Gijp in horrorfilm na VI: thuis aangevallen met hamers

René van der Gijp is maandag na de live-uitzending van Veronica Inside in een horrorfilm terecht gekomen. Hij stond voor het hek van zijn oprijlaan in Dordrecht, toen drie mannen met hamers op zijn auto begonnen in te slaan. Dat heeft de voetbalanalist vrijdagavond verteld op Veronica. Eigenlijk wilde Gijp niets over de aanval zeggen, maar het nieuws lekte uit via de media, waardoor hij er niet meer onderuit kwam. De analist vertelt dat het een zeer angstige, levensbedreigende ervaring was.

Wat is er precies gebeurd? “Ik kwam thuis en ik zette mijn auto voor mijn hek om mijn hek open te doen en opeens springen er uit het niets drie idioten met zwarte trainingspakken en witte maskers op als idioten op mijn auto in te slaan. Op mijn ruiten in elk geval.”

Ze sloegen met ‘van die grote vierkante hamers’. “En echt als idioten. Als je er op een gegeven moment doorheen komt en je krijgt één klap van zo’n hamer, dan ben je dood. Ze stonden echt als een wilde te slaan.”

Waarom? “Het kunnen drie dingen zijn: het kan mijn Rolex zijn, het kan de auto zijn of ik kan het zijn.”

De auto zal het niet geweest zijn: die molesteerden ze als een gek. De Rolex dan? “Ik heb die Rolex bij de ING Bank in een kluisje gestopt, als ik heel eerlijk ben. Ik ben normaal helemaal niet van Rolexen, maar ik heb dat ding gekocht van mijn moeders geld toen ze overleden was. Ik dacht: dan heb ik tenminste iets om aan haar te denken. Dus ik doe hem niet weg, maar ik ga hem niet meer dragen. Nooit meer. Echt nooit meer. Ik ga me natuurlijk niet mijn kop in laten slaan voor zo’n kuthorloge. Schei uit, daar heb ik toch geen zin in.

Aanval vanwege VI?

Maar het zou ook door zijn optredens in VI kunnen zijn, zegt Van der Gijp zelf. “Ik mag het van jou nooit zeggen en van Johan ook liever niet, maar een paar weken geleden had ik een interview waarin ik heb gezegd: ‘Ik zou best kunnen begrijpen dat als wij op een gegeven moment door Amsterdam lopen een beetje laat, dat we best een pak rammel krijgen van iemand die wat wij aan tafel doen iets minder leuk vindt.’

De voetbalkenner leeft al ‘héél voorzichtig’. “Ik zou nóóit ’s avonds door de stad lopen. Als ik in Amsterdam ga eten, zet ik altijd mijn auto in de parkeergarage en pak daar een taxi naar dat restaurant. Ik ga nooit op straat lopen, want ik hou er gewoon rekening mee dat dat kan gebeuren.”

De voetbalwereld is een gevaarlijke. “Ik schrok er heel erg van, van wat er gebeurde, maar het zit ook weer in mijn systeem dat ik er gewoon rekening mee hou dat het kan gebeuren.”

Jaloezie speelt misschien ook mee, denkt Van der Gijp. “Weet je wat het ook is, Johan? Je woont in een groot huis, je hebt een grote auto, je hebt een Rolex, je hebt een goed salaris, je hebt weinig last, ook in die coronatijd. Ja, dan zijn er misschien mensen die dat minder prettig vinden.

Beveiligd glas

Eén ding is zeker: het beveiligde glas in zijn auto heeft Van der Gijp gered. “Je schrikt je echt de pleuris. Wat ik niet wist is dat ik glas heb in deze auto waar je niet doorheen komt. Normaal is het één klap en klaar, maar hier kwamen ze gewoon niet doorheen. Ik kon dus achteruit rijden. In het begin heb ik nog getoeterd. Ik dacht: die stoppen wel, maar dat ging niet gebeuren. Toen ben ik achteruit de straat uitgereden en heb ik mijn zoon gebeld: joh, blijf binnen. Toen was de politie er al. Mijn zoon had hen gelijk gebeld.”

Hoe komt hij aan beveiligd glas? “Dat wist ik niet. Dat heeft die man die die Mercedes vier jaar geleden kocht erin laten zetten. Ik heb hem nu twee jaar. Ik zeg je heel eerlijk: ik was absoluut de lul geweest als het er niet in gezeten had.

Inbraak

Van der Gijp denkt dat de inbraak in zijn woning in januari te maken heeft met deze mislukte roofoverval. “Dat is gewoon dezelfde groep. De politie en burgemeester nemen het heel serieus. Ik wil alleen maar zeggen dat ik er altijd rekening mee hou dat het kan gebeuren. Een agent hoeft niet tegen mij te zeggen: ‘Het is wat, hè?’

Het is honderd procent dezelfde groep geweest en je weet niet hoe link ze zijn dat het weer mislukt is.

Wilfred Genee: “Misschien dat je ze zelfs wel boos hebt gemaakt met je luchtigheid.

Van der Gijp: “Het is nu klaar. Als er nu één door de straat loopt, licht de hele buurt op. Ik heb het er nu drie dagen over. Ik heb wel zoiets van: het is mislukt. Het is nu wel klaar. Ik vind het nu wel leuk geweest en wil nu gewoon door.”

Het is gelukkig mislukt, ik ben er gezond uit gekomen, je kan niet meer doen als nog wat extra maatregelen nemen. Ik heb al heel veel beveiliging om mijn huis heen, maar dit is gewoon op straat gebeurd hè? Dus zo ver komen die camera’s niet. Maar nu wel.”

Dan verzuchtend: “Het was echt een aanslag, ik zweer het je.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen