Roderick Veelo: ‘M geeft wegkijken een gezicht’

Geplaatst op do 14 mei 2020 om 11:45

RTL-journalist Roderick Veelo vindt dat de talkshow M het wegkijken in ons land een gezicht heeft gegeven. Presentatrice Margriet van der Linden en haar gasten draaiden dinsdag maar liefst 25 minuten lang om de oorzaak van de toenemende homofobie in Amsterdam heen. Dat schrijft hij in zijn column. Margriet en haar linkse gasten Femke Halsema en Rob Jetten wrongen zich in allerlei bochten om het maar niet over Marokkanen probleemjongeren te hoeven hebben.

Volgens Halsema komt homofobie in alle groepen voor. “Rob Jetten knikte de burgemeester toe. En zo kon iedereen verontwaardigd blijven en bleven de aanstichters onbesproken.”

Het debat loopt mis als achtergrond taboe wordt verklaard, aldus Veelo. “Dat is aan de hand bij groepen Marokkaans-Nederlandse jongeren die door heel Nederland een buitenproportionele rol spelen in overlast op straat en de serieuze criminaliteit. Intimidaties van buurtbewoners, berovingen, rellen in zwembaden, geweld tegen homo’s.”

Het fenomeen ‘Marokkaanse probleemjongeren’ wordt volgens Veelo niet meer benoemd ‘uit angst om te discrimineren en een bevolkingsgroep te demoniseren’. “In plaats daarvan lezen we termen als ‘jongeren’, ‘tieners’ of ‘scooterjeugd’. En we zien Halsema en Jetten op televisie geroutineerd de daders mijden.”

De doorsnee kijker weet heel goed om welke groep het gaat, aldus Veelo. “Zij raken gefrustreerd omdat dit fenomeen al 20 jaar niet wordt opgelost en ze de wind van voren krijgen als ze het over Marokkanen hebben.”

Het is heel belangrijk om niet in die zwijgcultuur te schieten, zegt hij. Veelo herhaalt de woorden van de koning ‘dat we niet zullen wegkijken’. “En nooit normaal mogen maken wat niet normaal is.”

De hele column van Roderick Veelo kunt u hier lezen.

Lees ook: Critici ergeren zich: ‘M negeert Marokkanenprobleem’ (gisteren)

Foto: RTL, William Rutten
54 Reacties op “Roderick Veelo: ‘M geeft wegkijken een gezicht’”


 1. Derhal Flynn

  Chapeau voor M.
  Het Grote Ontkennen van Grote Problemen.
  Zo krijgt Greet dus gelijk …

 2. Tessa

  Eens!

 3. OMG

  De discriminatie kaart wordt al getrokken om de meest zielige kleinigheden. In dit geval is het lastig, want deze jongeren komen niet uit Marokko, ze zijn hier geboren en opgegroeid. Enkel hun ouders of grootouders komen van daar. Het zijn dus ook geen allochtonen.

  In die zin zijn het dus wel ‘probleemjongeren’ maar met ouders of grootouders van Marokkaanse afkomst.

 4. HUGO

  Homo afslachten is niet ALLEEN een marokkanenprobleem.

  Ook die kale heeft niets geleerd van de mooie toespraak van de Koning en Arnon Grunberg

 5. Fox Mulder

  Ze had o.a. ook kunnen vragen waarom Femke Halsema op 4 mei op de Dam tijdens de Nationale herdenking niet mee wilde zingen. Al was het alleen maar uit respect voor de mensen die ook voor HAAR hebben gevochten. #FAIL

 6. Apfelflapf

  Ik kijk liever ook weg van het rare hoofd van Roderick Veelo .

 7. Gerard Cocks

  Helemaal eens met Veelo. Het policor deugen heeft zeer gevaarlijke kanten…

 8. Eveline

  Roderick heeft volkomen gelijk!!!! Het niet bij de naam noemen en ontkennen is een schande. Ik heb familie in Amsterdam Osdorp die als het donker is niet meer de straat op durven omdat ze bedreigd, uitgescholden en zelfs beroofd werden. Ook dat is Amsterdam schijnheilige Halsema of over Jetten maar te zwijgen.

 9. Huismaker

  Roderick, gefeliciteerd met jullie wekelijkse TPO-podcast. Iedere keer weer de spijker op de kop.
  Zo zie je maar wat er een angst is in dit land. Niet durven te benoemen. En zij die dat wel doen, worden snel als zelfverdediging in alle vormen ” -ist “benoemd. Stel toch eens voor dat er een eigen mening gevormd wordt. Daarom werd ook het referendum zoals bij de DDR halsoverkop afgeschaft. We dienen De Grote Leider te volgen. Zo niet ? … En Media ? Waar blijft het EERLIJKE OPEN DEBAT OVER CORONA ? Hebben jullie zo’n angst dat mensen daar een andere mening over hebben dan de dagelijkse talking heads ? Kop op. Toon eens lef !

 10. Kuis

  Iets wat in 50 jaar overheid en media beleid hardgrondig vastgeroest is, is nu gewoon onderdeel van cultuur geworden. M (etc…) zal/zullen niet eens weten wat ze verkeerd doet/doen.
  Ze zullen het ontkennen totdat ze er zo duidelijk mee geconfronteerd worden dat ze het niet meer kunnen ontkennen. Zie “denialism”.

 11. Нuiskramer

  @Huismaker

  grоenlinks.nl

 12. C'mey

  Roderick Veelo(nzin).

 13. mmm

  OMG Zij hebben ook een Marokkaans paspoort.

 14. snuifje

  100% mee eens.

 15. Bart

  Spijker op de kop!

 16. Bart M.

  Niet alleen ‘M’ maar de gehele linkse politiek lost moeilijke problemen op, door vooral weg te kijken.

 17. Brammetje

  Boeie ik wil dit soort nieuws hier niet lezen, ik lees liever over de slipjes van Catherine Keyl…

 18. rob

  Het gaat om de obsessie ook de MC over Nedermarokkanen die net zoals ik Nederlander zijn. Dus de aanpak in M is heel correct

  https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/racisme/onze-schadelijke-obsessie-met-de-neder-marokkaan/

 19. Jahoor

  Als in Amsterdam wonende homo kan ik bevestigen dat homofobie maar uit één hoek komt. We weten allemaal uit welke.

 20. Vrolijk rechts

  Haat richting de LHTBG groep komt niet alleen van allochtonen.Ook veel autochtonen jongens maken zich daar schuldig aan

 21. Ad

  Het grote samenwerkingsverband van links en publieke omroep, heeft een vast podium gekregen bij M. Wees ergens maar blij met corona, want anders was dat programma één propaganda gebeuren geworden voor alles wat progressief is. Met dak aan KRONCRV, de werkverschaffingsomroep voor wie uitgangspunten al lang achter de horizon zijn verdwenen.

 22. Bert Nooitgedacht (de echte BN-er)

  De linkse (want PvdA) Gerti Verbeet heeft, samen met de uberlinkse Halsema (Want GL) niet voor niets Arnon Grunberg laten speechen tijdens 4 mei. Daar nam deze seksueel geobsedeerde schrijver het op voor de Marokkanen (de nieuwe Joden). Met de onderliggende boodschap: “waag het niet om iets negatiefs te zeggen over de Mokro’s”. En dankzij deze linkse steun wanen de Marokkaanse jongeren zich zo vrij als een vogeltje om alle rottigheid maar uit te halen die zij willen. Burgemeester Halsema zorgt wel voor rugdekking!

 23. Ivo

  Homo’s hebben vaak lange tenen. Wij hetero’s hebben ook tegenslagen hoor….

 24. Zalmneusje

  Liever een onveilig en crimineel land dan uitgemaakt worden voor racist, is de houding van links Nederland.

 25. kevin'76

  Marokkanen zijn de grootste homo community in dit land. Ik doe het geregeld met ze betaald en onbetaald. En ik maak geen grapje. 😊

 26. Elsemieke

  Waarom is die Roderick nog steeds niet ontslagen bij rtl met zijn racistische mening en karakter? Weet hij iets over de directeur? Weg met die nare man en zijn viespeukerijen

 27. Umfufu

  Of je Velo nu leuk vindt of niet …… er werd weg gekeken in dat programma en de enige vraag die op tafel kwam werd meteen weggeblazen door Jetje en Femkl.

 28. Simon

  Toen Ellie Lust nog bij de politie werkte en op AT5 de opmerking had gemaakt dat homogeweld vooral jongeren van Marokkaanse komaf betreft was het er 24 uur later uitgeknipt. Van hogerhand teruggefloten.

 29. @Ivo

  Homo’s hebben dezelfde tegenslagen als hetero’s + soms in elkaar worden geslagen. Dat heb jij nooit. Of wel dan? Ouwe gek

 30. Nahhh

  Elsemieke, de vraag is eerder waarom Veelo überhaupt nog wilt werken bij die treurige groep wegkijkers.

 31. teuntje

  Ze moeten eens naar OPSPORING GEZOCHT kijken dan lullen ze wel anders die hypocrieten

 32. Echt Sjaak

  @C’mey
  ZUllen wij eens samen hand in hand door Overvecht gaan lopen? Met roze kleren aan, durf je dat?

 33. Yyyyy

  Geweldig stuk van Veelo! Proficiat.

  Het is toch te vreselijk voor woorden dat de weinige echte Amsterdammer die er nog in Amsterdam wonen worden opgezadeld met zo´n vreselijk arrogante wegkijkende gevaarlijke linkse Burgemeester.
  Eentje die haar eigen puberzoon niet kan opvoeden en deze knul met een wapen op pad laat gaan.
  Vreselijk wijf!

 34. Mona

  Margriet staat voor Extreem links net als Jetten en Halsema. Het Marokkanen probleem mag niet benoemd worden en ik geloof echt dat zij in een bubbel leven en niks zien van de problemen die er zijn.

  Waarom kan bijvoorbeeld Nieuwuur hier geen onderzoek naar doen met feiten, hoe groot is de criminaliteit echt onder 2de en 3de generatie Marokkanen? Hoe groot is de groep? Pas dan kunnen we een fatsoenlijke discussie voeren.

  M is een vreselijk programma met een onkundige presentatrice. Ook gisteren een voorbeeld van haar onkunde. Een fragment over #metoo naast haar zit Jelle Brandt Corstius het grote voorbeeld van een fake #metoo en dan durft ze hem niet te vragen wat hij van het fragment vindt.

 35. 🗣

  Een jongere, waarvan vader of moeder niet in Nederland geboren is, is wel degelijk een allochtoon! Zo zijn ook alle leden van het koninklijk huis van allochtone afkomst!

 36. Donald Dumb

  14.48.
  En vergeet enkele politieke lijsttrekkers niet.

  Klaver, half Marokkaans
  Wilders: half Indo
  Ollongren: Half Zweeds…
  Ook Baudet heeft Indonesische roots…

 37. Donald Dumb

  Ja de prinsesjes zijn helemaal multicultureel.
  Die zijn Duits/Argentijns/Nederlands…

 38. Flinstein

  Marokkanen zijn in ons land buitenlanders maar in Marokko worden ze ook als buitenlanders gezien.

 39. Germaans

  Halsema is te soft in de positie van Burgemeester in Amsterdam. Geef Wilders de kans . Door het akkefietje met die kerel van Halsema is de geloofwaardigheid weg! Amsterdam heeft een harde hand nodig! WEG! MET ALLE CRIMINELE GEITENNEUKERS! Daarna de rest! By the way! De Burgemeester van Rotterdam doet het heel goed. Dat mag ook gezegd worden.

 40. MediaPrak

  R Velo heeft de lezing van Arnon Grunberg duidelijk niet begrepen. Ten voor al die oude-blanke-wegkijkers, ten overvloede, homohaat is niet iets exclusiefs voor 2e of 3e generatie allochtonen, het is het probleem van Amsterdam-West, Steenwijk-West en zelfs Amstelveen-Westwijk. Waar INDIVIDUEN wonen met laag opleiding niveau en laag opgeleide conservertive ouders. Waar gesprekken aan tafel over sexueel geaardheid niet plaatsvinden. Je hoort hen in voetbalstadions brullen, het is gemeengoed op VMBO scholen. Deze ‘groepen’ niet benoemen is nu typisch voorbeeld van ‘oud-conservatief-blank’ wegkijken.

 41. Captain Caveman

  Oneindige hoeveelheid kiezers zijn toch gecharmeerd van links wegkijken. Gezien de uitslagen van verkiezingen. Bevolking vindt het niet erg om genegeerd te worden en een 2e rangs belastingbetaal voorwerp te zijn!

 42. gerdien

  Homohaat is geen exclusief Marokkaans probleem, hoe jammer dat ook is voor Veelo en zijn fans. Lang voor de eerste gastarbeiders in Nederland kwamen werden homo’s al in elkaar gemept en nog steeds zijn de meeste daders van homogeweld zogenaamde gezonde, Hollandse jongens. Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in alle geweld/criminaliteitsstatistieken maar dat is niet hetzelfde als dat het alleen Marokkanen zijn of zelfs het meerendeel. Toch grappig dat mensen die anderen beschuldigen van wegkijken zelf nogal selectief met de feiten omgaan.

 43. Yvon

  @gerdien: ja, ja, praat het maar goed allemaall!

 44. Eveline

  @elsemieke Roderick zegt hier wat heel veel Nederlanders denken en ervaren. Linkse deugmutsen zoals jij zullen dat nooit erkennen maar wacht maar tot je er zelf mee geconfronteerd wordt maar ja jij zal wel in een riant huis wonen ipv In een sociale huurflat.

 45. b

  Deze keer eens met Veelo . Probleem lost niet op door erover te zwijgen maar dat lijkt het nieuwe normaal te zijn . Maakt niet uit onder welke groepen dit heerst maar benoem die groepen. Kop in het zand omdat het dan wel oplost is niet de weg.

 46. Martin

  En zo is het 👇🏻👇🏻👇🏻 Helemaal mee eens.

  De linkse (want PvdA) Gerti Verbeet heeft, samen met de uberlinkse Halsema (Want GL) niet voor niets Arnon Grunberg laten speechen tijdens 4 mei. Daar nam deze seksueel geobsedeerde schrijver het op voor de Marokkanen (de nieuwe Joden). Met de onderliggende boodschap: “waag het niet om iets negatiefs te zeggen over de Mokro’s”. En dankzij deze linkse steun wanen de Marokkaanse jongeren zich zo vrij als een vogeltje om alle rottigheid maar uit te halen die zij willen. Burgemeester Halsema zorgt wel voor rugdekking!

 47. Geronimo

  Er sinds Fortuyn niet veel in de goede richting gegaan in dit land. Ik kan maar een conclusie trekken Fortuyn is voor niet gestorven. Over 20 jaar hebben we het nog over de problemen, die hij aankaartte. Als dit land er dan nog is.

 48. Dr. Bibber

  Een vriend van me noemde het zelfs ‘dapper’ toen dat klote marokkaanse kanspareltje een diepte interview postte nadat hij homo’s had beledigd, bespuugd en bedreigd. In dat interview presteerde de honingkleurige woestijnprins met onschuldige amandelogen dat ‘de homo’s’ het hadden uitgelokt omdat ze immers altijd ‘zo geobsedeerd zijn door Marokkanen’. Brutaal zijn ze wel.

 49. Lies

  M = Social Justice Warriors. Ik kan er niet meer naar kijken.

 50. Waarom worden mijn berichten tegengehouden?

  Uitstekende column, uitstekende kerel die Veelo!
  Jetten en Halsema zouden wegens volksverraad berecht moeten worden. Echt een schande.

 51. aammehoela

  Geheel eens met de kritiek. Als je het woord Marokkaan niet wil gebruiken, dan kun je nog altijd spreken van Noor-Afrikaanse jongeren. Voor die enkele andere gast uit dit gebied. Neen, dit soort Marokkaanse jongeren verpesten het ook voor die Marokkanen die wel gewoon hun leven lijden. Dat aspect mis ik hierboven wel, maar grotendeels eens met de kritiek.

 52. snoezigkleinhertje

  Als het over blanke mannen gaat zijn ze wel wat minder politiekcorrect .
  Het zijn gewoon een stelletje volksverraders bij elkaar.

 53. Piet Pannelap

  Het enige rechtse geluid in medialand komt bij Veelo vandaan. Arme jongen. Die is echt roepende in een woestijn daar bij RTL, BNN voor volwassenen.

 54. dennis

  Ik zou Robot Jetten eens willen horen als hij door Mocro’s uitgescholden of in elkaar geslagen wordt. Hij zal wel beveiliging hebben. Voorlopig geeft hij ze veel ruimte om de sfeer in dit land verder te verzieken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.