Roderick Veelo: ‘M geeft wegkijken een gezicht’

RTL-journalist Roderick Veelo vindt dat de talkshow M het wegkijken in ons land een gezicht heeft gegeven. Presentatrice Margriet van der Linden en haar gasten draaiden dinsdag maar liefst 25 minuten lang om de oorzaak van de toenemende homofobie in Amsterdam heen. Dat schrijft hij in zijn column. Margriet en haar linkse gasten Femke Halsema en Rob Jetten wrongen zich in allerlei bochten om het maar niet over Marokkanen probleemjongeren te hoeven hebben.

Volgens Halsema komt homofobie in alle groepen voor. “Rob Jetten knikte de burgemeester toe. En zo kon iedereen verontwaardigd blijven en bleven de aanstichters onbesproken.”

Het debat loopt mis als achtergrond taboe wordt verklaard, aldus Veelo. “Dat is aan de hand bij groepen Marokkaans-Nederlandse jongeren die door heel Nederland een buitenproportionele rol spelen in overlast op straat en de serieuze criminaliteit. Intimidaties van buurtbewoners, berovingen, rellen in zwembaden, geweld tegen homo’s.”

Het fenomeen ‘Marokkaanse probleemjongeren’ wordt volgens Veelo niet meer benoemd ‘uit angst om te discrimineren en een bevolkingsgroep te demoniseren’. “In plaats daarvan lezen we termen als ‘jongeren’, ‘tieners’ of ‘scooterjeugd’. En we zien Halsema en Jetten op televisie geroutineerd de daders mijden.”

De doorsnee kijker weet heel goed om welke groep het gaat, aldus Veelo. “Zij raken gefrustreerd omdat dit fenomeen al 20 jaar niet wordt opgelost en ze de wind van voren krijgen als ze het over Marokkanen hebben.”

Het is heel belangrijk om niet in die zwijgcultuur te schieten, zegt hij. Veelo herhaalt de woorden van de koning ‘dat we niet zullen wegkijken’. “En nooit normaal mogen maken wat niet normaal is.”

De hele column van Roderick Veelo kunt u hier lezen.

Lees ook: Critici ergeren zich: ‘M negeert Marokkanenprobleem’ (gisteren)

Foto: RTL, William Rutten

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen