Op1 vond Jort dwarsdenker, focust nu zelf op economie

Jort Kelder werd drie weken geleden verketterd toen hij in de talkshow Jinek de noodklok luidde over de economische horror die ons te wachten staat als we onze kop in het lockdownzand blijven steken. Een week later zat hij ook bij Op1 om te praten over de ontstane commotie: in het staartje van de uitzending mochten twee ‘dwarse denkers‘ hun visie geven op de coronacrisis. Naast Kelder zat filosoof Marli Huijer, die overigens bezwaar maakte tegen dit etiket. Nu is Op1 zelf óók ineens ‘dwarsdenker’.

Het NRC Handelsblad signaleerde woensdag al dat de focus in talkshows verschuift. Van schouderklopjes voor Mark Rutte gaan we nu langzaam naar kritiek op zijn té conservatieve beleid en de politieke blunders.

Van golfbanen die niet open mogen terwijl je daar niet alleen 1,5 meter maar zelfs 150 meter afstand kunt bewaren tot horecabazen die gevangen zitten in de NOW-regeling, die toch niet zo geweldig blijkt: die voorbeelden domineren nu ook in Op1, dat de afgelopen weken nog vooral opereerde als een soort angstmachine.

Op1-presentator Charles Groenhuijsen: “Even naar jou Marieke, want ik heb het idee dat er een soort kantelpunt in de discussie is. We hebben natuurlijk wekenlang ook hier aan tafel gesproken over patiënten aan de beademing en dat zien we nu langzaam aan verschuiven naar een economie die aan de beademing ligt en die in de hele grote problemen is.”

De economische cijfers zijn volgens Groenhuijsen wel heel erg zorgwekkend. “Vandaag kwamen de cijfers over het consumentenvertrouwen, cruciaal in een economie: hebben we vertrouwen om te besneden? Dat zit in een duikvlucht.”

Hij merkt ook dat het bedrijfsleven niet langer zo door kan. “Er is nu veel kritiek uit het bedrijfsleven. Er zijn vandaag ook veel reacties van werkgeversorganisaties die teleurgesteld tot boos zijn.”

Een uitgenodigde horecabaas, Khalid Oubaha, vatte het probleem treffend samen: “De 1,5-meter-economie is gewoon watertrappelen tot verdrinking volgt: massale faillissementen. De een houdt het wat langer vol dan de ander, maar uiteindelijk gaan we allemaal kapot.”

Zelfs de spoedeisendehulparts aan tafel, Gor Khatchikyan, had het nu over de economie. “De hele discussie hier over de economie is ook wel weer mooi, want het feit dat er nu gepraat wordt over de economie betekent als het ware dat we de wonden aan het likken zijn en we naar herstel toegaan. Opeens denken we: oké, wat voor prijs hebben we betaald en zijn we nog bereid om te betalen?

Op het moment dat je die vraag stelt betekent het dat we qua welzijn een hele goede strijd hebben geleverd en er eer is voor alle zorgmedewerkers die de afgelopen tijd keihard gewerkt hebben.”

Lees ook:
Op1 hekelt tegengeluid in coronacrisis: ‘Jort is dwars!’ (14 april)
Drie weken na Jort: ‘Steeds meer tv-kritiek op Rutte’ (gisteren)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen