Arjen Lubach: ‘Telegraaf wil mij bewust kapotmaken’

Geplaatst op za 02 mei 2020 om 11:00

Arjen Lubach heeft het idee dat De Telegraaf hem met een vooropgezet plannetje bewust kapot wilde maken op Koningsdag. Dat geeft de VPRO-ster aan in de podcast Een Podcast over Media van Alexander Klöpping. Lubach raakte op die dag in opspraak, omdat hij een screenshot maakte van een geschrokken prinses Ariane en daar een onschuldig grapje over maakte. “Als je op live tv het beeld uit wordt gezoomd“, stond erbij. Het leidde aanvankelijk tot hilariteit, totdat De Telegraaf het zag.

Even terug naar Koningsdag: wat gebeurde er nou precies? “Laat ik er niet te veel over zeggen, maar het was wel weer een bijzonder inkijkje in hoe sommige media werken. Ik zat dat ding te kijken, het was op YouTube en ik zag dat shot waarin ze verbaasd om zich heen keek.”

Lubach maakte een screenshot. “En ik vond het gewoon stoer van dat meisje. Dat ze binnen dat hele surrealistische poppenkastgebeuren nog gewoon een kind blijft en reageert op een hond die aan het blaffen is of Beatrix die omviel, weet ik veel. Dat was een heel snoezig moment juist. Ik zag er geen kwaad van in, dus ik dacht: ik post het.”

Hij bedacht er een geestige opmerking bij. “Net op dat moment werd ze half over haar gezicht het beeld uitgezoomd, dus dat was ook nog eens het moment dat dat gebeurde. Het sloeg helemaal nergens op, dus het was een soort van mediakritiekje op de regie en dat grappige gezichtje van dat meisje.”

Aanvankelijk was er niets aan de hand. “Ik dacht: ik post het en in eerste instantie vond iedereen het ook leuk en kreeg ik allerlei berichtjes van: wat grappig. Blijkbaar was ik de eerste die het had gezien, maar later zagen nog meer mensen het en die begonnen het ook te posten. Later die avond was het ook bij Op1 en Boulevard: iedereen heeft er smakelijk om gelachen.”

Telegraaf mengt zich

Toch was Lubach de enige die de klos was. “Ineens kreeg ik heel veel haat. Ik dacht: waarom is dat nou? Toen zag ik dus een artikel van De Telegraaf. Zij zaten die dag vol op het oranjepaard en ze hadden een relletje nodig en zij plaatsten het bericht: ‘Arjen Lubach maakt prinses Ariane belachelijk.’

Pas toen dat artikel verscheen, kreeg Lubach kritiek. “Ze hebben het een uurtje laten staan en al die reacties geoogst en toen veranderden ze het bericht in: ‘Arjen Lubach ontvangt hoon.’ Dat was gewoon het opzetje van hen, zodat ze niet de schuld bij zichzelf legden. Het hele bericht van het belachelijk maken is toen verdwenen.”

Die berichtgeving werd wel weer overgenomen door andere media. “Vervolgens kwamen er artikelen bij RTL Nieuws en RTL Boulevard over een ‘misplaatste tweet’. Dat was dan weer naar aanleiding van het bericht dat nu niet meer bestaat.”

Ik was wel verbaasd door de geniepigheid van de redactie die de opzet heeft van: we plaatsen eerst een ophefstukje en dan een ophefstukje over het ophefstukje. Het lijkt me ingecalculeerd, maar ik weet het niet zeker natuurlijk.”

Lees ook: Arjen Lubach na Ariane-rel: ‘Het was maar een grapje’ (28 april)

Foto: RTL
75 Reacties op “Arjen Lubach: ‘Telegraaf wil mij bewust kapotmaken’”


 1. Josien

  Arjen Lubach heeft gelijk volgens mijn bescheiden mening probeert de Telegraaf wel vaker onrust te zaaien en informatie om te buigen wat dat betreft zou het zo een krant van het russische staatsapparaat kunnen zijn om het land te ontwrichten en mensen tegen elkaar op te hitsen hoelang gaan we nog gedogen dat een krant als dit ons land mag polariseren?

 2. Donny Slavink

  Lubach het was ook niet grappig.

 3. Fox Mulder

  Links zakkenvullertje.

 4. Stanislav

  Lollig willen zijn ten koste van een 13 jarig meisje.. Superkneus ben je en een jankerd.

 5. Hugo

  Misschien iets langer nadenken voordat je iets plaatst. Hij is al net zo’n klager als alle kroegbazen.

 6. Donny Slavink

  …als het grappig was geweest hadden we deze discussie niet gehad – omgekeerde wereld dude.

 7. johan

  Lubach: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Zijn beschuldiging is nergens op gebaseerd.

 8. q8

  misschien een koekie van eigen deeg ?
  zou toch kunnen?

 9. Jaap

  @johan Nee, het is gewoon een feit dat hij pas gezeik kreeg naar aanleiding van een Telegrafbericht én dat dat bericht daarna plaats heeft gemaakt voor een Lubach-krijgt-kritiekartikel.
  Als je het dan toch over een waard wilt hebben, kijk dan eens in de spiegel en vraag je af waarom je feiten afdoet als “nergens op gebaseerd”.

 10. Marko

  Ik vond het wel een goede grap.

  Die kop van Ariane hahaha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Tessa

  De media en social media kunnen iemand in 10 minuten kapot maken. Vaak compleet onterecht.

  Een soort digitale #metoo

  People are evil. All people.

 12. Zomaar

  Telegraaf in donkere tijden altijd al fout gewest.

 13. Zomaar

  +e

 14. Peter-Jan

  hij mag iedereen belachelijk maken…. maar gaat janken als hijzelf kritiek krijgt.
  zo rolt links NL

 15. G.ossip

  Als het een burgermeisje was geweest was het wel goed?sodermieter op met elke vorm van voorkeursbehandelingen.

 16. Peter-Jan

  @Tessa 11:27
  Ach..echt zo’n lief amsterdams links meisje.. (GL?) lekker in het engels ..wat hip!
  #durfeenszelftedenken

 17. Professor Zeiksnor

  Ik vind ook niet alles grappig van Lubach, maar De Telegraaf is gewoon een rioolkrant.

 18. Els

  Het was ook niet leuk voor Ariane.
  Doe dat nu niet Lubach.
  Denk eerst eens na.

 19. Net5 - Lindatv

  Wat geloven die mensen bij de VPRO altijd in zichzelf in overtreffende trap…

 20. Optimist

  Koekje van eigen deeg voor Lubach.

  Wat een huilbaby.

 21. Oempah

  Kwetsbaar én achterdochtig. Kleine man die het moet hebben van zijn directe omgeving.

 22. Mark2

  Flauwe reactie! Geef een keer toe dat je grap achteraf gezien minder geslaagd was

 23. Snuifje

  Telegraaf.nl en ad.nl zijn heel bedreven in zelf nieuws genereren. Precies met zo’n opzetje als Lubach aanhaalt, gebeurt de hele dag. T draait immers om de kliks! En de Telegraaf is natuurlijk sowieso niet te vertrouwen, maar dat wisten we al ruim 75 jaar.

 24. Alfons

  Ik vind het juist wel heel gevat! Meisje Ariane werd helemaal niet te kakken gezet, maarja, de Telegraaf heeft gewoon een relletje nodig om in beeld te blijven….

 25. robert

  Schunnige praktijken. Ik vertrouw die krant ook voor geen meter, net als Baudet en Wilders. Wat ze niet aanstaat proberen ze te slopen. Riooljournalistiek pur sang!

 26. Tinie

  Lubach brengt vooringestudeerde humor en is derhalve niet grappig.

 27. chris?

  De Telegraaf is een eng rechts blad, niet meer en niet minder

 28. Don

  Joepie!!! :-)

 29. Juffrouw Marloes

  Bewust kapotmaten is niet leuk.

 30. David

  @Peter-Jan
  Jij bent zo dom dat het lachwekkend is. “lekker in het engels ..wat hip!” Uit welke taal komt dat woord ‘hip’? Precies, uit het Engels.

 31. RL

  @Mark2

  Welke grap? Waar heb je het over, idioot? Hoe kun je toegeven dat je grap niet geslaagd was als je niet eens een grap wilde maken?

 32. Fred

  Alles wat die lubach bedenkt moet iedereen grappig vinden? Daar ben ik niet geschikt voor…. ik vind t meestal niet zo grappig maar goed .., ik zal de enige wel weer zijn …

 33. ach Arjan de telegraaf is sinds de jaren 40-45 al van een fout kaliber, trek het je niet aan.

  Jaja de Telegraaf, al sinds 40-45 een reputatie heeft om kritische mensen die niet behoren bij de grote geldgraaiers en macht fetisjisten te bashen of stiekem aan de schandpaal te nagelen.

  Deze schijnbaar liberale slippendrager zal altijd populistisch gedrag vertonen en mensen buiten de doelgroep proberen zonder journalistieke afweging geestelijk te verpulveren.

  Trek het je niet aan Arjan, juist deze krant is al in de oorlogsjaren 40-45 van de rails gegleden en zal dat altijd doen voor het profijt van haar eigen doelgroep de zogeheten rechtse liberale populisten die als hobby hebben om zelf geld en macht te verkrijgen ten koste van de kleine en kritische mens.

  De redactie van de Telegraaf is al decennia een fout manipulerend zooitje die de lezer altijd op het verkeerde been zet ten gunste van haar echte doelgroep.

 34. Jimmy

  Arjan,jij moet vooral niet gaan denken.Dat moet je aan een paard overlaten,die heeft een groot hoofd.Kom vooral met een programma die helemaal van jezelf is en niet na-apen van anderen,looser!

 35. Henk

  Dit is typisch iets wat de Telegraaf vaak doet. Koppen gaande weg de dag aanpassen. Eerst een relletje trappen en dan dat weer gebruiken voor een nieuw artikel. Die opsomming van willekeurige Twitter quotes bij dit soort dingen zijn ook altijd zo enorm triest. Dus gewoon een kutkrant! En anders niks!

 36. Trui

  De wakkerste fascisten van Nederland.
  Die hebben een reputatie hoog te houden.

 37. Donald Dumb

  Jimmy, leer Nederlands, lijer!

 38. Donald Dumb

  En Engels.

 39. Donald Dumb

  Complottheorist.

 40. zorro

  En terecht hij is een klootzak die zijn weerga niet kent

 41. Rob

  Ach Lubachje, zielig mannetje.
  Altijd de grootste lol om zijn eigen grappen of wat daarvoor door moet gaan.
  Hopelijk verdwijn je snel van tv.
  Kunnen er ook weer échte leuke programma’s komen.
  Neem een voorbeeld aan Koot en Bie.

 42. Sjaak

  Als je uitdeelt moet je ook kunnen incasseren. Arjen Lubach neemt zichzelf wel erg serieus, typisch voor linkse mensen die andere anderen de maat nemen.

 43. Jimmy

  Hey Donald Dom kijk eens goed in de spiegel!De pot verwijt de ketel dat die zwart is😝

 44. Peel

  Tinie
  za 02 mei 2020 om 12:16

  Wil jij echt zeggen dat alle van te voren bedachte grappen niet grappig zijn?
  Zo niet, waarom gebruik je dan derhalve?

 45. Suze

  @Rob, Koot en Bie zijn ook vreselijk overgewaardeerd! Zij brachten ook heel veel waardeloos materiaal. Maar “men” moest het wel leuk vinden.

 46. Donald Dumb

  Ach De Televaag toch…
  Het roddelblad onder de dagbladen. Fakenieuws verspreider…

 47. Guttegut

  In de oorlog was het al een foute krant. 75 jaar later is er niks veranderd

 48. Rob

  @Suze.
  Klopt, Koot en Bie waren ook niet altijd leuk maar ze hebben nooit humor gemaakt die ten koste ging van derden, gebruikten geen lachband, kan me ten minste niet voorstellen dat er schaterend publiek live bij Lubach gaat zitten. Hij heeft iets bedacht war hij leuk vind, en tijdens de “grap” ligt hij zelf al dubbel.
  Wat een niveau heeft dit over het paard getilde figuur.
  Zo gauw als hij bij een preview zit gaat meteen het geluid uit.
  VPRO heeft in de loop der jaren, veel goeds gepresenteert maar dit….
  Walgelijk!

 49. Hugo

  Telegraf lacht alleen om hun eigen grapje. Wat zullen ze jaloers zijn geweest.

 50. B

  Telegraaf is gewoon heel eng krantje dat te maken heeft met sterk dalende abonnee aantallen . Op deze manier proberen ze mensen naar hun site te trekken die bekend staan als zolderkamer kneuzen.

 51. kees

  Typisch links janken

 52. Angel

  Lubach, een normaal denkend iemand gaat echt nooit een meisje van 13 jaar voor schandaal zetten, dan krijg je de deksel op je neus .
  Ik hoop dat je gauw van de tv verdwijnt.

 53. Sapperdeflap zeg!

  Niks mis mee als een krant ons koningshuis een warm hart toedraagt, dat moet de Televaag zelf weten. Maar door een volkomen onschuldig bedoeld screenshot van een prinses iemand op zo’n achterbakse manier te pakken, leren wij deze k*tkrant weer kennen. Ik vind Lubach niet altijd grappig, en ik heb geen enkele behoefte om voor hem op te komen; dat kan hij immers zelf wel. Dergelijke lager dan laag bij de grond acties van het rioolblad van ‘wakker Nederland’. tonen aan dat dit medium door en door vals en verrot is.

 54. aammehoela

  Televaag deugt niet, weet toch iedereen. Een krant met Amerikaanse (Fox) trekken en dus totaal niet objectief. Neen, in dat opzicht doet het Reformatorisch Dagblad het beter als het over objectief nieuws gaat. Alleen heeft die krant geen sport ……….

 55. ton

  Hij maakt andere belachelijk, en nu hebben ze hem flink te pakken.
  Ga zo door telegraaf..

 56. Michiel

  Telegraaf, fout tijdens de oorlog en fout na de oorlog. Heulen met de vijand om zo veel mogelijk geld te kunnen verdienen.

 57. anoniem

  Twitter is sowieso vooral populair bij idioten? :-)

 58. Keta Minek

  De Telegraaf doet toch niet anders dan goedlopende prog proberen kapot te maken alleen lukt dat niet bij Lubach.

 59. Willie Wortel

  Laat Arjan met rust.Iedereen heeft wel eens een miskleun gemaakt! Van n mug een olifant maken!!!!!!Kom op zeg!!!

 60. Willie Wortel

  IEDEREEN KOFFIE ?????

 61. Fikkie

  Heeft niks met die krant te maken maar met je eigen hooghartige houding ten opzichte van anderen die jouw humor helemaal niet kunnen waarderen, en als je dat ook een keer respecteert kan het een heel ander verhaal gaan worden maar neen, gewoon door blijven drammen met je linkse geleuter ja en dan op een gegeven moment pakt de media dat op en brandt je af, en in dit geval terecht.

 62. zorro

  Terecht zulke figuren brengenniets.

 63. Ron

  Het was een leuk grapje, niets mis mee. De Telegraaf liet weer even zijn ware aard zien. In deze corona tijd zijn ze wat milder en zelfs kritisch op het beleid, alleen op Koningsdag even niet. Was gewoon een setup.

 64. Honest

  Nieuws is er sowieso alleen om mensen te misleiden… Kies gewoon je eigen mening mensen.. jeez.

 65. Fred Weetveel

  Paul Jansen en z’n clubje “topjournalisten” doen alles voor aandacht, het maakt ze echt niet uit hoe of wat. Zoals Paul zelf altijd zegt: “we gaan er graag met gestrekt been in”. De eikel.Maar goed, Paul heeft ook een soort knullig televisiedingetjes (jaja, we zijn crossmediaal) en is dus uit eigenbelang mordicus tegen de publieken dus als je succesvol bent op NPO en ook nog een tikje kritisch en goed gebekt dan liggen de aasgieren te wachten op dat ene momentje. En als je zelf dat foutje niet maakt verzinnen zij het wel. Waardeloze kleuterjournalistiek.

 66. Arnout

  Wat een onzinnige en waardeloze discussie. Satire is één van onze grootste vrijheden, en een krant die dat uit zijn verband rukt ook.

 67. Geronimo

  @Tessa

  Je bent niet goed.

 68. Dominee Bonk

  Arjan Lubach is voorbij. Dat zie je ook aan hem. Een lid verzuurd mannetje met een heel naar stemmetje, die tegen beter weten in probeert stoer te doen. Doet me erg aan die idioot enge Filemon denken, hoor je gelukkig ook nooit meer iets van. Kusjes van de dominee. Uw Bonkje.

 69. Robbert

  Hypocriet links ventje die lubach. Z’n hele carrière is geboost door linkse media die zijn domme kut humor optilt tot een soort hilarische politieke propaganda. Nu tikt iemand hm op de vingers voor een ontzettende lage actie en nu is de media zogenaamd tegen hem. Trieste linkse kleuter ben je lubach! Laaghartig en sneu om een tiener meisje met z’n grote maatschappelijke rol lastig te vallen. Zoek een echte baan en werk eens voor je geld ipv linkse propaganda te verspreiden.

 70. Fons

  Arjan Lubach kan blijkbaar heel slecht tegen kritiek, dat is wel duidelijk. Hij vind zichzelf heel wat bij het kapot maken van Rumag, maar is er als hij zelf kritiek krijgt. Hij heeft veel media aandacht gekregen bij het item over Rumag, de gevolge daarvn zijn bekend, met dank aan Lubach.
  Als hij dan semi grappig denkt te zijn met een item over Ariane, pakt dat niet goed voor hem uit. Dat hoort er ook bij huilebalk !!!

 71. TV regisseur

  Rond 4 mei schurkt de Telegraaf traditiegetrouw altijd tegen de machthebbers aan.

 72. 😷Paulus

  😷Lubach 👨‍💼heeft voorlopig niks te vrezen, die heeft genoeg weerstand opgebouwd. De kunst is om op level te blijven. Is wel hard werken voor hem.

 73. Axel-F(Arnhem)

  ach gossie.

  Zijn wel meer mensen die hem niet mogen.

 74. Dr. Bibber

  Voorspelbare reacties over het algemeen (gaapt zo hard dat ik mijn appendix kan zien hangen).

 75. Klaar mee

  Jeejtje, de hele dag word er alles over die 3 meiden genoteerd en gepubliceert. Wat ze aan hebben, waar ze op vakantie gaan, waar ze bij waren, wat ze mooi vinden, fotos, videos, de telegraaf heeft zelfs gelogen dan Amalia 2 jaar in china naar school zou gaan!

  Nu maakt een komiek een vrij ontschuldig grapje, en iedereen vindt ineens dat je niet over de rug van de prinsessen content mag maken. Hoe hypocriet ben je dan?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.