BLVD’s boze tante Diederik Jekel: ‘Wil geen zeurpiet zijn’

Nu de druk op de ic afneemt, het aantal coronabesmettingen afneemt en er steeds meer ergernis ontstaat over de afgenomen vrijheden, begint Nederland langzaam aan zijn eigen plan te trekken: veel mensen zijn er dit weekend lekker op uit gegaan met het mooie lenteweer. Wie thuiskomt, treft op televisie dan steevast een boze Diederik Jekel aan. Hij predikt al weken de harde lijn, waarin iedereen zo veel mogelijk thuisblijft en alleen nog voor een klein ommetje de straat op komt. En zelfs dat liever niet.

Voor mensen met een tuin of riant balkon, zoals de meeste BN’ers dat hebben, is dat prima te doen, maar om wekenlang opgehokt te zitten in een woning zonder buitenruimte, is een veel grotere uitdaging. Toch spreekt Jekel er schande van als de mensen naar buiten gaan.

Jekel realiseert zich dat hij met zijn wijzende vinger een beetje de boze tante van Boulevard begint te worden. “Ik wil zeker niet de zeurpiet van Boulevard worden die de hele tijd wijst op die regeltjes, maar het is wel zo dat het nog heel erg breekbaar is, ook al hoor je elke dag dat het aantal doden afneemt en het de goede kant op lijkt te gaan.”

De ziekenhuizen zijn nog steeds erg vol, vervolgt hij. “En de mensen werken zich nog steeds het snot voor de ogen. Dat doen ze allemaal om onze familieleden uiteindelijk te redden. Dat is nog steeds gaande en als we nu met zijn allen weer naar buiten gaan, dan zal je een opleving van het virus zien.”

Je moet gewoon binnen blijven, vervolgt hij. “De regels zijn er niet voor niets. Het klinkt nogmaals heel erg zeurderig en ik snap echt dat we het zat zijn met het mooie weer, maar probeer het zo lang mogelijk vol te houden“, zegt hij. “Als je nu naar buiten gaan om gewoon een frisse neus te halen of in het park te zitten, stijgt de hoeveelheid zieke mensen.

Mogen we tot er een vaccin is nog wel een keer naar buiten van Jekel? “We gaan echt op een gegeven moment heus wel weer langzaam maar zeker naar buiten kunnen gaan en misschien dat je lekker inderdaad met je gezin dan in een huisje kan zitten, maar laten we het alsjeblieft zo voorzichtig mogelijk doen. Eerst de kinderen naar school en dan kijken hoe dat gaat en dan stapje voor stapje kijken hoe we het beter kunnen doen.”

Stapje voor stapje, totdat er geen economie meer is, zeggen criticasters als Sander Schimmelpenninck. ‘De economie is geen rechtse hobby, maar een zaak van leven en dood‘, luidt de kop van zijn nieuwste Volkskrant-column.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen