Telegraaf zet Balkenende in: ‘Rutte, toon perspectief’

De Telegraaf mengt zich met een wel heel uniek interview in het coronadebat: Jan-Peter Balkenende roept zijn opvolger Mark Rutte op om Nederland in deze coronacrisis nu echt eens perspectief te gaan bieden. En zoiets gebeurt niet vaak in ons land. “Balkenende geeft zelden interviews, omdat hij zijn opvolger Mark Rutte niet voor de voeten wil lopen. Nu ons land getroffen wordt door de coronacrisis, maakt hij een uitzondering“, schrijft Telegraaf-journalist Wouter de Winther.

Het gaat de laatste week heel veel over het totale gebrek aan perspectief dat wordt geboden door Rutte en zijn team. Talloze ondernemers dreigen kopje onder te gaan nu de coronamaatregelen maar verlengd worden en de overheid geen thuis meer geeft.

Lukt het bestrijden van een crisis zonder het bieden van perspectief? “Nee. Op het moment dat er geen perspectief is, worden mensen onzeker en dan gaat de hoop op een gegeven moment weg. Dat is buitengewoon riskant“, reageert Balkenende.

Het leidt dit weekend tot een Telegraaf-voorpagina met de kop: ‘Perspectief is nu cruciaal, oud-premier Balkenende wijst op risico’s in crisis’.

De voornaamste kritiek is dat Rutte en zijn team ondernemend Nederland een worst hebben voorgehouden: zij zijn opgeroepen tot het maken van protocollen om weer open te kunnen in een 1,5-meter-samenleving, maar daar is de regering helemaal niet meer op teruggekomen.

Balkenende: “Ik ben heel erg blij dat allerlei sectoren protocollen hebben vastgesteld en ik hoop dat het mogelijk zal zijn om zaken weer in beweging te krijgen. Je wilt niet dat de gezondheid in het gedrang komt. Tegelijkertijd: mensen willen juist weer verder kunnen kijken.”

Er moet iets gebeuren, zegt de oud-premier. “Perspectief is cruciaal in moeilijke tijden. Ik hoor economen zeggen: dit is geen systeemcrisis, dit is een virus dat toeslaat. Maar als iets te lang gaat duren loop je wel grote risico’s. Wat dat betreft is alles eraan gelegen om zaken in beweging te krijgen, mits het verantwoord is.”

Op lange termijn gaan we dat vaccin echt wel vinden. Maar momenteel zitten we in een periode van onzekerheid. En die wil je niet te lang laten duren, want dan gaat het vertrouwen van mensen weg.

Het Telegraaf-interview met Jan-Peter Balkenende kunt u hier lezen.

Lees ook: Eva Jinek keert zich tegen visieloze Mark Rutte (donderdag)

Foto: White house, public domain

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen