Diederik walgt van Marianne Zwagerman en Jort Kelder

Diederik Jekel vindt het heel erg hoe Marianne Zwagerman en Jort Kelder in de coronadiscussie staan. Hij vindt dat ze neerbuigend praten over de ouderen en zwakken in de samenleving. Dat zegt hij in Het Parool. Marianne en Jort pleiten voor een 60-min-samenleving, waarin de sterke schouders de economie weer op gang brengen en de zwakkere schouders (waaronder Jekel als diabetespatiënt) binnen blijven. ‘Dor hout’, noemde Marianne het, terwijl Jort sprak over ’te dikke 80-plussers’.

Het zijn verwerpelijke uitspraken, vindt Jekel. “Mensen die wat ouder zijn of een onderliggende kwaal hebben, zijn geen dor hout. Gezonde columnisten die met zulk dedain over de levens van anderen gaan praten, daar word ik heel erg boos van.”

Jort doet ook vreselijke uitspraken, vindt hij. “Dat iemand als Jort Kelder zegt dat we met deze lockdown te dikke 80-plussers aan het redden zijn, is schofferend. Nog los van het feit dat het niet waar is. Als je de maatregelen loslaat, weet je niet wat er gaat gebeuren.”

Dan zullen ‘waarschijnlijk vele duizenden niet zo oude mensen overlijden en ook kinderen op de ic belanden’, meent hij. “Maar hij en andere columnisten moeten een pas op de plaats maken. Zij worden opeens geconfronteerd met hun sterfelijkheid, met het feit dat de maatschappij even niet meewerkt met het vervullen van hun dromen.”

Dat is iets waar chronisch zieken en mensen met onderliggend lijden in hun hoofd of lichaam al hun hele leven mee te maken hebben. Natuurlijk is dit een vrij land, maar verkondig je mening in godsnaam met wat meer respect.”

Jekel zit momenteel elke avond in RTL Boulevard om het land boos toe te spreken als we massaal van het weer hebben genoten of aan het winkelen zijn geslagen.

De oproep van mensen als Jekel en minister-president Mark Rutte om de binnensteden te mijden is ‘een beetje gek’, vindt burgemeester Dupla van Breda. “Hoe kun je winkels openhouden als je er niet naartoe mag? Dat is toch schizofreen?

Het Parool-interview met Diederik Jekel kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: BLVD’s boze tante Diederik Jekel: ‘Wil geen zeurpiet zijn’ (27 april)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen