NRC onthult meer passages uit paniekbrief John de Mol

John de Mol veroorzaakte op 19 maart flink wat paniek onder het personeel van Talpa Network: in een brief kondigde de miljardair ‘draconische maatregelen’ en ontslagen aan vanwege het coronavirus. Het NRC, dat vandaag onthult dat Talpa zijn personeel onwettelijk verplicht om in april en mei vier verlofdagen op te nemen, heeft die brief ook onder ogen gekregen en onthult wat meer passages. De Mol waarschuwde dat Talpa ‘keihard getroffen’ wordt omdat het afhankelijk is van adverteerders.

Talpa drijft vooral op advertentiebudgetten en ‘in dit soort situaties [wordt] als eerste gesneden in de reclame- en marketingbudgetten’. Bovendien is deze situatie nog eens extra heftig: een crisis ‘van deze omvang en met deze impact’ heeft De Mol nog nooit meegemaakt.

Om de continuïteit van Talpa te borgen kondigde hij niet alleen ‘draconische maatregelen’ aan, maar ook ‘een radicaal andere aanpak van ons kostenniveau’. “Er bestaan in deze crisistijd geen heilige huisjes“, zei hij.

Geen heilige huisjes klinkt als een dreiging naar de grote sterren van de zender, maar ook naar de dure vaste waarde Hart van Nederland.

Nu blijkt dat hij met heilige huisjes ook doelt op de rechten van het personeel. Hij verplicht hen om in april en mei vier verlofdagen op te nemen en dat is onwettelijk, weet NRC. Bovendien wordt het vakantiegeld pas eind juni betaald (de wettelijke grens) en wordt de reiskostenvergoeding stopgezet.

Vakbond FNV stelt dat Talpa deze dagen helemaal niet kan afschrijven. “Het zijn wettelijke dagen waarop de werknemer recht heeft en waarvoor hij of zij zelf een aanvraag moet doen om ze op te nemen.

Journalistenvakbond NVJ heeft er begrip voor dat Talpa zijn werknemers na de coronacrisis zo volledig mogelijk wil inzetten: “Dit is een tijd waarin we niet alleen met een juridisch oog naar maatregelen moeten kijken, maar ook een redelijkheidstoets moeten doen.

Bij RTL moet men twee vakantiedagen inleveren in mei, maar dat is wél toegestaan volgens de cao.

Het NRC-artikel ‘Talpa verplicht zijn personeel om vrije dagen op te nemen’ kunt u hier lezen.

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen