantwoorden. Ook schreef P.L een 38 pagina’s tellend rapport ( in het bezit van Story) waarin hij zijn ongenoegen uitte over de werkwijze van het tuchtcollege….én de rol die Jaap van Dissel daarin speelde.
  Volgens P.L werd de internist tijdens de tuchtzaak door Jaap nadrukkelijk de hand boven het hoofd gehouden. “Hij is bekend met de hiv-infectie via het ziekenhuis en het RIVM. Hij is ook bekend met de medicatie en de bijwerkingen”, schrijft P.L in zijn rapport, dat in 2014 werd gepubliceerd, over de rol van Van Dissel. “Op geen enkel punt wordt (naam internisten-red) ondervraagd. Waarom ze, tegen de richtlijnen in, zo laat startte met de behandeling? Ook niet waarom de patient niet gewaarschuwd was, voor de stavudine (hiv-medicijne-red) wat toch ook in de richtlijnen staat. Niets daarvan. Van Dissel vraagt enkel of zij in 2002 alle patienten in het Erasmus MC van de stavudine had gehaald. Daarop antwoordt (naam interniste) “substantieel”. Dan was er juist gehandeld antwoordde v. Dissel. In december 2006 oordeelt het Regionaal Medisch Tuchtcollege dat de aanklachten van P.L. ongegrond waren. P.L. was het daar niet mee eens en nam de uitspraak met name Jaap van Dissel kwalijk. “Hij wist ook dat er doden waren door stavudine maar houdt daarover zijn mond.

  Het geheel wordt verzwegen en ik zag daarin de reden waarom ik de trialgegevens niet kreeg in te zien. Hij kon (naam interniste) zo behoeden voor een sanctie. Da het ook nog eens in het dossier stond liet hij achterwege”.

  Grijs gebied
  Samen met zijn advocaat besloot P.L tegen de uitspraak van het tuchtcollege in beroep te gaan. “Ik zou een second opinion gaan doen bij prof. Brinkman (prof. Dr. Kees Brinkman, internist van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam; bekend als autoriteit op het gebied van hiv en aids-red)”.
  De bevindingen van Brinkman versterkten P.L in zijn gevoel van onrechtvaardigheid”. Dr. Brinkman laat er geen gras overgroeien. Hij had alles doorgenomen en vindt de uitspraak van het RMT bevooroordeeld en zeker door Van Dissel. Dat kwam overeen met mijn vooronderstelling”.
  Hoewel de kwestie tussen P.L, de beklaagde internist en het tuchtcollege, waarin Jaap van Dissel zitting had zich jaren geleden afspeelde, weet prof. Dr Kees Brinkman zich de zaak nog goed te herinneren.
  “Ik ben door deze patient benaderd hoe ik tegen deze kwestie aankeek en heb daarover mijn eerlijke mening gegeven” vertelt Brinkman aan Story. “Het ging om een casus van een patient van een collega in Rotterdam. Met die kennis die ik op dat moment al had vergaard had, maar op dat moment nog niet heel duidelijk gekristalliseerd was, concludeerde ik dat die man wel heel veel bijwerkingen van de medicijnen kreeg. De medicijnen had hij bovendien ook nog eens in studieverband gekregen. Daar heb ik mijn verbazing wel over uitgesproken. Inmiddels worden die medicijnen niet meer gebruikt, omdat iedereen weet dat het voor vermagering zorgt. Dus deze man heeft deze middelen gebruikt in een periode dat het nog een soort grijs gebied was. Ik was er verbaasd over dat het tuchtcollege dit zo makkelijk van tafel veegde. Ik zou iets anders besloten hebben”.

  Reactie Jaap van Dissel
  Hoewel prof.dr. Brinkman overtuigd was van zijn gelijk, trad hij niet als deskundige op voor de tuchtraad. “Ik ben daarvoor niet benaderd”, zegt dr Brinkman tegen Story. “Je kunt je daar niet zelf voor aanmelden. Daar moet je door de tuchtraad voor worden benaderd, anders ben je niet meer objectief. Als ik opgeroepen zou worden als getuige of expert, was ik er zeker naar toegegaan. Want dan sta je daar als objectieve professional”. Als prof. dr. Brinkman als deskundige zou zijn opgeroepen, had de aangespannen tuchtzaak voor P. L. mogelijk heel anders uit kunnen pakken. In het slotwoord van zijn rapport haalt P.L. nog flink uit naar Jaap van DIssel. Hij bepaalde dat (naam interniste) er zonder kleerscheuren mee weg zou komen. De integriteit van de heer van Dissel kan met in twijfel trekken”. Story vroeg RIVM voorzitter Jaap van Dissel om een reactie op zijn betrokkenheid bij de beschreven rechtszaak en zijn vermelding op de zwarte lijst van SIN-NL. “Jaap van Dissel is lid van het Tuchtcollege Den Haag”, laat Van Dissels woordvoerder Coen Berendse aan Story weten. Het is echter niet aan hem om uitspraken v van het tuchtcollege of rechtbank toe te lichten. Hier zijn ongetwijfeld openbare stukken over te vinden waarin de antwoorden op jullie vragen staan. Verder heb ik geen idee waarom hij op de genoemde website staat. Er zijn tegenwoordig veel websites waar zijn naam genoemd wordt”.

 87. Andere XXX

  XXX@ conclusie: Ook al heeft hij fouten gemaakt, dit betekent niet dat de adviezen niet kloppen.
  Als de terrassen, stranden en parken rookvrij worden, regel ik dat buiten de eenmetermaatschappij de norm wordt.

 88. Ryan

  @XXX Eén kant van het verhaal. Daar kun je weinig mee.

 89. Bart

  @Japie Laat ik nou net in zo’n huis met ouderen werken. Je weet echt totaal niet waar je over praat.

 90. anoniem

  @⚔️⚔️⚔️

  Zou dat de reden zijn dat er erg laat werd ingegrepen en nu teveel mensen nog steeds het gevaar onderschatten?

 91. Philippe Schots

  Bart, welk huis werk je? En zijn bij jullie in huis ouderen ook het slachtoffer geworden van een tekort aan maatregelen?

 92. anoniem

  @Philippe Schots: Met zulke opvattingen zou ik mij niet veilig voelen in huis bij @Bart.. Wellicht hoort hij bij de opruimploeg?

 93. Bart

  @Phillip In elk huis zijn er mensen dood gegaan. Zoals dat altijd gebeurd.

 94. Nana Mouskouri

  Wat betreft relativeren: ik ben 14 mensen verloren, allemaal kennissen. Maart was een heftige periode.

  Merendeel oud, maar merendeel geen verzorgingstehuis. Is de conclusie van gebrek aan hulpmiddelen dan wel juist? Of is dat een zondebok.

 95. Philippe Schots

  @Bart: Verschrikkelijk. Als bij jullie in huis altijd mensen sterven door een tekort aan maatregelen dan is dat crimineel! En welk huis is dat?

 96. Erik

  Maurice de Hond heeft zeker hele goede argumenten in deze discussie maar door zichzelf in het kamp van alu-gekkie Willem Engel te plaatsen diskwalificeert hij zichzelf.

 97. Nana Mouskouri

  @erik: welke punten zijn daadwerkelijk aan Maurice toe te schrijven?

  Ik tel er geen. Zijn ‘ik zei al’ is geen kloppende redenatie. RIVM was al hem al voor.

  Wat is zijn daadwerkelijke belang?

 98. jan

  RIVM,CDC, WHO, verlengstukken van Big Farma, alleen maar leugens en bedrog, kijk eens verder dan de NPO.

 99. Ikke

  De reacties worden soms zo chaotisch dat je eigenlijk niet meer weet waar het over gaat, over corona of over Maurice. Als je het soms vergeten bent iedere radio en tv heeft meerdere zenders en een uit knop!

 100. Nana Mouskouri

  @jan: npo is een ziekelijke omroep. Niet pro kabinet en niet pro de hond. Maar een onkundig bolwerk.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.