Maurice de Hond: ‘Alweer maand geboycot door tv’

Maurice de Hond vindt het ongelooflijk dat paniekvirologen als Ab Osterhaus en iemand met het ‘basisschoolniveau’ van Marion Koopmans avond aan avond ruimte krijgt aan de talkshowtafels op televisie, terwijl hij al sinds Hemelvaartsdag (21 mei) al niet meer in een grote talkshow is verschenen. “Ik ben wetenschapper, sorry hoor. Ik onderbouw mijn stukken beter dan bijna iedereen die op tv komt. Die roepen vaak maar wat. Ik doe het altijd op basis van studies“, zegt hij vandaag in het AD.

Eind april schreef Maurice de Hond al over de zeer kleine kans op besmettingen in de buitenruimte. “’s Avonds lieten ze dat bij Op1 zien. Jan Kluytmans zat daar aan tafel en noemde het ‘een mening’. Ik werd afgemaakt op sociale media. Terwijl, als er iemand zomaar een mening gaf, was hij het.

Inmiddels beginnen vrijwel alle bevindingen van Maurice gemeengoed te worden, maar toch is hij nog steeds geen graag geziene gast in de talkshows. “Media laten hun oren hangen naar de usual suspects. De Marion Koopmansen van deze wereld blijven mensen bang maken voor een tweede golf.”

Waarschuwen om uit te blijven kijken als je buiten bent is gewoon onzin, zegt Maurice. “Ik vind het verschrikkelijk dat relevante info nu niet naar buiten komt en veel mensen onnodig bang thuis zitten.”

Hemelvaartsdag

Maurice begrijpt er helemaal niets van hoe de televisieredacties te werk gaan, vooral toen bleek dat de drukke Hemelvaartsdag helemaal niet tot extra besmettingen had geleid. “Ik dacht: nou, vanavond zullen ze op tv wel vertellen dat mensen niet meer bang hoeven te zijn om naar buiten te gaan, wellicht dat de 1,5 meter daar kan vervallen.”

Niet dus. “Toen zat Koopmans er, om te vertellen over de tweede golf in Iran, nota bene. Op dit moment is het virus gewoon weg. Toch worden mensen bang gemaakt. Dat ontgaat mijn logisch brein, daar word ik ongeveer gek van.

Als het RIVM hem een baan aanbood, zou hij dan ja zeggen? “Een baan? Ik zou het vrijwillig doen. In het belang van Nederland. Ik zeg niet dat ze overal naar moeten luisteren, maar ik heb zoveel kennis…

Het AD-interview met Maurice de Hond kunt u hier lezen. Lees ook de blogpost op zijn eigen website.

Lees ook: Op1 bevestigt Maurice de Hond te hebben geboycot (3 juni)

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen