Tv-wereld wil coronatests, mede voor zoenscènes GTST

Geplaatst op ma 18 mei 2020 om 14:40

De film- en tv-wereld wil coronatests voor acteurs, zodat het spelen van intieme scènes, denk aan zoenscènes in Goede Tijden Slechte Tijden, veilig kan plaatsvinden tijdens deze coronacrisis. Dat laat een werkgroep met daarin onder meer RTL, Endemol en Netflix weten namens vrijwel de gehele audiovisuele sector. Er ligt dankzij de werkgroep nu een coronaprotocol voor de hele sector, maar die biedt geen oplossing voor álle vraagstukken waarmee de sector op dit moment kampt.

Zo is op dit moment bijvoorbeeld nog onduidelijk wanneer acteurs weer intieme scènes mogen spelen. “Een belangrijke aanbeveling is daarom dat acteurs, vanwege de cruciale functie van deze beroepsgroep voor de sector, zo spoedig mogelijk in aanmerking moeten komen voor preventieve diagnostische tests op COVID-19“, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie.

Later moeten ook tv-sterren en kandidaten gebruik kunnen maken van die tests. “Zo mogelijk kan dit uitgebreid worden naar andere groepen zoals presentatoren en deelnemers aan programma’s.”

Ook vraagt de sector, in aansluiting op de verruiming van de RIVM-richtlijnen voor contactberoepen van 11 mei, toe te staan dat personen zoals acteurs op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar werken indien de in het protocol getroffen voorzorgsmaatregelen worden toegepast.

De andere ‘sleutel’ tot herstel is de garantie dat risico’s gedekt zijn. Nu producties niet meer verzekerd kunnen worden voor pandemieën en daarmee samenhangend overheidsingrijpen, worden producenten met onverantwoorde risico’s opgezadeld. “Hiervoor moet op korte termijn een extra garantiefaciliteit van circa 10 miljoen euro komen.”

Toepassing van alle voorzorgsmaatregelen betekent dat producties duurder worden. “Bij gelijkblijvende middelen kan er daarom minder worden geproduceerd.”

De mensen achter het coronaprotocol

Het coronaprotocol voor de audiovisuele sector, die is ingedeeld in de drie categorieën low, medium en high risk, is opgesteld door een werkgroep in opdracht van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) en Nederlandse Content Producenten (NCP). De laatste versie van het protocol wordt steeds gepubliceerd op de websites van beide verenigingen.

De werkgroep bestond uit voorzitter Doreen Boonekamp (directeur Nederlands Film Festival), Antoinette Beumer (creative producer Videoland by RTL), Boudewijn Beusmans (Endemol-directeur), Roel Burgman (mediabaas VPRO), Floor Onrust (producent Family Affair Films) en Janneke Slöetjes (director of public policy Netflix). Zij werden bijgestaan door een juridisch adviseur en de bureaus van NCP en NAPA.

De Nederlandse Content Producenten (NCP) en de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) vertegenwoordigen vrijwel alle onafhankelijke av-producenten in Nederland. De aangesloten productiebedrijven realiseren onder meer speelfilms, televisieproducties, drama, documentaires, animatie, interactieve producties en games.

Foto: RTL
18 Reacties op “Tv-wereld wil coronatests, mede voor zoenscènes GTST”


 1. Boris

  Wie vraagt, wordt overgeslagen. Juist nu.

 2. _- The One & Only *- _

  Misschien kunnen ze ook gelijk een soatest nemen, er wordt flink gesekst achter de schermen.

 3. Denk Na

  Die toestemming van 1 meter afstand, of armlengte zoals in Zweden kan zonder meer worden afgegeven door het RIVM, want hun big boss de WHO adviseert zelfs 1 meter afstand, dus 1,5 meter meer is ridicuul.

 4. Banaan

  Kijken et nog mensen naar gtst dan?

 5. Priscilla

  Wie naar GTST kijkt moet zich de ogen uit de kops schamen!
  De kwaliteit van de acteurs is beneden alle peil. Iedereen kan dat beter. Zeker ik, maar ik kies ervoor om geen beroemd acteur te worden. Tenenkrommende televisie.

 6. WEST*

  @ PRISCILLA Op de Nederlandse toneelscholen zitten ver gevorderden die vele malen beter zijn , dan het gepeupel bij GTST .
  Die leerlingen aan de toneelschool maken de jaren af , tot dat ze goed geschoold zijn, en zullen zich nooit in de soapwereld storten !

 7. Donald Dumb

  West.

  Wat die lui in GTST doen is een regelrechte belediging voor het acteervak…

 8. Jabadabadoe!

  Hulde! Op naar Kees & Co seizoen 11! :)

  En mochten die corona-tests er toch niet door komen dan gooit Medialane/RTL maar mooi Rudie en zijn gezin het huis uit en houden Kees en Brenda er maar mooi een 1,5 meter verhouding aan over. Zo, ik heb gesproken…

 9. Fan van 'Kees & Co 2020'

  Hulde aan Jabadabadoe! Op naar seizoen 11! :)

 10. Kim Holland

  Gelukkig doen wij in onze industrie niet aan zoenen..

 11. dennis

  GTST is nogsteeds Spangas 2.0, dacht dat ze het zouden verbeteren. Nogsteeds veel kinderen in de serie.

 12. Linda de Mol

  Ze kunnen ook je tegenspeler als sexbuddy kiezen…dan mag je wel

 13. Jack Hiemstra

  En een keertje een aflevering zonder in close up opgenomen gelebber tussen 2 wijven of 2 gaylords? En laat die gillende hysterische grietjes ook een keer uit het dcript! Goeie knokpartij á la Wesley Snipes in ‘Money train’!

 14. Hannie Hakselaer

  Onze Caribische vrienden hebben ook een oplossing.
  Curaçao en Sint Maarten zijn kwaad over de strenge voorwaarden die Nederland stelt aan miljoenenhulp om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen.
  Ze zeggen: geef ons die 370 miljoen eurootjes nou maar gewoon en ga stoppen met zeuren.
  En je moet niet zaniken over voorwaarden.
  Dat zeggen ze.
  Nou, dan weten we dat ook weer … Wel veel geld om gratis weg te geven vind ik.

 15. Kris

  Goed nieuws voor ‘Kees & co’. Dat vindt ik een leuke serie die zeker een nieuw seizoen verdient.

 16. MediaPrak

  De overdracht van Covid neemt, volgens deskundigen, af bij stijging van buitentemperatuur. Mooi moment om van overheid te eisen dat de bevolking zich regelmatig kan testen. In combinatie met een goed track en trace onderzoek kan je de lock-down bij meer beroepen opheffen. Geldt overigens ook voor toerisme. Test bij vertrek en bij terugkomst.

 17. doe

  Straks 10 weken Ik Weet er Alles van (ipv 8), vanaf 10 Augustus zullen ze wel deel van eerste seizoen hh en vanaf 24 Augustus hh van de laaste 12 afleveringen van GTST en op 14 September nieuwe GTSt hoop ik en als ze slim zijn een dubbellen op Maandag 14 September en om 21.00 het 3e seizoen van The Good Doctor en om 21.55 Eva Jinek. Week er op om 20.30 The Good Doctor en om 21.30 Jinek en om 22.45 Suits Seizoen 5.

 18. doe

  Nieuwe Maandag vanaf 21 September op Rtl 4 dus..:

  20.02 GTST
  20.32 The Good Doctor Seizoen 3
  21.25 Jinek
  22.45 Suits
  23.35 Late Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor het reageren op artikelen van Mediacourant gelden huisregels. Lees de policy.

Let op: Reacties aan Mediacourant of vragen over redactionele keuzes kunt u slechts toesturen via het mailformulier.

Ziet u een ongepaste reactie? Laat het graag weten via het mailformulier of door een reactie te plaatsen met daarin het woord "moderatie". Reacties met daarin het woord "moderatie" worden automatisch vastgehouden en zijn daardoor niet zichtbaar voor overige bezoekers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.