Arjen Lubach: ‘Telegraaf wil mij bewust kapotmaken’

Arjen Lubach heeft het idee dat De Telegraaf hem met een vooropgezet plannetje bewust kapot wilde maken op Koningsdag. Dat geeft de VPRO-ster aan in de podcast Een Podcast over Media van Alexander Klöpping. Lubach raakte op die dag in opspraak, omdat hij een screenshot maakte van een geschrokken prinses Ariane en daar een onschuldig grapje over maakte. “Als je op live tv het beeld uit wordt gezoomd“, stond erbij. Het leidde aanvankelijk tot hilariteit, totdat De Telegraaf het zag.

Even terug naar Koningsdag: wat gebeurde er nou precies? “Laat ik er niet te veel over zeggen, maar het was wel weer een bijzonder inkijkje in hoe sommige media werken. Ik zat dat ding te kijken, het was op YouTube en ik zag dat shot waarin ze verbaasd om zich heen keek.”

Lubach maakte een screenshot. “En ik vond het gewoon stoer van dat meisje. Dat ze binnen dat hele surrealistische poppenkastgebeuren nog gewoon een kind blijft en reageert op een hond die aan het blaffen is of Beatrix die omviel, weet ik veel. Dat was een heel snoezig moment juist. Ik zag er geen kwaad van in, dus ik dacht: ik post het.”

Hij bedacht er een geestige opmerking bij. “Net op dat moment werd ze half over haar gezicht het beeld uitgezoomd, dus dat was ook nog eens het moment dat dat gebeurde. Het sloeg helemaal nergens op, dus het was een soort van mediakritiekje op de regie en dat grappige gezichtje van dat meisje.”

Aanvankelijk was er niets aan de hand. “Ik dacht: ik post het en in eerste instantie vond iedereen het ook leuk en kreeg ik allerlei berichtjes van: wat grappig. Blijkbaar was ik de eerste die het had gezien, maar later zagen nog meer mensen het en die begonnen het ook te posten. Later die avond was het ook bij Op1 en Boulevard: iedereen heeft er smakelijk om gelachen.”

Telegraaf mengt zich

Toch was Lubach de enige die de klos was. “Ineens kreeg ik heel veel haat. Ik dacht: waarom is dat nou? Toen zag ik dus een artikel van De Telegraaf. Zij zaten die dag vol op het oranjepaard en ze hadden een relletje nodig en zij plaatsten het bericht: ‘Arjen Lubach maakt prinses Ariane belachelijk.’

Pas toen dat artikel verscheen, kreeg Lubach kritiek. “Ze hebben het een uurtje laten staan en al die reacties geoogst en toen veranderden ze het bericht in: ‘Arjen Lubach ontvangt hoon.’ Dat was gewoon het opzetje van hen, zodat ze niet de schuld bij zichzelf legden. Het hele bericht van het belachelijk maken is toen verdwenen.”

Die berichtgeving werd wel weer overgenomen door andere media. “Vervolgens kwamen er artikelen bij RTL Nieuws en RTL Boulevard over een ‘misplaatste tweet’. Dat was dan weer naar aanleiding van het bericht dat nu niet meer bestaat.”

Ik was wel verbaasd door de geniepigheid van de redactie die de opzet heeft van: we plaatsen eerst een ophefstukje en dan een ophefstukje over het ophefstukje. Het lijkt me ingecalculeerd, maar ik weet het niet zeker natuurlijk.”

Lees ook: Arjen Lubach na Ariane-rel: ‘Het was maar een grapje’ (28 april)

Foto: RTL

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen