Tv-drama krijgt rake klappen: ‘Niet meer te verzekeren’

De televisiewereld lijdt zwaar onder de coronacrisis, maar de raakste klappen vallen bij het genre drama. Dramaproducties zijn ongelooflijk duur en worden gemaakt met een grote crew, maar zijn in dit tijdperk niet meer te verzekeren. Dat zegt Antoinette Beumer, creatief producent bij Videoland by RTL, op NPO Radio 1. Het is volgens Beumer een groot probleem. “Het allergrootste probleem op dit moment zijn de verzekeringen. Het is op dit moment niet te verzekeren.

Wat bedoelt ze precies? “Als je hoofdrolspeler of cameraman of ander onmisbaar crewlid met een snotneus de set oploopt, dan moet je eigenlijk meteen stoppen en er is nu geen verzekering die dat dekt en geen producent die dat kan betalen om die risico’s zelf te lopen. Daardoor ligt het nu voornamelijk helemaal stil, omdat de risico’s te groot zijn.

Voorlopig liggen de meeste producties daarom stil. “Het grootste probleem gaan de acteurs zijn. Die kunnen we niet op anderhalve meter afstand houden als zij een liefdesrelatie spelen of elkaar proberen om zeep te helpen. Er zijn zo veel redenen om acteurs dichterbij elkaar te willen hebben, tenzij je de film ook meteen gaat laten afspelen in de tijd waarin je nu leeft.”

Wat is de oplossing? “Er zijn ook gedachten om echt in quarantaine te gaan met de cast en crew, maar dan krijg je wel rare situaties. Dan zit iedereen opgesloten in de hele periode van een film.”

Dan zou je de coronasamenleving moeten laten weerklinken in je productie, aldus Beumer. “Dat je zegt: we nemen het hele corona mee. Maar een film opnemen en hem uitbrengen, daar zit meestal wel een jaar tussen en je wil ook niet gedateerd zijn. Het kan zijn dat de situatie over een jaar weer is zoals hij was, hoewel ik dat niet verwacht. Dat is gewoon heel ingewikkeld.”

Voorlopig komt er dus geen nieuw drama-aanbod bij. “Gelukkig hebben wij nog wel genoeg op het platform staan.

Foto: Jacqueline de Haas

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen